Energiebronnen

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 821 woorden
  • 4 januari 2006
  • 102 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
102 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Er zijn een aantal alternatieve energiebronnen,voorbeelden daarvan zijn: (bio)alcohol, biogas en waterstof. Er zijn op dit moment nog veel meer andere mogelijkheden in gebruik. Een aantal van die gaan wij in ons verslag behandelen.

Een overzicht van ander mogelijke energiebronnen.

Zonne-energie: Met zonne-energie wordt tegenwoordig meestal bedoeld de energie die mensen zelf opwekken direct vanuit zonnestraling. Dit gebeurt meestal met zonnepanelen.

Omgevingswarmte: Zowel de bodem, de lucht en het grondwater hebben een bepaalde temperatuur. Dit is de ‘omgevingswarmte’. Het onttrekken van warmte uit de omgeving is mogelijk door een warmtepomp te gebruiken. Met warmtepompen kan ook de warmte van het afvalwater binnen de woning gebruikt worden voor het opwekken van energie.
Windenergie:. In de meest algemene betekenis is windenergie,de energie die gewonnen wordt door bewegingsenergie om te zetten in een bruikbare vorm. Vroeger werd windenergie met windmolens omgezet Tegenwoordig wordt het woord windenergie vooral gebruikt voor de elektrische energie die met een windturbine uit de wind gewonnen wordt.
Geothermische energie: Aardwarmte of geothermische energie is energie die wordt gewonnen door gebruik te maken van het temperatuurverschil tussen de aardoppervlakte en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs. Vooral in vulkanische streken (IJsland) liggen die op zo geringe diepte dat winning economisch lonend mogelijk is.
Hydro-elektrische energie: Dit is het winnen van energie uit hoogteverschillen van water, meestal door de bouw van een stuwdam of bij een natuurlijke waterval. Ze maken hierbij gebruik van de stroomsnelheid van water.
Golfslagenergie: Golfslagenergie is energie die te winnen is uit de snel wisselende waterhoogte op zee door aanwezigheid van golven.
In hoeverre wordt in Nederland gebruik gemaakt van deze energiebronnen?

Zonne-energie: Dit gebeurt op dit moment in Nederland vooral door het water te verwarmen door zonnewarmte. Dit gebeurt door zonnecollectoren die zonlicht gebruiken om water verwarmen. In Nederland zie dat zonne-energie steeds meer gebruikt wordt. Omdat de technologie steeds beter en goedkoper wordt.
Windenergie: Op 1 januari 2003 stonden in Nederland 1467 windturbines opgesteld met een gezamenlijk vermogen van 679 MW. In 2004 leverden de turbines 1853 GWh, ofwel 1,67% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik en 0,47% van het totale Nederlandse energieverbruik De verwachting is dat er windmolens met een totaal vermogen van ca. 1500 MW in Nederland op land te plaatsen is.
Omgevingswarmte: In 2002 bleek volgens een telling dat in Nederland slechts 6.115 huizen voorzien zijn van warmtepomp. Om de verspreiding te stimuleren heeft de branche-industrie in april 2002 een kwaliteitskeurmerk ingevoerd, waarmee 38 warmtepompen zijn gecertificeerd. Het overheidsstreven is om in 2020 één miljoen woningen te hebben aangesloten op een warmtepomp.
Geothermische energie: In Nederland is deze techniek steeds meer in opkomst, met name voor de temperatuurregeling in gebouwen. Grondwater, vaak op een diepte van zo'n 100 m, wordt opgepompt en 's winters gebruikt als (basis-) verwarming van gebouwen waarna het weer de bodem wordt ingepompt. In de zomer kan het grondwater dienen als koeling.
Hydro-elektrische energie: Tegenwoordig is vrijwel alle waterkracht elektrisch, in het verleden werd de opgewekte mechanische energie ook wel meteen gebruikt, bijvoorbeeld in een watermolen. In Nederland kan er hier niet zo veel gebruik van gemaakt worden, omdat Nederland niet zo heel veel hoogteverschillen in het landschap heeft.
Golfslagenergie: We hebben niet echt kunnen vinden of er hier veel gebruik van gemaakt wordt in Nederland. Maar we denken van niet, omdat dit nog een beetje in opkomst is.

De voor- en nadelen van twee van deze energiebronnen.

Zonne-energie: Voordeel: Het is een energiebron die nooit opgaat (duurzaam). Ook is het erg schoon omdat het geen afvalstoffen heeft. Daardoor is het dus ook goed voor het milieu.
Nadeel: Het is erg duur om zonnestralen in energie om te zetten, dat komt omdat het maken van de zonnecollectoren erg duur is. Het wordt wel gebruikt, maar hierdoor niet veel.

Geothermische energie: Voordeel: Aardwarmte is een onuitputtelijke energiebron. Met de voorraden die in onze planeet opgeslagen zijn kan in principe het wereldwijde energiegebruik gedekt worden.
Nadeel: Het probleem bij geothermische energie zijn de afnemers van de warmte. Niet op iedere locatie waar een centrale staat zullen afnemers voor de warmte te vinden zijn.
Welk van deze energiebronnen biedt het meeste perspectief in de nabije en verre toekomst?

Aan de hand van deze gegevens denken wij dat de zonne-energie de meeste perspectief biedt in de toekomst. Omdat de technologie om de zonnepanelen te maken steeds verder ontwikkelt wordt, en ze daardoor dus goedkoper worden. Verder is de zon een onuitputtelijke energiebron (duurzaam) en de zon is gratis en voor iedereen.

Hoe verliep onze samenwerking?

Onze samenwerking verliep erg goed. We hebben eigenlijk allebei informatie gezocht en dat allemaal bij elkaar gezet, en toen gekeken wat we het beste konden gebruiken. Ook hebben we samen de plaatjes gezocht. Als iemand het ergens niet mee eens was zei diegene dat en werd het veranderd, zodat we het allebei het ermee eens waren.

Bronnenlijst.

· http://www.energieprijzen.nl/energiebronnen.asp

· http://www.milieuloket.nl/9292000/modulesf/vg0ul1sst000

· http://library.thinkquest.org/C0110881/energy_nl.html#wat

· http://www.duurzaamzeeland.nl/thema/energieklimaat/energiebronnen

· http://www.wikipedia.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.