Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alcohol

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1074 woorden
  • 2 oktober 2002
  • 116 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
116 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De invloed van alcohol op het menselijk lichaam Alcoholische dranken en hun werking zijn al meer dan 6000 jaar bekend! De stof die voor deze werking verantwoordelijk is, alcohol, is echter lange tijd onbekend gebleven. In hoofdstuk 3 heb je al kunnen lezen hoe alcohol in bier komt. In andere dranken gaat dat op een andere manier maar het principe blijft hetzelfde; alcohol is een giftig afvalproduct dat ontstaat bij het rotten van fruit en graan. Waarom blijven mensen deze stof dan toch drinken? Effecten van alcohol op korte termijn Van alcohol ga je je anders gedragen, elk persoon reageert anders op alcohol, sommige mensen kunnen er beter tegen dan anderen. Maar alcohol heeft altijd invloed op het lichaam. Na ongeveer een tot drie glazen ga je je ontspannen en vrolijk gedragen. Dit lijkt dus een positieve invloed. Maar zodra je meer gaat drinken verandert dat. Na drie tot zeven glazen wordt men opgewonden, zorgeloos of agressief. Je hebt moeite met situaties beoordelen en je reactievermogen is aangetast. Dit is ook de reden dat je nooit mag rijden met meer dan ongeveer 2 glazen alcohol op. Ook wordt de coördinatie van je spieren minder waardoor je om kan vallen. Je kan misselijk worden en gaan braken. Bij meer dan tien glazen alcohol raken je zintuigen verdoofd en ben je totaal in de war. Vanaf ongeveer 13 glazen voor vrouwen en 19 voor mannen (4 promille) ontstaat levensgevaar. Dit is wel het minimum, het wordt meestal pas echt gevaarlijk na het drinken van meer dan 20 a 25 glazen. De kans op bewusteloosheid wordt zeer groot. Deze getallen hangen er wel van af op je hebt gegeten want de aanwezigheid van voedsel in het lichaam vertraagt de werking van alcohol. Het antwoord op de vraag waarom mensen dit giftige goedje drinken is dat ze dan veel meer durven en zich veel beter voelen. Op zich kan een beetje alcohol ook niet echt kwaad. Maar zodra je begint met drinken krijg je steeds meer zin in alcohol, daarom kan je tot aantallen komen waar je ziek van wordt of agressief van kan gaan reageren. Alcoholgebruik leidt dus vaak tot agressiviteit en kan dus ook leiden tot vechtpartijen en zinloos geweld. Heel veel van de rellen en vechtpartijen in Nederland zijn ontstaan door mensen die overmatig alcohol hadden ingenomen. Dat is dus een reden om heel erg op te letten hoeveel jijzelf, of iemand anders drinkt. Want een ander kan er de dupe van worden. De volgende dag: na een gezellig avondje uit wordt je wakker, je weet eigenlijk nog maar heel weinig van de vorige avond en er komt steeds een soort misselijkheid opzetten, je hebt ook nog knallende koppijn. Een goed voorbeeld van een kater. Een kater is eigenlijk gewoon een acute alcoholvergiftiging, je lever kan een glas alcohol in een tot anderhalf uur afbreken. Als je dus heel veel drinkt en gaat slapen heb je kans dat je de volgende ochtend nog onder invloed bent. Dit kan negatief uitpakken en dan wordt je ziek.
Effecten van alcohol op langere termijn Teveel alcohol drinken is slecht voor een aantal organen. Allereerst sterven door alcoholgebruik je hersencellen af, maar als je weinig alcohol drinkt (niet meer dan een glas per dag) zal je hier niet echt veel van merken. Bij langdurig overmatig gebruik zal je hier echter wel iets van gaan merken. Vooral de functie van het korte termijn geheugen raakt beschadigd. Dit komt onder andere doordat de opname van vitamine B verminderd wordt. Een van de organen die het snelst worden aangetast is de maag, alcohol is een ontvettende stof en kan het maagslijmvlies aantasten (dat heel vet is) zo kan je slijmvlies ontstoken raken. Omdat je lever als je veel drinkt veel te verduren heeft worden de levercellen vergroot. Hierdoor komen de bloedvaten rondom in de knel. De lever wordt dan te vet en werkt minder goed. Als je op dat moment niet met drinken stopt kunnen delen van je lever afsterven. Dit heet levercirrose of leververharding. Omdat de lever zijn werk dan niet meer goed doet gaan de giftige stoffen naar andere delen van je lichaam wat weer schadelijk is. Daarom is alcohol drinken extra risicovol voor kinderen en jongeren. Je lever is namelijk pas volgroeid als je 23 bent, daarom hebben kinderen en jongeren een kleinere lever dan volwassenen en merken dus ook sneller het effect van alcohol maar de lever kan ook sneller aangetast worden. Verder kan alcohol ook de kans op hart en vaatzieken verhogen. Door alcohol stijgt je bloeddruk en je spieren verslappen, dus ook je hartspier. Niet alleen loop je door alcoholgebruik risico om ziek te worden, het is ook erg verslavend. Je kan, net als aan andere drugs, op twee manieren aan alcohol verslaafd worden. Psychisch en lichamelijk. typische kenmerken van psychische afhankelijkheid van alcohol zijn: - heimelijk drinken - voortdurend uitkijken naar het moment dat er weer alcohol gedronken kan worden - manifesteren van schuldgevoelens - er worden toespelingen op het onderwerp alcohol, vooral als men nuchter is, in het gesprek vermeden
Bij lichamelijke afhankelijkheid raakt je lichaam gewend aan het middel en stelt de stofwisseling zich in op het regelmatig gebruiken ervan. Het gebruik van alcohol wordt noodzakelijk en als de gebruiker op zo´n moment stopt loopt hij grote kans om in een slechtere conditie te raken. Door alcohol te blijven gebruiken ontloopt hij de pijnlijke terugkeer naar de normale stofwisseling. Als de gebruiker stopt krijgt hij onthoudingsverschijnselen zoals gebrek aan eetlust, overgeven, transpireren, rusteloosheid angstgevoelens, depressieve stemming, slapeloosheid en het beven van de ledematen. De reden waardoor men over het algemeen verslaafd wordt is omdat alcohol zo´n lekker gevoel geeft en je door alcohol je gevoelens kan verbergen. Dit gebeurt dus vaak bij onzekere en depressieve mensen of mensen die iets ergs hebben meegemaakt of meemaken. Het zijn vaak mensen die ontevreden zijn over wie ze zijn en hoe ze leven. Het komt maar heel weinig voor dat mensen verslaafd raken omdat ze normaal wel eens een biertje dronken voor de gezelligheid en dan steeds meer gaan drinken. Het is onzin dat je van een glas bier minder dronken zou worden dan bijvoorbeeld een glas jenever omdat er minder alcohol in bier zit. Meestal zit er in ieder glas hetzelfde percentage alcohol, dus je krijgt een veel kleiner glas jenever. Dit geldt natuurlijk niet als je zelf jenever in een bierglas schenkt. Maar als iedereen zich aan het percentage houdt kan je goed in de gaten houden hoeveel je drinkt.

REACTIES

".

".

bij de fabricage van alcoholische dranken wordt de alcohol niet door rottend fruit geproduceerd maar door gisten die de tweevoudige suikers in de oplossing "verbranden"ten favure van hun iegen energiebehoefte. Als afvalproducten ontstaan daarbij co2 en ethanol en als er onverhoopt verkeerde gistsoorten bij zijn ook methanol dat nog giftiger is dan ethanol.

16 jaar geleden

R.

R.

Hey marijn!
Bedankt,he! haha
Kus!

20 jaar geleden

H.

H.

mooi

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.