War child

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 3173 woorden
  • 14 februari 2005
  • 456 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
456 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave

Inleiding
Hoofdstuk 1 Wat is War Child?
Hoofdstuk 2 Hoe is War Child ontstaan?
Hoofdstuk 3 Waar werkt War Child?
Hoofdstuk 4 Hoe helpen ze?
Hoofdstuk 5 Wie werkt er voor War Child?
Hoofdstuk 6 In welke landen zijn ze geweest?
Hoofdstuk 7 Hoe kan het dat War Child blijft bestaan?
Hoofdstuk 8 Hoe promoten ze War Child?
Bijlage Friend van War Child
Bijlage Aanmeldingsformulier
Hoofdstuk 9 Wat vind ik van War Child?
Bronvermelding

Extra
Interview met Marco Borsato
Songtekst Morgen zal het vrede zijn
Songtekst Wat zou je doen

Inleiding

Ik ga mijn werkstuk over War Child maken. Ik ben aan dit onderwerp gekomen doordat ik televisie zat te kijken en er een reclame over War Child kwam. Ik was ook naar het concert van Marco Borsato geweest en daar werd ook wat aandacht voor War Child besteed. Ik vond het wel een sterk doel dus dacht ik dat ik er wel een werkstuk over kon maken en er zo toch weer meer van te leren. Ik denk dat ik informatie van internet ga halen van www.warchild.nl en www.google.nl. Ik ben al bij de bibliotheek geweest voordat ik met het hele werkstuk begon, maar daar hadden ze geen boeken over War Child. Verder had ik ook voordat ik begon iets over War Child op de televisie gezien en opgenomen. Daar kan ik ook weer informatie uit halen.

Hoofdvraag

De hoofdvraag die ik verzonnen heb is: Wat doet War Child precies? Ik hoop dat ik deze vraag na het werkstuk kan beantwoorden.

Wat is War Child?

War Child is een organisatie die zich inzet voor oorlogskinderen. War Child probeert oorlogskinderen te stimuleren, zodat ze hun oorlogsverleden kunnen verwerken en weer met hun toekomst verder kunnen gaan. Het meemaken van een oorlog kan een kind een (psychische) klap geven. Daardoor word de ontwikkeling van het kind verstort. Daardoor krijgen die kinderen vaak psychische en lichamelijke klachten, ze slapen slecht en ze hebben last van hoofdpijn en concentratieproblemen. Sommigen zijn in zichzelf gekeerd en anderen worden hyperactief en hebben daardoor hele erge emotionele uitbarstingen.


Hoe is War Child ontstaan?

Het begon allemaal met twee Engelse mannen Bill Leeson en David Wilson. De twee mannen waren naar voormalig Joegoslavië gereisd om de oorlog daar te filmen. Tijdens het maken van die film zagen ze hoe moeilijk de kinderen het hadden. Veel kinderen waren ondervoed (een hele tijd weinig en slecht eten) en waren er slecht aan toe. Als er kinderen ziek waren, waren er geen medicijnen om ze beter te maken. Daardoor besloten ze wat te gaan doen voor deze kinderen. Ze stopten met het maken documentaires en richten “War Child” op (oorlogskind). Ze gingen geld inzamelen om voedsel, kleding en medicijnen naar de kinderen in voormalig Joegoslavië te sturen. Toen ze aan de kinderen vroegen wat ze met het ingezamelde geld wilde doen zeiden ze dat ze er instrumenten en cd’s voor wilde kopen om de oorlog een beetje te vergeten. Daarom begon War Child met het sturen van cd’s naar radiostations (daardoor verdiende ze weer geld) en vervoerden ze instrumenten naar het gebied. In schuilkelders leerden de kinderen met de instrumenten muziek te maken, maar dit was niet altijd even makkelijk: De kinderen vertelden ook dat ze graag wilden tekenen, schilderen en toneelspelen. Deze activiteiten geven net als het maken van muziek afleiding van de angst en ellende. War Child organiseerde dus ook dat er teken- en schildermaterialen kwamen en dat er toneellessen werden gegeven.

War Child Nederland
In 1996 werd er in Amsterdam een kantoor van War Child geopend.
Willemijn Verloop (de oprichtster van War Child Nederland) was tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina en zag daar hoe blij de kinderen waren tijdens een van de War Child muzieklessen in een schuilkelder. Ze raakte daar heel erg enthousiast door en besloot samen met een aantal andere mensen ook vanuit Nederland oorlogskinderen te helpen. Nu worden er vanuit Nederland een paar projecten in oorlogsgebieden georganiseerd en wordt er geld ingezameld om die te kunnen betalen.

Waar werkt War Child?

War Child heeft in Nederland een kantoor in Amsterdam. Verder hebben ze in verschillende landen ook nog kantoren.

War Child is in verschillende oorlogsgebieden actief zoals Kosovo en Siërra Leone, maar dat verandert steeds doordat er nieuwe projecten bijkomen of doordat ze uit een land vertrekken. Dat komt doordat ze hun werk daar gedaan hebben.

Hoe helpen ze?

War Child helpt op een bijzondere manier de kinderen die het slachtoffer zijn geworden van een oorlog. Ze gebruiken een creatieve therapie dat betekent dat ze de kinderen weer leren spelen en ze helpen hun nare ervaringen een beetje te vergeten, zodat de kinderen zich weer beter voelen.
War Child stuurt mensen naar de oorlogskinderen die met hen muziek maken, tekenen, dansen, zingen en toneelspelen. Door op een instrument te spelen, eindelijk weer eens een mooie tekening te maken of met elkaar een toneelstukje op te voeren hoeven de kinderen eindelijk eens niet na te denken over de verschrikkelijke dingen die ze hebben meegemaakt of nog mee gaan maken. En in plaats van een nare herinnering krijgen ze er een blije herinnering bij.


Tweehonderd hulpverleners van War Child helpen wekelijks zo’n 15.000 kinderen die het slachtoffer zijn geworden van een oorlog.

Wie werkt er voor War Child?

Voor War Child werken vele artiesten zoals:

Marco Borsato (ambassadeur War Child),
Ali B (rapt voor War Child),
Freek de Jonge (geeft shows en geeft het geld aan War Child)
Birgit (zong voor War Child)
Bløf (zong voor War Child)
Acda & de Munnik (gaven een optreden voor War Child)
BN-ers (poseerde voor Stenders Vroeg kalender)
Sita (zong voor War Child)
Billy Crawford (organiseerde een launch party)
K-otic (zong voor War Child)
Trijntje Oosterhuis (trad op voor War Child)
De moordgasten (rapte voor War Child)

Niet alleen artiesten werken voor War Child. Er zijn ook allemaal vrijwilligers en mensen die parttime werken voor War Child. Op het hoofdkantoor in Amsterdam werken ongeveer 20 mensen. In de projecten van War Child werken ongeveer 30 Westerse professionele therapeuten en psychologen. Zij werken ook weer samen met 200 lokale hulpverleners.

In welke landen zijn ze geweest?

War Child is in heel wat landen geweest. Hier zijn wat voorbeelden van de landen waar ze geweest zijn.


Siërra Leone
Begin 2001 ging een nieuw project van War Child Nederland van start in Siërra Leone. Bijna 10 jaar is er een hevige strijd geweest een vroegere regering en opstandige mensen. Jarenlang zijn tienduizenden meisjes en jongens meestal met drugs gedwongen om mee te vechten en mensen te vermoorden. Velen van hen zijn verminkt of verkracht en hebben een zware klap gehad.

Pakistan
De terroristische aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001 hebben de wereld geschokt.
Het resulteerde in de strijd tegen het terrorisme en weer is de burgerbevolking van Afghanistan slachtoffer.

Bosnië-Herzegovina
War Child Nederland steunt in Bosnië-Herzegovina veel programma’s.
In het Pavarotti Music Center in een intensief muziektherapieprogramma, wat is uitgebreid naar jeugdcentra en kindertehuizen in de omgeving. Wekelijks gingen er tweeduizend kinderen naar toe en deden eraan mee.
War Child organiseert ook een psychiatrisch hospitaal in Pazaric.

Eritrea
In 2001 is War Child Nederland begonnen met een project in Eritrea. War Child heeft daar een einde aan moeten maken, omdat de Eritreese overheid had besloten om een paar vergunningen van War Child in te trekken.

Georgië
De mensen in Georgië lijden al jaren onder verschillende conflicten. Veel mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. Al bijna vier jaar ondersteunt War Child lokale organisaties in Georgië die psychosociale hulp verlenen aan kinderen die dit allemaal hebben meegemaakt.


Soedan
In de Soedanese hoofdstad Khartoem leven veel kinderen in vluchtelingenkampen, opvangcentra of op straat. Doordat er veel armoede is en 17 jaar oorlog moeten kinderen daar al op jonge leeftijd werken om in leven te kunnen blijven. Doordat de kinderen hun ouders en familie hebben verloren hebben ze extra opvang en begeleiding nodig.

Tsjetsjenië en Ingoesjetië
Veel mensen Tsjetsjenië zijn gevlucht voor het geweld van de oorlog tussen het Russische leger en Tsjetsjeense onafhankelijkheidsstrijders. Een groot deel van hen woont nu in armoede en vluchtelingenkampen.
War Child heeft psychosociale hulp aan kinderen in Tsjetsjenië en Ingoesjetië (buurland van Tsjetsjenië) gegeven. Sinds 1998 ondersteunt War Child het traumacentrum ‘Kleine Ster’ in Grozny, de Tsjetsjeense hoofdstad.

Zuid-Afrika
Huizen, scholen en andere gebouwen werden vernield door gevechten tussen Inkatha en het ANC. Veel jongeren verloren hun ouders en familieleden. Ze hangen doelloos op straat en gaan snel criminele dingen doen. War Child betaalt een deel van een oud winkelpand dat de K-CAP (een lokale organisatie) verbouwt voor de straatjeugd.

Kosovo
War Child heeft vanaf 1999 een project in Kosovo, een provincie van klein-Joegoslavië. De oorlog in Kosovo in nu wel afgelopen, maar de kinderen hebben nog steeds trauma’s.

Hoe kan het dat War Child blijft bestaan?

War Child blijft natuurlijk nog bestaan, omdat er nog steeds oorlogen zijn. War Child krijgt ook veel sponsoringen waardoor ze geld krijgen. Met dat geld kunnen ze weer nog meer kinderen kunnen helpen. Verder kun je ook Friend van War Child worden. Daarmee krijgt War Child geld van jou en kunnen ze ook weer verder gaan.

Hoe promoten ze War Child?

Je kan War Child op verschillende manieren helpen:


-Door vaste donateur ofwel ‘Friend van War Child’ te worden
Als je friend van War Child word, word er elke maand een vast bedrag van je rekening afgeschreven en als je het wil krijg je 3 keer per jaar een nieuwsbulletin. Als je Friend van War Child wil worden moet je op de site www.warchild.nl het formulier op blz. 13 invullen.
-Door een donatie of een periodieke schenking te doen
Je kan dan een eenmalig bedrag overmaken naar gironummer 6366 of banknummer 60.66.10.456 t.n.v. War Child in Amsterdam.
-Door War Child op te nemen in je testament
Na je overlijden word er geld van je overgemaakt naar War Child. Normaal gaat het geld na je overlijden naar je kinderen of familieleden, maar als je een testament maakt kun je na je overlijden geld geven aan War Child.
-Door een actie te organiseren voor War Child
Als je voor War Child een actie wil organiseren moet je op de site van War Child het formulier van blz. 14 en 15 invullen.
-Door vrijwilliger te worden
Als je vrijwilliger wil worden moet je op de site kijken en daar staat dan of er vacatures vrij zijn.

-Door iets aan te schaffen in de War Child shop
Op de site staan allemaal dingen die je kun kopen en war een deel of al het geld van naar War Child gaat. Op de site kun je o.a. t-shirts, boeken, sieraden, cd’s en kaarten kopen.
-Door een banner te plaatsen op je website
Als je een banner op je site wil plaatsen moet je op de site een code kopiëren naar je site en komt er een banner op.
-Door een actie met je school, vereniging, bedrijf of stichting te doen.
Je kan dan met je collega’s of vrienden spullen gaan verkopen en dan het geld over maken op de bank- of girorekening

Verder zijn er heel veel reclames en acties waardoor ze weer meer geld verdienen en de kinderen kunnen helpen.

De verwerking van een oorlog heeft tijd nodig. Daarom verleent War Child langdurig hulp. Om de continuïteit van de hulpverlening te waarborgen, is War Child gebaat bij regelmatige inkomsten. Je kunt daar al met een relatief klein bedrag aan bijdragen.

Ik help mee voor: euro per maand. *
Bank- of gironummer:
*



Om de bankgegevens te controleren en je drie keer per jaar op de hoogte te houden van onze activiteiten zijn onderstaande gegevens belangrijk. Je gegevens worden uitsluitend gebruikt voor je aanmelding als Friend van War Child en niet doorgegeven aan derden.


Geslacht Man Vrouw

*
Voornaam:

Initialen:
*
Tussenvoegsel:

Achternaam:
*
Straat + huisnummer:
*
Postcode + woonplaats:
*
E-mail:

Telefoon:

Geboortedatum: (25/03/1981) / /

Velden met een * zijn verplicht.

Met het verzenden van dit formulier machtig ik War Child om het aangegeven bedrag per maand af te schrijven van mijn bank- of giro-rekening. Ik ontvang een bevestiging van mijn aanmelding per E-mail en/of per gewone post.

War Child heeft het CBF-keurmerk voor verantwoorde fondswerving en -besteding. Slechts 7% wordt besteed aan marketing en fondswerving.

Actie aanmeldingsformulier

Wil je een actie vóór War Child organiseren vul dan onderstaand formulier zorgvuldig in.
Gegevens instelling (n.b. beide invullen indien van toepassing)
Soort instelling:* basisonderwijs
voortgezet onderwijs
hbo/WO
bedrijf
stichting
vereniging
kerk
serviceclub
particulier

Naam instelling:*(indien niet van toepassing graag nvt invullen).

Post adres instelling: (indien niet van
toepassing graag nvt invullen)
Straat & nr
Postcode + plaats:*

Bezoek adres instelling: (indien niet van
toepassing graag nvt invullen)
Straat & nr
Postcode + plaats:*

Telefoonnummer(s):*

E-mail:*

Website:

Privé gegevens contact persoon:
Contactpersoon: Dhr.
Mevr.


Naam:

achternaam:*

Functie:

Straat & nr *
Postcode + plaats: *

Telefoonnummer: *

Mobiele nummer:

E-mail: *

Website:

Waar wil je post ontvangen: * privé adres
zakelijk adres

Gegevens Actie
Datum actie:*
(indien niet bekend dan maand of periode
waarin de actie plaatsvindt)

Duur van de actie:
Eenmalig
Doorlopend

Plaats van de actie:
Provincie waar de actie plaats vindt:

Korte duidelijke omschrijving van de actie*
(bijv. wat, waarom, hoe, aantal personen, eventueel te verwachten opbrengst, bijzonderheden)

Karakter van de actie: fondsenwervende actie

informatieve / educatieve actie
Eventuele opmerkingen/vragen:

Wat vind ik van War Child?

Ik vind dat War Child goed werk verricht, want ik vind dat de kinderen in oorlogsgebieden meer verdienen en niet dat ze hele dagen moeten vechten en op moeten letten dat ze niet neergeschoten worden.

Hoofdvraag en antwoord

Wat doet War Child precies?

War Child verleent hulp aan kinderen in oorlogsgebieden en wil ze een fijne toekomst geven. War Child geeft psychologische hulpverlening met creatieve therapieën zoals muziek, drama, tekenen, maar ook sport. Zo kunnen de kinderen hun emoties uitten en oorlogservaringen verwerken.
War Child wil:
• Bijdragen aan het herstel van de psychische schade die kinderen hebben opgelopen doordat ze een oorlog meemaken of hebben meegemaakt.
• Het lijden van kinderen minder erg te maken door materiele hulp te verlenen in gebieden die een oorlog mee maken of hebben meegemaakt.
• Het bewustzijn vergroten over de situatie van kinderen in door oorlog getroffen gebieden.

Bronvermelding

Ik heb mijn informatie alleen maar van internet afgehaald. In de bibliotheek hadden ze geen boeken over War Child. Op internet ben ik via google op
http://proto.thinkquest.nl/~jrc119/ gekomen. Ik heb ook www.warchild.nl gebruikt. Op tv heb ik iets op genomen over War Child en daar heb ik ook wel iets uit gehaald.

Interview met Marco Borsato

1. Waarom heeft u voor War Child Gekozen en bijv. niet voor Unicef?
Ik heb in het verleden ook veel voor Unicef gedaan. Enige tijd geleden heb ik gekozen voor War Child. War Child werkt met creatieve middelen waar muziek een belangrijk deel van is. Muziek is mijn lust en mijn leven, waar ik veel over kan vertellen en waar ik veel mee heb.

2. Wat is het allerbelangrijkste van ambassadeur van War Child te zijn?
Aandacht vragen bij de media en bij de mensen zelf voor het goede werk dat War Child verricht. Je hebt als bekende Nederlander veel ingangen waar je je boodschap kunt vertellen.

3. Heeft u zelf gekozen om ambassadeur te worden?
War Child heeft me 5 jaar geleden gevraagd om ambassadeur te worden.

4. Wat was uw eerste indruk in een oorlogsgebied en wat vindt u van de kinderen?
Ik ben de afgelopen 5 jaar in veel oorlogsgebieden geweest en heb daar veel oorlogskinderen gezien. Wat me het meest is bijgebleven, is dat veel kinderen in de voormalige oorlogsgebieden geleerd hebben om hun draad in hun leven weer op te pakken. En dat is een prachtige motivatie.


5. Is het leuk om met de kinderen te spelen en muziek te maken?
Dat is het allerleukste wat er is!

6. Hoe lang bent u al ambassadeur van War Child?
5 jaar

7. Vindt u het leuk om ambassadeur van War Child te zijn?
Ja, omdat je direct en indirect heel veel kinderen kunt helpen. Heel veel kinderen zijn nu hun angsten en nachtmerries kwijt. Ze durven weer zichzelf te zijn, ze durven weer te spelen. Daar doe je het ook voor!!! Dat is natuurlijk prachtig om die kinderen nu te zien.

Marco Borsato met het nummer Morgen zal het vrede zijn

de kapotgeschoten straten, zonder vader zonder land
loop je hulpeloos verlaten aan je moeders warme hand
als een schaap tussen de wolven
een bestemming onbekend
en niemand ziet hoe klein je bent
niemand ziet hoe klein je bent

morgen zal het vrede zijn
zal de zon je strelen
zal de wereld weer een speeltuin zijn
en kun je rustig spelen

na de winter komt de lente
wordt de grijze lucht weer blauw
maar al ben je uit de oorlog
gaat de oorlog ooit uit jou?

mooie ogen zijn vergiftigd
zijn het geweld gewend
en niemand ziet hoe klein je bent
niemand ziet hoe klein je bent

Ali B met het nummer Wat zou je doen?
Marco:
Als er nooit meer een morgen zou zijn
En de zon viel in slaap met de maan
Heb je enig idee wat het met je zou doen
Als je nog maar een dag zou bestaan

Ali B:
Voor sommige kinderen zal er nooit meer een morgen zijn,
Hoe zou je het vinden als je dagen vol zorgen zijn
Je bent zo jong en klein, het doet enorm pijn
Het hartje van een kind is zo breekbaar als porselijn
Neem nou de tijd om dit even te horen
Want als wij niets doen dan is hun leven verloren
Iedereen heeft het recht op een eerlijke leven

En ze kunnen nog zo veel op deze wereld beleven
Kom we geven ze een kans en bieden ze hulp
Hou je koppie omhoog en kruip niet in je schulp
Steek de handen in mekaar want dan staan we sterk
Nee we kijken niet toe we gaan aan het werk

Wat zou ik doen als ik woonde in Baghdad
Zou ik smeken tegen de degeen die de macht had.
En ja hoe erg zou het zijn op de Balkan
De meeste mensen die snappen er geen bal van
Kongo, Kosovo en Pakistan, Sierra Leone, Soedan en Afganistan
Irretrea en natuurlijk Georgië
Het is oorlog van hier tot aan Bosnië

Marco:
Zou je hart zich weer vullen met vuur
Van de eeuwige schaamte bevrijdt
Keek je niet meer benauwd naar de klok aan de muur
Kwam je los uit de greep van de tijd

We verbannen de dromen naar morgen en later
Maar doet het je stiekem geen pijn

Dat je dan pas zou doen wat je altijd al wou
Als er nooit meer een morgen zou zijn

Alie B:
Je schrikt jezelf rot als je ziet wat gebeurt
Een kleine kind van 8 jaar loopt met een mitrailleur
Dit is niet correct het hoort te spelen met speelgoed
Of voetballen misschien zijn ze wel heel goed
Hoeveel moet zo een kind nog lijden
Iedereen wil toch wel zo een kind bevrijden
In tijden van de druk deze horen niet te stressen
De meisjes doen hun best en het worden leraressen
Rappers of zangeressen ik hoop dat het lukt
Nou geef me twee vingers hou ze hoog in de lucht
Van links naar rechts hou ze hoog in de lucht
Want een glimlach van een kind is het grootste geluk

Wat zou ik doen als ik woonde in Baghdad
Zou ik smeken naar degeen die de macht had.

En ja hoe erg zou het zijn op de Balkan
De meeste mensen die snappen er geen bal van
Kongo, Kosovo en Pakistan, Sierra Leone, Soedan en Afganistan
Irretrea en natuurlijk Georgie
Het is oorlog van hier tot aan Bosnie

REACTIES

O.

O.

WAT GOED IK HEB EEN 9 voor mijn spreekbeurt War Child

13 jaar geleden

S.

S.

De juf was er in 5 minuten tijd achtergekomen dat ik alles van deze site had.. Dus heb ik het opnieuw gemaakt maar in mijn eigen woorden daarna kreeg ik nog net op het nippertje een 9,5 :D Ik ben super blij der mee!!

12 jaar geleden

M.

M.

ik doe het hierover voor een project ;D

12 jaar geleden

A.

A.

ik vind dit een mooie site kan hier veel informatie vandaan halen. ik gebruik dan ook de zelfde hoordstukjes. mara de inhoud doe ik wel in mijn eigen woorden.

11 jaar geleden

A.

A.

ik doe een werkstuk over Warchild

11 jaar geleden

G.

G.

Ik heb hier echt veel aan! ECHT BEDANKT! Ik ben iets te laat begonnen dus dan maar kopieren en plakkuhh!

10 jaar geleden

S.

S.

Dis wel mooi, je kan het hier mooi vanaf halen, heb alleen een gevoel dat men juf erachter komt, achja, hoe groot is die kans... 0,0000000001%

10 jaar geleden

E.

E.

Ik vindt het heel goed dat scholieren deze werkstuk heeft gemaakt. Zelf ga ik mijn werkstuk over war child houden dus deze pagina kan mij heel goed helpen, maar ik ga echt niet kopieren en plakken. Dus ik ben hartstikke dankbaar voor deze werkstuk. Ik ga ook mijn hersens gebruiken hoor!!!!!!!!

7 jaar geleden

J.

J.

HEB IK NIKS AAN

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.