Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Politie

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 5 | 1392 woorden
  • 1 februari 2008
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
92 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat dit me een heel leuk onderwerp lijkt. En ik zelf weet er nog helemaal niets van. En er is wel heel veel informatie over te vinden.

Eigenschappen

Verkeerspolitie
Er zijn agenten die zich alleen met het verkeer bemoeien, dat is de verkeerspolitie. De verkeerspolitie regelt het verkeer. 's Morgens gaan veel mensen en kinderen naar school of naar werk en dan is het enorm druk op de weg. En op dat tijdstip kan de verkeerspolitie mensen boetes uitdelen of mensen helpen oversteken. De verkeerspolitie regelt ook dat de auto’s op dezelfde baan blijven en gaan. De verkeerspolitie helpt de ouderen mensen en de kleineren kinderen oversteken over de zebrapaden. Soms bepaalt de verkeerspolitie ook het verkeer bij de stoplichten als dat licht bijvoorbeeld stuk is. Wie er mee helpen is de ANWB en de sleepwagens van de ANWB.

Kinderpolitie
Er zijn vrouwen en mannen die bij de kinderpolitie werken. Kinderen komen bij de kinderpolitie als ze ondeugend zijn geweest. De kinderpolitie komt er ook bij als er kinderen uit winkels stelen, en in scholen, huizen, fabrieken inbreken. Zulke kinderen komen bij de kinderpolitie terecht.


Recherche
De man onderzoekt het huis want er is een inbraak geweest….
De recherche moet misdadigers moordenaars opsporen of onderzoeken. Ze mogen daarom niet bang zijn voor een lijk. Ze moeten ook heel goed opletten op de mini kleine dingetjes want dat kan van pas komen. Er zijn verschillende recherches zoals zedenpolitie er is zelfs spoorwegrecherche

Politie te water
Er is ook politie die op het water werkt. Op kanalen in havens op zeeën daar varen grijze boten. Ze leiden mensen uit de kanalen. Als er een ongeluk is gebeurd dan komt de politie te water er bij.

Bereden politie
In de grote steden is de bereden politie. De paarden zijn speciaal voor de politie agent. Ze mogen niet snel schrikken en als dat wel gebeurd dan kan dat heel erg
gevaarlijk worden. De bereden politie zie je vaak in de zomer op de grote drukke stranden. Dan gebruiken ze paarden en geen jeeps van de politie dit word ook
gedaan met een reden omdat ze met het paard meer over het strand kunnen
en ze kunnen veel en veel sneller met het paard. Maar met de auto ben je voorzichtiger want iedereen moet aan de kant.

Opleiding

Om een politieman of vrouw te zijn , moet je een heleboel doen en kunnen. Eerst moet je een diploma halen van MAVO VBO. Om een inspecteur of inspectrice te woorden moet je een diploma VWO hebben en verder 17 of 18 jaar oud zijn.
In de selectie kijken ze onder anderen of je slim bent, goed kunt leren, eerlijk

bent, niet snel boos wordt, niet verlegen bent en een goede conditie hebt,
en of je gezond bent. Als je goed genoeg bent stuurt het regiokorps je naar een politieschool, je leert daar bijvoorbeeld alle wetten hoe je met mensen om moet gaan en wat je wel en niet mag doen.
Er zijn ook sportlessen, daar moet je leren verdedigen met een wapenstok en
handboeien te gebruiken. Voor de meeste functies leer je met een Walther p5 om te gaan (een pistool). Hoe je moet schieten en wanneer je moet schieten. Hoe lang de opleiding duurt ligt er aan: 6 maanden 16 maanden 4 jaar.

Loopbaan

Werkt een agent eenmaal bij een korps, dan moet hij het beroep eerst goed kennen. Daarna kan hij steeds dingen bijleren. Hij kan naar de rechercheschool gaan om rechercheur te worden. Het kan ook om bij de bereden politie te komen, of bij de waterpolitie, de verkeerspolitie of bij de hondenbrigade. Uiteindelijk kan een agent hoofdcommissaris worden. Dan moet hij flink doorstuderen en erg goed zijn in zijn werk. Ook al werkt een agent jarenlang bij de politie, toch moet hij steeds weer oefenen op de schietbaan om te zorgen dat hij het schieten met zijn pistool niet verleerd. In het dagelijkse werk komt het niet vaak voor dat een agent moet schieten

Kleding materialen

Kleding de kleding van de surveillancedienst bestaat uit een blauwe broek
met een zwarte streep erop. Zij dragen een blauw overhemd met een zwarte stropdas en meestal hebben ze een zwarte leren jack aan. Bij het uniform hoort een zwarte pet met een klep met daaromheen een blauwe band. Op de pet zit het embleem (herkenningsteken) van de politie op. De politie draagt zwarte leren schoenen of normale gymschoenen. Verder heeft de politie een zwarte riem met een holster waar het pistool in hoort, aan de riem hangt ook een portofoon pepperspray en handboeien. De politie heeft ook nog een wapenstok.

Uniform mobiele eenheid.
De mobiele eenheid heeft een speciaal pak. Dit pak is brandwerend. Onder het pak dragen ze een soort bescherming. Dit is bijna het zelfde als een ijshockeyer. Als er dan een steen tegenaan komt voelt hij of zij echt helemaal niks. Verder draagt hij nog een helm met een vizier, dat is een ding dat stenen en anderen dingen tegenhoud. De schoenen die de ME draagt zijn een soort laarzen met daarin een stalen neus.


Ruiters of bereden politie.
De kleding die de ruiters of bereden dragen bestaan uit een blauwe met zwarte streep, rijlaarzen en een paardrijcap. Deze cap lijkt op een normale cap, maar is in de kleur blauw. Meestal dragen de beredenen een blauwe half lange jas. Deze jas noemen we ook wel parka. Verder hebben zij dezelfde riem als de surveillancedienst.

De politie heeft veel wapens zoals:
1 Een pistool. Het pistool is van het merk walther p5 .in het pistool zitten 8
patronen.

2 Pepperspray. Dit is een busje waar spray in zit gemaakt door Spaanse
peper. Als je dit in je ogen krijgt kun je een tijdje niets meer zien.

3 Wapenstok. Dit is een rubberen stok van ongeveer 50 cm. In de binnenkant zit en hard gedeelte.

4 Waterwerper. Dit is een vrachtauto met daarop een grote water spuit.

Werkplek

De werkplek van de centralist

De nummers die ik voor de zinnen geef die hebben te maken met het
plaatje van het hoofdstuk.

1- Er staat een monitor van het camera toezicht. Hiermee kun je meer dan 30 camera’s in de binnenstad bekijken.

2- Er is ook een info-pc hier start je een systeem op voor het nakijken van kentekens rijbewijzen. Je kan ook gegevens van bekende bekijken en die van diensten voor personen binnen of buiten de politie.


9- Er is ook een microfoon waarop de hoofdtelefoon is aangesloten om met mensen te kunnen praten als ze 112 hebben gebeld.

6- Dit scherm geeft de status van c2000.
Met alle gespreksgroepen van verschillende diensten.
En je kan verschillende gespreksgroepen aan elkaar beantwoorden.

10- Er staat ook een extra mobilofoon . Mocht er dan een storing wezen of geen contact meer zijn. Maar met C2000 kun je meteen weer verder werken waar je mee bezig was.

Voor en nadelen van de politie

Voordelen
-1 Het is een heel leuk beroep, want je kunt mensen helpen met oversteken en slechte mensen oppakken.
-2 Je kunt een heleboel geld verdienen en je kunt er zeker 1 week mee doorkomen, ik heb het gevraagd aan een agent op het politie bureau.
-3 Je kunt op je werk in je kantoor een heleboel lol hebben met de anderen mensen die om je heen zitten.

Nadelen
-1 Als je in een schietpartij zit dan kun je heel erg hard geraakt worden of heel licht (dus een schotwond.)
-2 Als je heel veel dingen verkeert doet kun je ontslagen worden en dat is heel erg overdreven bij de politie.

-3 En je kunt in een achtervolging je eigen auto in de prak rijen want dan gaat de boef bijvoorbeeld links rechts links rechts enzovoort.

Extra informatie.

Vingerafdrukken
Bij een inbraak zoekt de politie altijd naar vingerafdrukken. Meestal op deuren ramen en andere voorwerpen, ze strooien er dan een bepaald poeder over. Direct kun je de vingerafdrukken zien. Op een afdeling van het politiebureau worden vergeleken met die er al zijn, bij elke afdruk in de computer staan de vingerafdrukken meestal compleet met een foto erbij. Van iedere misdadiger worden zo de vingerafdrukken bewaard.

De politie gaat een nieuw pistool kopen. De Nederlandse politie krijgt over twee jaar een nieuw dienstpistool. Walther p5

Bronvermelding

Ik heb deze boeken gebruikt:.
Rijkspolitie, politie, recherche van Nederland.
Op de computer kun je ook heel erg veel informatie over de politie vinden.
En een hele korte film maar eigenlijk zat bijna alle informatie in voor mijn werkstuk.

REACTIES

V.

V.

Ik vind dit niet echt een goede site. Sorry daarvoor. Ik zit bij een werkstuk politie te kijken en ben bij het hoofdstuk voor en nadelen en bij voordelen staat iets raars (Vind ik). Er staat het eerste voordeel van politie zijn is dat ik mensen kan helpen met oversteken. Dat staat er maar ik vind dat je daarvoor geen politie hoeft te zijn. Ik kan bijvoorbeeld ene oud iemand gewoon helpen met oversteken. Dus dat klopt en er zitten vast meer dingen in die niet kloppen.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.