Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gouden eeuw

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 2494 woorden
  • 10 december 2014
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Wij doen een onderzoek over de Gouden Eeuw in Nederland. Wij hebben de hoofdvraag gekozen “Welke rol hadden de wetenschap en uitvindingen gespeeld in de totstandkoming van de Gouden Eeuw”. Wij hebben dit gekozen omdat wij dat een interessant onderwerp vinden wat te maken heeft met de gouden eeuw. Er zijn in die tijd vele uitvindingen en ontdekkingen gekomen. Wij gaan er achter komen wat het verband was tussen de Gouden Eeuw en de uitbreiding van de wetenschap en uitvindingen. Ook gaan we onderzoeken waarom er juist toen zoveel nieuwe wetenschappers en uitvinders naar de Republiek emigreerden. En ook wat het verband was tussen de wetenschap en de economische groei.

Paragraaf 1: Hoe komt het dat al de kennis in Nederland terecht komt?

Nederland was in de Gouden eeuw het rijkste en meest welvarende land. Veel werkelozen uit Duitsland, Frankrijk, Vlaanderen, Oost-Europa en Scandinavië immigreerden naar De Republiek. Al de immigranten namen natuurlijk ook een beetje wetenschap en natuurkunde uit hun eigen land mee. Nederland had veel honger naar kennis. Daardoor lieten ze meer scholen en universiteiten bouwen ook schonken ze veel meer aandacht aan het onderwijs dan voor heen.

De boekdrukkunst had ook een belangrijke rol, zo kon alles makkelijk in boeken word gedrukt en maakte het makkelijker om informatie uit te delen.

 Ook ging Nederland steeds meer investeren in de wetenschap, ze wouden natuurlijk steeds meer dingen ontdekken waar ze veel winst mee konden maken. Zo ontstonden er veel Academies en Universiteiten. Nederland ging net zo als vele ander landen ruimer denken, ze gingen logischer redeneren, waarnemen en observeren en ze gingen niet meer voor alles een katholieke oplossing zoeken.

De ruimdenkendheid van Nederland trok de ook de aandacht van veel andere buitenlandse wetenschappers. Die gingen ook immigreren naar De Republiek.

Zo had Nederland natuurlijk een hele grote voorsprong op het gebied van wetenschap en natuurkunde dan de rest van Europa. Dit gaf hun natuurlijk ook meer macht en aanzien

Paragraaf 2: welke uitvindingen waren er op gebied van natuurkunde?

Natuurkunde was ook een onderwerp dat in de gouden eeuw veel was gevorderd. Er waren veel belangrijke ontdekkingen op gebied van natuurkunde in de gouden eeuw, ten eerste hadden we Isaac Newton, een heel belangrijk persoon op gebied van natuurkunde. Newton was de bekender van de grondwetten van natuurkunde, hij had van alles ontdekt over massa en beweging inclusief zwaartekracht! Hij was dus de grondlegger voor heel veel belangrijke natuurkundigen na hem zoals Einstein.

 

 

 Een andere belangrijke natuurkundige in de gouden eeuw was Christiaan Huygens, Huygens had veel belangrijke ontdekkingen gedaan zoals de centrifugale kracht ook had
hij een theorie over licht, vroeger dachten mensen dat licht bestond uit verschillende deeltjes die botsten en in je ogen terechtkwamen maar Huygens had ontdekt dat licht een soort golf was die zich door de lucht bewoog,  hiermee had hij ook ontdekt dat bepaalde frequenties van licht verschillende kleuren veroorzaakte. En hij had ook veel ontdekt over verschillende dingen die met geluid te maken hebben, hij ontwierp ook een aantal muziekinstrumenten.

Paragraaf 3:  Welke uitvindingen waren er op gebied van biologie?

Op gebied van biologie waren er ook belangrijke doorbraken in de gouden eeuw. Een heel belangrijk persoon was Antoni van Leeuwenhoek, van Leeuwenhoek was bezig op gebied van microbiologie (de studie van hele kleine organismen) maar werkte ook als Nederlandse handelsman, landmeter, wijnroeier en glasblazer. Vooral dat laatste was belangrijk omdat hij zijn glasblaas technieken gebruikte om de allereerste microscoop te maken!

Je ziet natuurlijk al in waarom dit zo belangrijk was. Maar hij had niet alleen de microscoop uitgevonden, hij had hem ook gebruikt om de bacteriën te ontdekken. En bacteriën zijn heel belangrijk voor bepaalde hedendaagse productiemethodes maar ook om weer nieuwe dingen te kunnen ontdekken.

Ook had Zacharias Jansen nog een handje gelegd aan de microscoop, hij had de eerste samengestelde microscoop gemaakt die bestond uit een oculair en een objectief in plaats van die van Antoni die bestond uit één glas die eigenlijk werkte als een soort vergrootglas.

Een andere belangrijke biologist was Jan Swammerdam, hij had verscheidene dingen ontdekt over het menselijke lichaam en ook wat geschreven over bijen.

Paragraaf 4: Wat waren de uitvindingen op het gebied van bouwkunde en meetkunde?

Er waren vele uitvindingen op het gebied van bouwkunde. Er kwamen in de Gouden Eeuw vele bouwkundigen. Een daarvan was Jan Adriaanszoon Leeghwater, hij was een waterbouwkundige en een molenbouwer. Hij bedacht een oliemolen met een boven kruiende oliemolen. Door zijn leiding is onder andere de Beemster drooggelegd en nog meer meren.

 

Ook het fluitschip werd in de Gouden Eeuw uitgevonden. Door die uitvinding had Nederland nog meer welvaart omdat ze zo sneller naar Indië kon varen. Pieter Jansz Vael, hij heette ook wel Lior (dat was zijn kooplieden naam) heeft deze boot uitgevonden omdat er hoge tol stond om langs Sont (een plaatsje in Zweden) te varen. De hoeveelheid tol die je moest betalen hing af van de breedte van het dek. Vandaar het smalle dek en het dikke ruim.

 

De (hout)zaagmolen werd ook uitgevonden door Cornelis Corneliszoon. Hij maakte een zaag aan de krukas van de molen. Zo kon er met wind gezaagd worden door ijzeren en houten voorwerpen. De molen zetten ze dan meestal op de boerderij zelf, zoals je ook op het plaatje ziet. Dat was de eerste zaagmolen, hij werd ook wel “Het Juffertje” genoemd.

 

Ook zijn er vele uitvindingen ontstaan voor de meetkunde. Die werden vooral gebruikt voor de scheepvaart. Een van die uitvinding is een quadrant. Het quadrant is een navigatie-instrument in de vorm van een kwart cirkel van hout of brons gemaakt. Het instrument werd met één rechthoekszijde gericht naar het hemellichaam, een schietlood gaf de gemeten hoek weer. Het quadrant was minder geschikt voor hoekmetingen bij slecht weer, omdat de slingeringen van het schip ook het

Ook de daviskwadrant was een instrument om de positie te bepalen. Het was een schaduwinstrument, dus in de zon turen was er niet meer bij. De daviskwadrant had twee bogen met graadverdeling. Eén boog had een schuif voor de zonneschaduw en de andere boog had een schuifbaar oogvizier. Door de schaduw van de zon op de horizon te brengen, kon de stand van de zon worden gemeten. Met een tabel kon vervolgens de positie worden bepaald. Sinds de uitvinding in 1594 door de Engelsman John Davis bleef de daviskwadrant nog ongeveer twee eeuwen in gebruik. Het was een behoorlijk nauwkeurig

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 instrument. Met een beetje  oefening kon

ook op een slingerend schip goed worden gemeten.

 

Het sextant of octant werd ook in de gouden eeuw uitgevonden. Daarmee kun je de verticale hoek opmeten tussen de horizon en het hemellichaam. Als je de verticale hoek, de datum en het tijdstip van de dag weet, kan je de hoogtelijn waarop je  bevindt wordt berekend.

 

Er zijn ook vele nieuwe techniek ontstaan om huizen, forten en grachten te bouwen. Dat werd veel gebruikt door de VOC, ook alle bouwinstrumenten en navigatie-instrumenten werden eveneens door de VOC gebruikt. Zelfs nu worden sommige instrumenten gebruikt. Ook kwamen er veel technieken om hele kleine dingen te bouwen zoals kompassen. Door diverse technieken konden mensen in de grond boren en kwamen ze bij ertsen van goud, zilver, ijzer enzovoort. Er kwamen ook vele instrumenten waarmee je fijner kon werken, ze kwamen bijvoorbeeld op het idee van veertjes die veerden waardoor ze pincetten et cetera konden maken.

 

Paragraaf 5: Wat waren de ontwikkelingen op het gebied van cartografie?

 

Er is veel ontwikkeld op het gebied van cartografie. Cartografie is de wetenschap en techniek om geografische plaatsen op papier neer te kunnen zetten. Vroeger waren atlassen alleen samengebonden kaarten van diverse landen. In de Gouden Eeuw is dat sterk ontwikkeld. In Amsterdam zaten vele goede cartografen die ver bevorderd waren zoals Joan Bleau. Joan Bleau kreeg veel informatie van zijn vader Willem Janszoon Bleau. Joan heeft het werk overgenomen van Willem en startte als globemaker en uitgever van vele bekende schrijvers. Daarna ging hij zich specialiseren in de cartografie. Alle mensen gingen naar Joan om men zijn informatie kwijt te kunnen daar stond meestal ook een beloning tegenover. Hij publiceerde als eerst de Atlas Novus daarna heeft hij zich verder in verdiept en meer zelf gedaan in plaats van informatie van andere mensen te krijgen. Zo heeft hij meer informatie bij elkaar gehaald en de Atlas Major gezien. De Atlas Major had bijna 1000 pagina’s en woog 7 kilogram. Het was een groot pronkstuk in de gouden eeuw.

Ook Henricus Hondius was een van de beste cartografen. Henricus had bijzonder goede graveertechnieken. Hij kon heel nauwkeurig dingen natekenen van andere cartografen. Alleen voegde hij daar dan zijn eigen informatie aan toe. Het zag er allemaal schitterend uit voor die tijd. Het boek waar zijn kaarten in werden gebruikt (de mercator Hondius) was meteen echt een bonk geld waard.

In de Gouden Eeuw kwamen er veel cartografen, misschien wel te veel. Want vele cartografen en uitgevers gingen failliet omdat niet bij ze kocht. Vooral toen Willem en Joan Bleau in het bezit kwamen van 34 koperplaten. Die verwerkten ze allemaal in hun atlassen, het zag er schitterend uit en kostte toen veel geld. De rijke mensen kochten dus alleen maar de atlassen van Bleau. Daar kon je lekker mee pronken. Die atlassen worden nu nog steeds verkocht en verbeterd.

 

De Atlas Major uit de 18de eeuw.

Paragraaf 6: Waarom ontstonden er zoveel academies en universiteiten in de Gouden Eeuw?

 

Nederland had in de gouden eeuw heel veel kennis op allerlei gebieden, natuurlijk wouden ze die behouden en uitbreiden. Dat konden doen door meer aandacht aan het onderwijs te besteden dus kwamen er meer en betere scholen, zodat de leerlingen meer de wetenschap in zouden gaan. Ook lieten ze meer universiteiten bouwen om de jeugd meer de wetenschap in te laten gaan en . Een van de bekendste universiteiten was de Universiteit van Leiden. Deze werd opgericht in 1575 en had een belangrijke rol in de Gouden Eeuw en is nu nog steeds een van de grootste universiteiten in Nederland.

Ook lieten ze veel wetenschappers en uitvinders bij elkaar komen in academies om dingen te bespreken en kennis uit te delen. Deze academies werden speciaal gebouwd om nieuwe dingen te ontdekken en te ontwerpen. Hier ontstonden veel nieuwe ontdekkingen en uitvindingen. Veel van die destijds gebouwde academies staan er nog voor hedendaags gebruik.

Paragraaf 7:  Welke rol had de wetenschap tijdens de Gouden Eeuw?

De wetenschap had naast de handel, economie en kunst een hele grote rol in de Gouden Eeuw, het zorgde ook voor meer welvaart.  Veel buitenlanders wetenschappers kwamen naar de Republiek wegens de vrijheid in het land. Wetenschappers mochten vrij denken en gingen niet meer het katholieke geloof bij hun ontdekkingen betrekken. Zo gingen ze logischer redeneren en observeren. En kwam er een revolutie op het gebied van Wetenschap in de Gouden Eeuw. Er kwamen meer uitvindingen en ontdekkingen en het leven in de Republiek werd makkelijker en fijner om in te leven.

In de Republiek werd het handelen over grote afstanden veel makkelijker door sommige uitvindingen en ontdekkingen op het gebied van scheepsvaart ging het veel sneller en makkelijker. Dit gaf de Republiek natuurlijk ook een voorsprong op handelen. Nederland liep ver vooruit op het gebied van wetenschap dan de rest van Europa. Dit gaf Nederland natuurlijk ook veel meer macht

Een van de belangrijkste uitvindingen was de microscoop door Antoni van Leeuwenhoek. Hij kwam zelf niet met het idee, maar ontwierp het verder door. Het originele idee kwam van twee lenzenmakers die begonnen met een vergrootglas en die gaven het aan Antoni van Leeuwenhoek  voor het kijken van stoffen draden. Deze ontdekking / uitvinding had belangrijke gevolgen, zo konden ze kleine bacteriën ontdekt worden en konden ze de natuur beter begrijpen. 

Conclusie

Door dit verslag zijn wij heel veel te weten gekomen over de Gouden Eeuw. En vooral op het gebied van wetenschap en uitvindingen. Ook zijn wij te weten gekomen dat de Republiek nooit zo veel macht en aanzien had zonder de belangrijke rol van de opkomende wetenschap.

Doordat er in de Republiek veel meer vrijheid was dan in de rest van Europa trokken veel belangrijk geleerden uit andere landen naar de Republiek die belangrijke uitvindingen deden. Hierdoor kreeg de Republiek natuurlijk ook meer aanzien en macht.

Ook had de wetenschap een belangrijke rol op het gebied van economie. Zo waren er ook verschillende uitvindingen die de scheepsvaart sneller liet gaan. Hierdoor kreeg de VOC ook weer meer mogelijkheden voor het handelen naar Azië.

Ook had de wetenschap een belangrijke rol op het gebied van economie. Zo waren er ook verschillende uitvindingen die de scheepsvaart sneller liet gaan. Hierdoor kreeg de VOC ook weer meer mogelijkheden voor het handelen naar Azië.

Ook de vele nieuwe uitvindingen maakte het leven in de Republiek stukken makkelijker. Zo was de uitvinding van het slingeruurwerk heel belangrijk waardoor er makkelijker afspraken konden worden gemaakt, dit was natuurlijk ook belangrijk voor het handelen.

Dus zonder de hulp van wetenschap en de belangrijke uitvindingen was de Republiek nooit zo machtig geworden als dat die was in de 17e eeuw.

Evaluatie

In de eerste les waarbij we meteen het onderwerp moesten kiezen waren we alle drie meteen met elkaar eens dat we het onderwerp: Wetenschap zouden doen.

De taakverdeling ging als volgt:

Wie?

Wat?

Robin

Paragraaf 1, 6 en 7.

Sebastian

Paragraaf 4 en 5 en de inleiding.

Tom

Paragraaf 2 en 3 en de inhoudsopgave.

 

We hebben de evaluatie, conclusie, en het voorblad gedeeltelijk samen gemaakt.

Al direct liepen we op een lekker rustig werktempo en we waren het met elkaars ideeën eens. Daardoor kwamen we geen enkel moment in tijdnood en konden we een duidelijke planning maken. Ook hield iedereen zich aan de afgesproken tijd voor elke paragraaf. We vonden allemaal dat we goed hadden samengewerkt en daardoor alles heel soepel verliep.

Creatieve opdracht.

Als creatieve verwerking kozen we om een Leeghwater molen na te maken. Dit paste goed bij ons onderwerp want de Leeghwater molen was ook een belangrijke wetenschappelijke ontdekking.

Op  het begin hadden we niet echt een goed plan van aanpak. We wisten niet echt goed hoe we het konden realiseren. Zelfs na dat we een plan hadden hoe wet het konden maak verliep het nog niet echt goed. We wouden het gaan maken van gaas en papiermarche. Meneer Reij gaf ons goede tips. Daarna hadden wij de volgende taakverdeling gamaakt:

Sebastian: Houten onderstel en onderste deel 

Robin: Kop van de molen

Tom: De wieken

We gingen samen alles papier macheën. We proberen de wieken doormiddel van een simpel molentje echt te laten werken. We hebben hem bruin geverfd.

Bronnen overzicht

Belangrijkste Websites:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_Eeuw_(Nederland)#Wetenschap

http://nl.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_natuurkunde#17e_eeuw

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_Eeuw_(Nederland)#Onderwijs

http://www.scholieren.com/werkstuk/15621

http://wetenschap.infonu.nl/wetenschappers/36287-mussenbroeck-uitvinder-van-de-leidse-fles-en-pyrometer.html

http://wetenschap.infonu.nl/wetenschappers/36287-mussenbroeck-uitvinder-van-de-leidse-fles-en-pyrometer.html

 

Boeken:

Geschiedenis werkplaats 2 VWO

Geschiedenis van Nederland – Gerlof Verwey

 

Een stuk zeventiende-eeuws Oost-Indië

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.