Elektriciteit

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 577 woorden
  • 18 februari 2009
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
41 keer beoordeeld

Elektriciteit
ik doe mijn spreek beurt over elektriciteit omdat ik het wel een leuk onderwerp vind en we kunnen tegenwoordig bijna niet meer zonder.

wat houdt groene stroom eigenlijk in?
In Nederland heb je 2 verschillende soorten stroom.
1.groene stroom (milieuvriendelijk).
En 2. grijze stroom (niet milieuvriendelijk).
De prijs van grijze stroom is minimaal 8 cent per kilo watt en de prijs van groene stroom minimaal 12 cent per kilo watt maar het is wel beter voor het milieu. Groene stroom wordt opgewekt met milieuvriendelijke uitvindingen zoals wind molens, zonnen panelen en water kracht. Daar vertel ik meer over in het volgende stukje.

3 manieren om stroom op te wekken op een milieuvriendelijk manier

Water
Water is op het moment de belangrijkste energie bron van europa bijna 20% van de elektriciteit wordt op gewekt met waterkracht.
Een voorbeeld van stroom op wekken met water is om in een groot meer een stuwdam te bouwen. Het water gaat met veel druk door de opening en laat daardoor een generator draaien waardoor je stroom krijgt.

Windmolens
In landen met veel wind laten windmolens generatoren draaien. Overal in ons land staan grote en kleine windmolens. Niet de oude houten of stenen molens, maar hoge masten met metalen wieken en een klein kastje waarin de generator zit die stroom opwekt van het draaien van de wieken.(afbeelding windmolen)

Zon
Na de tweede wereldoorlog waren geleerden bezig met experimenten. Ze ontdekten dat als ergens licht op viel de hoeveelheid stroom veranderde. Ze ontdekten ook dat als er helemaal geen stroom liep, er toch stroom ging lopen zodra er licht op scheen. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen zonnepanelen op hun daken waardoor ze een beetje stroom voor een lagere prijs krijgen. Hoe meer licht, hoe meer stroom er gaat lopen. Je kent zonnecellen wel van rekenmachientjes en sommige horloges. Ook bekend zijn de zonnecellen uit de ruimtevaart.

stroomkring
als je een lampje laat branden met een bijvoorbeeld een batterij gaat de stroom via het ene draadje de stroom naar het lampje toen, en via het andere terug, dus met een draadje lukt het niet. Ik zal jullie even een voorbeeld laten zien.
(voorbeeld lampje)

De batterij
Allessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta werd op 18 februari 1745 geboren in Italië. Zijn bekendste uitvinding deed hij in 1794. het was een apparaat dan nadat het was opgeladen stroom kon afgeven, nu wel bekend als de batterij of accu. In 1800 was het Volta gelukt. Hij ontdekte, dat wanneer twee verschillende metaal met elkaar in aanraking werden gebracht in een oplossing van zout in water, er ook een stroom ontstond.

Voltage en watt

Je hebt in Nederland 2 verschillende voltages voor in een huis heb je 220 of 230 maar je hebt ook 380 dat is sterkstroom dat wordt veel gebruik in bedrijven voor grote machines.

Watt
Op lampen, batterijen en elektrische apparaten zie je altijd getallen en vreemde woorden staan. Volt, ampère, watt en soms ohm het zijn namen van mensen die onderzoek hebben gedaan naar elektriciteit de ontdekkingen zijn naar hun eigen genoemd.
Hoe meer stroom dat er gaat lopen hoe meer vermogen verbruikt wordt. Vermogen wordt gemeten in watt.(je kan het vaak zien op een lamp)

Volt
Als er wel elektriciteit is, maar nog geen stroomkring, bijvoorbeeld in een stopcontact, dan zeggen we dat er spanning op staat. De hoeveelheid spanning meten we in aantal volt. Een mp3 bijvoorbeeld werkt op 1.5 volt hij heeft dus maar 1 batterij nodig maar een lamp werkt niet op 1 batterij maar op huisstroom. Als je dat uitrekent heb je 146 batterijen nodig om een normalen lamp te laten branden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.