Dromen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1744 woorden
  • 2 juli 2003
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
136 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inhoud:

1. Inleiding
2.Wat zijn dromen? 3.Welke verschillende dromen zijn er? 4.Wat gebeurt er met je als je droomt? 5.Waarom droom je? 6.Nawoord
7.Bronvermelding

Inleiding:

Dit werkstuk gaat dus over dromen. Eerst wilde ik me vooral richten op de betekenissen van dromen maar dat is echt veel te veel om allemaal op te gaan noemen.Daarom werd het vooral :wat gebeurt er met je als je droomt? Dat vind ik ook wel boeiend en leerzaam.Ik dacht bijvoorbeeld dat de hele tijd als je slaapt je ogen heen en weer bewegen. Maar dat is dus niet zo.Dat is alleen maar in een bepaalde fase van je slaap.Ook toe ik eerst het woord Lucide dromen zag dacht ik:Wat is dat ?!Toen ben ik dat op gaan zoeken op het internet en het bleek dus een ander soort droom te zijn dan ik dacht.Ik dacht dat het misschien net zoiets als nachtmerries waren.Maar dat is dus niet zo.Het zijn gewoon dromen die levensecht lijken.Tja,dat kunnen natuurlijk ook nachtmerries zijn,maar het kan ook gewoon een leuke droom zijn.Als ik erover terug denk wist ik eigenlijk nog heel weinig van dromen.Maar nu niet meer. Het was wel moeilijk om boeken over dit onderwerp te vinden.Ik ben naar 2 bibliotheken geweest maar ik heb maar weinig bruikbaars gevonden.Maar ik heb nu zoveel informatie op het internet gevonden dat ik het overbodig vond om nog naar een andere bibliotheek te gaan. Ik vond het een erg leuk onderwerp en leuk om aan te werken.Ik hoop dat u het ook leuk vind.

2. Wat zijn Dromen? Onze hersenen zijn constant actief. Verschillende staten van geweten (zoals: wakker, slapen, oplettend, opgewonden, verveeld, geconcentreerd of dagdromend) Door verschillende activiteiten van de hersengolven. Ons geweten oftewel het deel waar wij mee denken neemt maar een klein deel van onze hersenactiviteit.(Sommige mensen zeggen dat dit deel maar 10% is).een ander deel bestuurd dingen als ademen,hartslag,zien,horen,praten,enzovoort.Dit is ook maar een klein deel.En weer een ander deel bestuurd je fantasie zodat je plaatjes fantaseert en bijvoorbeeld dagdroomt.Dit is weer een groot deel en is nog niet helemaal ontdekt.Dromen is veel meer dan alleen maar plaatjes zien,een droom kan levensecht lijken doordat je het als een filmpje in je hoofd af laat draaien en doordat er ook vaak geluid en beweging in zit. Sommige mensen zeggen dat ze nooit dromen, maar dat is onmogelijk. Iedereen droomt, maar sommige mensen herinneren ze zich beter als anderen. Elk anderhalf uur beleven we in onze slaap onze privé fantasieën. In onze dromen kunnen we ons anders gedragen als dat we ons normaal gedragen. Dingen van vroeger en nu komen bij elkaar. Maar zo gauw als we wakker worden, beginnen we de droom te vergeten. En hoe harder we proberen de droom te herinneren, hoe meer we vergeten. Maar waarom dromen we? Zijn dromen belangrijk? De experts zeggen dat ze belangrijk zijn omdat ze ons helpen voorbereiden op de problemen van het gewone leven. De dingen in onze dromen hebben een speciale betekenis en ze kunnen ons helpen om ons karakter te begrijpen.

3. Welke verschillende dromen zijn er?

Natuurlijk droom je vaak verschillend. De ene keer is het een leuke droom en de andere keer een enge droom. Er zijn verschillende dromen en ze hebben allemaal een eigen naam. Je hebt: Nachtmerries: dat zijn enge dromen waardoor mensen vaak van schik wakker worden zo’n enge droom is beslist niet leuk. Lucide dromen: dat zijn dromen die echt levensecht lijken. De beelden en geluiden lijken vaak zo echt dat het net lijkt of je gewoon wakker bent. Dagdromen: Dagdromen is het afdwalen in een fantasiewereld. Dagdromen komen in tegenstelling tot de normale dromen niet tijdens de slaap voor, maar als de dromer wakker is. Dagdromen dienen vaak voor vervanging van wensen en idealen. Wensdromen: In dromen gebeuren vaak dingen die je in het echt graag zou willen. Dat zijn wensdromen. Zo kun je dromen dat je ergens heel erg goed in bent. Of dat je populair bent in de klas. Misschien droom je wel eens dat je een filmster bent. Of zo rijk dat je alles kan kopen wat je maar wilt. Iemand die in een rolstoel zit droomt misschien wel dat hij weer kan lopen. Soms gebeurt er iets dat in het echte leven niet kan. Je kunt dan bijvoorbeeld vliegen. Of over een heel groot meer springen. Je kunt van het ene op het andere moment ergens anders zijn. Soms droom je van een mooi land zonder dat je er ooit geweest bent. Voorspellende dromen:In dat soort dromen is er geen tijd. Het zijn dromen waarin je dingen ziet die nu nog niet gebeuren of bestaan. Veel mensen denken dat die dromen de toekomst voorspellen. Repeteer dromen: Dat zijn dromen die je steeds weer keer op keer droomt.Ze zeggen dat die dromen betekenen dat er problemen in je leven zijn. 4. Wat gebeurt er met je als je droomt? Dromen gaat in stapjes, eerst ben je wakker en zijn je lichaam en hersenen actief. Zodra je gaat liggen of zitten kun je langzaam indoezelen. Als je een beetje doezelt dan ben je nog niet in slaap gevallen maar heb je de ogen wel dicht en lig je rustig. Bijvoorbeeld: Als mensen op het strand liggen te zonnen dan doezelen ze ook vaak in.

1. Doezelen: Doezelen is de 1e stap naar dromenland.Je EEG vertoont dan een vlak patroon. Je EEG zijn je hersengolven.Soms zit er wat verandering in maar meestal blijft het ritme van je EEG ongeveer gelijk. De ogen van mensen die doezelen maken langzaam draaiende bewegingen.De ledematen worden zwaar en de spierspanning neemt af. Mensen reageren in deze fase minder snel op gebeurtenissen of geluiden van buitenaf. 2. Lichte slaap: In de 2de fase ben je licht in slaap gevallen. Deze fase duurt ongeveer een half uur. De EEG-activiteit is langzamer. De spieren zijn in deze fase nog slapper dan in fase 1 en je bent in deze fase moeilijker wakker te krijgen. Ook krijg je flarden van gedachten door je hoofd en je ogen bewegen niet meer heen en weer. 3. Diepe slaap: In de derde fase ben je na een half uur lichte slaap, nog dieper in slaap gevallen. In deze fase ga je dan ook dromen. Je EEG golven gaan in deze fase erg langzaam,dit word ook wel slow wave-sleep (SWS)genoemd Vele dingen van je lichaam veranderen als je slaapt: je lichaamstemperatuur word lager en je bloeddruk,ademhaling en hartslag ook. Deze fase duurt uren en de slaper is heel moeilijk wakker te maken. 4. REM-slaap: Na de diepe slaap wordt de slaap geleidelijk lichter en nemen de lichaamsbewegingen toe. Je hersengolven worden weer actiever.Dit heet ook wel de REM-slaap. De REM-slaap is voor het eerst beschreven door Aserinsky, die in 1953 onderzoek deed naar oogbewegingen tijdens het slapen. Hij ontdekte dat er tijdens de slaap perioden voorkomen waarbij de ogen snel heen en weer bewegen. REM-slaap betekent dan ook Rapid Eye Movement.Er zijn slaaplaboratoriums waar de oogbewegingen met een speciaal apparaat worden geregistreerd.Zo’n apparaat heet een electro-oculogram (EOG). Ook is er aangetoond dat er een strek verband is tussen de oogbewegingen van de dromer met naar welke kant de dromer kijkt in zijn droom zelf.Dat is precies hetzelfde.Kijkt de dromer naar links in zijn droom,dan kijkt de dromer ook naar links in het echt.Mensen experimenteren zelfs door een dromer in zijn slaap een signaal te geven aan de buitenwereld op een van tevoren afgesproken tijdstip.Dus bijvoorbeeld wanneer hij of zij naar links of rechts kijkt, of iets engs ziet.Natuurlijk moet de dromer wel bewust zijn dat hij of zij droomt en moet de afspraak goed kunnen herinneren.Als iemand wakker gemaakt wordt tijdens zijn REM-slaap kan hij zich vaak nog goed herinneren wat hij heeft gedroomd.Daarom word de REM-slaap ook wel vaak de droomslaap genoemd.Maar ook tijdens sommige andere fases komen dromen voor dus dat is niet helemaal waar.Na de REM-slaap wordt de slaap weer lichter, dus na de REM-slaap ga je weer over naar de 2de fase(de lichte slaap).Dit neemt alsmaar toe totdat men wakker wordt.

5. Waarom droom je? Veel mensen zeggen dat je droomt omdat je dromen je iets willen zeggenen/of iets willen leren.Ook zijn er mensen die zeggen dat je droomt over alles wat je die dag mee gemaakt hebt,alleen dan Op een andere manier.,met veel van je eigen fantasie erin Bijvoorbeeld Je droomt over een draak die voor de klas staat en prompt vuur naar je begint te spuwen.Dan kan het zijn dat jouw leraar of lerares op school die dag een beetje aangebrand was en boos op je werd omdat je jouw werk niet op tijd af en ingeleverd had.De draak is dan jouw leraar of lerares.Zo kun je nog een heleboel betekenissen van een droom verzinnen.Dromen hebben dus een soort betekenis. Nawoord: Gelukkig dat we maar over een deel van het onderwerp een werkstuk hoefden te maken ,want met mijn onderwerp ben je nooit klaar.Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar dromen,want we weten er nog steeds niet alles van.Er zijn nog een heleboel vragen over dromen die je kunt stellen, die men nog niet kan beantwoorden.Maar hopelijk weten we in de verre toekomst nog veel meer over dromen.Ik vond het in ieder geval erg boeiend. En er zijn ook steeds meer mensen die in dat soort dingen geïnteresseerd raken. Ik heb er hard aan gewerkt en ik ben blij dat ik het toch voor elkaar gekregen heb om het deze week nog af te krijgen.Dan hoef ik dat niet in de vakantie te doen. Ik hoop dat het werkstuk u een beetje is bevallen, dan kan ik weer opgelucht adem halen hahaha!

Bronvermelding: Ik heb eigenlijk alleen maar internetsites gebruikt. Ik heb maar 1 boekje gelezen waar iets instond over dromen en daar heb ik een beetje informatie van gebruikt.Het was wel een erg leuk boekje om gewoon te lezen.

Internetsites: http://www.xs4all.nl/~jorisbr/dromen.html
http://www.sleeps.com
http://www.droomvereniging.nl
http://www.dromen.wereld.nl

Ik heb ook nog wel een paar andere sites over dromen bezocht maar daar had ik niet zoveel aan. Vooral de eerste site hierboven vond ik een handige bruikbare en duidelijke site.

REACTIES

I.

I.

Superwerkstuk! Ik heb het ook gebruikt voor mijn eigen werkstuk:) Maar ik vind het jammer dat er niks over dagdromen, bedplassen, praten in je slaap en slaapwandelen in staat
-xx-

12 jaar geleden

H.

H.

ik ga mijn werkstuk hier ook over houden maar er kon wel meer bij

10 jaar geleden

J.

J.

ik hou mijn werkstuk hier ook over dromen meet voor dit ding kreeg ik een 6 ):

8 jaar geleden

M.

M.

dit is best hand :)

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.