Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De passievrucht door Karel Glastra van Loon

Beoordeling 3.3
Foto van een scholier
Boekcover De passievrucht
Shadow
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 7881 woorden
  • 14 april 2008
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 3.3
7 keer beoordeeld

Boekcover De passievrucht
Shadow

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader (`de dader') neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichz…

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder …

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader (`de dader') neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichzelf en zijn leven heeft geloofd, moet hij heroverwegen. En hij zal antwoorden moeten geven op vragen die hij liever nooit had gesteld. Wat weet je eigenlijk van degenen die je liefhebt? Hoe goed ken je hen die je het meest na zijn.

De passievrucht door Karel Glastra van Loon
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Themadossier: De nietsnut, Weerborstels, De bocht van Berkhey, De passievrucht

Intro:
Ik heb voor het Literaire Vorming vier boeken moeten lezen. Ik heb gekozen voor de thema ‘Vader – Zoon – Relatie’. Ik had niet echt een thema waar ik graag boeken voor wilde lezen dus heb ik maar in overleg met Mevrouw. Bijlsma gekozen voor dit thema.

Boeken:
Weerborstels – A.F.TH. Van der Heijden/Tijdsduur Lezen: 3 uur / Januari 2008
De nietsnut (uit: Het Complete Werk) – Frans Kellendonk /Tijdsduur Lezen: 5 uur/December 2007

De bocht van berkhey – Boudewijn Büch/Tijdsduur Lezen: 6 uur/ Februari 2008
De passievrucht – K.G van Loon/Tijdsduur Lezen: 8 uur/Maart 2008

Voorbereidingsfase:
Ik heb niet echt bijzondere ervaringen met mijn eigen vader of vaders om mij heen. Met mijn eigen vader kan ik heel goed opschieten.

Onder een leuke vader versta ik een vader die gewoon voldoende aandacht over heeft voor zijn zoon of dochter. Hij zou serieus moeten zijn wanneer het echt nodig is, en daarbuiten ook wel een beetje een vader met gevoel voor humor en een aardige persoonlijkheid.

Onder een slechte vader versta ik een vader die, in tegenstelling tot bij vraag 2, onvoldoende aandacht over heeft voor zijn zoon of dochter. Verder is een slechte vader o.a. humorloos, onsportief, chagrijnig en het ergste natuurlijk gewelddadig.

Ik vind dat ik een hele goed vader heb. Hij voldoet aan alles wat ik ook bij vraag 2 vermeld heb, en natuurlijk nog veel meer.

Ik vind het juist makkelijker om over sommige dingen met mijn vader te praten in plaats van mijn moeder of broers. Dit komt omdat ik heel erg op mijn vader lijk en meestal hetzelfde denken over dingen.

Het ‘vaderschap’ is absoluut veranderd in de laatste decennia. Vroeger waren de vaders de mannen in huis die alles voor het beslissen hadden. Als kind had je dan ook weinig in te brengen. Tegenwoordig telt ieder zijn mening mee. Het komt ook heel weinig voor dat vaders tegenwoordig meebeslissen in de keuzes die hun zoon of dochter gaat maken. Denk hierbij maar aan het dragen van kleding, of het kiezen van een school. Jongeren worden steeds vrijer tegenover hun ouders.


Liedjes
Papa - Stef Bos
Ik heb dezelfde ogen
En ik krijg jouw trekken om mijn mond
Vroeger was ik driftig
Vroeger was jij driftig
Maar we hebben onze rust gevonden
En we zitten naast elkaar
En we zeggen niet zoveel
Voor alles wat jij doet
Heb ik hetzelfde ritueel
Papa, ik lijk steeds meer op jou

Ik heb dezelfde handen
En ik krijg jouw rimpels in mijn huid
Jij hebt jouw ideeen
Ik heb mijn ideeen
En we zerven in gedachten
Maar we komen altijd thuis
De waarheid die je zocht
En die je nooit hebt gevonden
Ik zoek haar ook
En tevergeefs
Zolang ik leef
Want papa, ik lijk steeds meer op jou

Vroeger kon je steng zijn

En ik heb je soms gehaat
Maar jouw woorden
Ze liggen op mijn lippen
En ik praat nu
Zoals jij vroeger praatte
Ik heb een goddeloos geloof
En ik hou van elke vrouw
En misschien ben ik geworden
Wat jij helemaal niet wou
Maar papa, ik lijk steeds meer op jou

Jij gelooft in God
Dus jij gaat naar de hemel
En ik geloof in niks
Dus we komen elkaar na de dood
Na de dood nooit meer tegen
Maar papa
Ik hou steeds meer van jou

Waarom nou jij - Marco Borsato
Als er iemand bij me weg ging
Even slikken en weer doorgaan
Even woelen en gewoon weer opstaan
Het deed me weinig
Maar om jou ben ik verdrietig
Zonder jou ontzettend nietig

Je stem die in mijn hoofd blijft zitten
Mij geen moment met rust laat
En dat er mensen zijn die lachen
En dat er mensen zijn die dansen
En dat er mensen zijn die innig zoenen
Dat kan ik nu niet meer begrijpen
Ik voel alleen de pijn van "God, waar is ze"
Ik voel alleen de pijn van jou hier bij me missen
En ik kan er niet mee om gaan
Ik kan er echt niet meer mee om gaan
En ik zou wel willen smeken
Je op mijn knieen willen smeken
Als ik wist dat dat nog zin had
Maar de dagen worden weken
En de weken worden jaren
Dit gevecht kan ik niet winnen
Want jij zit veel te diep van binnen
Waarom nou jij
Waarom nou jij
Waarom nou jij
Waarom ben jij nou uit mijn leven
Waarom ben jij nou niet gebleven
Waarom wou jij me niets meer geven

Waarom ben jij vertrokken zonder reden
Ik hou je vast in mijn gedachten
Ik zie nog hoe je naar me lachte
Ik mis je lippen op de mijne
Een beeld dat nooit meer zal verdwijnen
Jouw hand niet meer in de mijne
 
Weerborstels – WB:
Een goede band tussen Vader en Zoon die verbroken wordt op een afschuwelijke wijze. En een vader die met allerlei vragen in zijn hoofd zit.

De Nietsnut – DN:
Ik denk dat de relatie tussen vader en zoon niet echt goed is, waardoor de zoon of vader zichzelf een nietsnut voelt.

De Bocht van Berkhey – BB:
Ik denk aan de ene kant een goed vader aan wie de zoon een voorbeeld neemt, maar aan de andere kant ook weer slecht omdat hij niks van zich laat horen en spoorloos is.

De passievrucht – PV:
Ik denk dat er wel een goede band zal zijn tussen vader en zoon. Een vader die heel veel van zijn zoontje houd, maar wel schrikt als hij achter de feiten komt.


Weerborstels – A.F.TH. Van der Heijden
Personages
Robby:
Robby is de hoofdpersoon in dit verhaal. Omdat Robby al op een jonge leeftijd overlijd aan een auto ongeluk, krijg je als lezer een indruk hoe de vader van Robby over hem denkt en hoe hij al deze gebeurtenissen verwerkt. Je wordt met flashbacks terug genomen in de tijd vanaf Robby’s geboorte tot en met zijn dood.
Robby vertoont ook eigenaardige karaktereigenschappen zoals zijn rookgedrag wat hij al vanaf zijn 8e doet. Verder is hij net als zijn vader gek op snelheid en adrenaline en doet een tijdje aan wielrennen. Hij is niet de braafste op straat vanwege zijn deal en heel praktijken in drugs en gestolen goederen. Dit laatste is waarschijnlijk de reden waarom hij komt te overlijden na een politie achtervolging.

Albert:
Albert is een neef van Robby en ze zijn heel goed bevriend met elkaar. Hij is ook de ik persoon en de verteller van het verhaal. Je ziet de relatie tussen vader en zoon door de ogen van Albert .
Uit het verhaal kan je opmaken dat Albert een intelligente jongen is die heeft gestudeerd. Hij probeert Robby weer op het rechte pad te krijgen nadat deze de criminele circuit induikt, maar tevergeefs.

Robert:
Robert is de vader van Robby. Hij is in het verleden wielrenner geweest en is helemaal gek op snelheid. Je krijgt alleen te weten dat Robert getrouwd is geweest met Robby’s moeder en dat ze weer zijn gescheiden. En dat hij nog steeds verliefd op haar is.
Over zijn persoonlijkheid valt er niet echt veel op te merken. In het begin is hij een echte doorzetter, later nadat Robby het slechte pad op gaat en overlijd is hij denk ik meer teleurgesteld.

Over zijn uiterlijk kom je alleen te weten dat hij wat mankeert aan zijn linker oog, omdat hij ooit een keer in zijg oog is gestoken met een haaknaald door zijn zus.

Relatie tussen Vader & Zoon
De relatie gedurende Robby zijn leven met zijn vader is over het algemeen eenzijdig. Zijn vader probeert hem alleen maar te motiveren om sneller te rijden en te winnen. Tijdens wedstrijden en stunts staat de vader van Robby dan ook helemaal achter zijn zoon en moedigt hem aan.Ze hebben veel overeenkomende kanten. Robby is net als zijn vader gek op snelheid en adrenaline en is er altijd van overtuigd dat hij gaat winnen

Citaten:
“Nu , versuft door de medicijnen , werd hij over het kerkhof meegetrokken door zijn zestienjarige zoon, die wel bij wijze van stunt met omgebouwde Volkswagens over sloten sprong”
Blz. 51

“De bus leek ineens veel harder te gaan , maar dat was voor Robby juist een aanmoediging om boven het geronk uit te roepen: ‘En nou rechtop, godnondedju!’”
Blz. 50

“Stralende uitzondering op de neergang van dit familietje vormde Robby, wie alles lukte. Bij zijn debuut als adspirant voltooide hij het parcours nog in het peloton, maar drie weken later was hij, in de ronde van Zesgehuchten, al goed voor een tweede plaats.”
Blz. 42

Dialogen tussen vader & zoon
Robby en zijn vader hadden vrij weinig contact, omdat ieder zijn gang ging. Vooral nadat Robby was gestopt met wielrennen en was begonnen met criminele activiteiten was het contact helemaal verbroken. Wat je nog wel kan lezen is dat Robert heel veel van zijn zoontje Robby hield en dat hij het maar niet kon geloven dat zijn zoontje dood was. Ik denk dat als ze beiden wat minder fanatiek zouden zijn geweest, elkaar hadden kunnen steunen/helpen door te praten over de problemen van Robby. Maar dat gaat helemaal mis, omdat de vader en zoon heel erg afstandelijk worden naarmate Robby ouder word.

Problemen
De grootste probleem in het verhaal is dat Robby op een gegeven moment helemaal zijn eigen gang gaat. Doordat de relatie vader zoon verslechtert, heeft Robert helemaal geen grip meer over zijn zoon. Robby beland dan ook uiteindelijk in de criminele circuit en vervolgens gaat het mis. Ik denk dat Robert zich heel erg schuldig voelt en dat hij er spijt van heeft, dat hij zijn zoontje zomaar heeft laten gaan. Er wordt niet echt gesproken over problemen tussen vader en zoon. Maar ik denk wel dat Robert later spijt heeft dat hij niet op tijd kon ingrijpen, omdat hij zich niet echt bezighield met zijn zoon.


“Zijn gedrag was des te opmerkelijker omdat hij er zo fanatiek van overtuigd scheen dat niet Robby maar iets of iemand anders in de kist lag, ja, zelfs dat Robby nog leefde. Blz.82

Tijd
Het verhaal van Robby speelt zich volgens mij af tussen 1955 en 1980/1985. Want je kan uit het boek opmaken dat Robby in september 1972, zeventien jaar werd. Over hoe oud hij komt te overlijden wordt er in het boek niks verteld.

“Op Aswoensdag ’72, hij moest nog zeventien worden, haalde Robby voor de eerste keer de kranten, weliswaar nog niet als de held, maar laten we zeggen als diens secondant.”
Blz. 49

Historische relevantie
Ik denk niet dat de gevonden tijd relevant is voor de discussie over deze vader-zoon-relatie, want, het maakt niet uit in welke tijd je leeft, er zullen altijd wel mensen zijn die dit soort problemen hebben. Ik denk dat dit soort dingen vroeger ook wel minder voorkwamen dan tegenwoordig. Dit kan je concluderen aan de aantallen mensen die tegenwoordig scheiden,waardoor een van de ouders voor het kind moet zorgen en waardoor het contact met een van de ouders weliswaar verslechtert. Dit kom je in het hedendaagse leven nog steeds tegen. Mijn conclusie is dan ook dat dit boek wel tijdloos te noemen is, vanwege de gebeurtenissen die niks te maken hebben met de tijd waarin het zich afspeelt.

Plaatsen
Het boek speelt zich af in verschillende plaatsen. Hieronder geef ik een overzicht met stadsnamen/locaties en citaten:
Wielerparcours waar Robert wedstrijden rijdt.

“Op het zaterdagse wielerparcours maakte ik kennis met de snelheid die onzichtbaar maakt”
Blz. 24

In de buurt van Helmond.
“De anderen liepen met opgestoken hand weg, alsof ze plotseling allemaal tegelijk afscheid hadden genomen van de motorrijder, die met vol gas achter een gordijn van opgeworpen aarde wegreed in de richting van Helmond”
Blz. 53


Geldrop.
“Toch nam ik die zaterdagmiddag meteen nadat ik het gehoord had de stoptrein van Geldrop naar Weert, en liet me de weg wijzen naar de Boschdijk.”
Blz. 76

Eindhoven.
“Toen mijn ouders hem een paar maanden na de begrafenis in het centrum van Eindhoven tegenkwamen, was hij in gezelschap van een nieuwe vriendin die hij zei van de vallende ziekte te hebben genezen”
Blz. 85

Uit al deze plaatsnamen kwam ik tot de conclusie dat het verhaal zich afspeelt in Noord-Brabant en vooral in de omgeving van Eindhoven.`

Ontwikkeling van de hoofdpersoon
In het verhaal krijg je duidelijk te lezen hoe Robby zich ontwikkelt gedurende het verhaal, en hoe de relatie tussen vader en zoon verloopt. Op jonge leeftijd is de band tussen Robby en zijn vader Robert al slecht. Dit kon ik opmaken uit het feit dat Robby al sinds zijn 8e rookt en dat zijn vader meer belangstelling heeft voor wielrennen dan zijn zoon. Je kan wel zeggen dat Robby een beetje eenzaam opgroeit. Dit verandert als Robby een beetje geïnteresseerd raakt in wielrennen, waar zijn vader gek op is. Hij wordt alleen maar aangemoedigd om sneller te gaan en om te winnen. Dit heeft meteen een enorme invloed op Robby. Hij gaat steeds vaker mee met zijn vader, en leert allerlei scheldwoorden van zijn ooms. Hieruit blijkt natuurlijk ook dat hij uit een asociale familiekring komt. Op een gegeven moment is wielrennen niet meer snel genoeg voor Robby en hij gaat over op stunts met motoren en auto’s. Hierdoor ontstaat er opnieuw een kloof tussen de vader en zoon. En dit zal ook wel het reden zijn geweest dat hij op het slechte pad beland. Uiteindelijk is er geen houden meer aan, nadat Robby een stopteken van de politie negeert, bereid hij zijn eigen dood voor.
Dus hij groeit als het ware eerst naar zijn vader toe , omdat ze beiden geïnteresseerd zijn in wielrennen en snelheid. Zijn vader heeft dan een grote rol bij het maken van Ronny , wat voor een iemand Ronny eigenlijk wordt. Dan groeien ze weer van elkaar af, omdat Ronny weer een stap verder gaat dan zijn vader en fanatieker wordt wat betreft snelheid en adrenaline.


De nietsnut – Frans Kellendonk
Personages
Frits:
Frits is de hoofdpersoon en de ik- figuur in het verhaal. Het verhaal wordt ook door Fritz zelf verteld. Omdat hij alles met flashbacks vertelt, kan je niet opmaken hoe oud Frits was toen zijn vader overleed en op welke leeftijd hij op pad gaat. Het enige wat je komt te weten is dat Frits 30 jaar oud is wanneer hij het verhaal vertelt.
Over zijn uiterlijk kom je niks tegen in het verhaal. In tegenstelling tot zijn uiterlijk kan je wel opmaken wat voor een karakter Frits heeft. Hij is namelijk heel erg onrustig, nieuwsgierig en een echte doorzetter. Als hij erachter komt dat hij dezelfde eigenschappen bezit als zijn vader wordt hij wel een beetje bang, omdat deze niet echt een rooskleurig leventje heeft gehad.

Lucas:
Lucas is de vader van Frits en de hij- figuur. Het verhaal is gebaseerd op zijn dood. Lucas heeft net zoals zijn zoon een onrustig karakter. Daarnaast is hij ook nog eens geordende type die soms wel eens te veel hooi op zijn vork neemt. Nadat hij is gescheiden van zijn vrouw, raakt hij ook nog eens aan de drank.
“.. een zekere Lucas Goudvis, tweeënvijftig jaar oud, een keurig, beschaafd, charmant persoon, die echter nogal onberekenbaar is, want wanneer hij hem wat haartjes uit de neusgaten probeert te knippen ontsnappen ze,verdraaid!”

Ben:
Ben is een passagier die helemaal vanuit Nederland, als lifter, meereist naar Mohrbach met Frits. Hij is een bij-persoon en heeft geen invloed op het verhaal.
Dirkzwager:
Een gestoorde man. Bij-persoon. Hij raakt bevriend met Lucas als ze samen in dezelfde inrichting zitten.


“Die man, een zekere Dirkzwager, een nogal extreme gek, die wel onvrijwillig zit opgesloten, krijgt lucht van mijn vaders plannetje, ontsnapt tegelijkertijd met hem, en, ik weet niet of hij hem bedreigd heeft, maar verder is het samen uit, samen thuis. “
Blz. 123

Relatie tussen Vader & Zoon
De relatie tussen vader en zoon wordt door Frits vooral met flashbacks verteld. Je kan opmaken dat de band tussen Frits en zijn vader heel erg slecht is, omdat hij in het begin vrij weinig weet over de omstandigheden waarin zijn vader de laatste dagen heeft geleefd. Maar gedurende de reis naar Morbach ontdekt hij ,dat hij nogal veel gemeen heeft met zijn overleden vader. Hij komt er achter dat ze dezelfde karakteristieke eigenschappen hebben en Uiteindelijk besluit Frits om in zijn vader z’n voetstappen te treden

Citaten:
“Het werd, al met al, volstrekt onduidelijk waar hij ophield en ikzelf begon. Het probleem was niet zozeer dat hij mijn creatuur werd – dat zou bovendien een heel goede manier zijn geweest om me van hem te ontdoen -, maar dat hij in dezelfde mate waarin ik bezit nam van hem, bezit van mij nam. Ik acteerde hem, welbewust aanvankelijk, maar later moest ik mijzelf erop betrappen dat ik zijn hebbelijkheden overnam. Zo was ik iets gebukt gaan lopen en steeds vaker keek ik mensen schuin van opzij aan, zoals hij dat deed, en perste ik mijn lippen samen wanneer ik naar ze luisterde.”
Blz. 104

“In feite veranderde ik in mijn vader.”
Blz. 104

“Door in die krijtomtrek te gaan liggen had ik hem uit zijn eigen silhouet gedrukt en degene die uit het aldus ontstane gat was opgestaan was ikzelf, Frits Goudvis.”
Blz. 196

Dialogen tussen vader & zoon
Er is weinig mondelinge contact tussen de vader en zoon. Dit komt omdat ze beiden helemaal hun eigen gang gaan, en heel erg afstandelijk leven . Een van de voornaamste redenen waarom er geen contact meer is tussen vader en zoon is dat de vader van Frits, nadat deze gescheiden is van zijn vrouw, aan de drank raakt. Hij komt wegens drankproblemen in een inrichting terecht. Hierdoor kunnen vader en zoon de drankproblemen van zijn vader niet bespreken.

Problemen
Zoals ik al aangaf bij vraag 2, is er vrij weinig sociale contact tussen vader en zoon. Maar er zijn in zeker zin wel problemen die niet worden besproken. Een ervan heb ik al genoemd. Dat is het drankprobleem van Frits zijn vader. Door allerlei nare omstandigheden komen ze er niet aan toe om over dit probleem te praten. Ook omdat zijn vader door zijn drankverslaving niet aanspreekbaar is, wordt het moeilijk voor Frits om te praten met zijn vader

Verder is de slechte band tussen vader en zoon ook een hele grote probleem in dit boek, het ergste zelfs. Frits kan zichzelf niet herkennen in zijn vader en andersom, totdat de vader van Frits overlijdt.
Als laatste denk ik dat de relatieproblemen tussen de vader en moeder van Frits als een hele grote probleem gezien kan worden. Omdat dit de aanleiding is geweest waardoor Frits zijn vader aan de drank zat. Ook hierover hadden ze denk ik kunnen praten. Maar omdat Frits toen die tijd nog jong was, is het onmogelijk geweest.

Citaten:
“Van katers heeft hij sinds een maand of twee geen last meer (zijn larmoyante drankprobleem bestaat nu drie maanden).”
Blz.109

“Zodat hij het ledigen van die flessen als een plicht beschouwt, als een verdiende straf voor zijn falen, die hij niet mag ontlopen”
Blz. 112

“De feiten zijn deze. Mijn moeder besluit, een maand of drie geleden, om “een eigen leven”te gaan leiden. Ze wil in dat streven niet gedwarsboomd worden en vertrekt zonder een spoor achter te laten. Mijn vader begint zeer stevig te drinken, raakt overspannen, doet een zelfmoordpoging, of iets dat daar veel van weg heeft, belandt via de GGD in een psychiatrische inrichting en dreigt daar, omdat er vrees bestaat voor herhaling, een zogenaamde rechterlijke machtiging te krijgen.”
Blz. 123


Tijd:
Ik denk dat het verhaal zich afspeelt tussen de jaren 90 en heden. Dit kon je opmaken uit het feit dat Frits met de auto afreist naar de plek waar zijn vader is overleden (Frankrijk). Dit was een behoorlijke afstand. En vóór de jaren 90 was de mobiliteit niet echt super om zomaar eens 500km te rijden.

Historische relevantie
Ik vind de gevonden tijd wel relevant voor de discussie over de vader- zoon- relatie. De gebeurtenissen zouden zich absoluut ook in het hedendaagse leven kunnen afspelen. Er zijn tegenwoordig ook veel mensen met drankproblemen en het komt veel voor in onze maatschappij dat drankproblemen ontstaan na echtscheidingen en relatieproblemen. En het zijn ook meestal de kinderen die eronder komen te lijden. Het tijdsgegeven is dus vanzelfsprekend van een groot belang bij dit boek.

Plaatsen
Woonark van Frits.
“Mijn woonark ligt aan de rand van de stad, in het oostelijk havengebied, waar de rest van de wereld begint”
Blz. 145

Familiebedrijf De Tielsche van 1847 in Amsterdam.
“..van de Tielsche 1847, ons familiebedrijf, waarbij mijn vader een bizarre reeks functies heeft vervuld, ..”
Blz. 111

“De Tielsche van 1847, het bedrijf waarbij hij het in zevenentwintig jaar heeft weten te brengen van veelbelovend jongmens tot vijfde wiel aan de wagen, huist op de tiende verdieping”
Blz. 116

Onderweg naar Mohrbach – ST. Hubert.
“Misschien kunnen we straks ergens stoppen, ‘opperde ik, ‘voor een kop koffie ofzo ?’ Links in de verte blaakte even later een wegrestaurant.”

Blz. 122

“..Als je terug zult denken aan deze rit, denk je dan: 4uur 15 Oudenrijn, 4 uur 45 Eindhoven, 5 uur Weert? Denk je dan zelfs maar aan een reis van Amsterdam naar waar je ook moet wezen? “
Blz.171

Mohrbach – ST. Hubert.
“Het laantje ging nu zo steil omhoog dat hij geen adem overhield om te spreken. Na een bocht keken we plotseling schuin tegen het huis aan, La Belle au Bois Dormant, zo heette het…”
Blz. 190

Ontwikkeling van de hoofdpersoon
Frits is in dit geval de hoofdpersoon. Hij voelt zichzelf in het begin een nietsnut, omdat hij niet heeft kunnen voorkomen dat zijn vader in een inrichting terechtkwam en dat deze overleed. Gedurende het verhaal heeft hij een slechte band met zijn vader. Naarmate hij op zoek gaat naar de feiten, komt hij erachter dat hij eigenlijk best wel op zijn vader lijkt, en dat ze veel overeenkomende eigenschappen hadden. Hij vertelt als het ware uit zijn eigen mond het verhaal van zijn vader, en hoe hij tegenover zijn vader stond. Het verhaal voor het grootste gedeelte uit flashbacks, die helpen om het verhaal goed te begrijpen.

De Bocht van Berkhey – Boudewijn Büch
Personages
Winkler:
Winkler is de hoofdpersoon in dit verhaal. Door zijn ogen zie je, met flashbacks, wat voor een jeugd hij heeft gehad en de bijzondere relatie tussen vader en zoon. Hij is dus de ik-figuur en de verteller van het verhaal.

Winkler woont samen zijn ouders in Oppidum (tegenwoordig bekend als Wassenaar). In zijn jeugdjaren was hij een eenzame jongen die geen vrienden had. Hieruit kan je opmaken dat hij een in zich zelf gekeerde persoonlijkheid heeft.
Hij houdt van reizen en gaat voortdurend op pad en vergelijkt dan de steden die hij bezoekt met zijn eigen geboortedorp Oppidum. Hij komt echter elke keer tot de conclusie dat geen een stad of dorp aan Oppidum kan tippen.

Rainer:
Rainer is de vader van Winkler. Hij is een belangrijke bijpersoon.
Rainer is een Duitse jood die door de 2e wereldoorlog zwaar getraumatiseerd is. Dit merk je als hij in shocktoestanden terecht komt als hij bijvoorbeeld een vliegtuig over hoort komen of iets anders hoort of ziet dat hem herinnert aan de oorlog. Het eerste wat hij dan doet is vluchten of schuilen in de zolder, die hij soms dagen niet verlaat. Hij is dan onaanspreekbaar. Het ergste is nog dat hij soms zomaar voor een langdurige periode verdwijnt, en doet net alsof er niets aan de hand is.

“En dan opeens : het geluid van een vliegtuig, mijn vader die de hemel afspeurde, de onbeschrijfelijke schrik op zijn gezicht en het schreeuwen. ‘Kom, kom! Wegwezen, naar huis. Afgelopen uit, niks geen gezoek meer naar vlinders. Schiet op.”
Blz. 40

“Ze zeggen dat Vati weer last heeft van die “oorlogsshocktoestand”. Wat is dat dan?’ Dat betekent niks antwoordde mevrouw Val. Het betekent veel, maar ik begreep niet wát.”
Blz. 41

De Dominee en de moeder van Winkler:
Dit zijn allebei bijpersonen. De Dominee is erg vriendelijk en behulpzaam. De moeder van Winkler heeft bijna geen band met haar zoon, en doet dingen in haar eigen belang.

Relatie tussen Vader & Zoon
De relatie tussen vader en zoon is heel erg goed, totdat de vader van Winkler de ouderlijke voogdij over zijn zoon verliest, na een rechtszaak die is aangespannen door de moeder van Winkler. Dit heeft ze o.a. gedaan omdat ze bang was dat Winkler haar niet meer zou accpeteren, omdat hij vaker met zijn vader omging dan met haar. Winkler is dan tien jaar oud.

Rainer moet noodgedwongen het huis verlaten, maar ze zoeken elkaar nog wel stiekem op. Maar omdat ze elkaar heel weinig zien en spreken begint de relatie tussen vader en zoon vanzelfsprekend te verslechteren. Als Winkler 12 jaar oud is wordt hij besmet met tuberculose. Hij komt in een afgesloten sanatorium terecht, waarin hij helemaal geïsoleerd moet verder leven. Gedurende zijn verblijf ziet hij zijn vader helemaal niet meer. Na een aantal weken mag hij naar een revalidatiekliniek. Zijn vader komt nog een keer op bezoek, en later blijkt dat dat de laatste keer is geweest dat Winkler zijn vader heeft kunnen zien. Later pleegt Rainer zelfmoord en is de relatie tussen vader en zoon helemaal afgelopen. Winkler gaat echter nog wel op pad om alles over zijn vader te weten te komen.

Dialogen tussen vader & zoon
Omdat er in dit verhaal niet echt problemen ontstaan tussen vader en zoon, bespreken ze bijna alles met elkaar. Maar het viel me wel op dat ze niet hebben gesproken over de geschiedenis van Rainer, hoe deze de 2e wereldoorlog bijvoorbeeld heeft overleeft. En ze hadden volgens mij ook samen kunnen praten, over een eventuele rechtszaak die ze dan aan konden spannen tegen Winkler’s moeder, zodat Rainer weer de ouderlijke voogdij over zijn zoon kreeg, dan was het denk ik wel een stuk makkelijker geweest voor vader en zoon. En was de relatie tussen vader en zoon nooit verslechterd.

Problemen
De problemen, die ik opmaakte uit het boek, waren als volgt:
1: Winkler raakt besmet met Tuberculose, waardoor hij een hele tijd door moet brengen in een sanatorium en daarna nog eens in geïsoleerde klinieken. Helemaal uitgesloten van de buitenwereld. Dit wordt in het verhaal niet besproken tussen vader en zoon. Wel komt de vader van Winkler een paar keer op bezoek in het sanatorium, waarna hij zonder reden opeens verdwijnt en zelfmoord pleegt. Winkler spreekt zijn vader talloze keren aan over dat hij hem heel erg mist, Dus wordt er over dit probleem redelijk gesproken tussen vader en zoon.

“.. ,Maar ik merkte heel duidelijk dat er een einde kwam aan ons verbond”

“Mijn vader maakte mij schoon. Het was een van de laatste keren dat hij lief voor mij was. Vanuit mijn bed in de duinpan zag ik hem weglopen. Even nog kwam zijn zwarte kuif boven de brem uit en daarna was het voorbij. De liefde zou in tien hoofdstukken af gaan sterven.”
Blz.127

2: Scheiding van zijn ouders, waardoor Winkler noodgedwongen bij zijn moeder moet leven. De trauma’s die zijn vader heeft overgehouden aan de WOII spelen hierbij natuurlijk een grote rol. Hierdoor ziet hij zijn vader steeds minder, waardoor de relatie tussen vader en zoon begint te verslechteren. Hierover wordt er ook gesproken in het verhaal. Winkler laat heel duidelijk blijken aan zijn moeder, dat hij liever met zijn vader is.

“Mijn vader werd ook niet kwaad . Die was immers weggestuurd; voorgoed verbannen.”

Blz.63

“En ik miste mijn vader zo. Maar kon het aan niemand vertellen.”
Blz. 65

3: De verslechterende relatie tussen vader en zoon, waarna de vader van Winkler uiteindelijk zelfmoord pleegt. Dit heeft een hele grote impact op zijn leven. Hierover wordt er niet gesproken tussen vader en zoon, omdat de vader al overleden is.
“Nadat mijn vader uit mijn leven verdwenen was, ging ik vaak naar Klein Berkheyde, zoals ik het stuk grond noemde dat eigenlijk groter was en op meer namen kon bogen.”
Blz. 72

Tijd
Het verhaal speelt zich af tussen 1949 en heden. Het boek begint als het ware nadat Winkler en zijn moeder een babyschoonheidswedstrijd winnen. Dat is als Winkler nog maar 8,5 maanden oud is. En aangezien Winkler in het verhaal niet doodgaat, zou hij nu nog steeds kunnen leven. Hij zal dan precies 60 jaar oud zijn.

“De oorlog was vier jaar voorbij en het was zomer op ‘het landje’,..”
Blz. 42

(De oorlog verwijst naar de WOII dat ten einde kwam in 1945)


“Twee weken voor mijn verkiezing tot mooiste baby van de provincie had Oost –Indië zichzelf uitgeroepen tot een onafhankelijke eenheidsstaat.”
Blz. 43

(Oost-Indië werd onafhankelijk in 1949)

Historische relevantie
Ik vind de gevonden historische tijd wél relevant voor de discussie over de vader – zoon –relatie. Het helpt wel om te verklaren waarom de relatie tussen vader en zoon op zo een manier verloopt. Het verhaal begint na de 2e wereldoorlog. De vader van Winkler heeft de oorlog meegemaakt als een Duitse jood, waardoor hij erg geschrokken is. Dit vind ik een heel belangrijk punt om de vader zoon relatie te verklaren. Het heeft in het begin niet direct invloed op de relatie tussen vader en zoon, maar het kan wel gezien worden als een oorzaak voor de gebroken relatie tussen vader en zoon op het eind.

Plaatsen
Oppidum: Het geboorte dorp van Winkler.
“Vooruitgang werd in Oppidum niet als voordeel, laat staan als een noodzakelijkheid beschouwd. Toen er van gemeentewege een voorstel werd gedaan om het dorpsplein te moderniseren klonken er zulke protesten op dat het plein bleef zoals het was.”
Blz. 30

In de duinen: Hier ging Winkler vaak met zijn vader vlinders zoeken en bekijken.

“De hemel laaide op woensdagmiddag van heldere zonnegloed. Het uitzicht van de Stoelberg over het duinmeer richting Ooievaarshoek was zoals altijd adembenemend van schoonheid.”
Blz. 40


Sanatoria en klinieken: Nadat Winkler tuberculose heeft opgelopen brengt hij veel tijd door in sanatoria en klinieken.
“Na het sanatorium- en enkele tussenstops in andere ziekenhuizen- keerde ik terug in Oppidum”
Blz. 131

Duitsland: Nadat zijn vader is overleden gaat Winkler op pad om meer te weten te komen over zijn vaders jeugd en hoe hij de 2e wereldoorlog is doorgekomen.

Itamaracá (Noord Brazilië): Winkler gaat vaak op vakantie en verblijft ook een tijdje in Brazilië.

“In het duinzand van Itamaracá in Noord-Brazilië vraagt iemand: ‘Kijk nou eens goed rond: palmen, mooie vrouwen, duinen, een oud fort, helderblauwe zee en vijfendertig graden boven nul;..”
Blz. 29

Ontwikkeling van de hoofdpersoon
De ontwikkelingen van Winkler tegenover zijn vader verlopen als volgt:
In zijn jeugdjaren, voordat zijn ouders scheiden en voordat hij besmet raakt met tuberculose, is Winkler heel erg gehecht aan zijn vader. Ze gaan heel vaak samen op vlinderjacht in de duinen. Maar nadat zijn moeder via een rechtzaak de voogdij over hem krijgt, begint de vader zoon relatie berg afwaarts te gaan. Winkler ziet zijn vader niet meer zo vaak als vroeger, en moet noodgedwongen bij zijn moeder wonen. De band tussen vader en zoon breekt als het ware als Winkler op jonge leeftijd besmet raakt met tuberculose en wordt opgesloten in een sanatorium. Vanwege de besmettelijkheid van tuberculose mag hij alleen onder toezicht en veel maatregelen bezoek krijgen. Zijn vader komt daarna nog maar een keer langs en pleegt daarna zelfmoord. En dit is het einde van de vader –zoon –relatie. Het grootste gedeelte van het verhaal is Winkler dan ook op zoek naar de ware identiteit van zijn vader.

De Passievrucht – Karel Glastra van Loon
Personages
Armin:
Hij is de hoofdpersoon en de ik-figuur in het verhaal. Gedurende het verhaal is hij denk ik tussen de 25 en 40 jaar oud. Over zijn uiterlijk kon ik niet echt veel opmaken uit het boek. Hij werkt bij een uitgeverij en hij heeft een vastberaden karakter. Als blijkt dat Armin onvruchtbaar is terwijl hij al een kind heeft begint al het ellende. Armin probeert de echte vader van Bo (zijn zoon) te achterhalen. En komt, door het feit dat zijn overleden vrouw hem heeft bedrogen, ook nog eens aan de drank.


Bo:
Hij is de zoon van Armin. Ze kunnen het heel goed vinden met elkaar totdat Armin erachter komt dat Bo niet zijn echte zoon is en aan de drank raakt. Je ziet gedurende het verhaal hoe Bo opgroeit en wat voor ontwikkelingen hij doormaakt.

Ik kon opmaken dat Bo een rustige en betrouwbare karakter heeft, omdat hij heel goed met de feiten om kon gaan.

Monika:
Zij is de vrouw van Armin en de moeder van Bo. Aan het begin van het verhaal komt ze al te overlijden dus kom je niet echt te weten wat voor een iemand het is of wat voor een karakter ze had. Het enige wat ik op kon maken is dat ze rode haren had.

Relatie tussen Vader & Zoon
In het begin zijn Armin en Bo heel erg gehecht aan elkaar. Maar als Armin plotseling van de dokter te horen krijgt dat hij onvruchtbaar is, blijkt dat Bo niet zijn zoon is en komt hier verandering in. Gedurende het verhaal maken ze beiden hele nare dingen mee. Bo komt al op jonge leeftijd in aanraking met seks en Armin zit door het feit dat hij al die jaren bedrogen is aan de drank. De vader –zoon –relatie verandert echter in een half-broer relatie als ze erachter komen dat ze dezelfde vader hebben.

“Er waren vier maanden verstreken sinds die krankzinnige dag waarop hij ontdekte dat zijn vader zijn broer was en zijn opa zijn vader.”

Blz. 236

Dialogen tussen vader & zoon
In tegenstelling tot de relatie tussen beiden, spreken ze erg veel in dit boek. In het begin, voordat Armin achter de feiten komt, wordt er vriendelijk gesproken tussen vader en zoon. Dit verandert echter als Armin te weten komt dat Bo niet zijn zoon is. Armin is vaak dronken waardoor die nooit echt over zinnige dingen praat met Bo. Wat mij opviel was dat Armin, Bo niks heeft verteld in het begin. Hij was van gedachte om het allemaal te vertellen als hij honderd procent zeker wist wie de echte vader van Bo was. Maar als ze later voor een weekendje weg gaan waar Armin; Bo in bed betrapt met een meisje, vertelt Armin aan Bo wat er allemaal speelt. Tijdens dit gebeuren hebben ze hele erge ruzie en schreeuwen ze ook naar elkaar. Hierna is er ook een periode dat ze boos zijn op elkaar en geen contact meer hebben.

Problemen
Het ‘Probleem’ in het verhaal is dat Bo niet de echte zoon van Armin is. En erger nog dat Armin onvruchtbaar is, wat tevens een hele grote invloed heeft op zijn leven.

Over beide problemen wordt er in eerste instantie niet gesproken tussen vader en zoon, omdat Armin liever wilt wachten met het vertellen van het slechte nieuws. Zelf is hij er helemaal kapot van, want omdat zijn vrouw al is overleden kan hij nooit achterhalen wie de echte vader van Bo is en wat er mis is gegaan in zijn relatie. Vervolgens raakt hij aan de drank en doet af en toe ook eens heel naar tegen Bo omdat hij het niet kan hebben dat Bo niet zijn echte zoon is.
“Mij een beetje slaan, omdat ik in jou liefdesnestje heb liggen kotsen, hè? Je schaamt je natuurlijk voor dat meisje, hè, dat je zo’n zuipschuit als vader hebt! Nou jongen, ik kan je geruststellen. Ik ben je vader namelijk niet! Hoor je dat? Hoor je dat? Ik ben je vader niet! Je vader is een of andere smerige rokkenjager uit Haarlem, die niet van je moeder kon afblijven.”
Blz. 214

Tijd
Het verhaal speelt zich af in het heden. Dit kon ik opmaken uit het feit dat Armin en Bo heel eigentijds met elkaar omgaan. Bijvoorbeeld als ze samen een avondje gaan stappen of als ze met elkaar slaags raken. Dit soort dingen gebeurden er vroeger bijna niet (normen en waarden). Ook woorden zoals Teletubbie, Nintendo en Atari wijzen op het heden. Vervolgen kan je zelfs, als je een beetje nadenkt, bedenken dat medische ingrepen zoals het onderzoek op Armin, waardoor hij erachter komt dat hij onvruchtbaar is, pas de afgelopen jaren (+/- 20 jaar) mogelijk zijn geworden.
Je komt ook te weten dat Bo in 1983 is geboren.

“Op de dag dat Bo werd geboren was de koude oorlog net een nieuwe fase ingegaan”
Blz. 215

“Ik geloof dat de eerste woorden die een kind leert, de belangrijkste woorden uit z’n leven zijn. Het is beter als een kind ’aap, noot, mies, vuur, boterham met hagelslag‘ leert dan: ‘Atari, Nintendo, Teletubbie, my first Sony. Nog beter is het als hij leert….”
Blz. 49

“Zo ziet een zorgeloze voorjaarsdag op een waddeneiland eruit.
7.45 uur. Opstaan. Douchen. Bo wekken.
8.03 uur. Naar de bakker. Eieren bakken. Ontbijttafel dekken met verse broodjes, jus d’orange en sterke koffie. “
Blz. 194


Historische relevantie
Ik vind de gevonden historische tijd wel relevant voor de discussie over vader – zoon – relatie. Aangezien het verhaal zich in het heden afspeelt kom ik tot de conclusie dat het verhaal zich niet in het verleden had kunnen afspelen vanwege het eigentijdse omgang tussen vader en zoon. Ik denk dat onvruchtbaarheid een probleem gaat worden in de komende jaren. Dit heeft een aantal reden. Om te beginnen zijn er steeds meer mannen die roken wat een slechte invloed heeft op de vruchtbaarheid. Vervolgens komen er technologies gezien steeds meer producten, met een grote stralingsgehalte, op de markt. Dus het probleem “onvruchtbaarheid” zullen we steeds vaker tegenkomen bij mensen die in het heden leven dan mensen die vroeger hebben geleefd. Natuurlijk zijn de normen en waarden die in het boek voorkomen heel eigentijds en uit het heden.
Het verhaal kan zich niet in het verleden hebben afgespeeld, maar wel in de toekomst.

Plaatsen
Amsterdam: Hier wonen Armin en Bo.
“Maar ik ben bang dat ik dan meteen weer terugschiet in dat moeras van melangcholie en zelfmedelijden. “…Thuis. In Amsterdam.”
Blz. 208

Ameland: Hier gaan Armin en Bo een weekendje op vakantie. Dit is een belangrijke plaats, omdat Armin juist hier na een uit de hand gelopen ruzie, de waarheid aan Bo vertelt.
“We nemen de bus naar Hollum, waar we een huisje hebben gehuurd, ..”
Blz. 175

“De eilanden zijn, buiten Amsterdam, de enige plaatsen in Nederland waar ik echt gelukkig kan zijn.”
Blz. 176

Haarlem: Hier gaat Armin heen om met de mogelijke vader van Bo in contact te komen.

“Niko Neerinckx woont in Haarlem, met een vrouw en drie kleine kinderen – twee jongens en een meisje…. Vanochtend heb ik besloten dat ik eerst eens wil kennismaken met zijn vrouw. Het is een beslissing die min of meer uit nood is geboren, doordat Niko nog drie weken op Borneo blijft..”

Blz. 100

Ontwikkeling van de hoofdpersoon
Armin is de hoofdpersoon in dit geval. In het begin gaat alles goed. Hij heeft wel moeite met het verwerken van de dood van zijn vrouw maar heeft altijd nog Bo aan zijn zijde, zijn enige zoontje, althans dat denkt hij. Als hij erachter komt dat hij onvruchtbaar is, en dat Bo vermoedelijk van iemand anders is, komt het leven van Armin op zijn kop te staan. Hij houdt het wel vol om het niet aan Bo te vertellen, maar raakt hierbij wel aan de drank. Hij gaat heel zelfverzekerd op zoek naar de ‘dader’. Hij komt niet echt ver met zijn onderzoek. Ondertussen neemt hij steeds meer afstand van Bo en ziet hem meer als vriendje. Dit verklaart ook waarom ze samen uitgaan en dezelfde passies hebben. Later blijkt dat Bo zijn halfbroertje is.

Verwerkingsfase:
Sterke persoonlijkheid:
WB: Robby (de zoon) komt in dit verhaal het sterkst naar voren, omdat hij op een gegeven moment heel zelfverzekerd zijn eigen gang gaat en dingen doet die zijn vader niet had durven te doen.

DN: Frits (de zoon) komt in dit verhaal het sterkst naar voren, omdat hij niet opgeeft, met het zoeken naar de echte identiteit van zijn vader, zelfs nadat deze al is overleden.

BB: Winkler (de zoon) komt in dit verhaal het sterkst naar voren, omdat óók Winkler, zonder op te geven op zoek gaat naar de feiten achter de ware identiteit van zijn vader.

PV: Armin (de vader) komt in dit verhaal het sterkst naar voren, omdat hij in eerste instantie een verschrikkelijke nieuws te horen krijgt maar vervolgens heel erg bewust en onopvallend op zoek gaat naar de echte vader van zijn zoon.

9 Perspectief:
WB: Betrouwbaar perspectief


DN: Onbetrouwbaar perspectief, want Frits komt uiteindelijk tog niet te weten hoe zijn vader is overleden, maar treed wel op in zijn voetsporen. Ik vind dat het perspectief in dit verhaal ook op de vader had kunnen liggen. Dan zou je misschien een beeld krijgen hoe hij over de relatie met zijn zoon dacht en hoe hij uiteindelijk tot zijn einde kwam.

BB: Betrouwbaar perspectief

PV: Betrouwbar perspectief, de perspectief had ook best bij Bo (de zoon) kunnen liggen, omdat je dan namelijk ook te weten kon komen wat hij van zijn vaders gedrag op had gemaakt en hoe hij met de waarheid om kon gaan.

Identificatie:
Vereenzelviging, vaststelling van de identiteit van een persoon of zaak

De zoon wil zich het meest identificeren met zijn vader in het boek ‘De nietsnut’ en het minst in het boek ‘Weerborstels’.

WB: Robby wil in het begin hetzelfde doen als zijn vader namelijk: wielrennen, maar later blijkt dat Robby heel erg verschilt met zijn vader en doet hele andere dingen zoals: stunten, drugs dealen wat hij zijn vader nooit had zien doen.

DN: Je kan heel precies lezen dat Frits op het eind erachter komt dat hij en zijn vader bijna identiek zijn.

De dood en gevolgen:
WB: Robby komt in dit boek te overleiden. De relatie tussen vader en zoon is op dat moment al heel erg slecht maar breekt helemal als Robby doodgaat, waardoor de vader van Robby zich heel erg schuldig voelt.

DN: De vader van Frits gaat dood en dan begint eigenlijk de zoektocht naar de ware identiteit van Frits zijn vader. Vervolgens blijkt dat ze heel veel overeenkomende eigenschappen hadden en dat Frits bijna een kopie is van zijn vader. Als de vader van Frits niet was overleden, en als hij niet op pad was gegaan, had hij dit allemaal niet kunnen achterhalen.

BB: Als de vader van Winkler zelfmoord pleegt, beginnen de moeilijke tijden voor Winkler, maar uiteindelijk wordt hij een wijze man.


PV: Omdat de vrouw van Armin dood gaat, krijgt hij het heel moeilijk met het zoeken naar de échte vader van Bo omdat zij hem de waarheid niet meer kan vertellen.

Titelverklaring:
WB: Een weerborstel is een plaats waar het haar niet wil liggen.
In feite gaat het in dit boek niet om de weerborstels van Robby, maar meer om Robby zelf. Ik vind deze titel prima passen bij het boek.

DN: Omdat Frits de dood van zijn vader niet heeft kunnen tegenhouden vindt hij zichzelf een ‘nietsnut’. Ik vind dit ook een passende titel.

BB: De bocht van berkhey verwijst naar de duinen waar Winkler vroeger als klein kind vaak met zijn vader heen ging om vlinders te zoeken. Ik vind deze titel niet echt bij het verhaal passen, omdat je door de titel niet echt veel over de inhoud te weten komt.

PV: De passievrucht wordt gebruikt in de betekenis van een baby, de vrucht die uit passie wordt geboren. Bo is in het boek dus (figuurlijk gesproken) de passievrucht. Ik vind dit een prima passende titel.

Match:
De nietsnut & De bocht van berkhey: twee oude mannen die in het verleden nare gebeurtenissen hebben gehad met hun vader en nadat de vaders zijn overleden beginnen ze na te denken over de ware identiteit van hun vader en gaan op zoek uit.

Weerborstels & De passievrucht: twee vaders die een goede relatie met hun zoon zien verbreken door middel van bizarre en ellendige gebeurtenissen.

Verwachtingen:
WB: Ja, mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Robby gaat dood tijdens een ongeluk en de vader zit met allerlei vraagtekens in zijn hoofd en probeert te achterhalen wat hij allemaal verkeerd heeft gedaan


DN: Ja, mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Frits voelt zich in het begin inderdaad een nietsnut, omdat hij niet heeft kunnen tegenhouden dat zijn vader is overleden. Maar hij komt er ook achter dat hij juist veel op zijn vader lijkt.

BB: Nee, mijn verwachtingen zijn niet uitgekomen. De vader van Winkler is juist heel aardig tegenover zijn zoon, maar moet noodgedwongen het contact verbreken. Ook zijn afkomst en zijn oorlogstrauma’s spelen een grote rol bij het verlaten van zijn zoon.

PV: Ja, mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Armin is inderdaad een hele goede vader en blijft ook heel aardig tegenover zijn zoon, die zijn halfbroer blijkt te zijn.

Opvoeding van mijn zoon:
Ik heb uit alle vier de boeken hele belangrijke dingen geleerd over vader – zoon – relaties. Ik weet nu beter hoe je juist moet handelen als er problemen ontstaan. De enige manier om je zoon goed te begrijpen is door heel aandachtig te luisteren naar zijn mening en praten over dingen als je het met elkaar niet eens bent over iets. Mijn zoon hoeft dan ook niet persee op mij te gaan lijken als hij maar gelukkig wordt.

Boek met meest vader – zoon – verhaal:
Ik vond ‘De Nietsnut’ het meest een vader – zoon – verhaal. Dit vanwege de hechte band tussen vader en zoon en de gezamenlijke eigenschappen van de vader en zoon.
Ik vond ‘De Passievrucht’ het minst een vader – zoon –verhaal. Dit omdat Bo niet de echte zoon van Armin is en er komt niet echt een specifieke opvoeding aan te pas. Ze gaan meer als vrienden met elkaar om dan als vader en zoon.

Passage antwoord:
PV: “Bo slaapt met zijn ogen dicht. Ik kan het zelf nauwelijks geloven, maar het is waar. Ik zit op de rand van zijn bed en luister naar zijn ademhaling. De pauze tussen uitademen en inademen, dat is het allermooiste moment. Omdat het leven dan heel even stilstaat. Is dat dan wat ik wil? Het leven stilzetten? Ja. Dat is wat ik wil.”
Blz. 233


Met perspectief op Bo:
“Ik was net even in slaap gevallen door al die vermoeiende gebeurtenissen. Mijn vader bleek mijn halfbroer te zijn en mijn opa mijn vader. Zonder dat ik het wist, was hij naast mij komen zitten. Hij zat stil mee te luisteren hoe ik sliep. Wat moet die arme man wel niet gedacht hebben? Volgens mij hadden we beiden de tijd stilgezet zodat we eventjes van niet meer oog in oog waren met de realiteit!

Een echte aanrader:
Ik zou ‘de passievrucht’ het meest aan een klasgenoot ter lezing willen aanraden, omdat het verhaal heel erg soepel is geschreven en het beschrijft een probleem waar iedereen wel wat van kan leren. Daarnaast is het ook heel erg eigentijds dus goed te begrijpen door mensen uit onze tijd. Verder is het problematiek ‘onvruchtbaar’ heel erg nieuw in romans, dus zeker een aanrader om kennis te maken met dit onderwerp.

Introductie:
Ik heb onder het thema ‘Vader – zoon – relatie’ vier boeken gelezen en ze bevielen me heel erg goed. Mijn eerste boek was Weerborstels van A.F.TH van der Heijden. In deze boeiende roman behandelt de auteur de vader - zoon – relatie op wel een hele bijzondere manier. Je ziet als het ware door de ogen van de vader hoe hij het contact met zijn zoon verliest met alle gevolgen van dien. De nietsnut van Frans Kellendonk brengt een hele nieuwe dimensie aan het thema ‘Vader – zoon – relatie’. Nog nooit eerder was een zoon identiek aan zijn vader zonder dat hij het zelf wist. Een slepende roman die je lang niet zult vergeten. Om eerlijk te zijn viel De Bocht van Berkhey van Boudewijn Büch een beetje tegen. Je krijgt als lezer niet echt een duidelijk beeld over de relatie breuk tussen vader en zoon. Maar het is in tegenstelling tot de inhoud wel een makkelijk te begrijpen roman. Er wordt niet constant verwezen naar het verleden waarover je eigenlijk niets weet, maar is meer een stereotype verhaal. Tot slot De Passievrucht van Karel Glastra van Loon. Wat zal jij doen als je erachter kwam dat jou zoon in werkelijkheid je halfbroertje is? In dit roman wordt een vader geconfronteerd met de afschuwelijke werkelijkheid. Lukt het hem, zonder zijn zelfvertrouwen te verliezen, de dader te achterhalen?

REACTIES

M.

M.

dit is helemaal niet het boek die ik gelezen heb beetje jammer dit

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De passievrucht door Karel Glastra van Loon"