Cannabisverslaving

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2632 woorden
  • 4 maart 2000
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
94 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Woord vooraf
Dit werkstuk hebben we gemaakt in de lessen Nederlands ter voorbereiding van onze GIP in het zesde jaar. Het thema dat we behandeld hebben is verslaving. Voor dit project willen we Benny Raemakers, Roger Taens, Kristof Paesen en al de anderen die ons informatie ter beschikking hebben gesteld, bedanken. Ook speciale dank aan Mevr. R. Truyens, voor de begeleiding tijdens de voorbereiding van deze proef.

Inleiding
Onze keuze over cannabis is tot stand gekomen na het lezen van een artikel over cannabisverslaving in het weekblad Humo. Belangrijk was ook dat we veel informatie konden vinden over dit onderwerp.

We hebben hoofdzakelijk het internet geraadpleegd, maar ook in mindere maten tijdschriften, boeken en informatiefolders.

Onze bundel bevat 2 hoofdstukken: verslaving en literatuur. In het eerste hoofdstuk bespreken we cannabisverslaving en in het tweede deel geven we uitleg over een boek dat we gelezen hadden.

Als besluit zijn we gekomen dat cannabis zowel een genotsmiddel is als een medicijn. Zoals bij elk genotsmiddel en medicijn moet men het produkt op een verstandige wijze gebruiken. Er zullen ook altijd probleemgevallen zijn, maar dat heb je bijna bij alle genotsmiddelen.

1. Cannabisverslaving
1.1 Inleiding
1.1.1 Wat is cannabis

De Latijnse naam voor cannabis is Cannabis Sativa L. (L = Linaeus ,de ontdekker in 1753) Ze zijn het best gekend onder de naam Hennep.

1.1.2 Geschiedenis

De 19e eeuw en ervoor. De oudste beschrijvingen van hennep dateren van ongeveer 2500 jaar v. Chr. In die tijd maakt de Chinese keizer Shen-Nung in een boek melding van deze plant en haar effecten bij inwendig gebruik. Ook in India kent men het medicinale gebruik van cannabis al heel lang. In een van de vier Veda’s de oude heiligen boeken van de Hindoes, wordt uitgebreid geschreven over ‘Soma’. Het staat vrijwel vast dat Soma niets anders was dan een aftreksel van cannabis. Deze kreeg een goddelijke status bij de Hindoes en zelfs de erenaam ‘koning van de planten’. In het jaar 1000 ontdekt een Arabische arts, ongetwijfeld na ermee geëxperimenteerd te hebben dat de cannabisplant ook hoofdpijn veroorzaakt. Aan het begin van de 12e eeuw kregen de dienaren die hun meester als een god vereerden en er niet tegen op zagen om voor hem te doden, als beloning het voorrecht om zich ongelimiteerd te mogen bedwelmen met hasjiesj. De hasjiesj werd vrij algemeen gezien als een liefdesdrank, die uitgebluste gevoelens weer kon stimuleren. In 1402 beval een puriteins hervormer dat ieder meisje dat dit middel in bezit had, de tanden uitgetrokken moest worden. Toch nam het gebruik van het middel in de Arabische cultuur alleen maar toe. Vooral in Afrika raakte het gebruik ervan in zwang bij veel volkeren. Hier voltrok zich ook een grote ontwikkeling in de rooktechniek. Eerst wierp men de cannabis op smeulende vuurtjes en ademde de rook in, later ging men daartoe holle stengels gebruiken. De rokers ontdekten dat de keel minder snel geïrriteerd werd als je een slok water in de mond nam. Op grond van dit principe maakten Noordafrikaanse pottenbakkers in de 13e eeuw de eerste waterpijpen. In 1888 verving men de verering van de oude, traditionele goden door een nieuw ritueel dat in feite neerkwam op een cultus van hennep roken. De vroegste sporen van hennepcultuur in Europa zijn gevonden in een opgraving bij Wilmersdorf nabij Berlijn waar enkele urnen met hennepzaden opgedolven werden. Tot aan het begin van de 19e eeuw, als soldaten van Napoleon het in Egypte weer leren gebruiken, werd, voor zover wij weten, hennep alleen gebruikt als windkering en bij de fabricage van touw en textiel. Vanaf het begin van de 19e eeuw kunnen we, dankzij de vruchtbaarheid die eraan gegeven werd, het spoor van de cannabis in Europa gemakkelijk volgen. In de dertiger jaren experimenteerden een aantal medici, Moreau de Tours, Aubert Roche en ene O’Shaugnessey, in India en Noord-Amerika met de therapeutische mogelijkheden ervan. Aan hun enthousiasme over de kalmerende en pijnstillende eigenschappen is het te danken dat de westerse geneesheren weer belangstelling kregen. Dit droeg er toe bij dat het als medicijn ingang vond in Amerika en Europa. In iedere apotheek was al snel cannabisextract te koop.

De twintigste eeuw. In deze periode werden de grondslagen gelegd voor de psycho-wetenschappen. Het is zonder meer ironisch te noemen dat juist aan deze ontwikkeling te danken is dat vele drugs, dan nog vrijelijk verkrijgbaar, later verboden werden, en het gebruik ervan een ‘sociaal probleem’ werd. Voor een belangrijk gedeelte is de huidige populariteit van het roken van marihuana en hasjiesj een gevolg van de moderne culturele invloeden uit de Verenigde Staten. Aan het begin van de 20e eeuw werd daar het gebruik van ‘Maria Juana’ steeds bekender. Dit is voornamelijk het gevolg van de toevloed van Mexicaanse arbeiders, die naar de States gingen om er te werken en niet graag van huis gingen zonder hun hennep. Het was bovendien ook veel goedkoper van alcohol. Toen later geheel Amerika werd drooggelegd, nam de consumptie van cannabis overal toe. De Roaring Twenties borrelden over van shock-effecten die de brave goegemeente in verwarring brachten. Naast het heidense roden van marihuana was het ‘in’ om op speciale party’s cocaïne met een rietje te snuiven. Uit het enorme rijke repertoire van jazzliedjes uit de jaren ’20 en ’30 die over cannabis gaan, kunnen we opmaken hoe populair het was en ook hoe sterk verweven met de levensstijl van de generatie. Samen met de jazz en andere rages waaide het gebruik van marihuana over naar Europa waar het ook verboden was maar toch al snel ingeburgerd raakte bij de bohémienmilieus van de grote steden. Na de Tweede Wereldoorlog, en ten dele mede als gevolg ervan, groeide het aantal gebruikers in Amerika en Europa razendsnel. Tegen het einde van de jaren ’50 begonnen de eerst breuken zich te manifesteren in ons maatschappelijk masker die een aantal jaren later een diepe generatiekloof blootleggen. In Nederland en België wordt marihuana voor de Tweede Wereldoorlog nauwelijks gerookt en daarna komt het vrijwel alleen maar, en dan nog spoadisch, voor in kringen van Surinamers en Afrikaanse zeelui die Rotterdam of Amsterdam aandoen. Pas aan het eind van de jaren ’50 ruiken we de eerste zoete geuren in de hoofdstedelijke jazzclubs. Tegenwoordig is het nauwelijks nog een kenmerk van een bepaald milieu en zeker geen voorrecht meer van kunstzinnige jongeren die een andere levensstijl zoeken. Het wachten is op legalisering zodat duidelijk zal worden dat het een ‘gewoon’ consumptiemiddel is, net als bier, wijn of sterke drank.

1.2 Drugs gemaakt van de cannabisplant

Dit wil je ook lezen:

Marihuana komt van de fijngehakte en gedroogde bloemtoppen, stengels en bladeren van de cannabisplant. Het heeft een droog korrelig uitzicht en heeft een zwarte of groene kleur. Hasj is het harsextract van de geperste plant (de cannabis) en is 10 maal sterker dan marihuana (weed). Een concentraat van dat extract, de hasjolie is nog veel sterker. Hasj is meestal in koekvorm, het zogenaamde hasjbrood of onder de vorm van geperste platen van lichtbruine, rood-roze of zwarte kleur. Enkele gebruikte namen van Hasj zijn Shit, Pakistan, zwarte en bruine Marok, Stuff, Space Merascha.

1.3 De verslaving
1.3.1 De verslaving

De meeste mensen denken dat je aan cannabis niet verslaafd kan geraken. Bij de meeste mensen die wel eens een jointje roken is dat ook zo, maar bij5 tot7 procent van de gebruikers is er wel degelijk een probleem. En als we de 'ex' verslaafde mogen geloven ligt dit percentage veel hoger.

1.3.2 Het prille begin

Blowen komt in elke leefwereld voor: zelfstandige, advocaten, mensen die stempelen, muzikanten, … Er zijn ook verschillende reden waarom ze beginnen zoals vrienden die het ook doen, Problemen op het werk of in een relatie, blowen is cool, … De effecten kunnen zowel positief als negatief zijn. Wie zich niet zo gelukkig voelt, kan zich
Er nog rotter door voelen. Bij iemand die zich goed voelt, valt het meestal prettig. Kleuren die intenser worden ervaren, muziek wordt intenser beleefd. Soms gaan je armen en benen zwaar aan voelen, dit wordt omschreven als stoned zijn. In het begin of als je het niet regelmatig gebruikt, is dit allemaal heel fijn en wordt het intenser beleefd. Maar als je dagelijks gaat blowen en er alleen nog maar verlangt dan wordt het de normaalste zaak van de wereld en is de 'kick' eraf.

1.3.3 De permanente roes

De dagelijkse gebruikers van marihuana of hasj ontkennen steeds dat ze verslaafd zijn. Maar als hun medegebruikers stoppen en zij kunnen niet, dan worden ze met hun neus op de harde feiten geduwd. Het wordt een obsessie, plezier beleven ze nauwelijks meer. Blowen staat centraal in hun kijk op de wereld. Mensen die verslaafd zijn aan cannabis worden asociaal en komen steeds minder hun huis uit. Zo verliezen ze veel vrienden zelfs de mensen met wie ze samen blowen komen verder van hun af te staan. Er treden zich ook nog ander problemen op zoals concentratie probleem, alles kost moeite, uitstelgedrag, … Het is of het leven zich in slowmotion afspeelt. De werkelijkheid dringt niet tot hen door.

1.3.4 Afkikken en de verschijnselen ervan

Deze mensen zijn niet lichamelijk verslaafd, maar geestelijk. Ze denken dat ze niet meer zonder kunnen. Daarom worden er tijdens het afkikken veel groepsgesprekken gehouden. Hier in leren ze terug naar zichzelf kijken, eerlijk zijn ten opzichte van zichzelf en andere en bekennen dat ze verslaafd zijn. Tijdens de behandeling wordt ook de urine gecontroleerd. Cannabisverslaafde hebben een inwendige wekker die om tien voor twaalf afgaat: 'de shop gaat dicht, straks zit ik zonder.' En het is moeilijk om deze af te zetten. Lichamelijk ben je niet verslaafd, maar je lichaam moet wel wennen aan de nieuwe situatie. Vele worden wekenlang elke ochtend drijfnat wakker, als het hun gelukt was om in slaap te vallen. Of schieten snel uit hun slof, krijgen aanvallen van hypervrolijkheid of iets dergelijks.

1.3.5 Hulpverlening

Voor meer informatie of hulp kun je terecht bij de instellingen voor de verslavingszorg, ook wel CAD genoemd (consultatiebureau voor alcohol en drugs) of bij de GGD. Deze instellingen zijn te vinden in elke grote en middelgrote stad (zie telefoongids of bel de drugs informatielijn op het nummer 0900/1995) Je kan ook terecht bij KATARSIS, hiervan heb ik een folder bij.

1.3.6 Wat doen bij probleemgebruik

In vrijwel ieders omgeving wordt wel eens Hasj of Weed gebruikt. Het kan voorkomen dat iemand flipt. Dit is geen reden voor paniek. Probeer de persoon in een rustige omgeving te kalmeren. Meestal lukt dat door hem gerust te stellen of door hem iets zoets te laten eten of drinken. Wanneer iemand angstig en verward blijft is het verstandig een arts te raadplegen. In het onderwijs , het jongerenwerk en in gezinnen met opgroeiende kinderen zal cannabis zeker ter sprake komen. Botweg verbieden is niet zo zinvol. De kans is dan groot dat de ander het eventuele gebruik probeert te verbergen en gesprekken erover vermijd.

Belangrijk zijn: · Goede informatie over Hasj en Weed. · Openhartige gesprekken zonder vooroordelen · Duidelijk over gestelde grenzen. De geloofwaardigheid van een opvoeder of een partner is groter wanner deze zich ook aan afspraken houdt. · Het experimenteren van een jongere zal niet snel ontsporen wanneer deze zich niet verveelt, zelfstandig is, 'nee' kan zeggen en met tegenslagen kan omgaan. · Blijf in gesprek; paniek of dreigementen hebben een averechts effect. · Kijk niet om indien nodig advies te vragen en hulp te zoeken.

Voor meer informatie en hulp kun je terecht bij de instellingen voor de verslavingszorg. Ook bij de GGD kun je meer informatie krijgen. Deze instellingen zijn te vinden in elke grote en middelgrote stad.

1.4Medisch gebruik
1.4.1 Argumenten dat marihuana een medicijn is:

· Het meest veilige heilzame medicijn bekend op aarde. Geen slachtoffers met dodelijke afloop.

· Een van de oudste medicijnen van de mensheid met een buitengewone doeltreffendheid en veiligheid.

· Het best natuurlijk slijmlosmakende middel om longen vrij te maken van smog.

· Gebruikt voor de behandeling van honderden verschillende ziekten en kwalen.

· Een van de meest geteste geneesmiddelen. Daar het al wordt gebruikt sinds in 2737 v.Chr. is het door de tijd heen getest. Dit in tegenstelling tot de hedendaagse medicijnen die 10 tot 50 jaar getest worden.

· Het beste middel voor het beheersen van misselijkheid bij chemotherapie en andere vormen van misselijkheid.

· Het beste middel om bronchien te verwijderen, dus zuurstof opname te bevorderen.

1.4.2 Gebruik van dosering

Voor gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, bij chemokuur en/of bestraling. · 1 gram marihuana 15 minuten aan de kook houden in 1 liter water. · Hiervan 1 kopje (0.2 liter) per dag drinken. · Het restant in de koelkast bewaren.

Voor spasticiteit bij MS. · 1 gram marihuana 15 minuten aan de kook houden in 1 liter water. · Hiervan 1 kopje (0.2 liter) per dag drinken. · Het restant in de koelkast bewaren. · De thee kan sterker gemaakt worden door er een suiker klontje aan toe te voegen.

en/of

· Marihuanasigaret met 0.5 gram marihuana draaien. · 2 marihuanasigaretten per dag. · Marihuanasigaret doven zo gauw het gewenste effect begint in te treden. · De marihuana kan ook in een waterpijp gerookt worden, elke keer het gewenste effect wordt bereikt.

Voor aids-waisting syndrome · Marihuanathee zetten. (zie boven)

en/of

· Marihuanasigaret met 0.5 gram marihuana draaien. · Dagelijks minimaal 1 marihuanasigaret voor het ontbijt. · Zo nodig 1 marihuanasigaret voor iedere maaltijd.

Glaucoom · 1 kopje marihuanathee per dag.

of

· 1 tot 2 haaltjes van een marihuanasigaret.

Chronische pijn · gebruik als bij MS.

1.5 Cijfers
1.5.1 Cannabisvangsten

In beslag genomen hasj (kg), marihuana (kg) en nederwiet (planten).

1993 1994 1995
Hasj 28173 43297 57051
Marihuana 110049 194961 275035
Nederwiet 194413 558706 549337

1.5.2 Nederlandse gebruikers

In Nederland gebruiken naar schatting 675000 mensen regelmatig cannabis. Dit is ongeveer 4.6% van de populatie inwoners van 12 jaar en ouder. Harde gegevens hierover ontbreken echter. Onderzoek uit 1994 naar het drugsgebruik in Amsterdam toont aan dat 6.4% recent cannabis had gebruikt. In 1990 lag dat percentage op 6. De gemiddelde leeftijd van de gebriukers is 30 jaar, maar de meesten zijn tussen de 20 en de24 jaar oud. Het aantal nieuwe gebruikers per jaatr wordt geschat op 1%. Eeen onderzoek onder Amsterdamse scholieren uit 1995 wees eveneens op een vrij geringe stijging in het gebruik in de jaren negentig. Grootschalige landelijke onderzoeken onderde schoolgaande jeugd (12-18 jaar) tonen aan dat het cannabisgebruik voor de jaren negentig, tussen 1984 en 1992, meer is toegenomen In 1984 gaf 4.8% van de scholieren aan ooit wel eens cannabis te hebben geprobeerd terwijl 2.3% recent (in de afgelopen maand) had gebruikt. In 1988 zijn deze cijfers respectievelijk 8.0% en 3.1%, en in 1992 respectievelijk 13.6% en 6.5%. Het verschil tussen "ooit" en "recent" wijst er op dat er sprake is van experimenteergedrag. Er is tevens ook een beduidend hoog percentage jongens dan meisjes.

1.5.3 Cijfers over problemen

Tussen de 2 en de 5 promille van de cannabisgebruikers komt in de problemen. Het aantal inschrijvingen wegens problematisch cannabisgebruik bij de ambulante hulpdienst was in 1995 2456, en bedroeg daarmee 5% van alle inschrijvingen. In verslavingsklinieken, psychiatrisch ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen vonden in 1995 wegens verslaving aan cannabis 237 opnamen plaats en wegens cannabismisbruik zonder verslaving 87 opnamen. Over de jaren is, evenals in het gebruik, een stijgende lijn in het hulpvragen te constateren

1.6 De wet

Het kweken van weedplanten en het bezitten van hasj of weed is altijd strafbaar, ook al gaat het om kleine hoeveelheden. In de praktijk bestaat er echter geen actief opsporingsbeleid wanneer iemand voor eigen gebruik maximaal 5 planten kweekt of maximaal 30 gram hasj of weed in bezit heeft. Handel en weed is strafbaar. Toch wordt de verkoop in koffieshops in Nederland niet met voorrang opgespoord en vervolgd. Deze situatie is door de overheid bewust gecreeërd. Men acht hierdoor de kans kleiner, dat gebruikers van softdrugs in aanraking komt met Harddrugs. Koffieshops mogen geen Harddrugs verkopen, geen reclame maken, niet verkopen aan jongeren onder de achttien jaar en niet meer verkopen dan 5 gram per klant. In veel landen zijn de wetten en de vervolgingspraktijken voor gebruikers aanzienlijk harder. Bezit van een beetje Hasj of Weed kan jaren gevangenisstraf opleveren.

Bibliografie

Tijdschriften

DONKERS, S., "Leven in slomotion : cannabisverslaving bestaat", Humo, jaar 2000, jan., nr. 5, p. 18-21

Brochures

CBO Rijkswacht, "Cannabis", jaar 1998

Internet

www.dehoop.org

www.nrc.nl/W2/Tegenspraak/Marihuana/marihuana.html

http://essensie.growshop.nl/

www.trimbos.nl/

http://medicalmarijuana.org/dutchflyer.htm

www.ggznederland.nl/megafestatie/middel/folder_TI/hasj.htm

http://pmm.grownshop.nl/gebruik.html

www.geocities.com/SunsetStrip/Towers/9917/Ovwiet.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.