Alternatieve Geneeswijzen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 649 woorden
  • 31 januari 2003
  • 64 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 64 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!
Alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen is een soort genezen waarbij de behandeling verschilt met de behandeling van een arts (medicijnen, operatie). Deze geneeswijzen zijn dus alternatief, anders vergeleken met de soort behandeling die je van een arts krijgt.
Een belangrijk en zeer bekend aspect van alternatieve geneeswijzen is acupunctuur. De letterlijke benaming is naaldprik (acus = naald en punctum = prik). Dit is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China) waarbij naalden op zeer bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden. De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van deze punten staat in contact met een orgaan of een bepaalde functie. Staat deze niet in contact dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren.
Een tweede onderdeel van alternatieve geneeswijzen is osteopathie. Chronische rugpijn, uitstralende pijn in arm of been, migraine, whiplash, slechte darmwerking, buikpijn. Veel mensen leven met dit soort klachten die niet makkelijk te behandelen zijn. In sommige gevallen zijn er middelen waarmee de pijn kan worden bestreden, maar vaak kunnen die de oorzaak niet wegnemen, waardoor de klacht steeds terugkomt. In zo’n geval kan een osteopaat worden geraadpleegd. De ruim 100 Nederlandse osteopaten zijn opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van een klacht die wel eens kan liggen in een vastzittend gewricht in de schedel, wervelkolom of voet, waar de patiënt geen weet van heeft. Een osteopaat opereert niet, maar maakt los wat los moet zitten en vast wat vast moet zitten. Dit gebeurt meestal met de handen.

Nog een ander onderdeel van alternatieve geneeswijzen is hypnotherapie. In hypnotherapie wordt deze trance toestand, waarbij de aandacht sterk is gericht op één zaak, benut om contact te maken met je eigen innerlijk. Op zo’n moment kun je delen van jezelf bereiken, waar je met normaal bewustzijn geen toegang tot hebt. Daardoor krijg je meer inzicht op je onbewuste reacties en mogelijkheden waar je bij normaal bewustzijn geen grip op hebt. Je wordt “gehypnotiseerd”. D.w.z. dat je a.h.w. buiten bewustzijn wordt gebracht en bijvoorbeeld dingen uit je eventuele “vorige leven” achterhaald kunnen worden, hierbij wordt veel van deze techniek gebruik gemaakt. Door hypnose kun je beter omgaan met je emoties en je lichamelijke en geestelijke capaciteiten. Een hypnotherapeut(e) brengt je in trance en helpt je om een bepaalde omgeving te creëren die je zelf nog niet ontdekt hebt. Zo kan je andere dingen/eigenschappen over jezelf te weten komen die je in het dagelijkse leven nog niet tegengekomen bent.
Een vierde aspect van deze geneeswijzen is de kleurbioresonantietherapie, ook wel kleurentherapie genoemd. Sinds eind 1993 is er veel aandacht besteed aan deze geneesmethode. Deze methode is afkomstig van dr. L. Liley, een arts uit Nieuw-Zeeland, en is toegepast en verbeterd door A.D. Brooker, een natuurkundige. Deze therapie sloeg zo aan in Nieuw-Zeeland, dat zij nu al internationale bekendheid heeft. Iedere patiënt wordt d.m.v. een elektriciteitsdraadje verbonden met een machine, (de oscillator). Dit apparaat ontwikkelt hoge trillingen die in combinatie met de frequentie van de kleuren die bij de ziekte passen een eigenschap krijgt, die het afweersysteem voor een bepaalde ziekte weer activeert. Bij kleurentherapie wordt van de volgende hulptherapieën gebruik gemaakt: massage, moxa, chakra’s, littekenbehandeling en homeopathie, en bij de volgende ziekten zijn reeds goede resultaten behaald: allergie, astma, ADHD, eczeem, spierziekten en maag- en darmaandoeningen. Volgens de vereniging voor kleurentherapie reageert meer dan 70% van de uitbehandelde patiënten positief op de behandeling. Kleurentherapie is een doorbraak bij alternatieve geneeswijzen omdat hierbij van de al eerder ontstonden therapieën gebruik wordt gemaakt.
Er zijn dus verschillende soorten alternatieve geneeswijzen. Iedere geneeswijze heeft zijn eigenschappen en behandelingsvoorkeur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

ik heb er heel veel aan denk ik maar wat voor bronnen heb jij gebruiky weet je dat nog zo ja laat het me alsjeblieft weten

19 jaar geleden

K.

K.

hey ik had een vraagje..
waar heb je al het informatie van gehaald?

ik hoop dat je zo snel mogelijk reageert

17 jaar geleden