Bertje B.

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 314 woorden
  • 29 december 2003
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

De aanklacht

Volgens 27 getuigenverklaringen heeft Bertje B. en zijn vriendengroep Amerdingen door afpersingen onveilig gemaakt. Ze vroegen het slachtoffer zijn of haar zakken leeg te maken en wie niet meewerkte werd lichamelijk mishandeld. Het slachtoffer werd na de afpersing gedwongen te zwijgen over het incident. In totaal hebben ze op deze manier 2500 gulden (ruim 1000 euro) bij de slachtoffers buit gemaakt, en met het betreffende geld drugs en andere pretartikelen gekocht. Geëiste straf: 9 jaar celstraf voor de gepleegde daden en voor de mogelijke trauma’s bij de slachtoffers. Doordat het een groep betrof, komt er op deze 9 jaar celstraf nog 3 jaar bij. En het geldbedrag van 2500 gulden terugbetalen aan de slachtoffers die aangifte hebben gedaan.

De verdediging Bertje B. is van aard agressief, gebruik van drank en drugs kan dit versterken. Tevens is hij erg beïnvloedbaar, dat kan mede komen doordat hij een moeilijke jeugd heeft gehad, met veel problemen thuis. Het is mogelijk dat hij daar de nodige trauma’s aan heeft overgehouden. Hierdoor heeft hij weinig vertrouwen in de medemens. Het lijkt mij dan ook verstandiger als hij geen celstraf krijgt, want dan is de kans zeer groot dat hij door medegevangenen voor goed op het slechte pad blijft. Een taakstraf, of andere straf(fen) lijkt mij beter op z’n plaats.

Het oordeel van de rechter Op de conclusies van de psychiater gebaseerd, lijkt het mij het verstandigst om hem gedurende 6 jaar een taakstraf uit te laten voeren, 8 uur per dag op de 5 werkdagen op vaste tijden. Hierdoor zal hij een ritme aanleren, waardoor de kans dat hij terugvalt in zijn oude manier van leven kleiner is. Daarnaast zal hij de rest van de week spenderen in een cel. Ook zal hij begeleid worden door de betreffende psychiater. De geldsom hoeft hij niet te vergoeden, dit is namelijk onmogelijk gezien hij geen baan heeft of de komende 6 jaar zal hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.