ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Inhoud· Inleiding

· Alcohol door de jaren heen

· Wat is alcoholisme

· Is alcohol een maatschappelijk probleem

· De normen en waarden bij drinken

· De overheid en alcohol

· Straffen op alcohol gebruik

· Mijn gedrag met alcohol

· Conclusie

· Bronnen

· NawoordInleidingIk ga mijn werkstuk over alcohol houden omdat het mij wel interessant lijkt. Alcohol is een maatschappelijk probleem is. Het is vaak niet duidelijk. Ik heb dit onderwerp ook omdat er op dit moment veel over geschreven wordt.Ik ga onderzoeken: is alcoholgebruik onder mensen een echt probleem?

Met dit onderzoek wil ik uitvinden wat de gevolgen van alcohol zijn en of het voor mensen echt zo gevaarlijk kan zijn.Alcohol door de jaren heenAlcohol is een genotsmiddel. Als je het hebt over alcohol denken de meeste mensen dat je het over bijvoorbeeld: bier, wijn, mix drankjes en sterkdrank hebt.Men weet dat ze al 6000 jaar voor CHR. alcohol hadden.

De Grieken hadden ook alcohol. De Grieken dronken voor al wijn. Ze dronken vooral wijn op grote feesten om goden te vereren. Een van de goden die ze vereerden op zo’n feest was: Bacchus. Hij kreeg de bijnaam: God van de dronkenschapIn de bijbel werd ook over alcohol gesproken. Dat Jezus water in wijn verandert.Maar de mensen van vroeger dronken toch niet zo veel alcohol, omdat het te duur was en het was niet heel het jaar verkrijgbaar. In de middeleeuwen maakte ze wijn van vruchten en bier van gerst en honing. In die tijd zat er nog niet veel alcohol in de drank. Ook hadden ze geen koelkasten om de drank koel te houden dus bedierf het drank snel.

In de 17e eeuw werd ontdekt dat je ook alcohol kon maken met koren en bieten. Hier door werd de prijs ook lager en konden meer mensen het krijgen.Rond 1960 gingen de mensen meer verdienen en hadden de mensen meer geld om uit te geven. Langzaam werd er steeds meer alcohol gekocht en gedronken. Na die tijd keek niemand meer raar op als er een vrouw alcohol dronk.

In 1992 dronk gemiddelde Nederlander ±1000 glazen alcohol per jaar en meer dan 650.000 mensen dronk ± 8 glazen per dag.Jongeren van nu beginnen steeds eerder met het drinken van alcohol omdat ze vaak in groepen zijn en als de rest ook drinkt willen ze niet achter blijven.

Tegenwoordig drinken vrouwen ook meer alcohol dan vroeger.

Het alcohol gebruik van mannen en vrouwen ligt tegenwoordig heel dicht bij elkaar er is bijna geen verschil meer.Is alcohol een Maatschappelijk probleem?Alcohol is een redelijk groot probleem omdat er veel mensen alcohol drinken en er slecht mee om gaan en zo voor overlast zorgen. Als je dronken bent verminderd je reactie vermogen en reageer je veel langzamer op alles. Je denkt veel minder goed na en je stapt zonder na te denken in de auto, zonder aan de mogelijke gevolgen te denken. Bij een ongeval zijn er vaak gewonden en die moeten verzorgt worden.

Als je alcohol drinkt hoef je nog niet verslaafd te zijn, maar er is wel een kans dat je er verslaafd aan raakt. Als je te veel en te vaak alcohol drinkt en niet meer zonder kan. Als je verslaafd bent krijg je problemen. Dat kan zijn: je conditie gaat achter uit, kan zwaarder worden, hersenbeschadiging, Verlies van korte termijn geheugen, maag problemen, slapenloosheid, kanker en geestelijke problemen.

Als het echt niet meer gaat moet je op genomen worden in een kliniek, om af te kicken van de alcohol.

De overheid moet elk jaar heel veel geld uittrekken om alles te betalen.De normen en waarden bij drinken.Iedereen heeft eigen normen en waarden.

· Jongeren: drinken vaak op feesten, in disco’s, in een café en in hun vrije tijd, omdat ze het lekker vinden, mee doen of om stoer te doen terwijl ze het eigenlijk niet echt willen.

· De horeca: wil zo veel mogelijk winst maken. Ze doen dat door veel jongeren te trekken want die drinken veel.

· De overheid: wil dat er geen problemen komen door alcohol. Zoals: over- last, ongelukken in het verkeer en vecht partijen.

· De hulpverleningsgroepen: wil dat er geen verslaafden komen en de overige verslaafden te helpen om zonder drank te kunnen voor hun zelf en hun omgeving.De normen en waarden van de overheid

De overheid is verantwoordelijk voor de gezondheid van de bevolking.

Normen: de overheid heeft vast gesteld aan welke leeftijd er alcohol verkocht mag worden. Op 16 jaar mag je licht alcoholische dranken kopen en vanaf 18 mag je sterke drank kopen.

Er is vast gesteld hoeveel promille alcohol er in je bloed mag zitten als je nog deel moet nemen aan het verkeer, de hoeveelheid mag niet meer zijn dan 0,5 promille.

De overheid geeft veel voorlichting d.m.v. reclame op tv, radio, kranten en internet, maar ook via folders over drank gebruik.De normen en waarden thuis zijn heel anders dan op straat en in cafés enz, omdat de ouders de normen en waarden in huis zelf bepalen.De overheid en drankDe overheid speelt een belangrijke rol in de drankenwereld. De overheid probeert alcohol minder populair te maken door er accijns op te leggen. De overheid probeert door wetten jongeren pas op een later leeftijd alcohol te laten drinken.

Er zijn wetten gemaakt door de overheid over alcohol gebruik, in het Wetboek van Strafrechten. Inde middeleeuwen hadden ze al wetten over alcohol gebruik. Vanaf 18e eeuw konden wel meer mensen aan alcohol komen dus er kwamen meer alcohol problemen. In artikel 252 staat speciaal dat je geen jongeren onder de 16 jaar dronken mag maken, in artikel 426 staat over het verstoren en het hinderen van het verkeer en het bedreigen van iemand anders veiligheid onder invloed van alcohol en in artikel 453 staat iets over openbare dronkenschap.

In 2000 is de wet van Drankwet en Horecawet flink strenger gemaakt. Er staat bijvoorbeeld in, dat als iemand alcohol koopt moet aantonen dat hij of zij tenminste 16 jaar is voor lichte alcohol en 18 jaar is voor sterke drank.Ik heb een paar standpunten van een paar politieke partijen gevonden.

· Christen unie: is duidelijk voor alcoholpreventie, maar ze willen ook rekening houden met de horeca, dat zij niet veel verlies zal leiden.· D66: alcohol dient sterk ontmoedigt te worden. De voorlichting moet beter worden zodat de jongeren weten wat de gevolgen zijn.· Groen Links: het gebruik van alcohol ontmoedigen.· PVDA: is ook een voorstander van het ontmoedigen van alcohol gebruik. Ze willen betere voorlichting, vooral aan jongeren. Vooral er op te wijzen op de mogelijkheden en gevolgen dat drank kan hebben op je leven.· SP: wil ook alcohol gebruik zwaar verminderen en vooral bij jongeren. Ze willen ook wetten maken voor de reclames voor alcohol en sponsering door alcohol producten dat ze flink terug gedrongen worden.Straffen bij alcohol gebruik?Als je alcohol op hebt kan meestal niet snel reageren. Het is daarom ook gevaarlijk om dan achter het stuur te gaan zitten en te gaan rijden. Er worden daarom door de politie alcohol controles gehouden. Als iemand meer dan 0.5 promille alcohol is zijn bloed heeft zitten is hij of zij strafbaar. De automobilist mag niet meer verder rijden.

De overheid probeert mensen te overtuigen niet te gaan auto rijden als ze alcohol op hebben. Ze proberen het slogans zoals: ‘Bob jij of Bob ik?’ en

‘Drank maakt meer kapot dan je lief is’

De overheid heeft vast gesteld de boetes bij het aantal promille alcohol in je bloed. Dit zij de boetes bij het rijden onder invloed van alcoholBAG-grens (bloed/alcohol-gehalte) Overschrijding BAG-grens Geldboete

. Vrouw van 55 kg. na Man van 70 kg. na .

0.54 promille (strafbare limiet) 3 glazen 4-5 glazen € 190,-

0.8 promille * 4 glazen 7 glazen € 220,-

1.3 promille ** 6 glazen 10 glazen € 650,-

1.8 promille *** 8 glazen 14 glazen € 920,- + 33 weken rij ontzegging

2.1 promille *** 10 glazen 17 glazen € 1015 + 40 weken rij ontzegging

2.5 promille *** 12 glazen 20 glazen 13 dagen cel + 50 weken rij ontzegging

. . . .

* Beginnende bestuurders(
** Verplichte EMA-cursus voor alle bestuurders, ook als het de eerste keer is.

*** Verplicht onderzoek "rijgeschiktheid" door de psychiater. Op diens advies kan het CBR het rijbewijs ongeldig verklaren.ConclusieDe belangrijkste conclusie die ik uit de informatie haal:Drank is geen probleem als je het drinken in de hand kan houden. Als je voor de gezelligheid een borreltje neemt is er niets mis mee, maar wel met mate drinken. Wanneer je geen grens meer kan trekken, wanneer je moet stoppen, dan kunnen er vervelende dingen gebeuren. Het kan dan wel echt een probleem gaan worden.

De grens wanneer je moet stoppen met drinken ligt bij iedereen ergens anders. Dus dat moet je zelf beslissen.Met de informatie die ik verzameld heb, wordt duidelijk dat alcohol drinken bij verstandig gebruik geen probleem hoeft te zijn.

De overheid heeft regels opgesteld om alcoholmisbruik zoveel mogelijk te voorkomen. Alleen is de praktijk helpen deze regels niet altijd even goed bij iedereen.

Ik denk wel dat als er geen regels waren, er meer problemen zouden zijn.

Regels zijn dus wel nodig om overmatig alcohol gebruik tegen te gaan.Bronnen· Durf nee te zeggen Angela Royston

· Wat moet je weten over alcohol Sean Connolly

· Praten over alcohol Emma Haughton

· Folders van GGD

· Internet

o www.drugsweb.nl

o www.benjijsterktegendrank.nl

o en de site van politieke partijen

§ Christen Unie

§ D66

§ Groenlinks

§ SP

§ PvdA


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

er staat niet in wat alcoholisme is helaas

14 jaar geleden

A.

A.

Er kunnen ook nog wat kleinere hoofdstukken bij !

8 jaar geleden

K.

K.

ik vind het goed informatie, maar heel erg uitgebreid..

6 jaar geleden

V.

V.

Dit is zeker niet uitgebreid. Het kan nog veel groter gemaakt worden en het is juist beter voor je als je te veel informatie dan te weinig

2 jaar geleden

V.

V.

Er zijn trouwens ook stukken in die regelrecht gekopieerd en geplakt zijn, probeer deze te markeren met een [*], * staat voor bron. Hierdoor pleeg je geen plagiaat

2 jaar geleden