Wintersport

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1599 woorden
  • 30 januari 2003
  • 194 keer beoordeeld
Cijfer 6
194 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO

Wintersport algemeen

Er gaan jaarlijks heel veel mensen op wintersport. En is het alleen maar om van de natuur te genieten. Als je op wintersport gaat heb je heel veel mogelijkheden om te kijken wat je gaat doen of waar je naar toe gaat. Als je op wintersport bent kun je heel veel verschillende dingen doen bijvoorbeeld: - Lekker gaan skiën op de mooie witte pistes - of gaan snowboarden in de halfpipes. - Je kunt ook een lekkere wandeling maken door het bos, of misschien wel ergens anders, want het is zeker weten de moeite om te gaan wandelen als je op wintersport bent. Overal waar je kijkt groen en wit, kortom het is gewoon FANTASTISCH! - Je kunt ook lange afstanden gaan langlaufen. - of misschien wel lekker gaan rodelen. Dit is echt gezellig. - Je kunt ook na het skiën/snowboarden lekker gaan apres skiën. Tot ’s avonds laat. - of je lekker gaan schaatsen. Dit kun je allemaal gedaan als je op wintersport en misschien nog wel veer meer.

Skiën

Skiën is een van de sporten die je kunt beoefenen als je op wintersport vakantie bent. Skiën is eigenlijk heel makkelijk (na een paar jaar). In het begin als je het wilt gaan leren, is het best lastig. Je leert het dan als volgt. Je krijgt eerst het remmen geleerd bij skiën en daarna hoe je vooruit moet komen. Dit leer je door iets heel kinderachtigs: pizza en spaghetti.

Zo rem je, dus dit noemen ze dan pizza. Zo kom je vooruit, dus dit noemen ze dan spaghetti. Je zou het dan kunnen vergelijken met de slierten spaghetti. Dit kun je vergelijken met een pizzastuk. Naarmate het steeds beter gaat, mag je de bochten gaan oefenen. Dat leren ze je dan als volgt, als je naar links wilt gaan dan moet je je linkerhand op je linkerknie leggen en dan naar links leunen, als dat goed gaat, gaat je rechterhand vanzelf omhoog. Met rechts doe je precies hetzelfde maar dan omgedraaid. Tot dusver heb je nog geen stokken nodig gehad. Als je dit allemaal goed onder knie hebt, mag je het gaan proberen met de stokken. Als je nú een bocht naar links wilt maken, dan zet je je stok aan de linkerkant van je ski neer en springt (met een heel klein sprongetje van 5cm) er als het ware om heen. En aangezien je net bezig bent met skiën moet je lange bochten maken. Naarmate dat vordert kun je snelle korte bochten maken wat er natuurlijk veel mooier uitziet. Je moet wel altijd proberen je skilatten naast elkaar te houden dat noemen ze: parallel.

Beginner Gevorderde Als je lang genoeg geoefend hebt (een jaar 8-9) dan ben je klaar om te gaan tief-skiën. Dat is losse sneeuw van ongeveer een halve meter; kan ook meer of minder zijn. Dan sta je dus tot aan je knieën in de sneeuw. Het moeilijkste hiervan is dat je je bijna niet kunt bewegen. Als je dat toch wilt doen, dan val je om, als je dit tenminste nog nooit hebt gedaan. Om dit goed te kunnen doen, moet je het volgende doen. Je moet nu echt letterlijk gaan springen met ski’s, als je een bocht naar links wilt maken dan zet je je stok langs je lat en springt er nu echt om heen en je moet je ski’s dan gelijk draaien. Je moet dan in principe helemaal boven die tief-snee uitkomen om fatsoenlijk te kunnen draaien. En je maakt nu geen lange bochten meer, maar echte hele snelle korte bochten. Als je dit kunt, kun je je zelf wel een uitermate goede skiër noemen.

Verschillende pistes

Als je gaat skiën heb je ook nog verschillende soorten pistes waar je vanaf kunt. De groene piste. Naast deze pistes heb je ook nog de poekelpiste. Deze ziet er als volgt uit: De blauw piste
De rode piste
De zwarte piste

Snowboarden

Het snowboarden leer je veel makkelijker dan het skiën. In het begin is het wel moeilijker, maar dat is in een no-time omgekeerd. Voordat je begint met snowboarden moet je goede polsbeschermer hebben, want die heb je hierbij echt hard nodig. In het begin is het echt wennen, want je zit met allebei je voeten aan het board vast. Je kunt kiezen hoe je staat met je voeten: goofy of regulair. Goofy is als je met je voeten richting de berg, achter je, staat en regulair is als je met je voeten naar beneden wijst.

Als je dat hebt gedaan wordt het tijd om te remmen en om vooruit te gaan. Dat doe je als volgt. Om vooruit te gaan hoef je alleen maar naar beneden te kijken en naar voren te leunen, dat is in principe alles. Om te remmen moet je eigenlijk eerst de bochten leren. Normaal bij skiën moet je in principe allebei precies hetzelfde doen om bochten te maken. Bij snowboarden is dat niet. Als je een bocht naar links wilt maken dan moet je op je voorste voet leunen en dan op je hakken. Als dat goed is gegaan sta je met je gezicht naar onder te kijken. En dan nu een bocht naar rechts, dat doe je dan als volgt, je moet nu weer op je voorste voet leunen en dan gelijk op je tenen. Als dat ook goed is gegaan sta je nu met je gezicht richting de berg. Dan heb je alle basisoefeningen gehad,wat betreft het snowboarden. Wat ik een nadeel van snowboarden vind is dat het een stuk lastiger gaat in de lift. Je moet er eerst één voet uithalen om vooruit te kunnen komen. En dan als je in een sleepjeslift zit, moet je maar eens proberen je evenwicht te houden, dat is echt lastig. Hier mee gebeuren dan ook meestal heel veel ongelukken mee. Ik vind persoonlijk dat snowboarden leuker is. Je kunt er ook veel meer trucjes mee uithalen. Je kunt bijvoorbeeld naar een halfpipe gaan, daar doe je dan de, indy, of de 360 of je doet een cannonbal of een melon of een delmar indy. En zo heb je er nog veel meer. Soorten liften

Je hebt heel veel verschillende liften als je op wintersport bent. Je hebt de sleepjes lift, hierbij blijf je gewoon met je ski’s of snowboard op de sneeuw staan en dan moet je een stang onder je kont duwen en die trekt je dan zo omhoog. Deze wordt vooral gebruikt bij hele kleine afstanden. De stoeltjes lift is een hele fijne lift. Je hoeft alleen maar te zitten in de lift. Maar je moet wel oppassen dat een stok van niet kwijtraakt. Je zit meestal met z’n 4 in zo’n lift, maar je kunt er ook met z’n vijven of zessen inzitten. Deze lift word vooral gebruikt als je naar een iets hogere plaats wilt gaan. Tot slot heb je dan nog de gondel. Hier kunnen in totaal iets van 20-30 mensen in. Je hebt in deze lift je ski’s uit en moet ze dus in je handen houden. En je moet de hele tijd blijven staan totdat je op je bestemming bent aangekomen. Deze lift wordt vooral gebruikt als je naar de top van een berg wilt gaan. Dit is zeker de moeite waard om te doen, want dan kun je lekker van helemaal boven tot onder skiën/snowboarden. En je hoeft dan niet telkens de lift te pakken.

Blessures

Je kunt ook blessures oplopen tijdens het skiën of snowboarden. Voorbeelden: Je valt met het snowboarden, keihard op je pols. De pols is dan gekneusd of gebroken. Of je hebt je kniebanden gescheurd. Dat kan komen doordat je knieën blijven staan en jij verder wilt gaan. Je arm kan ook uit de kom schuiven. Als je bent gevallen en zit vast met ski en jij hebt de sleepjeslift nog vast, dan is dat heel snel gebeurt. Maar wat nog het meest voorkomt is gewoon dat je je armen of benen breekt tijdens het skiën of snowboarden. Je kunt ook hoofdletsels oplopen, als je geen helm opdoet. Je moet oppassen met skiën dat je geen split maakt, als je dan zou vallen, moet je zorgen dat je goed terechtkomt en niet dat je een split maakt, want dat zou wel eens aardig pijn kunnen doen aan ….. of aan je lies.

Mijn ervaring

Ik ben kinds af aan begonnen met skiën (5). Ik heb mijn eerste les gehad op een kunstbaan. Zodat als ik dan op vakantie niet meer bij de beginners zou horen. Ik had het skiën snel opgepakt. Toen ik 6 jaar was begon ik ook aan wedstrijden mee te doen op vakantie. Ik heb ze tot nu toe nog bijna allemaal gewonnen. Ik heb in totaal iets van 7 medailles en 1 beker gewonnen. Ik was vorig jaar voor het eerst begonnen met snowboarden. Dat heb ik ook heel snel opgepakt. En ik vind snowboarden iets leuker dan skiën. Ik ga al ongeveer 10 jaar lang op wintersport met mijn ouders en mijn broertje (13) en zusje (7). En ik vind het tot nu nog altijd heel gezellig. Wij gaan altijd met de carnavalsvakantie op vakantie. We zijn al bijna overal geweest met skiën: Obersdorf, Ried, Kiergbergh, Sölden, Selam See en st. Christoph. Het laatste plaatsje was ons goed bevallen, dus daar zijn we dan ook 5 jaar gebleven. Als je op wintersport gaat is het altijd héél duur! Waar wij nu al 5 jaar lang komen betaal je voor een cola (33cl) €5,-

REACTIES

L.

L.

wel goed, je noemt wel veel je eigen ervaring. Ik zou dit een dikke 8 geven !

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.