Korfbal

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 678 woorden
  • 29 juni 2012
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
106 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Het ontstaan van korfbal
Korfbal bestaat nu al langer dan 100 jaar. En is ontdekt door Nico Broekhuysen in het jaar 1902. Hij was in Zweden en zag daar het spel ringboll, dat was heel onhandig want je kon niet goed of de bal door de ring was gegaan. De ring zat toen vastgebonden op een 3 meter hoge paal. Het was toen in 3 vakken een aanvalsvak, een middenvak en een verdedigingsvak. En het was ook al gemengd. Toen hij weer in Nederland was heeft hij het spel een beetje aangepast. Hij deed het namelijk een mand in plaats van de ring zo kon je beter zien of de bal erdoor was. Het werd een populaire sport en snel kwamen de eerste clubs.

Korfbal doen ze overal
In 1903 werd de Korfbalbond opgericht. Er waren toen 7 clubs bij elkaar 200 leden. 35 jaar later zijn er ruim 400 clubs met 18 000 leden, nu zijn er al meer dan 100 000 leden. In België deden korfbal vanaf het jaar 1920 en daarna volgden Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Luxemburg, Polen en Tsjechië, Slowakije , Hongarije, Finland, Denemarken, Cyprus, Armenië en Rusland. Daarna ook nog in heel veel andere landen zoals, Zuid- Afrika, Amerika, Australië en India.

Er zijn ook WK’s en EK’s, bij alle internationale kampioenschappen ooit met korfbal, is Nederland altijd 1e geworden behalve één keer toen werden we 2e.

Spelregels
De korf hangt op 2,5 meter hoogte bij de E en 3,0 meter hoogte bij de D. En een doelpunt telt als er van boven af in de korf van de tegenpartij geschoten wordt. Van onderaf scoren kan niet. Elke keer als de bal door de korf gaat is dat 1 punt. Maar als de bal verdedigd wordt telt het punt niet. Als er dan tocht geschoten wordt gaat de bal naar de tegenpartij. Verdedigen moet altijd tussen de paal en je tegenstander. Er mag ook niet gelopen worden met de bal, als dat toch gebeurt gaat de bal naar de tegenstander. Je mag de bal ook niet uit de handen van je tegenstander slaan of pakken, dan krijgt de tegenstander ook de bal.

Als je een iets ergere overtreding maakt, bijvoorbeeld dat een meisje een jongen verdedicht(of andersom) dan mag de tegenpartij een strafworp nemen. Bij een strafworp moet je onderhands de bal in de korf gooien op 2½ meter van de korf en als die in de korf gaat telt het als een punt. Er zijn ook gedragsregels, die gaan zo geen grote mond, blijf sportief ook als je verloren hebt, kom optijd, overtreding gemaakt zeg even sorry, respecteer de schijdsrechter, houd de accommodatie schoon en niet stelen.

De spelers
Korfbal wordt gespeeld met 8 spelers in het veld, 2 jongens en 2 meisjes. Je hebt 2 vakken dus je hebt 4 jongens en 4 meisjes nodig. Meestal heeft een team ook nog een wissel, dat is een jongen of meisje die aan de kant zit en als er een blessure is kan invallen voor die gene.

De teamindeling wordt bepaald aan de hand van de leeftijd van de spelers:

W-welpen t/m 7 jaar
F-pupillen 6 t/m 8 jaar
E-pupillen 8 t/m 10 jaar
D-pupillen 10 t/m 12 jaar
C-aspiranten 12 t/m 14 jaar
B-aspiranten 14 t/m 16 jaar
A-junioren 16 t/m 18 jaar
S-senioren 18 jaar en ouder

In de D duurt een wedstrijd 2 x 25 minuten, er word na 12,5 minuten gewisseld van vak en functie, en is er na de eerste keer 25 minuten ie er een pauze. In de E duurt en wedstrijd 2 x 20 minuten, er word na 10 minuten gewisseld van vak en functie, en na de eerste 20 minuten is er een pauze. 

Alle korfbalclubs hebben eigen clubkleding, een rok of sportbroek en shirt.
Er zijn ook verenigingen die sponsors hebben, dan betalen die de club geld en dan zetten zij hun bedrijfsnaam op het shirt.

Weetjes
Wist je dat korfbal de enige officiële sport is waar jongens en meisjes in een team spelen?
Wist je dat er ook alleen meiden teams zijn?
Wist je dat je al met korfbal kunt beginnen als je 4 jaar bent?
Wist je dat je een veld en een zaalseizoen hebt?

REACTIES

M.

M.

super leuke onder werp daar gaan ik over hebben want ik zit zelf ook op korfbal helemaal top

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.