De Olympische Spelen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2139 woorden
  • 29 juli 2001
  • 1635 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
1635 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

De oude Olympische Spelen
Inleiding
Dit werkstuk gaat over de oude Olympische Spelen. Er staat ook een deel over de moderne Olympische Spelen in. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik van sport houd, ook vond ik de andere onderwerpen niet zo leuk.  Ik kon ook veel meer informatie over de Olympische Spelen vinden op het Internet en in de bibliotheek.

De Olympische Spelen in de oudheid
Hoe zijn de Olympische Spelen ontstaan?


De Olympische Spelen zijn ontstaan uit de religieuze ceremoniën die de oude Grieken hadden ontwikkeld om de legendarische conflicten tussen de Griekse goden aanschouwelijk te maken. Op grond van historisch bewijsmateriaal kan het begin van de Spelen rond het jaar 900 v. C. worden gesteld. Er zijn echter redenen om aan te nemen dat een soortgelijk festijn al minstens 4 eeuwen eerder was gevierd. De vroegste documentatie dateert van 776 v. C. Toen was er slechts een onderdeel, de wedloop over de stadie van omstreeks 192 m en de winnaar daarvan, de vroegst bekende Olympische kampioen uit de geschiedenis, Coroibos van was Elis. De oude Olympische spelen hebben ongeveer 1000 jaar bestaan. In 394 na Christus werden de spelen verboden door de Romeinse keizer Theodosius I. Hij verbood alle heidense festivals, waarvan de Olympische spelen er één van was. De Olympische spelen vonden plaats in Olympia, een dorp in een heilige vruchtbare vallei ongeveer 500 km zuid westen van de berg Olympus. De naam  Olympisch is ook afgeleid van de berg Olympus, het huis van de Griekse Goden. De oude Grieken zagen de Olympische spelen als een godsdienstig en sportief feest. De Olympische spelen werden vooral gehouden ter ere van Zeus, de vader van alle Griekse Goden. De Olympische spelen werden om de vier jaar gehouden. Deze periode staat in Griekenland als een "Olympiade".

De Olympische Spelen tijdens de oorlog

Eeuwenlang was Griekenland verdeeld in onafhankelijke staten. Deze staten hadden vaak oorlogen met elkaar. Gedurende de Olympische spelen werd er een vredesverdrag afgesloten die "Ekecheiria" werd genoemd. Dit verdrag zorgde ervoor dat de atleten veilig door Griekenland konden reizen. De mensen die zich niet hielden aan het vredesverdrag kregen de doodstraf.

Welke rituelen waren er vroeger op de Olympische spelen?

Tot ongeveer 50.000 mensen kwamen kijken naar de atleten in het stadion. Deze mensen namen ook deel aan de godsdienstige feesten en rituelen rondom de Olympische spelen. De Olympische spelen werden gehouden in een heilig gebied "Altis" van Olympia. Binnen dit gebied waren tempels, altaars en honderden standbeelden. Een van de zeven wereldwonderen was de tempel van Zeus. Deze tempel stond in Olympia. In deze tempel stond een standbeeld van Zeus die groter was dan een flat van maar liefst 2 verdiepingen. Het standbeeld was helemaal gemaakt van ivoor en goud.

De voorbereiding

De Spelen vonden plaats in de zomer. Nadat de juiste datum was vastgesteld, vertrokken in de lente van een Olympisch jaar, boden vanuit Olympia om overal in de Griekse wereld de Spelen aan te kondigen en de 'heilige wapenstilstand' bekend te maken. Tegen de tijd van de Spelen stroomden uit alle delen van de Griekse wereld tienduizenden in Olympia samen: toeschouwers, leveranciers van voedsel en drank en officiële vertegenwoordigers van vele Griekse stadstaten met hun geschenken. Maar ook klantenlokkers en gokkers en koppelaars met hele serie meisjes, marskramers, bloemenverkopers en zangers, dansers en redenaars. Kortom, de Spelen hadden ook wel iets weg van een jaarmarkt of kermis. Het grootste deel van de bezoekers sliep in de open lucht of in tenten. Voor hun eten en drinken waren ze afhankelijk van rondreizende kooplieden. Een officieel corps van 'zweepdragers' was dag en nacht in de weer om toezicht te houden op zo'n grote menigte van allerlei lieden in een betrekkelijk klein gebied.

Welke prijzen werden er vroeger op de Olympische spelen uitgekeerd?

Alleen de winnaars op Olympische spelen ontvingen een prijs. Beloningen voor de tweede en derde plaats bestonden toen nog niet. De prijs voor de winnaars van Olympische spelen was een eenvoudige kroon gemaakt van takken van een olijfboom. De winnaars dankten het publiek en Zeus voor de overwinning. Het huis en het dorp van de winnaars werden door de Grieken gezien als een gebied van veel van voorspoed en geluk.

De deelnemers

Voor deelname aan de spelen golden een aantal regels. In de eerste plaats moest een deelnemer man zijn en de wettige zoon van vrije Griekse ouders. Verder mocht hij geen strafblad hebben en moest hij officieel staan ingeschreven op de burgerlijst van zijn geboortestad. Vrouwen mochten niet deelnemen. Toch is het wel voorgekomen dat een vrouw een wedstrijd won. Cynisca, de dochter van koning Agesilaus II van Sparta won zowel in 396 als in 392 voor Christus de wagenrace. De deelnemers  moesten minstens een maand van tevoren in Olympia aanwezig zijn. Zij moesten in die maand verplicht trainen onder toezicht van de Olympische jury. Er werden in die tijd ook oefenwedstrijden gehouden. Al te zwakke deelnemers werden dan uitgeselecteerd en afgevoerd. Anderen zagen in dat ze geen kans zouden hebben en trokken zich uit eigen beweging terug. Want deelnemen aan een wedstrijd betekende op zich zelf geen eer: je moest winnen!

De deelnemers aan de Spelen kwamen, behalve bij de wagenrennen, naakt in actie. Over de oorsprong van dit gebruik bestaat geen zekerheid. Misschien wilde men er zo wel voor zorgen dat er geen vrouwen meededen. Want voor vrouwelijke deelnemers en toeschouwers waren de Spelen verboden. Op overtreding van dit verbod stonden strenge straffen. Toch probeerde men dit verbod wel eens te ontduiken, zoals blijkt uit het verhaal van een vrouw, die vermomd als trainer naar het boksen van haar zoon ging kijken. Toen hij won, sprong ze in haar enthousiasme over de afrastering, maar verloor daarbij een deel van haar kleren. Sinds die tijd moesten ook de trainers de Spelen naakt bijwonen!

De moderne Olympische Spelen:

De eerste moderne Olympische Spelen


Pierre de Coubertin, aristocraat en pedagoog, (van hem is ook de bekende uitspraak: "Deelnemen is belangrijker dan winnen") organiseerde de eerste van de moderne Olympische Spelen. Die vonden plaats in Athene (Griekenland) op 6 april 1996. Ze werden geopend door de Griekse koning George 1. De spelen werden gehouden in het Patheense stadion (zie foto bij Tot slot). Dit stadion werd gebouwd in opdracht van een Atheense staatsman en redenaar Lycurgus. Er verschenen in totaal 311 deelnemers aan de start uit 13 verschillende landen. De eerste kampioen van de moderne spelen was James Connolly. Hij kreeg een lauwerkrans op z'n hoofd als teken dat hij gewonnen had. De deelnemende landen spraken met elkaar af om de Olympische spelen om de vier jaar te laten plaatsvinden in een andere grote stad van de wereld. De spelen in Athene waren een groot succes en gelijk werd er een tweede Olympische spelen gepland in Frankrijk (1900). In totaal stonden er in Athene 9 negen sporten op de agenda. In de loop van de tijd kwamen er steeds meer sporten bij op de Olympische spelen. De Olympische Spelen zijn inmiddels uitgegroeid tot het grootste sporttoernooi ter wereld. De Olympische Spelen hebben al overal ter wereld plaatsgevonden (zie tabel op de volgende blz).

De Olympische Spelen tijdens de oorlog

Bij de oude Olympische spelen in Griekenland werd er een vredesverdrag afgesloten tussen de landen die oorlog met elkaar hadden. De moderne Olympische spelen worden stil gelegd. Tijdens de eerste en tweede wereldoorlog(1916, 1940 en 1944) gingen de Olympische spelen niet door. Ook tijdens de koude oorlog (oorlog tussen Rusland en Amerika) deden niet alle landen mee aan de Olympische spelen.

De prijzen

Vroeger was er alleen een prijs voor de winnaar van een strijd. Deze prijs bestond uit een krans die gevlochten was van de takken van de heilige wilde olijfboom. De overwinnaars hadden recht op een standbeeld wat geplaatst werd in de Altis, het gewijde bos nabij Olympia. In de geboorteplaats van een winnaar werd hij meteen met grote triomf binnengehaald; veelal werden zij vrijgesteld van belastingen. Soms werd er in de stadsmuren symbolisch een gat gemaakt, ten teken dat een stad die een olympisch kampioen had, geen muren nodig had.

Tegenwoordig ligt het anders bij het winnen. De nummers 1, 2 en 3 krijgen de gouden, zilveren en bronzen plak met daarop de plaats van de spelen. Verder krijgen de nummers 4, 5 en 6 een diploma en de rest heeft alleen de herinnering. Natuurlijk worden de medaillewinnaars met triomf begroet, maar een standbeeld of vrijstelling van belastingen is er nu niet meer bij.

Symbolen
Olympische vlam
De Olympische vlam is het meest bekende symbool van de Olympische spelen. De vlam staat voor het streven naar perfectie, de strijd voor overwinning, vrede en vriendschap. Tijdens de oude Olympische spelen, in Olympia, brandde een heilige vlam continu op het altaar van de Godin Hera. Op de moderne Olympische spelen verscheen de Olympische vlam voor het eerst op

Olympische ringen
Het Olympische symbool zijn 5 ringen verbonden met 3 ringen boven en 2 ringen onder. Zie tekening onder aan de blz.
Elke ring heeft een andere kleur: blauw, zwart, rood, geel en groen. Pierre de Coubertin ontwierp dit logo in 1913. De vijf ringen stellen de vijf werelddelen voor: Europa, Afrika, Amerika, Azië en Australië

Tabel

Nr. Jaar Zomerspelen Nr. Winterspelen
1 1896 Athene, Griekenland - -
2 1900 Parijs, Frankrijk - -
3 1904 St. Louis, USA - -
4 1908 Londen, Engeland - -
5 1912 Stockholm, Zweden - -
- 1916 Niet plaatsgevonden / oorlogstijd - -
6 1920 Antwerpen, België - -
7 1924 Parijs, Frankrijk 1 Chamonix, Frankrijk
8 1928 Amsterdam, Nederland 2 St.Moritz, Zwitserland
9 1932 Los Angeles, USA 3 Lake Placid, USA
10 1936 Berlijn, Duitsland 4 Garmisch-Partenkirchen, Duitsland
- 1940 Niet plaatsgevonden / oorlogstijd - Niet plaatsgevonden / oorlogstijd
- 1944 Niet plaatsgevonden / oorlogstijd - Niet plaatsgevonden / oorlogstijd
11 1948 Londen, Engeland 5 St.Moritz, Zwitserland
12 1952 Helsinki, Finland 6 Oslo, Noorwegen
13 1956 Melbourne. Australië 7 Cortina, Italië
14 1960 Rome, Italië 8 Squaw Valley, USA
15 1964 Tokio, Japan 9 Innsbruck, Oostenrijk
16 1968 Mexico City, Mexico 10 Grenoble, Frankrijk
17 1972 München, Duitsland 11 Sapporo, Japan
18 1976 Montreal, Canada 12 Innsbruck, Oostenrijk
19 1980 Moskou, Rusland 13 Lake Placid, USA
20 1984 Los Angeles, USA 14 Sarajevo, Joegoslavië
21 1988 Seoul, Korea 15 Calgary, Canada
22 1992 Barcelona, Spanje 16 Albertville, Frankrijk
- 1994 17 Lillehammer, Noorwegen
23 1996 Atlanta, U.S.A. - -
- 1998 18 Nagano, Japan
24 2000 Sydney, Australië - -Olympische mascottes

Pas sinds kort worden er mascottes gebruikt om reclame te maken voor de Olympische spelen. De eerste mascotte was een jaguar op de Olympische spelen van 1968 in Mexico City. Zie tabel hieronder voor een overzicht van alle mascottes.

Jaar Naam Mascotte
Mexico 1968 - Jaguar
München 1972 Waldi Hond
Montreal 1976 Amik Bever
Moskou 1980 Micha Beer
Los Angeles 1984 Sam Adelaar
Seoul 1988 Hodori Tijger
Barcelona 1992 Cobi Hond
Atlanta 1996 Izzy Een fantasie figuur
Sydney 2000 Millie, Ollie & Syd Een Echidna, een Kookaburra en een                                      PlatypusDe verschillen

Oude Olympische Spelen Moderne Olympische Spelen
Aantal stadions? Een stadion Meerdere stadions
Aantal deelnemers? Weinig deelnemers Meer deelnemers
Welke sporten? Verspringen, hardlopen, discuswerpen, speerwerpen
en worstelen.
Er zijn veel meer sporten dan vroeger. Een paar nieuwe sporten zijn voetbal, hockey, tennis en vele andere sporten.
Welke prijzen waren er? Vroeger kreeg men een  krans en mocht men een standbeeld laten bouwen in de Altis. In het begin kreeg men lauwerkrans met medaille maar tegenwoordig krijg je alleen maar een medaille .
Wie mogen er meedoen? Alleen Griekse mannen Iedereen
Wat hadden de deelnemers aan? De mannen waren geheel   naakt. De kleding is zo gestroomlijnd mogelijk
Welke rituelen waren er   voor en na de Spelen? Voor dat de spelen begonnen is er waarschijnlijk geen ritueel geweest. Als je gewonnen had werd je als een  god onthaald. In je geboorteplaats. En het was voor de stad een grote  eer. Eerst wordt het olympische    vuur van Olympia naar de stad van de Olympische Spelen. Die fakkel wordt door een sporter naar de stad gebracht. Dan wordt een grotere fakkel                      ontstoken die de hele spelen              brandt. De winnaars worden            in hun stad vorstelijk             onthaald.Welke sporten werden er vroeger beoefend en welke tegenwoordig?

Vroeger
Vroeger waren er uitsluitend zomerspelen. Die bestonden eerst uit:
Hardlopen*
Later ook Hoogspringen*
Verspringen*
Springen van een hoogte
Discuswerpen*
Speerwerpen*
Worstelen
Boksen

Maar vooral:
De Vijfkamp:
-hardlopen
-discuswerpen
-springen
-worstelen
-speerwerpen
wagenrennen

Nu
Tegenwoordig heb je de Zomerspelen en Winterspelen, maar daar worden zoveel sporten beoefend dat we alleen de bekendste (van TV) opschrijven.

Zomerspelen Winterspelen

Atletiek:
-Hardlopen*                     Skiën   
-Horden lopen                  Schansspringen
-Verspringen*                   Snowboarden
-Hink-stap-sprong             Langlaufen
-Hoogspringen*                Schaatsen
-Polstok Hoogspringen      Kunstrijden
-Discuswerpen*                IJsdansen
-Speerwerpen*
Roeien
Turnen
Zwemmen
Wielrennen
Hockey
Volleybal
Basketbal
Volleybal
Voetbal
* is bij beide Olympische spelen (Vroeger en Nu)

Tot slot

Ik vond het best leuk om een werkstuk over de Olympische Spelen te maken. Ik heb de meeste informatie op het Internet gevonden. Ik heb ook het boek Guinness Olympische Spelen 1996 gebruikt. Ik heb het werkstuk op de computer gemaakt met de tekstverwerker Word 97. De informatie van Internet die ik gebruikt heb komt hier weg:
http://members.tripod.com/lcae
http://members.tripod.com/temb

Voor meer informatie over de Olympische Spelen kun je kijken op:
http://sydney.olympic.org
http://www.timeblazers.com/olym_ancient.html
http://www.upenn.edu/museum/Olympics/olympicintro.html
http://devlab.cs.dartmouth.edu/olympic/site/
http://www.owg.nl/project/sport/os.htm
http://library.advanced.org/14015/

Ik hoop dat je door dit werkstuk meer te weten bent gekomen over de Olympische Spelen.

REACTIES

J.

J.

Het is misschien maar een klein foutje maar er staat bij de moderne olympische spelen dat de 1e in 1996 werden gehouden en dat moet 1896 zijn.

Groeten Juan

17 jaar geleden

X.

X.

Met veel interesse heb ik het zitten lezen.21 jaar geleden

B.

B.

Dag sven,
Het werkstuk dat je hebt gemaakt ziet er erg mooi uit. Groeten Bart

21 jaar geleden

P.

P.

hallo sven,
ff wat zeggen over die ringen.
want het is nogal onduidelijk welke ring bij welk land hoort:
blauw: Amerika
Zwart: Afrika
rood: Europa
Geel: Azie
groen: Australie

en de ringen zijn in 1914 ontworpen door pierre de coubertin.
(volgens mijn bibliotheek)
ik doe mijn spreekbeurt nameijk ook over de spelen.
verderis het een goeie site!!!
mzzl groetjes -xxx-ies pascal
p.s. denk niet dat ik vind dat ik alles beter weet hoor ik zeg het aleen maar!!!!!

21 jaar geleden

T.

T.

goed verslag jo

21 jaar geleden

E.

E.

wat voor cijfer heb je er hiervoor gekregen ??

19 jaar geleden

R.

R.

1997

heej relax werkstuk man heb er veel aan gehad

ik had die gebruik gisteren voor mijn werkstuk echt relax

18 jaar geleden

C.

C.

heeY, ik vond dit werkstuk echt vet goed ik moest iets maken over de olympische spelen en dan moest ik dus allemaal vragen beantwoorden en met dit werkstuk heb ik het al kunnen doen :)
GrOetjes Cn.

17 jaar geleden

W.

W.

Vet goed man.....

en mijn cijfer was een 10+

15 jaar geleden

E.

E.

Beste Sven,

Wat een voortreffelijk werkstuk, je hebt ons erg geboeit. ons cijfer daar in tegen was een 8. we hopen dat je nog veel werkstukken gaat maken. Groeten ons.

12 jaar geleden

B.

B.

Enna heeft helemaal gelijk ook mijn cijfer was een 8. ik wil je daarom heel erg bedanken!! Groetjes Binn

12 jaar geleden

S.

S.

eyman keigoed werkstuk jonge dikke respect swegaswega mazzel sam

12 jaar geleden

S.

S.

Hallo!! Een ieder bedankt voor zijn reactie! Lol, vond het terug na Googlen op mezelf, ben nu 24 en dit werkstuk is erg oud! Fij dat men er in 2010 alsnog wat aan heeft ;) Moet ik vaker doen geloof ik. Succes iedereen die werkstukken maakt en reacties zijn altijd leuk!
Groeten Sven (de schrijver hiervan)

12 jaar geleden

D.

D.

Mijn cijfer was een 9( ;

12 jaar geleden

L.

L.

myn cijfer was een 0 een dikke vette 0 allemaal door joen !!!! >:(

12 jaar geleden

A.

A.

ik had een 9,5 !! :D

12 jaar geleden

A.

A.

Oke, het boek gebruikt is kan ik al raden, ik heb het ook gebruikt. Er staat in je hoofdstukken een beeeetje letterlijk wat in het boek staat.... Dat zie ik zelfs..

11 jaar geleden

D.

D.

thanks voor de info

11 jaar geleden

J.

J.

Mooi werkstuk respect!!!

11 jaar geleden

M.

M.

We zittn hier op t scholeke en zijn onze oefeningen aan het make RESPECT voor de site mann!!! we goaan ne dikke 10 haln!! ;o groetjas

11 jaar geleden

M.

M.

lol
wij hebbe een taak en al die vrage zijn gelijk juist al u titiles meciekes

O_O $_$

11 jaar geleden

T.

T.

volgende keer meer over prijzen plz

11 jaar geleden

F.

F.

Ik heb zeer veel gehad aan deze informatie.Ik moet een BZL maken over de Olympische Spelen(BZL:begeleid zelfstandig leren,waarschijnlijk ken je dat wel.) Bedankt voor alle nuttige informatie!

10 jaar geleden

L.

L.

echt slecht, bijna niks klopt!

10 jaar geleden

D.

D.

Wauw je hebt jezelf weeral overtroffen Ronny, ze is echt grensoverschrijdend. Deze paper verdiend een dikke pluim, kusjes, jou dirkmans

9 jaar geleden

B.

B.

Echt heel mooi ik had alleen onvoldoende door plagiaat dat was erg vervelend. Mijn vriendin had ook een onvoldoende vanwege dubbele plagiaat. Maar was wel echt heel mooi zij mijn boyfriend

8 jaar geleden

A.

A.

Heb niet kunnen vinden wat ik zoek. :-(

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.