Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

De invloed van sport en bewegen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1257 woorden
  • 29 oktober 2005
  • 121 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 121 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Voorwoord

Dit werkstuk gaat over bewegen & gezondheid. Ik ga eerst onderzoeken wat voor invloed sporten heeft op de geestelijke en lichamelijke gezondheid en daarna ga ik een blessure beschrijven. Voor de blessure heb ik de voetbalknie gekozen, omdat ik daar ook last van heb.

De invloed van sport en bewegen

Iedereen weet wel dat sporten goed voor ons is. Maar hoe goed eigenlijk? Hieronder staan wat voorbeelden.

Sporten…

...Verlaagt je hartslagfrequentie.

Het hart is een spier. Door te sporten word die spier sterker gemaakt, waardoor je hart efficiënter gaat pompen, door meer bloed per slag te verplaatsen. Doordat het getrainde hart zoveel efficiënter werkt, word er meer zuurstof naar de cellen van je lichaam gebracht. Hierdoor je eigenlijk 2 jaar langer leven.

...Vermindert de kans op een hartkwaal.
Beweging vermindert het klonteren van het bloed, waardoor de kans dat je een hartkwaal krijgt, verkleind. De mensen die niet sporten hebben 2 keer zoveel kans op een hartkwaal dan mensen die wel sporten.

...Vermindert de kans op een beroerte en verlaagt je bloeddruk.

... Vermindert de kans op darmkanker.
Door regelmatig te sporten wordt het verteringsproces beter geregeld

... Zorgt ervoor dat je botten sterker en gezonder worden.

... Zorgt voor een betere bloedsomloop en sterkere longen.

... Geeft een gezondere huidskleur en houd je huid elastisch.

... Helpt om overtollig gewicht te verliezen en je gewicht op peil te houden.
Sporten is essentieel voor het kwijtraken van gewicht en het daarmee zo te houden. Dat komt doordat het sporten je metabolisme, dat is de snelheid waarmee het lichaam calorieën verbrandt, verhoogt. Ook je spiermassa vergroot en daardoor verbrand je meer vet.

... Regelt je bloedsuikergehalte.

Bewegen helpt om de glucosegehalten van je lichaam om peil te houden, wat extra belangrijk is voor diabetici of diegenen die het risico lopen om diabeet te worden.

... Hou je cholesterolgehalte in balans.
Lichaamsbeweging verhoogt het peil van goede cholesterol (HDL) ten opzichte van het slechte cholesterol (LDL) en verlaagt ook het minde goede vetgehalte in je lichaam.

... Het helpt je pijntolerantie te verhogen.
Door het endorfine- gehalte, dat zijn de natuurlijke pijnstillers in het lichaam, te verhogen kan lichaamsbeweging helpen om pijn te verlichten, zoals menstruatiepijn bijvoorbeeld. De diepe ademhaling tijdens het sporten zorgt ervoor dat er meer zuurstof in de bloedbaan wordt gebracht, waardoor de baarmoeder ontspant.

... Zorgt voor een makkelijke zwangerschap en geboorte.
... Verlaagt je fysieke en emotionele spanningen. (minder stress dus)
Lichaamsbeweging verlaagt niet alleen je fysieke en emotionele spanningen, maar het kan ook angstaanvallen en depressie verlichten.

... Verbetert je vermogen tot nadenken.
Sporten verhoogt je productiviteit door je te helpen je hoofd leeg te maken, zodat je verfrist kunt werken, met een betere concentratie.

... Maakt je lichaam flexibeler.
Rek- en strekoefeningen helpen je spieren langer te maken, waardoor je leniger wordt. Ook rugpijnen verminderen door rek- en strek oefeningen.

... Zorgt voor een jonger en gezonder lichaam.
We geven ieder jaar geld uit om een gezond en jong lichaam te houden. Regelmatig sporten kan je helpen om het ouder worden van je lichaam te vertragen.

... Helpt oudere mensen langer zelfstandig te blijven.

... Versterkt het immuunsysteem op de lange termijn, waardoor je minder kans loopt om ziek te worden.

... Regelt je afvalproductie.
Lichaamsbeweging vermindert constipatie door je darmen actief te houden en helpt om er niet opgeblazen of pafferig uit te zien door effectiever te zweten.

... Zorgt ervoor dat je beter slaapt.
Doordat je spieren minder gespannen zijn, kun je je ‘s nachts makkelijker ontspannen. Je valt sneller in slaap, slaapt dieper en wordt verfrist wakker.

... Geeft je meer energie.

... Maakt je gezonder.

... Geeft je een gevoel van welbehagen.

Als je jezelf niet zo gelukkig voelt, of niet meer zo vrolijk bent, helpt het vaak om te gaan sporten. Lichaamsbeweging vergroot je zelfverzekerdheid door je kracht, uithoudings- vermogen, flexibiliteit en uiterlijk te verbeteren. Ook geeft het een gevoel van controle over jezelf.
Sport helpt niet alleen lichamelijke problemen op te lossen, het kan ook die problemen voorkomen.

Positieve gewoonte die mijn gezondheid beïnvloed

Op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag ben ik altijd intensief aan het sporten. Op maandag en woensdag heb ik voetbaltraining, die meestal best wel zwaar is en dan op zaterdag wedstrijd, waar ik dan alles geef. En op vrijdagavond ga ik altijd met een vriendin hardlopen.
Ik voel me altijd heel erg fit en mijn conditie gaat elke week weer voorruit. Dat merk ik vooral zaterdag’s bij een voetbalwedstrijd.
Maar als het slecht weer is, kunnen we dus niet voetballen en gaan mijn vriendin en ik meestal ook niet hardlopen. Als ik dan een hele week niet gesport heb, voel ik me altijd heel erg moe en ben ik in niet zo’n goed humeur.
Dat bewegen heeft dus veel invloed op mij, lichamelijk maar ook psychisch.

Blessure: Voetbalknie

Hoe herken je een voetbalknie?:
In het kniegewricht zit aan de binnenkant en buitenkant een kraakbeenschijfje, de meniscus. De meniscus zorgt ervoor dat het bovenbeen en het onderbeen goed op elkaar passen. Een scheur in de meniscus is de beruchte voetbalblessure: de voetbalknie. Bij de voetbalknie is de binnenste meniscus gescheurd. Tijdens het voetballen wordt de knie flink belast, bijvoorbeeld met kappen en snel draaien. Hierdoor verminderd de kwaliteit van het kraakbeen en kan een plotselinge beweging, bijvoorbeeld bij een verdraaiing tot een scheur in de meniscus leiden. Dit kun je merken aan: heftige pijn, zwelling en bewegingsbeperking. (niet kunnen buigen, strekken of draaien) Een voetbalknie kan ook langzaam ontstaan, de verschijnselen zijn dan vaak vocht in de knie na t voetballen, pijn bij het drukken op de zijkant van de knie en soms het ‘op slot zitten’.

Hoe voorkom je een voetbalknie?:
De meeste voetbalknieën ontstaan doordat de schoen bij een draaibeweging vast blijft staan, terwijl het bovenlichaam over de knie draait. Dit gebeurt vooral bij schoenen met weinig en lange noppen. Daarom word het ook aangeraden om goeie voetbalschoenen met korte noppen te gebruiken.
Wanneer je al best wel moe bent, verminderden de coördinatie en spierkracht. De kans op onverwachte bewegingen, bijvoorbeeld verdraaien, wordt daardoor groter. Zorg daarom voor een goeie conditie.
Voetballers die overgewicht hebben, overbelasten hun kniegewricht. Daardoor ben je extra kwetsbaar voor beschadiging van de meniscus. Zorg dus voor een normaal gewicht.
Als je steeds meer last krijgt van je knie, is het heel erg dom om door te blijven voetballen. Voorkom extra beschadiging aan de meniscus, dus raadpleeg bij klachten een arts, fysiotherapeut of sportmasseur.

Hoe kun je een voetbalknie behandelen?:
Wanneer de blessure plotseling is ontstaan, bijvoorbeeld met een verdraaiing, mag er niet op het geblesseerde been gelopen en gesteund worden. Koel de knie direct met een coldpack (met een doek tussen het ijs en het been) of houd de knie onder koud stromend water. Doe dit eerst 20 minuten en wacht dan een poosje en koel opnieuw 20 minuten. Enkele uren na de koeling heeft dit nog een positief effect. Laat hierna zo snel mogelijk een drukverband aanleggen door iemand die er verstand van heeft. Hou eventueel het been omhoog zodat vocht terug kan zakken. Raadpleeg na deze handelingen snel je huisarts of SMA (Sport Medisch Adviescentrum). Soms word je dan doorverwezen naar het ziekenhuis.
Als een operatie nodig is dan zijn spierversterkende oefeningen daarna nodig om de bovenbeenspieren weer te versterken.

Slot + Bronnen

Dit was dus mijn werkstuk over bewegen & gezondheid. Ik vond het een makkelijk onderwerp, er was veel over te vinden en had dit werkstuk dan ook zo af. Er zijn dus ook geen problemen geweest met het maken van dit werkstuk.

Deze sites heb ik gebruikt:

www.blauwgeel55.nl

www.giantpt.com

www.google.nl

En ook:

Encarta 2000

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

ik vind dit werkstuk zo mooi he,
echt niet normaal man.
ik heb er ook werkeljik last van.
echt zo fijn
niet normaal.
ik vind deze site ook zo fijn.
die mooet echt noooooooooit over gaan.
enja.
dat wasmijn advies.
iedereen gewoon goed sprorten.
en letten op je blessures.
iedereen voorzichtig he!
dikkesmak.
margriet!

11 jaar geleden

J.

J.

Het is een heel goede tip en vooral voor mensen die last hebben van lichamelijke klachten. Zo door gaan hé

8 jaar geleden