Onderwerp- en verenigingskeuze
Ik doe mijn werkstuk over Body Combat. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik deze sport al bijna 2 jaar beoefen bij Sport en Gezondheidscentrum Van Emden. Ik hoop ook dat door dit werkstuk meer mensen te weten komen wat Body Combat is en misschien ook zelf deze sport zouden willen beoefenen.
Omdat deze sport voor veel mensen onbekend is, ga ik nu eerst uitleggen wat Body Combat precies is.

Wat is Body Combat?
Body Combat is een sport ontwikkeld door Les Mills. Het is een groepssport. Bij sportschool van Emden wordt dit in groepen van ongeveer 15 mannen en vrouwen gedaan. Er worden verschillende vechtbewegingen uit de volgende sporten gedaan:


karate
kickboksen
Tai Chi
Tae Kwondo

Dit houdt in dat er bij Body Combat niet alleen intensieve bewegingen gemaakt worden, maar ook rustige bewegingen. Deze bewegingen worden gemaakt op muziek. Er zijn verschillende muziekstijlen, zoals rock, dance en pop.

Voor wie is Body Combat?
In principe kan iedereen vanaf ongeveer 12 jaar Body Combat beoefenen. Je kunt je eigen niveau bepalen. Ervaring op het gebied van vechtsport is niet nodig. Alle bewegingen worden iedere les opnieuw uitgelegd en er wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en techniek.
Body Combat is goed voor mensen die graag een positief effect willen op:


concentratie
evenwicht
coördinatie
snelheid
uithoudingsvermogen
lenigheid
vetverbranding
spierversteviging
zelfvertrouwen
welzijnsgevoel

De instructeurs
Body Combat wordt gegeven door speciaal hiervoor opgeleide instructeurs en wordt alleen gegeven bij clubs die hier een licentie voor hebben. De Body Combat instructeurs moeten iedere 3 maanden een speciale workshop volgen, waarmee ze hun certificaat geldig houden. Iedere 3 maanden krijg je dan ook weer nieuwe nummers.

Sport- en gezondheidscentrum Van Emden
Het gebouw van Sport en Gezondheidscentrum Van Emden heeft 3 onderdelen:

• Aerobiczaal:
De grote aerobiczaal is achterin het gebouw. De zaal wordt gebruikt voor groepsactiviteiten op muziek. In deze zaal ligt een speciale houten parketvloer. Deze vloer veert mee, waardoor de kans op blessures minimaal is. De aerobiczaal is ook voorzien van een spiegelwand. Hierdoor kun je goed zien of je de bewegingen goed uitvoert. Ook is er in deze zaal een geluidsinstallatie, zodat je de stem van de instructeur goed hoort. Ook is er een aromamachine voor frisse lucht.

• Fitnessruimte:
De fitnessruimte ligt in het midden van het gebouw. In deze zaal staan een aantal moderne fitnesstoestellen. Deze toestellen zijn van een topmerk, dat veel aandacht besteedt aan veiligheid, gemak, design en betrouwbaarheid. Een groot voordeel van deze toestellen is dat je de instellingen vanuit de zitpositie kunt wijzigen. Hierdoor hoef je niet op te staan of te bukken. Ook in de fitnessruimte is een aromamachine aanwezig.
In de fitnessruimte is ook cardio-apparatuur. Van elk toestel zijn meerdere exemplaren aanwezig, zodat je bijna nooit hoeft te wachten.
De toestellen hebben een Nederlandstalige display.

• Sportcafé:
Als je het sportcentrum binnenkomt kom je in het sportcafé. Hier kun je gezellig een kopje koffie drinken. In het sportcafé is ook een kinderopvang. Ook is hier de toegang naar de sauna en de zonnebank.

De les
Voordat je aan les Body Combat begint moet je aan een aantal dingen denken. Je moet zorgen voor goede kleding waar je gemakkelijk in kunt bewegen. Je moet ook goede schoenen aandoen. Je moet niet vergeten om een fles drinken en handdoek mee te nemen. Drinken is erg belangrijk, omdat je anders kunt flauwvallen. De handdoek heb je nodig bij de cool-down. Tussen een maaltijd en een les Body Combat moet ongeveer 2 uur tijd zitten.
Je moet een goede plek in de zaal zoeken, zodat je de instructeur goed kunt zien.

De les begint met een warming-up. Hiertoe behoren de eerste twee nummers. De warming-up duurt ongeveer 6 tot 10 minuten en bestaat uit low-impact bewegingen zonder springen en met korte stretchoefeningen. Hierdoor worden je spieren warm en krijgen ze een betere doorbloeding. De warming-up is dus heel belangrijk.

Het volgende gedeelte van de les is het conditiegedeelte. Het doel hiervan is om de hartslag omhoog te brengen in 20 à 30 minuten. De eerste keer kan dit erg zwaar zijn. Als je het niet vol kunt houden moet je op de plaats gaan stappen. Je moet nooit stil gaan staan. Als je direct stil gaat staan werken je spieren niet. Het bloed wordt dan niet terug naar boven gepompt en je loopt het risico dat je te weinig bloed en zuurstof in je hoofd krijgt. Je kunt dan last krijgen van duizeligheid en je kunt zelfs flauwvallen.

Het volgende gedeelte is het spierversterkende gedeelte. Het is in dit gedeelte erg belangrijk dat je op je houding en techniek let.

Het einde van de les is de cool-down. Dit gedeelte zorgt ervoor dat je hartslag weer normaal wordt. Alle spieren worden gestretcht. Dit gedeelte is erg ontspannend.

Verslag van een les Body Combat
Op vrijdag 10 maart heb ik om 19:30 een les Body Combat gevolg. Die dag was Anna de instructrice. De groep bestond alleen uit vrouwen.
Nadat we ons hadden omgekleed begonnen we met de warming-up. Dit ging heel goed, want dit is niet zo zwaar. Na elke twee nummers was er een pauze. Tijdens de pauze mochten we even wat gaan drinken. Het derde nummer werd al zwaarder. Gelukkig was de muziek wel erg leuk, waardoor het wel makkelijk was om vol te houden.
Tijdens de nummers maakten we verschillende vechtbewegingen. Een aantal bewegingen zijn:

• Kick (trap, je hebt verschillende soorten, zoals een sidekick en een jumpkick)
• Jab (stomp, je slaat als je met je linkervoet voor staat met je linkerhand)
• Cross (stomp, je slaat als je met je linkervoet voor staat met je rechterhand)
• Knee (knietje)
• Uppercut (stomp, je houdt je vuist naast je lichaam en brengt hem met kracht omhoog richting de kaak. Hou de kant van de vingers naar je toe)
• Kata (dit is een vaak ingewikkelde beweging en is altijd verschillend)

Na 6 nummers moesten we ons opdrukken en buikspieroefeningen doen. Als je je gaat opdrukken is het belangrijk dat je je ellebogen naast je lichaam houdt, dus niet je armen wijd doen. Als je het kunt moet je je tenen op de grond doen, is dit te zwaar, dan moet je je knieën op de grond doen.
Nadat we dit hadden gedaan, moesten we buikspieroefeningen doen. Je gaat op je rug leggen en je legt je armen onder je hoofd. Je moet je ellebogen zo wijd mogelijk uit elkaar houden en omhoog kijken.
Na de buikspieroefeningen moesten we ons goed uitrekken. Toen was het tijd voor de cool-down.
De cool-down is een rustig nummer. Je doet dan verschillende bewegingen die vooral te maken hebben met evenwicht. Je rekt dan je spieren. Het zorgt ervoor dat je geen spierpijn krijgt.

En toen was het al weer 20:30 en was de les afgelopen. We hebben ons toen gedoucht en hebben nog wat gedronken in het sportcafé.

Interview met een instructrice
1. Waarom bent u sportlerares geworden?
Daar ben ik voor gevraagd.
2. Wilde u dit altijd al worden?
Nee.
3. Welke opleiding heeft u gevolgd?
AFN (Aerobic Fitness Nederland) en Les Mills.
4. Welke lessen geeft u allemaal?
Body Combat, Body Step, MBVO, Body Pump en fitness.
5. Moet u hiervoor ook speciale trainingen volgen?
Ja, om de 3 maanden, want dat is verplicht.
6. Waarom bent u juist bij deze sportschool gaan werken?
Ik ben er voor gevraagd, want ze kwamen tekort.
7. Wat vindt u de leuke en de minder leuke kanten van uw werk?
Het lesgeven is erg leuk, maar fitness vind ik niet zo leuk. Bij fitness moet ik vooral toezicht houden en af en toe iemand helpen als hij iets fout doet. Dit is soms best saai, omdat je soms niks te doen hebt.
8. Vindt u dat u goed betaald wordt?
Jawel.
9. krijgt de sportschool subsidie?
Nee.
10. Heeft de sportschool ook sponsors?
Nee, de sportschool sponsort zelf.
11. Hoeveel leden heeft de sportschool ongeveer?
Ongeveer 1150.
12. Hoeveel leden volgen de lessen Body Combat?
35 leden.
13. Hoeveel contributie moeten de leden die Body Combat volgen betalen?
Als je 1 les per week volgt 18,50 per maand en als je 2 lessen in de week volgt 24,90 per maand.
14. Hoeveel trainingen zijn er per week?
2 trainingen.
15. Worden er ook wedstrijden gehouden?
Nee.
16. Zijn er ook opendagen?
Er is 3 keer per jaar een opendag.
17. Worden er ook demonstraties gehouden?
Ja, op de opendagen en wanneer we daarvoor gevraagd worden.
18. Werken er binnen de sportschool ook vrijwilligers?
Nee, er werken alleen betaalde arbeidskrachten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Hoi,

Leuk geschreven zeg, doe zelf veel Combat. Grappig dat je alles zo in detail hebt opgeschreven

Groetjes,
Eric

15 jaar geleden

K.

K.

leuk werkstuk, die nu sinds kort ook zelf aan combat en vind het helemaal geweldig.
Groetjes Kim

11 jaar geleden