Sekten

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 2645 woorden
  • 26 maart 2002
  • 231 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
231 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inleiding

Wat is een sekte? Hoe herken je een sekte?Hoe wordje lid , wordt je gehersenspoeld? Hoe kom je weer van een sekte af?Deze problemen ga ik verwerken in mijn werkstuk. Ik geef enkele voorbeelden van sekte en vertel hoe je in een sekte terecht komt en hoe je erweer uit komt.En ik vertel wat een sekte met het geloof heeft te maken.

Wat is een Sekte?

Leterlijk betekent sekte een kleine afgescheiden (goddienstige) groep
Meestal zijn sekten ook een vertakking van een bepaald geloof. De sekten bouwen er heel vaak een eigen geloof omheen. Kenmerken van een sekte dat de leden gehersenspoeld worden en dat ze leven voor de sekte, ze zijn religieus, hebben een eigen levensstijl, ze denken dat alleen hun sekte weet wat de waarheid is, ze zijn goed doordacht ( anders lukt het je nooit om veel leden te krijgen) ze vatten de bijbel letterlijk op of volgen de leider blindelings, er zijn strakke regels, er zijn geen andere meningen toegestaan, de buitenwereld is slecht en in de handen van Satan. Maar sommige van deze kenmerken hoeven niet perse bij een sekte te horen, ze kunnen ook bij de kerk horen. Dan zou je ook kunnen zeggen dat de kerk een sekte is. Want is het ook geen hersenspoeling als kinderen volgens traditie strenggelovig worden opgevoed door hun ouders? Maar dat zegt men weer niet omdat je vrij bent om er naartoe te gaan of om weg te gaan en de kerk heeft heel veel leden en al die mensen zeggen natuurlijk niet dat ze lid zijn van een sekte ze denken dat het wel goed zit als er zoveel mensen lid zijn. Leden van een sekte zeggen trouwens ook niet dat ze lid zijn van een sekte, maar ze zeggen dat ze lid zijn van de Family of Love of van de Jehova’s Getuigen of van Hare Krishna of van de kerk en daar bedoelen ze dan hun beweging mee. Het is dus heel moeilijk om een goede definitie te stellen voor een sekte. Maar een heel belangrijk kenmerk is dat sekten gevaarlijk worden genoemd. Maar de ene sekte is gevaarlijker dan de andere, of ze zijn (bijna) niet gevaarlijk of alleen voor eigen leden.

Soorten sekten

In de hele wereld zijn velen sekten kleine en grote.De en sekte is niet gevaarlijk voor de mens de andre sekte wel.Je hebt sekten die afgeleid zijn van het katholiek of protestante geloof.Ieder sekte heeft wel zijn eigen kenmerk

Enkele sekten: · Jehova’s · Scientology · Bhagwan · Moon · De Theistisch Gloktoten · De Zonen van het Heilige Licht van Apocalyptius

Beschrijving van de sekten met wat hun kenmerken zijn

Jehova’s
Jehova’s Getuigen zijn gebaseerd op het christelijke geloof, iedereen kent ze wel: “Die irritante mensen die steeds langs de deuren komen.” Ze hebben een hele eigen kijk op de bijbel en ze proberen zo streng mogelijk te doen wat er in de bijbel staat. Ze vieren geen normale feesten zoals Kerst, Sinterklaas, verjaardagen enz. omdat dat niet in de bijbel staat. Ze hebben al 3x een voorspelling gedaan wanneer de wereld zou vergaan. Dat was volgens de Jehova’s in 1914, in 1925 en in 1975. Maar we leven nog steeds, dus hadden ze het hartstikke fout.

Scientology
Is ook op het christelijke geloof gebaseerd. De Scientology zit heel veel in Duitsland en in Amerika. Verder zijn ze racistisch en spelen ze een rol in het bedrijfsleven. Ongeveer honderden grote ondernemingen hebben hun leidinggevend en ander personeel bij dit soort bewegingen cursussen laten volgen. Men denkt dat die werknemers nog enthousiaster, energieker en verantwoordelijker worden en natuurlijk nog harder gaan werken. De Scientology heeft veel beroemde (rijke) aanhangers zoals Tom Cruise en z’n vrouw, John Travolta en Arnold Schwarzenegger. Ze bieden ook cursussen aan waarmee je jezelf kunt ontplooien, die cursussen worden steeds duurder, dus de rijkste kan zichzelf het beste ontplooien. De Scientology heeft wereldwijd plusminus 7 miljoen leden. Het is op dit moment de snelst groeiende religieuze beweging en is over 69 landen verspreid en heeft meer dan 600 kerken, missies, en groepen.

Het is niet de enige racistische sekte, the Family of Love is ook erg racistisch, de stichter daarvan heeft gezegd: ”Alle schuld wordt tegenwoordig op Hitler geschoven, maar de Tweede Wereldoorlog was in werkelijkheid de schuld van de Joden.” Ook de beweging Arphens Nations Church in Amerika is erg racistisch; die bidden bijvoorbeeld tegen alle Joden en negers en ze vereren Hitler.

Bhagwan
Bhagwan is gebaseerd op een oosters geloof. De leden lopen in oranje-rode kleren
en ze hebben heel veel feesten. De leden krijgen allemaal nieuwe namen, zoals Sidhu (Oceaan van de liefde). Zolang je lid bent ( als je Bhagwan lid bent, ben je een Sannyassin), zo oud ben je. Als je bijvoorbeeld 13 jaar bent en je bent 3 jaar lid, ben je in de sekte 3 jaar oud. Bhagwan is een van de vrijste sekten die er bestaan.

Moon
De Moon -beweging is in Nederland niet zo heel erg bekend, en heeft hier ook maar weinig leden. Ze geloven heel erg in God, en ze zien hun leider als een levende God. De leider mr.Moon vindt ook dat hij moet kiezen wie er met wie moet trouwen. Ze trouwen met duizenden tegelijk en dat doet mr. Moon zelf, zijn vrouw helpt wel mee want dat gaat wat sneller.

De Theistisch Gloktoten
De Theistisch Gloktoten vormen een oeroude sekte waarvan de leden weigeren te geloven dat de mens van apen afstamt. In plaats daarvan geloven ze dat de mens door God geschapen is en dat God op zijn beurt geëvolueerd is uit apen. Deze apen zijn op hun beurt volgens de Gloktoten in elkaar gezet in de Grote Gigantische Apenfabriek door Kosmische Kabouters, Kabouters die door de ooievaars op Aarde zijn gedropt. Ook geloven de Gloktoten dat deze ooievaars uit de Grote Wereldboom gegroeid zijn als vruchten; de Wereldboom is weer ontsprongen uit het Kosmisch Wereldei. Het spreekt voor zich dat dit Kosmisch Wereldei is gelegd door een Kosmische Wereldkip. Dan volgt er een vreemd en een beetje vies verhaal over hoe de Kip geschapen is, met rubberen handschoenen; en deze rubberen handschoenen zijn geëvolueerd uit holenmensen. Deze mensen zijn volgens de Gloktoten trouwens geschapen door een monsterverbond tussen Smurfen en Snorkels; de Smurfen zijn geschapen door de Snorkels die zelf uit de Smurfen zijn geëvolueerd. Hoe dit kan wordt op het moment door de grootste Gloktootse geesten onderzocht.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Sommigen beschuldigen de Theistisch Gloktoten ervan dat ze dit alles alleen maar geloven om de prijs voor het ingewikkeldste scheppingsverhaal op het decenniumlijkse Sektengala in de wacht te slepen, maar deze beschuldigingen worden door de Gloktootse leiders resoluut van de hand gewezen. Ik voorspel dat we binnenkort meer nieuws over deze controverse zullen kunnen verwachten.

De Zonen van het Heilige Licht van Apocalyptius
In tegenstelling tot de meeste andere sekten beweren de Zonen van het Heilige Licht van Apocalyptius niet de precieze datum van de Apocalyps te kennen; als werkhypothese hebben ze de data die door alle andere sekten genoemd worden gemiddeld en zijn zo uitgekomen op 12 maart 2028. De voornaamste bezigheid van de leden van deze sekte is het bouwen van grote ondergrondse anti-Apocalyps-schuilbunkers, in de hoop een eventueel Einde der Tijden levend door te maken en later eventueel zelfs de Aarde opnieuw te koloniseren. Gevreesd wordt wel dat dit lang zou kunnen duren door na-effecten zoals die volgens de zogeheten Apocalyptische-Winter-Hypothese voor zullen komen.

Het hoofdkwartier van de Zonen bevindt zich in een enorm bunkercomplex in een afgelegen streek in de Amerikaanse staat Nevada. Iedereen die bij een eventuele Apocalyps toegang wil hebben tot de schuilkelders dient lid te worden van de Zonen; de prijs bedraagt 1000 dollar per persoon en 25.000 dollar per afgod, te betalen aan de leider en oprichter van de sekte, Jim Jackson, ook bekend als de Heilige En Heel Erg Goede Apocalyptius.

Dit wil je ook lezen:

Ernstige gebeurtenis in Guyana In 1978 was een enorme massamoord bij een sekte in Guyana. Jim jones was hun leider. Jim jones ging op jonge leeftijd al naar de kerk, hij bidde heel veel tot ergernis voor zijn klasgenootjes en ook zijn eigen vader. Toen hij ouder werd hield hij zich niet meer vast aan de bijbel hij zag zich nu zelf als de Messiah. Voor zijn eigen gemeente sprak hij hartstochtelijk en overtuigend.Zo overtuigend dat hij zelfs in staat was om vele volgelingen te krijgen , die hun leven overgaven aan de orde van de zonnetempel en zelfs te verhuizen naar een gebied in Zuid-Amerika. Jones begon zelf te geloven dat hij de zoon van god was. In november 1978 waarschuwde de politie hem dat hij de mensen die de sekte wilde verlaten moest laten gaan. Hij wilde dat niet. Het lukte Jones om 900 mensen zelfmoord te laten plegen .

Hoe word je lid van een Sekte? Het is voor buitenstaanders vaak onbegrijpelijk waarom mensen zich bij sekten aansluiten en als ze daar eenmaal zijn dat ze niet gewoon weggaan. Ten eerste; mensen gaan meestal niet naar sekten, je stapt meestal niet naar een huis waar een groep woont met de vraag of je lid mag worden. Het komt vaker voor dat de mensen van een sekte, sekteleden, naar jou toe komen. Een verhaal hoe iemand lid werd van een sekte en hoe diegen er weer weg ging: “ Ik was op vakantie en verveelde mij wat. Liep wat doelloos door de stad, voelde me eigenlijk een beetje verloren. Vreemde stad, alleen, geen concrete plannen. Ik werd op straat aangesproken door een paar mensen van mijn leeftijd. Ze hadden in de gaten dat ik buitenlander was en dat ik eigenlijk wel wat aandacht kon gebruiken. Het waren plezierige lui en toen ze me uitnodigde eens bij hen langs te komen leek me dat heel aardig. ze bleken ergens buiten de stad te wonen met een hele groep. Merkwaardig genoeg voelde ik me er al snel thuis. Iedereen was vriendelijk en belangstellend en het leek wel of ik zonder meer in de groep was opgenomen. Ik besloot nog een paar dagen te blijven. Dat was geen probleem. Ik draaide mee in het dagelijkse stramien van de groep en kreeg geleidelijk in de gaten dat de opvattingen over god, geloof en gedrag voor alle mensen in een groep een belangrijke rol speelden. Ik had me voor dat soort dingen nooit geïnteresseerd, maar ik vond het wel interessant. Veel tijd om erover na te denken was er trouwens niet. Zo raakte ik langzaam aan ingeburgerd in de groep. De mensen vroegen me langer te blijven en ik aarzelde. Mijn vakantie liep ten einde en ik had verplichtingen thuis. Of bestonden die verplichtingen maar in mijn verbeelding; dat zeiden de groepsleden tenminste. Mijn belangrijkste verplichting lag bij de groep en de zaak waar die voor stond. De pressie was zo groot en ik bezweek: een tijdje langer kon geen kwaad. Zo werd ik sekte lid. Het betekende een radicale breuk met mijn thuis, met mijn studie, mijn vrienden, mijn maatschappelijke perspectieven. Het maakte mij niet veel uit. Ik vond dat er heel wat voor in de plaats was gekomen. En ik zou dat wellicht nog steeds hebben gevonden, als niet op een dag een paar onbekenden mij een bestelbusje ingesleurd hadden en mij, na dagen van opsluiting, praten, wanhopig verzet en praten, weer bij zinnen hadden gebracht.”

Natuurlijk komen sekte leden sneller naar iemand toe die ongelukkig en zielig op een bankje zit, dan naar iemand die in een vette Mercedes rijdt. Bijna alle leden van de People Temple in Guyana van Jim Jones waren ook arme, zwarte, getto bewoners. Ten tweede; mensen sluiten zich aan bij sekten om bij een groep te horen. Er zijn zo verschrikkelijk veel soorten groepen, sommige mensen die niet bij een groep horen vinden dat perfect en die willen dat juist. Maar er zijn ook mensen die zich dan doodongelukkig voelen. Die zijn geestelijk minder stabiel dan degene die zich goed voelt buiten een groep. En die mensen zijn dus vatbaarder voor sekten. Maar dat is niet de enige reden waarom mensen zich aansluiten bij een sekte, er zijn er nog veel meer zoals deze: · ze hebben een levensdoel; · ze krijgen antwoorden op hun vragen, hun leven wordt verhelderd; · ze geloven in een betere toekomst nu of na de dood; · er zijn duidelijke lijnen over hoe ze moeten leven. Maar men kan zich ook zo onbegrepen voelen of constant met iemand ruzie hebben waar je eigenlijk veel van houdt, dat je een groep zoekt die je wel begrijpt en van je houdt. Maar dat is een illusie. Het heeft dus heel veel met jezelf en je karakter te maken. Ten derde wordt je zo gehersenspoeld dat je geen eigen wil meer hebt. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die uit een sekte gaan, soms met hulp van deprogrammeurs omdat ze geprogrammeerd zijn naar de sekte, en soms uit zichzelf, of ze worden verstoten door de sekte. Die mensen krijgen daar meestal hele erge psychische problemen mee, ze worden depressief of ze krijgen een schuldgevoel. Maar het is over het algemeen heel moeilijk om uit jezelf uit een sekte te stappen. En al helemaal als je ouders of andere familie leden lid zijn van de sekte. Je loopt de kans om door je familie verstoten te worden, die hoeven je dan niet meer te zien, want dan ben je volgens hun verdoemd. In dat soort gevallen is het heel moeilijk om weg te gaan. Toch gaan er nog steeds mensen weg, maar helaas komen er ook nog steeds mensen bij. Over het algemeen zijn sekten mede aantrekkelijk omdat ze een vlucht zijn. Gewoon uit deze wereld en dat is een sekte ook want je leeft met je groep in je eigen gecreëerde wereld.

Natuurlijk komen sekte leden sneller naar iemand toe die ongelukkig en zielig op een bankje zit, dan naar iemand die in een vette Mercedes rijdt. Bijna alle leden van de People Temple in Guyana van Jim Jones waren ook arme, zwarte, getto bewoners. Ten tweede; mensen sluiten zich aan bij sekten om bij een groep te horen. Er zijn zo verschrikkelijk veel soorten groepen, sommige mensen die niet bij een groep horen vinden dat perfect en die willen dat juist. Maar er zijn ook mensen die zich dan doodongelukkig voelen. Die zijn geestelijk minder stabiel dan degene die zich goed voelt buiten een groep. En die mensen zijn dus vatbaarder voor sekten. Maar dat is niet de enige reden waarom mensen zich aansluiten bij een sekte, er zijn er nog veel meer zoals deze: · ze hebben een levensdoel; · ze krijgen antwoorden op hun vragen, hun leven wordt verhelderd; · ze geloven in een betere toekomst nu of na de dood; · er zijn duidelijke lijnen over hoe ze moeten leven. Maar men kan zich ook zo onbegrepen voelen of constant met iemand ruzie hebben waar je eigenlijk veel van houdt, dat je een groep zoekt die je wel begrijpt en van je houdt. Maar dat is een illusie. Het heeft dus heel veel met jezelf en je karakter te maken. Ten derde wordt je zo gehersenspoeld dat je geen eigen wil meer hebt. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die uit een sekte gaan, soms met hulp van deprogrammeurs omdat ze geprogrammeerd zijn naar de sekte, en soms uit zichzelf, of ze worden verstoten door de sekte. Die mensen krijgen daar meestal hele erge psychische problemen mee, ze worden depressief of ze krijgen een schuldgevoel. Maar het is over het algemeen heel moeilijk om uit jezelf uit een sekte te stappen. En al helemaal als je ouders of andere familie leden lid zijn van de sekte. Je loopt de kans om door je familie verstoten te worden, die hoeven je dan niet meer te zien, want dan ben je volgens hun verdoemd. In dat soort gevallen is het heel moeilijk om weg te gaan. Toch gaan er nog steeds mensen weg, maar helaas komen er ook nog steeds mensen bij. Over het algemeen zijn sekten mede aantrekkelijk omdat ze een vlucht zijn. Gewoon uit deze wereld en dat is een sekte ook want je leeft met je groep in je eigen gecreëerde wereld.

Deprogrammering Met deprogrammering wordt bedoeld: het weggaan bij een sekte .

Daar zijn 3 manieren voor: · gewoon uit zichzelf · ze worden verstoten uit de sekte · ze worden gedeprogrammeerd

David Bromley verzamelde informatie over bijna vierhonderd Moonies die een gedwongen deprogrammatie ondergingen. In 64 procent van de gevallen leverde dat het resultaat opdat hij wilde hebben, maar van de Moonies die langer dan drie jaar lid waren, keerde de meerderheid weer naar de beweging terug. Bromley stelde eveneens vast dat degenen die (al of niet vrijwillig) door een therapeut of deprogrammeur waren behandeld, beduidend meer psychische klachten rapporteerden dan degenen die zonder hulp waren uitgetreden. Zo vertelde ruim de helft van de behandelde groep last te hebben van dwanggedachten, terwijl dat slechts voor drie procent van de niet-behandelde groep gold. Bovendien hadden gedeprogrammeerden veel meer tijd nodig om zich weer bij de samenleving aan te passen, terwijl de lengte van deze herstelperiode niet samenhing met de hoeveelheid tijd die iemand in de sekte had doorgebracht. De 'hulpverlening' aan sekteleden lijkt dus eerder problemen te veroorzaken dan op te lossen. Gedeprogrammeerden leren zichzelf zien als een slachtoffer van hersenspoeling en worden aangemoedigd hun sekteverleden zo negatief mogelijk af te schilderen. Op deze manier verschaffen ze hun ouders een rechtvaardiging voor hun ingreep en kunnen ze zelf niet meer verantwoordelijk worden gesteld voor hun 'misstap'. Na afloop van de deprogrammatie volgt doorgaans een resocialisatieproces waarbij het ex-lid wordt opgenomen in de anti-sektebeweging, die hem een nieuwe identiteit en ideologie verschaft. Conclusie

Waarom sluiten de mensen zich nu aan bij een Sekte?

Dat heeft verschillende redenen, de belangrijkste zijn: · groepsgevoel · het geloof op een betere toekomst · duidelijke lijnen hoe ze moeten leven · levensdoel.

Waarom blijven ze bij een Sekte? Ook dat heeft een belangrijke reden en dat is: Ze worden gehersenspoeld en hebben daarom geen eigen wil meer.

Hoe gaan ze weg bij een Sekte?

Daar zijn 3 manieren voor: · gewoon uit zichzelf · ze worden verstoten uit de sekte · of ze worden gedeprogrammeerd

Speelt er een godsdienstig geloof in mee?

Dat hangt helemaal van de sekte af, maar de meest zijn wel gebaseerd op een geloof en hebben er een soort van eigen uitleg omheen gebouwd. Of ze leggen de bijbel op hun eigen manier uit.

REACTIES

S.

S.

Graag wou ik reageren op dit werkstuk ondanks dat het dateerd van 2002!Ik ben geen Jehovah getuigen maar zelfs ik zou hierom boos kunnen worden! er word zoveel verkeerde informatie door de student gegeven dat het mij zelfs kwetst!
1ste fout SEKTE!
Jehovah getuigen zijn geen sektes! de student zegt dat een sekte bestaat uit
Leterlijk betekent sekte een kleine afgescheiden (goddienstige) groep!
en een sekte is een groep die altijd door 1! menselijke leider wordt geleid! De jehovah's hebben geen menselijke leider!! Ik vraag me af waar je inteligentie zit!?De naam Jehovah Getuigen zegt het al! zij geloven in JEhovah JAh..wat God is! dus god kunnen we niet als mens beschouwen plus is god geen aardse bewoner! dus kunnen de JEhova geen sekte zijn!
2de! er zijn geen 3 voorspellingen gedaan maar er is maar 1 voorspelling gedaan en die was in de jaren 50! en vergeet die dat het mensen zijn en mensen maken gewoon fouten net als jij!Ik vraag me af hoe jij aan je research bent gekomen! je zult nu inmiddels wel HBO doen maar dat was op mij school een dikke onvoldoende geweest! je moet goede informatie halen!voordat je je mening uit! ik doe namelijk ook een essay over goddiensten en ben laatste jaars Hbo student maar jou werkstuk vond ik 3 x niets!Jehovah's getuigen zijn niet afgeleid van het katholiek of protestant geloof! maar zijn ONDERDEEL van het christendom.En er staat wel in de bijbel waarom er geen feestdagen gevierd mogen worden! lees de bijbel voordat je iets opschrijft bij een werkstuk als dit!Niemand weet de datum van de dag des oordeels..zou fijn zijn ..konden we ons zogenaamd voorbereiden! dit wou ik even kwijt over jou "werkstuk"


15 jaar geleden

E.

E.

Hallo!
In dit werkstuk zijn er enkele dingen die niet overeenstemmen met de waarheid. Het is waar dat een sekte een religieuze groep is dat geleid wordt door 1 leider. Maar de Jéhovah's Getuigen hebben helemaal geen leiders! Ikzelf ben geen Jehovah's getuigen, heb vergaderingen bijgewoond, heb er vrienden, en die mensen zijn helmaal niet abnormaal. Stempel ze dan niet af als een gevaarlijke beweging! Uit een sekte geraak je niet gemakkelijk weg! Je wordt gedwongen te blijven. Bij de Jehovah's getuigen is het aan jou de keus! Heb je volgens jou niet de waarheid gevonden vertrek je. Zo simpel. Je komt er juist moeilijk in aangezien ze strikte morele regels hebben. Als je over een groep iets wilt zeggen moet je er ook iets van afweten! Doe er dan aub eerst onderzoek over, en observeer het met je eigen ogen!


20 jaar geleden

J.

J.

Heej,
ik zag in je werkstuk iets staan over de De Theistisch Gloktoten, en dat vond ik zo hilarisch dat ik het wil kiezen voor mijn project. Maar waar heb je al die info vandaan??

18 jaar geleden

D.

D.

Beste schrijfster.
Ik heb onwijs gelachen om je stukje over de "Theistisch Gloktoten". in mijn oude klas zat namelijk een naief meisje wat dit met volle overtuiging stond te presenteren, terwijl het overduidelijk was dit een uit de duim gezogen verhaal is.

Erg prachtig, er bestaat namelijk geen sekte genaamd: "Theistisch Gloktoten".

Als je het verhaal zelf hebt verzonnen vind ik je erg geniaal. Respect voor dat.

13 jaar geleden

J.

J.

ik las bij toeval je commentaar over sekten en wil toch even reageren. De Jehova getuigen volgen inderdaad geen leider, maar als je vraagt aan een JG waar hun leerstellingen en hun gedragsregels vandaan komen, hebben ze geen idee. Het komt allemaal uit Amerika waar een organisatie zit (lees: wijze mannen) die deze regels in allerlei tijdschriften en boeken beschrijven. Je wordt streng opgeleid om hun volgers goed te kunnen onderwijzen en daarom ook deze volgers een groepsgevoel
· het geloof op een betere toekomst
· duidelijke lijnen hoe ze moeten leven
· en een levensdoel te geven.
Daarom is het een sekte. En daar is niks mis mee. Het woord sekte klinkt heel negatief, maar het kan je veel levensvreugde geven, mits je natuurlijk bij de club blijft en niet opstandig gaat worden. Dat is eigenlijk het enige jammere van de JG dat je nooit opstandig mag worden, want dan word je uitgesloten en dat kan voor de uitgeslotene vreselijke psychologische gevolgen hebben. Dit in tegenstelling tot andere sekten.

12 jaar geleden

H.

H.

Die Theïstisch Gloktoten zijn echt geweldig! Ik moest een keer met wat vrienden een werkstuk over sekten maken, en toen ik het de dag voor de presentatie doorlas vond ik die Gloktoten wel erg vreemd. Ik heb het opgezocht en ik kwam hier terecht, en toen bleek dat één van m'n vrienden dit hele werkstuk had gekopieerd! Tijdens het presenteren in de klas wisten we ons eruit te redden door te zeggen dat we ergens een verzonnen sekte gevonden hadden, maar hem er wel als voorbeeld bij hadden gedaan omdat sommige sekten echt zo vreemd zijn. Iedereen vond het in elk geval erg grappig.

11 jaar geleden

P.

P.

hee people. we zullen dit eventjes mededelen: ik vind dit verslag erg interesant. het heeft me erg aangesproken en nu wil ik graag meer weten, zou u mij nog wat meer informatie kunnen geven? groetjes Carolien.

10 jaar geleden

D.

D.

Haha, die De Theistisch Gloktoten is erg grappig, heb je dat zelf bedacht? zo ja: geweldig! Smurfen kabouters snorkels reuzen eieren etc. ;-)

9 jaar geleden

A.

A.

Elena, er bestaat daadwerkelijk een leider bij de Jehova's getuige. Deze zit in Amerika.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.