Jodendom

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 995 woorden
  • 16 juli 2008
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud
Voorwoord…………………………………………………………………………blz. 1
Inhoudsopgave…………………………………………………………………blz. 2
Ontstaansgeschiedenis van het jodendom…………………blz. 3
Geloof van het jodendom……………………………………………….blz. 4
Belangrijke feesten van het jodendom.………………………blz. 5/6
Bijlage………………………………………………………………………………..blz. 7

dagelijkse leven van het jodendom……………………………..blz. 8
Overeenkomsten en verschillen……………………………………blz. 9
Bronvermelding…………………………………………………………………blz. 10

Ontstaansgeschiedenis van het jodendom
Abram wordt gezien als de vader van de Joodse godsdienst. Hij werd in 1813 voor Christus geboren en trouwde met Sarai. Abrams vader vereerde vele afgoden. Joden geloven dat het jodendom begon toen Abram in plaats daarvan één God ging aanbidden. God veranderde de naam Abram en Sarai in Abraham en Sara en hij beloofde hen een zoon, Izaäk. In de toekomst zouden er net zoveel nakomelingen volgen als er sterren aan de hemel zijn. Die nakomelingen, het Joodse volk, zouden het land Israël erven. Zo is dus ongeveer het jodendom ontstaan.
Het Joodse volk bestaat nu nog, terwijl het vanaf de ontstaansgeschiedenis al vervolgd & gehaat geweest. In de tweede wereldoorlog (1940-1945) zijn er ong. 6.000.000 joden omgekomen in concentratiekampen. Het Joodse volk zal altijd blijven omdat het het volk van God is. Er liggen nog verschillende beloften in de Bijbel voor hen, die nog tot hun vervulling moeten komen.

Geloof van het jodendom
De joden hebben verschillende geloofsopvattingen. De ene Jood gelooft dat het jodendom hun een gemeenschappelijke cultuur geeft, terwijl de orthodoxe Joden zich aan de voorschriften proberen te onthouden, die heel lang terug hen gegeven zijn. De basis van het jodendom is het geloof in één eeuwige, onzichtbare God. De Joden geloven ook dat ze uitgekozen waren om Gods Thora te ontvangen, het eerste deel van de Tenach (de joodse Bijbel). De Thora is: de 5 boeken van Mozes: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuterenomium. Ze geloven dat ze door na te denken over de betekenis ervan en door te leven volgens de wetten die erin staan, rechtvaardigheid in de wereld te brengen. Ze geloven ook dat de Messias nog moet komen. Het belangrijkste van het jodendom is Deuterenomium 6:4. Daar staat: ‘Hoor Israël, de HEERE onze God, is een enig HEERE.

Belangrijke feesten van het jodendom

Bar Mitswa
Al vanaf dat joodse kinderen nog erg jong zijn wordt ze veel van het joodse geloof bijgebracht.

Als een joodse jongen dan dertien jaar is, kan hij Bar Mitswa worden. Hij moet dan goed Hebreeuws kunnen spreken, want op de Bar Mitswa moet hij een stuk uit de thora voorlezen en een gemeentelijke gebedsdienst kunnen leiden. Na de Bar Mitswa telt de jongen als volwassen mee, en moet hij alle joodse wetten naleven.
Meisjes horen bij de volwassenen als ze twaalf zijn. Meisjes worden Bat Mitswa. In orthodoxe synagogen wordt de bar mitswa op sjabbat (zaterdag) gevierd en de Bat Mitswa op zondag.

Chanoeka
Chanoeka betekent ´inwijding´. Joden vieren de her/inwijding van de tempel in het jaar 164 voor Christus.

Havdala
Bij dit feest wordt er wijn geschonken in een beker, zo vol, zodat de wijn over de rand van de beker loopt. Dit wordt gedaan als teken van geluk. Ook staat er een kaars naast. De vader drinkt van de wijn, en dooft de kaars in de wijn, die over de rand van de beker vloeit.

Jom Kippoer
Op de tiende dag van het jaar vindt de Jom Kippoer (Grote Verzoendag) plaats. Op deze dag vasten de Joden. Ze onthouden zich van eten en drinken, wassen en scheren. Jom Kippoer is eigenlijk een sabbat met heel veel aandacht voor zonde, berouw, en vergeving.

Soekot
Kort na de Grote Verzoendag vieren Joden de Soekot. Dit wordt ook wel Loofhuttenfeest genoemd. Het is een dankfeest voor de oogst, en tegelijk voor alle zegeningen van het afgelopen jaar. De Joden herdenken de woestijnreis van de Israëlieten. Daarom bouwen ze hutten van takken en riet.

Pesach
Pesach is bij ons het Paasfeest. Dit feest duurt ook 8 dagen. Het is het belangrijkste feest van de Joden. De geboorte van het Joodse volk wordt dan herdacht. Vóór de Pesach moeten de huizen worden schoongemaakt. Er mag geen kruimel gist achterblijven. De eerste 2 avonden worden Seder-avonden genoemd. (Seder = volgorde) Dan vertellen de Joodse vaders her verhaal van de uittocht uit Egypte aan hun kinderen. Ook wordt er een paasmaaltijd gegeten.


Dagelijkse leven van het jodendom
In het gezinsleven, dat zo belangrijk is in het jodendom, nemen de sabbat, de feesten en de maaltijden de belangrijkste plaats in. Er wordt geleerd, gezongen en gepraat. Het eten van koosjer (voedsel dat Joden wel mogen eten) voedsel en het scheiden van vlees en melkproducten zijn belangrijke kenmerken van het joodse leven. In een Joods gezin leer je je ouders te eren, anderen te helpen die minder kunnen dan jij, eerbied te hebben voor oude mensen, gastvrij te zijn voor vreemden, die zieken te bezoeken en niet te roddelen of leugens over andere mensen te vertellen. Het Joodse onderwijs begint thuis.
Ook het gebed neemt een centrale plaats in het Joodse leven. Godsdienstige Joden bidden driemaal per dag en spreken een zegening uit voor iedere alledaagse handeling.

Overeenkomsten en verschillen van het jodendom
Hier volgen enkele verschillen tussen het christendom en het jodendom.
1) Joden geloven dat de Messias nog moet komen, Christenen geloven dat Hij al is gekomen.
2) De wetten uit het oude Testament (ceremoniële wetten) gelden nu nog voor hen, en bij Christenen niet meer, omdat de Messias (de Heere Jezus) al is gekomen om de Wet te vervullen.
3) Joodse jongetjes worden besneden, kinderen van Christelijke ouders worden gedoopt. De doop is er gekomen in plaats van de besnijdenis.
4) Joden houden zich aan spijswetten en christenen hebben dat niet.
5) Joden zien Jezus als profeet, wij zien Hem als Verlosser en Zaligmaker.
6) Joden (alleen mannen) dragen keppeltjes, Christenen niet, en Joden maken gebruik van gebedsriemen, wij niet.

Hier volgen enkele overeenkomsten tussen het jodendom en christendom.
1) Het geloof in God als Schepper van de hemel en de aarde.

2) Joden en christenen hebben allebei een plaats van samenkomst, om te bidden en te prediken, en om erediensten te houden.
3) Joden en Christenen maken allebei onderscheid in kleding voor mannen en vrouwen. (broeken en jassen voor mannen en rokken en blouses voor meisjes en vrouwen).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.