Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Geluk

Beoordeling 9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 973 woorden
  • 29 mei 2016
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 9
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

1. Geluk kun je niet afdwingen:

Geluk kun je in sommige gevallen wel afdwingen; bijvoorbeeld als je voor een toernooi of wedstrijd extra hard getraind hebt om te winnen. Maar ik vind ook dat geluk je gewoon overkomt. Het kan ook zo zijn dat je pech hebt en het je tegenvalt…

Misschien heb je het niet eens door dat je je geluk hebt afgedwongen, sta je daar niet bij stil. Of je gelooft niet in het toeval en weet je juist dat het geluk voor je gemaakt is. Ik geloof niet echt in het toeval, maar ik geloof wel dat je geluk kunt afdwingen op een of andere manier.

 

2. Wetenschap en techniek maken de mens gelukkiger:

Ja, als jij bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad en je verliest daarom een lichaamsdeel dan zijn er door wetenschap en techniek misschien wel oplossingen om dat te ‘’vervangen’’ . Maar we moeten ook nadenken over de technologie – computers, telefoons enzovoort- want maakt dit ons echt gelukkiger? Wordt de wereld er echt beter op? Gaat de sociale omgeving er niet op achteruit? Wordt je nou echt gelukkig als al je vriendinnen in de pauze op hun telefoon zitten? Ik denk dat we best gelukkig kunnen worden door de wetenschap en techniek maar dat het niet te ver moet gaan.

 

3. Kun je gelukkig zijn als dat ten koste van andere gaat?:

Van de ene kant wel, en van de andere kant weer niet. Het gaat er eigenlijk om denkt ik wie ‘de andere’ is… Is het iemand die je dierbaar is? Of juist niet? Want als je iemand die je dierbaar is verdriet en pijn doet, dan ben je zelf ook niet erg blij?     Maar ik denk dat je in de meeste gevallen kunt zeggen; nee, je kunt niet gelukkig zijn als dat ten koste gaat van andere. Want diep van binnen voel je je misschien toch niet zo gelukkig als je je dat inbeeld/inpraat.

 

4. Je kent pas geluk als het weer voorbij is:

Het kan zijn dat op het moment dat je iets hebt dat je dierbaar is je er niet bij stil staat hoe erg je het zal missen als het weg is, hoe ongelukkig je dan wordt. Of dat je niet beseft dat je blij mag zijn dat je datgene hebt, wat je op dat moment hebt. En dat je beseft van ‘hey ik mag echt blij zijn dat ik dat had’ als het alweer weg is. Maar mensen die de armere landen, die zijn juist heel blij als ze iets hebben, als ze bijvoorbeeld een goede oogst hadden, of wat geld. Dan zijn ze ook gelukkig, op dat moment, omdat dat helemaal niet kennen daar. Maar dat ze, als ze de oogst ‘op’ hebben dat ze dan wel een moment van besef hebben dat ze van geluk mogen spreken dat dit gebeurde. Dus ja ik vind dat je geluk pas kent als het weer voorbij is.

 

5. Geluk wil zeggen: verlangen naar wat je hebt:

Ik denk dat als je iets hebt waar je heeeeeel gelukkig en blij mee bent, dat je daar het liefst de hele dag bij wil zijn, het vasthouden enz. Als je bijv. een nieuwe videogame hebt gekregen, dan wil je dat ook het liefst de hele dag door spelen en alleen maar datgene doen en niks anders. Maar ik denk ook dat je gelukkig kunt zijn met het vooruitzicht naar iets dat je wilt hebben, waar je al lang op wacht en eindelijk komt, iets waarvoor je aan het sparen bent en je hebt het nog niet helemaal… Ik denk dus dat geluk inderdaad wil zeggen dat je verlangt naar wat je hebt.

 

 

 

 

6. Geluk bestaat in: verliefd zijn:

Nee, geluk bestaat niet alleen in verliefd zijn. Je bent wel gelukkig als je verliefd bent, in de meeste gevallen dan. Er zijn namelijk ook mensen die niet gelukkig zijn als ze gelukkig zijn… Hier zijn wel bepaalde redenen voor. Maar ook als je niet verliefd bent kun je gelukkig zijn. Niet alleen liefde brengt geluk. Met vele andere dingen kun je ook gelukkig zijn. Al is verliefdheid meestal wel een gelukkig en prettig gevoel voor de meeste mensen.

 

7. Geluk bestaat in: mooie kleren en andere luxe dingen:

Nee, geluk bestaat niet alleen in het dragen van mooie kleding en het hebben van allerlei luxe dingen. Natuurlijk is het leuk en fijn als je er een beetje op staat en je wel wat meegaat met de tijd mbt hebben van de nieuwe gadgets enz… Sommige mensen weten niet eens wat de nieuwste mode is, of hebben er geen geld voor. En al helemaal niet voor de nieuwe telefoons enzovoort… Neem bijvoorbeeld de mensen in Afrika, zij leven heel anders dan wij doen. Natuurlijk zijn ze blij als ze weer een nieuw setje kleding krijgen maar ik denk dat zij veel blijer zijn met wat geld, eten, een beter huis, gezond water, onderwijs enz…!! Geluk bestaat dus niet overal op de wereld in het hebben van mooie kleding en alle andere luxe dingen.

 

8. Geluk betekent: dat je ouders ook je vrienden zijn:

De meeste mensen hebben denk ik wel een goede band met hun ouders, en ik denk dat ze daar ook wel erg gelukkig mee mogen zijn. Want aan je ouders heb je heel veel ook al realiseren sommige dat niet. Maar er zijn ook mensen die gelukkiger zijn zonder hun ouders, dit klinkt misschien heel raar maar als je bijvoorbeeld van je ouders niet met die ene jongen om mag gaan omdat jullie nou eenmaal een ander geloof hebben. Dan ben je misschien gelukkiger als je wel bij die jongen mag zijn en geen contact meer hebt met je ouders.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Online oplichting

Tips en trucs om geen slachtoffer te worden van online oplichting

De meeste mensen hebben denk ik wel een goede band met hun ouders, en ik denk dat ze daar ook wel erg gelukkig mee mogen zijn. Want aan je ouders heb je heel veel ook al realiseren sommige dat niet. Maar er zijn ook mensen die gelukkiger zijn zonder hun ouders, dit klinkt misschien heel raar maar als je bijvoorbeeld van je ouders niet met die ene jongen om mag gaan omdat jullie nou eenmaal een ander geloof hebben. Dan ben je misschien gelukkiger als je wel bij die jongen mag zijn en geen contact meer hebt met je ouders.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.