Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eetstoornissen

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 2660 woorden
  • 11 april 2004
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
27 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eetstoornissen

Inhoudsopgave

Voorblad
Inhoudopgave
Inleiding
Anorexia
Boulimia
Binge eating
Overgewicht
Gevolgen van een eetstoornis
Wat voor hulp is er te krijgen
Hoeveel sterfgevallen en wat is de overlevingskans
Hoe wij het vonden dit werkstuk te maken
Bronvermelding

“In je hoofd houdt het niet op, het blijft maar doorgaan als een zeurende pijn, altijd aanwezig. Het overheerst alles. Bij alles wat je doet denk je eraan. En ik vraag me af: houdt dit ooit op???”

Inleiding:

Eten, iedereen is er wel eens mee bezig. Maar sommigen mensen denken er dag en nacht aan, en kan het hun dood worden. Je leest tegenwoordig veel over mensen met overgewicht, de mensen eten te ongezond en zijn te dik. Maar er zijn ook mensen die juist niet eten of soms heel veel. Een ding hebben al deze mensen gemeen. Ze zijn alleen maar bezig met hun gewicht en lichaamsomvang. Dit kan sociale problemen maar vooral lichamelijke problemen opleveren. Het is moeilijk om een eetstoornis te herkennen en nog moeilijker om toe te geven dat je er zelf een hebt en om hulp te zoeken. In dit werkstuk vindt je de verschillende soorten eetstoornissen met uitleg, de gevolgen van een eetstoornis, wat voor hulp er is en uitspraken van (ex)patiënten.


“Je haat je lichaam, je verafschuwt het. Je walgt van de hoeveelheid ruimte die je inneemt en je wilt het liefst verdwijnen. In de spiegel zie je jezelf tig keer dikker dan je werkelijk bent. Overal hopen vet, die er eigenlijk niet zijn. Maar toch zie je ze écht.”

Anorexia

De naam anorexia nervosa betekent letterlijk gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken. Deze naam klopt eigenlijk niet, omdat de patiënten die aan anorexia leiden geen gebrek aan eetlust hebben, maar doelbewust hun eetlust en hongergevoel onderdrukken. Een betere naam voor deze ziekte zou dan ook magerzucht of lijnziekte zijn.

De patiënten die aan anorexia leiden, hebben een onweerstaanbare drang om af te vallen. Ze zijn er als het ware aan verslaafd en gaan ermee door tot ze sterk vermagerd zijn. Alles wat te maken heeft met eten, gewicht en lichaamsomvang is een obsessie voor deze patiënten. Ze tellen voortdurend calorieën en voedsel wordt als toegestaan beschouwd wanneer het weinig calorieën bevat.
De patiënten eten vaak iedere dag dezelfde dingen volgens een zichzelf opgelegd ritueel. Een afwijking hiervan kan paniek oproepen en wordt zoveel mogelijk vermeden. Als de patiënten toch een keer iets anders eten voelen ze zich wanhopig en willen ze het eten zo snel mogelijk weer kwijt. Dit doen ze doormiddel van braken of laxeermiddelen.
Om nog meer af te vallen dwingen de patiënten zichzelf aan tot overmatige lichaamsactiviteiten. Hierbij kun je denken aan 2 uur per dag aerobics, dagelijks 10 km joggen of 500 sit-ups per dag.
In de loop van de tijd zijn er verschillende verklaringen gegeven voor het ontstaan van deze ziekte. Vermoed wordt dat het slankheidideaal een belangrijke rol speelt. Dit houdt in dat veel mensen willen lijken op de slanken modellen of acteurs, denkend dat als zij ook zo zijn ze het ver zullen schoppen in hun leven. Vandaar ook wel de naam Twiggy-syndroom naar een mager fotomodel uit de jaren 50 en 60. Ook wordt er gedacht aan de psychische en sociale factoren. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met anorexia vroeger zijn mishandeld of gepest. Wat voorkomt is dat de patiënten als kind zijn gepest omdat zei stevig waren en in hun tienerjaren dat willen veranderen en gaan lijnen dit slaat door en de patiënt vermagert ernstig.
Anorexia komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen van iedere honderd patiënten zijn er 95 vrouw. Vooral meisjes van rond de 16 en 19 jaar hebben vormen van anorexia. Volgens onderzoek heeft circa 1% van de meisjes in die leeftijdscategorie een ernstige vorm van anorexia, en ongeveer 5% een lichtere vorm.
Zoals al eerder gezegd komt anorexia voornamelijk voor bij vrouwen. Maar een zekere Ian Lee publiceerde eind september 2001 een artikel Dysmorphia:Male Anorexia. In dit artikel komt hij met een nieuw soort stoornis genaamd Muscle Dismorphia waar veel mannen (onbewust) aan leiden. Hij legt hier in een connectie met anorexia. In beide is een bepaalde lichaamsillusie aanwezig bij anorexia is dat de illusie te dik te zijn bij dysmorphia is er een illusie niet genoeg spieren te hebben. Men beeldt zich in dringend spieren te moeten kweken. Deze gedachten zouden heel hun leven beheersen en ten kosten van hun sociaal leven en werk gaan. Hoeveel mensen er aan leiden is nog niet bekend.

“Mijn eetstoornis, anorexia, is mijn kracht, mijn vastigheid, mijn schema, mijn steun. Eigenlijk is ze mijn alles. Ze is er altijd. Ze is van mij.Mijn anorexia is mijn gevangenis, beperkt mij in alles wat ik doe, ze is de reden dat ik vrienden verlies, in mijn eigen wereldje ben komen te leven. Ze zorgt dat mijn lijf aftakelt, mijn haar uitvalt. Ze heeft controle, ze heeft me in haar macht.”


Boulima

Boulimia nervosa betekent letterlijk ‘honger als een os door nerveuze oorzaken’. Eigenlijk klopt deze naam niet helemaal omdat de patiënten –vooral vrouwen maar ook mannen- niet altijd honger hebben. Het kenmerk van boulimia is dat de patiënten met regelmaat een sterke drang krijgen om veel te eten in korte tijd.

Als een patiënt een eetbui heeft kan hij zichzelf niet meer stoppen en werkt hij zoveel mogelijk voedsel naar binnen. Vaak gaat het om calorierijk voedsel. Het voedsel wordt meestal zonder te proeven doorgeslikt. Na een eetbui voelen de patiënten zich zwak en schuldig.
De patiënten hebben zo’n grote drang om te eten dat ze eetbuien gaan plannen. Zo eten ze bijvoorbeeld op de hele dag en op het werk niets zodat ze ’s avonds heel veel kunnen gaan eten. Het aantal eetbuien verschilt per patiënt. De ene patiënt heeft er twee per week en de ander heeft er meerdere op een dag.
Na een eetbui proberen de patiënten hun eten zo snel mogelijk kwijt te raken. Dit kunnen ze doen door hun vinger in hun keel zodat het eten wordt uitgebraakt. Sommige patiënten nemen laxeermiddelen.
Net als bij anorexia dwingen de patiënten zich tot overmatige activiteiten. Ze joggen bijvoorbeeld heel veel, doen buikspieroefeningen of proberen weer af te vallen.
De oorzaken van boulimia zijn vooralsnog onbekend. Er spelen culturele, sociale, psychologische en biologische factoren een rol in het ontstaan. De factor waar nu het meest over gesproken wordt is de grote nadruk op slankheid. De patiënten willen graag lijken op bekende modellen die heel dun zijn. Een andere oorzaak van boulimia kan nare ervaringen van vroeger zijn, te denken aan incest of het verliezen van een geliefd persoon.
Boulimia komt vooral voor bij jonge vrouwen meestal in de leeftijd van 15 en 29. In Nederland zijn er ongeveer 25.000 patiënten bekend. Per jaar komen er ongeveer 1800 patiënten bij. Slechts 6% van de patiënten zoekt hulp.

Ik word steeds wanhopiger achter mijn werktafel. Ik denk almaar aan wat er in de keuken te vinden is: havermout, toasties, choco, wafels, chips en ijs."

Binge Eating

Binge eating disorder (BED) betekend (vr)eetbui. Tijdens een eetbui hebben de patiënten zichzelf niet meer in de hand en kunnen ze niet meer stoppen met eten. Dit lijkt om boulimia maar toch zijn er enkele verschillen.
Bij boulimia hebben de patiënten na een eetbui spijt en willen ze al het eten zo snel mogelijk uit hun lichaam verwijderen. Bij bring eating is dit niet het geval. Doordat de patiënten na de eetbuien geen actie ondernemen om het gewicht te verliezen krijgen ze overgewicht.

Een echte oorzaak voor deze eetstoornis is niet te noemen. Vaak heeft het te maken met nare gebeurtenissen uit het verleden. Als de patiënt aan de gebeurtenis terugdenk en gaan eten vergeet hij wat hij heeft meegemaakt.

“Je gedachten (eten-eten-eten) draaien non-stop (eten-eten-eten). Je denkt (eten-eten-eten) maar aan 1 ding. Het (eten-eten-eten) wringt zich overal (eten-eten-eten) tussendoor en slorpt al je (eten-eten-eten) energie op. Zodat je niets (eten-eten-eten) overhoudt voor andere (eten-eten-eten) dingen.”

Overgewicht

Vijftig jaar geleden was overgewicht niet zo´n veel voortkomend probleem als nu. Begin jaren 80 had 33 van de 100 volwassen overgewicht. In 2002 is dit verhoogd tot 45 van de 100 volwassenen.
Mannen hebben meer last van gewichtsproblemen als de vrouwen. In 2002 had onder het mannelijk geslacht 6 op de 10 last van overgewicht, terwijl bij de vrouwen 4 op de 10 last had van overgewicht.
De oorzaken van het vele overgewicht is een verkeerde leef- en eetgewoonte .Er wordt veel tussendoor gegeten, er is een verkeerde samenstelling van eten, er wordt onregelmatig geleefd en inverhouding te weinig bewogen.
Maar uit een bevolkingsonderzoek in Canada en uit tweelingonderzoek blijkt dat er ook een erfelijke aanleg voor overgewicht bestaat. Kinderen die om een bepaalde reden dik zijn, hebben bij ouders met normaal gewicht 24% kans om een dikke volwassenen te worden. Deze kans stijgt naar 62% als een van de ouders overgewicht heeft.
Overgewicht brengt veel risico factoren met zich mee voor bepaalde ziektes.
Enkele vormen van kanker komen vaker voor bij mensen met overgewicht dan bij mensen met een normaal gewicht. Borstkanker is hier een van door het overgewicht komt er een verhoogde oestrogeenconcentratie in het bloed wat kan leiden tot borstkanker. Bij mannen is prostaatkanker een risicofactor door het overgewicht komen er meer eiwitten en hormonen in de lichaamsvetten. Dit bevorderd kankergezwellen bij mannen.
Door het gewicht wat op de gewrichten drukt heeft veel van de mensen met overgewicht last van hun gewrichten. Hierdoor kunnen slecht lopen en bewegen en kunnen ze zelfs arbeidsongeschikt verklaard worden.

Hieronder kun je in een tabel zien waar mensen met overgewicht last van heeft en met welke maten.

80% te hoog cholesterolgehalte 70% jicht (afzetting van zouten in pezen, gewrichten, kraakbeen en ingewanden) 60% hartfunctiestoornissen 53% skeletafwijkingen / ziekten 50% te hoge bloeddruk 45% galstene

“Een schijnleven, dat leidde ik. Pas toen ik uit de wereld van mijn eetstoornis stapte kwam ik erachter hoe de echte wereld eruit zag.”

Gevolgen van een eetstoornis

De gevolgen van een eetstoornis kunnen erg uit de hand lopen. Zoals boven te lezen blijkt dat de dood kan volgen. Als de patiënt de ziekte overleefd zijn de gevolgen erg vervelend, pas als de patiënt weer normale gewoontes en een normaal gewicht heeft verdwijnen de klachten.
*Bij bring eating zijn de gevolgen overgewicht. Hierdoor kan de patiënt bijvoorbeeld last krijgen van een te hoog cholesterol, hoge bloeddruk, vochtophoping en slaapstoornissen.
*De gevolgen van anorexia zijn menstruatiestoornis, dit kan in het ergste geval ook leiden tot onvruchtbaarheid. De ademhaling en de hartslap worden trager, de bloeddruk daalt ook. Als gevolg hiervan voelen de patiënten zich moe, duizelig en depressief. Doordat er weinig eten door het lichaam wordt verbrand daalt de lichaamstemperatuur, als gevolg daarvan kan over het hele lichaam dosachtige beharing ontstaan. Door dat het lichaam uit balans raakt verslechtert het gebit en de haren, hierdoor kan haaruitval leiden. De huid wordt droog en schilferig en verslapt waardoor hij gaat hangen. Het spierweefsel wordt afgebroken als de patiënt sterk vermagerd, hierdoor wordt de patiënt slap. Het honger- en verzadigingsmechanisme raakt uit balans, de patiënt voelt niet meer wanneer het lichaam honger heeft en negeert dit gevoel. Patiënten slapen slecht, ze slapen slecht of zijn vroeg in de morgen wakker. Door het weinige eten ontstaat er een tekort aan mineralen en vitamines. Patiënten die laxeermiddelen gebruiken en regelmatig braken kunnen stoornissen is het lichaam ontstaan. Dit kan leiden tot nier- en leverbeschadiging, spierkrampen, hartritmestoornissen en zelfs tot hartstilstand. *Een gevolg van boulimia kan net zoals anorexia menstruatiestoornis zijn. Ook wordt het honger– en verzadigingsmechanisme verstoord waardoor de patiënt niet meer weet of hij honger heeft en of hij vol zit. Door het braken komen in de slokdarm en in de mondholte maagzuur. Dit tast het glazuur op de tanden aan en kan keelpijn en langdurige heesheid ontstaan. Door het gebruik van laxeermiddelen raakt de vochthuishouding uit balans, gevolgen kunnen zijn een lage bloeddruk, duizeligheid en flauwvallen. Bloedarmoede kan optreden doordat er een tekort aan vitaminen en mineralen ontstaat. Bij patiënten die regelmatig veel eten rekt de maag uit, in het ernstigste geval scheurt de maagwant door het plotseling uitzetten van de maag. Dit laatste komt echter niet zo vaak voor. De patiënt kan verslaafd raken aan laxeermiddelen door het vele gebruik hiervan.

Patiënten voelen zich vaak geïsoleerd en verlaten. De omgeving begrijpt niet dat de patiënten hun lichaam heel anders ervaren dan anderen het zien. De vermagering en het abnormale gedrag roepen veel onbegrip en bezorgdheid op bij familie en vrienden. Daarom proberen zij hun eetstoornis zo veel mogelijk verborgen te houden en zullen zij allerlei smoesjes en uitvluchten verzinnen. Hierdoor kunnen zij door hun omgeving als leugenachtig of onbetrouwbaar worden ervaren.
Patiënten gaan zich op den duur steeds meer afzonderen van de mensen om hen heen. Ze zijn uiteindelijk alleen nog maar bezig met wel of niet eten, met dik of dun zijn, of met hardlopen, fietsen of zwemmen. Hoewel ze vaak grote moeite doen om zich zo aangepast mogelijk te gedragen, zijn zij zo door hun ziekte geobsedeerd, dat zij haast niets meer voor andere mensen of zaken kunnen voelen. Zij komen daardoor al gauw in een sociaal isolement.


“Toen ik geconfronteerd werd met het feit dat ik botontkalking en haaruitval had en dat ik nagestaard werd op straat ben ik me gaan realiseren dat ik weer moest gaan eten, als ik nog verder wilde leven.”

Wat voor hulp is er te krijgen en hoe kunnen eetstoornissen behandeld worden.

Eetstoornissen zijn ernstige ziekten. Ze hebben grote lichamelijke en sociale gevolgen. Het duurt lang voordat een patiënt genezen is. Naarmate een eetstoornis langer duurt, wordt het moeilijker deze goed te behandelen. Veel patiënten zoeken geen hulp omdat ze niet zien wat ze zichzelf aan doen en waar ze aan leiden. Naar de buitenwereld ontkennen ze vaak dat ze ziek zijn. Als ze de stap naar hulp hebben gezet is het belangrijk dat ze het gevoel hebben dat ze serieus worden genomen. Ze moeten vertrouwen hebben in hun behandeling en kunnen geloven dat ze beter kunnen worden.
Er zijn verschillende behandeling mogelijk. Een van de eerste doelen van de behandeling is het herstel van het gewicht. Daarnaast is het belangrijk dat de patiënten een ander zelfbeeld krijgen. De meest gebruikte behandeling is de gedragstherapeutische behandeling. In deze behandeling wordt geleerd hoe de patiënt om moet gaan met hun stijgende gewicht. Dit wordt gedaan door hen bloot te stellen aan de angstige situatie meer te eten en aan te komen totdat zei hiermee vertrouwd raken en zien dat hun vroegere leefgewoonte ongezond was.
Met behulp van cognitieve therapie leren de patiënten de verkeerde opvattingen over hun gewicht en lichaam te veranderen. Ze leren om trots te zijn op hun lichaam.
De behandelingen kunnen in groepsverband zijn of individueel. Vele wordt groepstherapie aanbevolen omdat ze dan met lotgenoten zijn. En ze zien dat ze niet de enige zijn. Zo´n behandeling duurt 3 maanden.
Bij extreme gevallen waarbij de patiënten met de dood worden bedreigd is ambulante behandeling nodig. Bij deze behandeling word je opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis of een speciale kliniek. De patiënten worden 24 uur per dag in de gaten gehouden. En liggen vaak aan zonde voeding. Helaas zijn er veel patiënten die de ziekte niet overleven.

Er is een stichting genaamd de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa zij geven voorlichtingen over het ontstaan en verloop van de ziektes. Sinds kort hebben ze een programma opgezet voor scholen leraren kunnen hun les programma´s downloaden van hun site www.sabn.nl.
Hierbij worden de kinderen gewaarschuwd zodat ze een eetstoornis kunnen herkennen bij een ander of bij hun zelf.
De vereniging eetstoornis net heeft een enquête gedaan onder 5617 mensen over je eerste reactie over anorexia. Hieronder zie je de resultaten.

Wat is je eerste reactie? (5617 stemmen)


ik kan er niet naar kijken 11.6%
ik vind het absoluut niet mooi 24.5%
ik wantrouw dit soort aandacht 4.4%
zolang ik maar niet zo ben 48.7%
ik vind het mooi 10.8%

Bronvermelding

Zoekmachines
www.google.nl
www.altavista.nl

Sites over eetstoornissen
www.sabn.nl
www.eetstoornis.be

REACTIES

I.

I.

in de inhoudsopgave staat dat er ook dat het aantal sterfgevallen bij staan, maar die staat er niet bij....

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.