Anne Frank

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1826 woorden
  • 14 februari 2005
  • 116 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 116 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Inhoud

Anne Frank
Adolf hitler aan de macht
Het mooiste verjaardagscadeau
Deportatie van Joden
Onderduiken
Verraden
Concentratiekamp: Auschwitz
Bergen-Belsen
De bevrijding
Nawoord
Bronvermelding

Anne Frank
Op 12 juni 1929 word Anne in de Duitse stad Frankfurt am Main geboren. Haar zus Margot is 3 jaar ouder dan zij. Haar vader Otto (Frank) was toen 36 jaar en haar moeder Edith (Frank-Hollander) 25, ze waren net 4 jaar getrouwd.
De familie is liberaals joods, dat is dat ze zich aan joodse tradities gebonden voelen, maar niet streng gelovig zijn.

In dat jaar woonde de familie Frank aan de Marbachweg 307, ze woonde daar omdat ze een huis met een tuin wilden.
Eind maart 1931 verhuist de familie frank weer, dit keer naar de Ganghoverstrasse 24, daar is het voor de kinderen veel leuker en gezonder. Tegen de tijd dat ze daar wonen is Otto alweer op zoek naar een ander huis in Amsterdam.

Adolf Hitler aan de macht
In het jaar dat Anne geboren wordt, gaat het erg slecht in Duitsland. Er is veel werkeloosheid en armoede. De meeste Duitsers zijn erg ontevreden. De NSDAP (Nationale Socialistische Duitse Arbeiders Partij) krijgt steeds meer aanhang, de leider van deze partij heet Adolf Hitler. De aanhangers van Adolf Hitler worden de Nazi`s genoemd. Volgens Hitler zijn Duitsers een soort supervolk, ze zijn de beste, de sterkste, en slimste mensen in de wereld. Hitler vind daarom ook dat Duitsers het recht hebben om andere volkeren te overheersen en tot slaaf te maken. Hij belooft het Duitse volk een prachtige toekomst.
Hitler geeft de schuld aan de Joden, hij zegt dat ze gevaarlijk zijn. Hij schreeuwt dat alle joden slecht, gemeen, en oneerlijk zijn. De meeste Duitsers dachten het wel leuk te vinden om beter te zijn dan andere volkeren en het was natuurlijk ook wel makkelijk om de schuld aan de Joden te geven. Maar er was een andere bedoeling van deze partij: ze zorgden er voor dat de Democratie en alle andere partijen, iedereen die niet op de NSDAP stemde in de gevangenis werd gegooid of in elkaar geslagen werd.
De meeste gevangenissen zaten al snel vol, maar de meeste Duitsers bewonderden Hitler. Ze zouden zonder erbij na te denken alles doen wat hij zei. Intussen probeert Hitler de haat tegen Joden nog wat sterker te maken hij probeert dat op allerlei manieren: via de radio, krant, film enz. Voor veel Joden werd het steeds moeilijker om normaal te kunnen leven, mannen en vrouwen verliezen hun werk, en kinderen moeten op school apart zitten van de niet joodse kinderen.

Het mooiste verjaardagscadeau
Op vrijdagmorgen, 12 Juni, is Anne om 6 uur in de ochtend al wakker. Dat is heel normaal, want ze is jarig! Vandaag wordt ze 13 jaar. Het is het jaar 1942 en het is oorlog. Nederland word al 2 jaar lang door de Duitsers bezet. Joden worden door Duitsers gediscrimineerd en vervolgt. Maar daar denkt Anne vandaag niet aan. Om 7 uur loopt ze naar de slaapkamer van haar ouders en even later verzamelt het hele gezin zich in de woonkamer. Vandaag zal Anne veel cadeautjes en snoep krijgen. Van haar ouders krijgt ze een dagboek. Ze is er erg blij mee, ze heeft nog nooit eerder een dagboek gehad. Anne heeft wel veel vrienden en vriendinnen, maar met hen praat ze alleen over alledaagse dingen. Anne besluit dat haar dagboek haar beste vriendin wordt. Ze noemt haar: Kitty. Op de eerste pagina schrijft ze: “Ik zal hoop ik alles aan jou toe te vertrouwen, zoals ik het nog nooit aan iemand heb kunnen doen, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn”.

Deportatie van Joden
Op Maandag 29 Juni staat er in alle kranten dat de Duitse bezetters hebben besloten om Joden over te brengen naar werkkampen in Duitsland. De Joden weten niet wat ze moeten doen, want het is moeilijk een plek te vinden om onder te duiken en je weet ook niet wie je kan vertrouwen.
Op Zondag 5 juli krijgen de eerste 1000 Joden een kaart op de bus. Ook Margot, de zus van Anne. Op de kaart die de Joden meekregen, stond een bepaald adres waar je je moest melden. Daar kreeg je een formulier waarop stond wanneer, hoe laat je trein vertrekt, en wat je mee moet nemen. Niemand wist wat er verder met ze zal gebeuren.
In 1942 en 1943 roepen de Duitsers alle Joden op voor deportatie, maar veel Joden kwamen niet opdagen.
De nazi’s verzonnen een hardere aanpak en gingen zonder aankondiging joden opzoeken en uit dat huis sleuren. Ook hielden ze razzia`s, dat houdt in dat ze een hele wijk afsloten en dan alle joden oppakte. Mensen worden hun huis uit gesleurd, in vrachtwagens geladen, en meteen per trein naar Westerbork vervoerd.
Ook worden de Nazi’s door een groot deel van de Nederlandse politie geholpen, zij werden de Nederlandse Nazi’s genoemd. Als ze bij Joodse gezinnen binnenvallen roofden ze alle spullen van waarde zoals geld, sieraden, en voedsel.
Eind September 1943 zijn bijna alle Joden in Nederland opgepakt. Dan gaan de (Nederlandse) Nazi’s extra moeite doen om ondergedoken Joden op te sporen. Veel Joden worden toch nog ontdekt en naar Westerbork gestuurd.

Onderduiken
Iedereen bij Anne thuis deed veel lagen kleding aan, want geen ene jood durfde om met een koffer vol kleren het huis uit te gaan.
Op 6 juni kwam Miep Gies (de vrouw die de familie Frank meehelpt met onderduiken) komt Margot ophalen om naar de geheimzinnige onderduikplek te gaan. Anne weet nogsteeds niet waar die plek is. Om half 8 ‘s ochtends gaan ook Anne en haar ouders van huis weg. Ze lieten het huis zo achter dat het zou lijken alsof ze meteen moesten vertrekken.
Otto, Edith, en Anne liepen door de stromende regen met allemaal een eigen tas met spullen erin. Pas op straat vertellen Anne’s ouders haar het hele onderduikplan. Otto verteld Anne dat de onderduikplek op zijn werk in zijn kantoorgebouw is. Alleen Victor Kugler, Johannes Kleiman, en Bep Voskuijl weten van de onderduikers. De vader van Bep, Meneer Voskuijl hoort het nieuws pas een paar weken later.
Als ze bij de Prinsengracht zijn aangekomen, neemt Miep de familie Frank mee het Achterhuis in (onderduikplek). Eenmaal aangekomen kijkt Anne om zich heen. Overal lagen stapels beddengoed en dozen, een onbeschrijfelijke rommel. Ze begonnen meteen met opruimen en pas een paar dagen later had Anne tijd om in haar dagboek te schrijven.

Verraden
Op een warme zaterdag, gaat Otto Frank naar de kamer van Peter (Peter is een andere onderduiker) om hem Engelse les te geven. Het was bijna half 11 toen Peter en Otto beneden schreeuwende en dreigende mannenstemmen hoorde. Een paar minuten later staan er 5 mannen in het Achterhuis. 1 van hen draagt het uniform van de Duitse Politie, de andere 4 waren waarschijnlijk Nederlandse Nazi`s. De 5 mannen weten alles en Victor Kugler moest meekomen, ze gingen naar boven, de boekenkast werd opengemaakt en ze gingen naar binnen. Even later komt een Nederlandse Nazi met een getrokken pistool, de kamer van Peter binnen. Otto en Peter moeten mee naar beneden komen, daar zien ze alle andere onderduikers met hun handen in de lucht tegen de muur staan, ook Anne.
De Duitse Nazi vroegen om geld en sieraden. Hij pakte een tas van de grond en schudde die leeg. De dagboekpapieren van Anne vielen eruit. Karl Sielberbauer gelooft niet dat de onderduikers 2 jaar lang in het achterhuis verstopt hebben gezeten, maar Otto wijst naar de groeistreepjes van Anne op de muur.

Concentratiekamp

Auschwitz
Op 3 December gaat de familie Frank samen met ongeveer 1000 anderen met de laatste trein naar Auschwitz in polen. 3 dagen lang zitten ze in een wagon met ongeveer 70 anderen. Op 6 december komt de trein in Auschwitz aan. Ruim de helft van alle mensen word diezelfde dag nog vermoord. Anne ontkomt hieraan omdat ze pas 15 is geworden.
Alle mannen en vrouwen werden van elkaar gescheiden. Iedereen wist dat ze elkaar waarschijnlijk niet meer zouden zien. Edith en haar dochters blijven bij elkaar. Otto, Peter, en Victor moeten naar het mannenkamp toe. De omstandigheden in Auschwitz was vreselijk, er was bijna geen eten en drinken. Er waren ook geen medicijnen, veel mensen overleden door ziektes. Elke dag werden er mensen zonder reden door de bewakers doodgeslagen en er werden per dag 1000 Joden vergast. Ondertussen kwamen de Russen uit het oosten. De Duitsers weten dat ze de oorlog hebben verloren. Daardoor wilde ze hun sporen van hun misdaden zoveel en zo goed mogelijk uitwissen. Mensen werden doodgeschoten en in massagraven begraven. Er werden ook gevangenen naar andere kampen vervoerd, ook Anne en Margot moesten mee.

Bergen-Belsen
Eind Oktober 1944 moeten Anne en Margot hun moeder Edith verlaten. Ze worden overgebracht naar Bergen-Belsen. Het was er erg koud en er was weinig eten. Het kamp was overvol en er heersten erg veel besmettelijke, maar ook gevaarlijke ziekten. Edith Frank leeft nog 2 maanden nadat Anne en Margot moesten vertrekken. Ze was overleden in Auschwitz, op 6 januari 1945. Intussen proberen Anne en Margot in leven te blijven. Ze slapen in een barak die heel vol is.
In maart 1945 sterft Margot door Tyfus, een paar dagen daarna sterf ook Anne door Tyfus.
Enkele vrouwen die het kamp hebben overleeft, hebben Anne en Margot daar gezien en/of gesproken.

De bevrijding
Otto Frank is de enige die de oorlog overleeft heeft. Zijn kamp werd door de Russen op 27 januari 1945 bevrijd. Otto wil terug naar Amsterdam. De russen brengen hem daarheen. Op 3 juni komt Otto aan in Amsterdam en gaat meteen naar Miep Gies. Otto verteld dat Edith dood is, maar dat hij hoop heeft dat Anne en Margot nog leven, want Otto heeft gehoord dat Bergen-Belsen geen vernietigingskamp is. Otto trekt in bij Miep en haar man Jan. Bijna 2 maanden later hoort Otto dat elletwee zijn dochters overleden zijn. Doordat het nu zeker is dat Anne dood is haalt Miep de dagboekpapieren tevoorschijn die Anne aan Miep in bewaring heeft gegeven. Otto gaat alles meteen lezen en is ontroerd en verbaast. Hij wist nooit dat Anne alles wat er in het Achterhuis is gebeurd zo nauwkeurig heeft verteld in haar dagboek. Omdat het Anne’s droom was om schrijfster te worden, begint hij met het zoeken naar een uitgever. Hiermee heeft Otto Anne’s wens toch nog uit laten komen. Pas in de zomer van 1947 word haar dagboek uitgegeven. Haar dagboek is nu vertaald en in bijna alle talen uitgegeven.

Slotwoord
Ik heb Anne Frank uitgekozen, omdat zij mij het meeste interesseerde. Ik ben in groep 8 met kamp naar Westerbork geweest en ik vond dat wel interessant. Verder heb ik wel eens les over haar gehad en wilde altijd al een werkstuk over haar maken. Dus dit was een goede reden om haar te kiezen.

Bronvermelding
Ik heb informatie van www.annefrank.nl, www.scholieren.com en van www.google.nl afgehaald. Ik heb bij de trefwoorden: Anne Frank, Bergen-Belsen, Auschwitz, Westerbork, concentratiekamp, Waalsdorpervlakte, joden en Hitler gekeken.
En uit een tijdschrift dat ik vroeger op school heb gehad over Anne Frank.
De plaatjes heb ik ook van google afgehaald.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

het is een goede werkstuk alleen ik mis de plaatjes

16 jaar geleden

C.

C.

Dit is een hele mooie werkstuk maar er zit 1 schoonheid foutje in! :P
Doei!

14 jaar geleden

M.

M.

Wooo, mooi werkstuk. 'k heb er een paar stukjes uit gekopieerd WOW!

10 jaar geleden

E.

E.

omg.. allemaal fouten. Het is verleden tijd dan moet je het niet in tegenwoordige tijd zeggen :O

10 jaar geleden

S.

S.

leuk werkstuk wel wat foutjes en wel jammer dat er geen plaatjes zijn :(

10 jaar geleden