Escher, of volledig, Maurits Cornelis Escher is een van ‘s werelds beroemdste grafici. Zijn werk wordt door miljoenen bewonderd over de hele wereld. Hij staat vooral bekend om zijn onmogelijke tekeningen zoals klimmen en dalen, of relativiteit. Ook zijn metamorphoses zijn zeer bekend.
Ondanks zijn onmogelijke tekeningen slaagde hij er ook in om realistische werken te maken in de tijd dat hij in Italië woonde en werkte. Een goed voorbeeld hiervan is de litho castrovalva. In dit werk is zijn fascinatie voor hoog en laag, en dichtbij en verweg goed terug te zien.
Gedurende zijn leven heeft Escher 448 litho's, houtsnedes en houtgravures en meer dan 2000 tekeningen en schetsen gemaakt. Leuk weetje, Escher was, net als een paar van zijn beroemde voorgangers zoals Michelangelo en da Vinci, linkshandig.
Tekenen was ook niet het enige wat hij deed. Hij maakte ook veel tapijten, illustreerde boekkaften en ontwierp postzegels en wandschilderingen.
Het begin
Escher werd geboren als de jongste zoon van George Arnold Escher als deel van een al vrij intellectuele familie. Zo was zijn neef een componist. In zijn opleiding kwam Escher er al snel achter dat hij tekenen leuk vond, maar zijn interesses stoppen daar dan ook. Hij was een slechte leerling en is daardoor ook twee keer blijven zitten. Na zijn vooropleiding ging hij bouwkunde studeren, iets wat zijn vader vond dat hij moest doen, maar al snel ging zijn aandacht uit naar de sierende kunsten waar hij les kreeg van Samuel Jessurun de Mesquita. Na zijn school verlaten te hebben in 1922 reisde hij maar al te graag naar landen als Spanje en Italië waar hij landschappen tekende. In de latere periode is hij ook een aantal keer verhuisd tussen landen wegens politieke redenen. Uiteindelijk kwam hij in Baarn terecht rond 1941, zijn productiefste periode.
Stijl door biografische factoren
In het begin was techniek belangrijk voor Escher (en dat zou ook zo blijven), maar op een gegeven ogenblik was technische vaardigheid niet meer het hoofddoel. Escher wil dan de wonderlijke ideeën in zijn hoofd uitdrukken in prenten, en techniek was hiervoor slechts een middel. Toen hij nog op de basisschool zat zorgde zijn slechte gezondheid ervoor dat hij in een kinderpension terecht kwam in Zandvoort waar hij erg in zichzelf gekeerd was en een makkelijke prooi voor pesterijen was. Op school waren zijn punten dan ook heel slecht. Alleen voor tekenen stond hij een voldoende. Zijn stijl komt vooral voort door zijn fascinatie voor wiskunde die hij op jongere leeftijd al ontwikkeld had, samen met zijn talent voor tekenen. Lithografie is iets wat hij overgenomen had van Samuel Jessurun de Mesquita en daarom is deze techniek toegepast in zijn meeste werken.
Het oeuvre
Het oeuvre van Escher is een breed scala aan werk. Het oeuvre van Escher bestaat uit houtsnede, houtgravure, lithografie en in mindere mate ook mezzotint. Hierbij varieert ook zijn werk in zowel onmogelijke werken en realistische werken.
Analyse
Hand met spiegelende bol
Dit werk van Escher uit 1935 is een litho, te herkennen aan de korrelige textuur die zichtbaar is. De rede voor mijn keuze van dit werk, ook in verhouding met het andere werk dat ik gekozen heb, is laten zien hoe breed de verschillende kwaliteiten van Escher lopen en hoe hij op alle gebieden weet uit te blinken. In dit werk laat hij zien hoe realistisch hij te werk kan gaan. Wat de werkelijke naam van dit werk is, daar valt nog over te discussiëren. Zo wordt het soms hand met spiegelende bol genoemd, maar ook zelfportret met spiegelende bol. De spiegeling hield Escher bezig en speciaal de bolle spiegeling. In 1920 maakte hij na een bezoek aan de Grote Kerk in Haarlem een pentekening met een bolspiegeling. Hij ging in die tijd in Haarlem naar school, hij volgde er de opleiding tot graficus. In Hand met spiegelende bol zie je de ronde lijnen, maar is het wel subtiel. Het valt niet meteen op dat het plafond rond loopt, of dat de lamp zo vreemd hangt. In het midden van de bol zit Escher die je aankijkt. Achter en naast hem is het atelier in Rome waar de familie toen woonde zichtbaar. Het is ordelijk en opgeruimd. De bol zelf wordt vastgehouden door zijn rechterhand. Het is namelijk zo dat het lijkt op zijn linkerhand, maar aangezien het een litho is wordt zijn werk gespiegeld. Verder is het oog voor detail in dit werk van Escher intrigerend om te zien. Elk rimpeltje in de hand is aanwezig en de rondingen in de bol lijken allemaal te kloppen op een manier waardoor het geen misvormde kamer lijkt. Iets wat ik waarschijnlijk zelf nooit voor elkaar zal krijgen. Het werk zelf is natuurlijk zwart wit. Dit omdat het een litho is en je bij het ontwikkelen van een litho nu eenmaal niet kan werken met kleur, tenzij je hem later nog inkleurt maar dit was geen voorkeur voor Escher, kijkend naar een paar van zijn andere werken. Ook werkte hij me gebruik van schaduw, goed te zien in zijn hand. Ook dit was een kwaliteit die Escher volledig onder de knie had. Op deze manier lukt het hem om diepte te creëren en de hand dimensie te geven.
Belvédère
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden