Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Willem van Oranje

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo | 2484 woorden
  • 12 mei 2005
  • 353 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
353 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud Voorwoord Zijn jeugd Huwelijken Belangrijke gebeurtenissen Willem van Oranje en de 80-jarige oorlog
De aanslagen op Willem
Weetjes Bijlage Nawoord
Literatuurlijst Voorwoord Een werkstuk maken over een geschiedenis onderwerp dat is erg lastig. Vorig jaar had ik het over de Tweede Wereld oorlog gedaan, daar had ik toen een goed cijfer voor gehaald. Voordat ik begon had ik een paar onderwerpen waar ik het wel over zou willen doen. Dat zijn: het paard van Troje, Koning Arthur en de 80-jarige oorlog . Ik had eerst gekozen voor de 80-jarige oorlog. Toen ik bezig was met dat werkstuk vond ik het toch te moeilijk, maar wou wel iets uit die tijd doen. Ik las de spullen die ik had erg goed door en zag dat er veel over Willem van Oranje werd verteld. Ik dacht, waarom zou ik het daar niet over doen. Dus daarom heb ik Willem van Oranje als onderwerp gedaan. Ik heb als onderzoeksvraag gekozen ‘was Willem belangrijk voor Nederland’. Zijn jeugd Willem geboren Willem is geboren op 24 april 1533 in het kasteel Dillenburg (dit ligt tussen de plaatsen Dusseldorf en Wiesbaden in Duitsland). Zijn ouders waren graaf Jan van Nassau en gravin Juliana van Stolberg . Op dat kasteel woonden de graven van Nassau die heersten over het gebied Nassau waaronder Willems vader. Ook de 15 broers en zussen woonden op dit kasteel.
Het verloop van Willems dag Na zijn 5de verjaardag zag zijn dag er ongeveer zo uit. Om 7 uur gingen ze met ze allen eten. Om 10 uur gingen ze weer eten maar nu aten ze alleen vlees. Tussen 10.30 en 14.00 gingen ze werken, Willem ging naar school en leerde de normale vakken maar ook vakken zoals Latijns, Frans en Italiaans. Later kreeg hij ook les van zijn vader om het graafschap te besturen. 14.00 gingen ze weer eten, nu aten ze alles. 14.30 gingen ze weer aan het werk en Willem naar school. Ze werkte tot 19.00 en gingen toen weer eten, om 20.00 licht Willem op zijn bed. Zijn oom In 1544 ging een goede oom dood van hem genaamd Rene van Chalons. Hij was Prins van Oranje en hij had in zijn testament gezegd dat Willem alles zou krijgen (Zijn oom had geen kinderen of andere erfgenamen). Dat gebeurde dan ook Willem kreeg op zijn 11de grote stukken van Nederland. Willem moest daarom naar Brussel om rooms katholiek opgevoed te worden anders kon hij geen stadshouder worden. Na zijn op leiding, die hij kreeg van Karel de 5de was hij een van de machtigste mannen (eigenlijk een jongetje) uit de Nederlanden. Op zijn 14de was zijn jeugd eigenlijk wel afgelopen. Hij was nu graaf van Nassau en Prins van Oranje en stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht. Hij is ook nog benoemd tot lid van de Raad van State. Huwelijken Eerste vrouw Willem is 4 keer getrouwd geweest. Op 6 juli 1551 trouwde Willem met Anna van Buren. Dit was geen huwelijk dat echt om de liefde was. Willem was meer uit op het geld en omdat Anna erfdochter van de rijke man Maximiliaan van Buren was. Toch waren ze niet heel ongelukkig, want ze hadden 3 kinderen. hellaas stierf Anna op 24 maar 1558. Willems vriendin Vlak na de dood van Anna ging hij een relatie (niet gerouwd) aan met Eva Eliver. Met Eva kreeg hij 1 zoon die later admiraal van Zeeland wordt. Na 2 jaar zag Eva Willem niet meer zitten en heeft het toen uitgemaakt. Zij is toen met de secretaris van Hulst getrouwd ‘Arondeaux’. Tweede vrouw Het tweede huwelijk van Willem was een en al waardeloos. Willem vond Anna van Saksen lelijk van uiterlijk en boos van humeur. Ze is ook heel luthers opgevoed niet zoals Willem, hij is gemengd opgevoed. Hierdoor was er veel kritiek van de familie van Anna. Door alle protesten ging de bruiloft toch door op 25 augustus 1561. Waarom Willem met haar getrouwd is, zou zijn door de vele steun die de Saksen Willem zouden geven in die tijd van crises. Ze hebben 1 zoon en 2 dochters gekregen. In 1575 zagen ze elkaar helemaal niet meer zitten en gingen scheiden. Ook omdat Anna was vreemd gegaan. Derde vrouw Op 24 april 1575 trouwt Willem met Charlotte de Bourbon dit gebeurde in Dordrecht. Charlotte was een Franse prinses die het te saai vond in het nonnenklooster en daar ontsnapt is. Ze is naar de Nederlanden gegaan om te trouwen met Willem. Charlotte is een veel betere vrouw als zijn vorige vrouwen. Ze schenkt hem maar liefst 6 dochters. In 1582 sterft ze helaas aan een hartstilstand.
Vierde vrouw Drie jaar later trouwt Willem weer. Hij trouwt nu met Louise de Colligny. Hoewel dat Willem een stuk ouder is als zijn bruid is het geen ongelukkige paar. Ze krijgen 1 zoon. Belangrijke gebeurtenissen Beeldenstorm
Er waren niet veel protestanten meer. De meeste waren gevlucht andere waren nog gewoon in hun plaats waar ze woonden of ze waren dood. Degene die in hun plaats bleven wonen hadden de kans om opgepakt te worden. En dan in een gevangenis te komen, gemarteld te worden of ter dood veroordeeld te worden. Want een ander geloof hebben was erg strafbaar. De rooms katholieken noemden mensen die in een andere geloof hadden ketters. Die ketters hadden dan af en toe een geheime bijeenkomst waar ze een soort kerkdienst hielden. Op 1 van zo een geheime bijeenkomst in Steenvoorde werd er gezegd door de dominee dat ze alle heiligdommen van de rooms katholieken kapot zouden maken. Dat gebeurde ook, vanuit de omstreken van Antwerpen werd zo richting het noorden alle kerken, kapellen, abdijen en kloosters vernield. Eigenlijk is de beeldenstorm een verzamelnaam voor alle vernielingen in de Nederlanden. Uit wraak had Philips de 2de, de hertog van Alva gestuurd om alle protestanten te doden net zoals de landheersers. Alleen Willem was gevlucht alle andere die bleven zijn gedood. Dit omdat ze de mensen gewoon de beelden lieten kapot maken en niks deden. De slag van Heiligerlee Willem had vanuit Duitsland (daar was hij naar toe gevlucht) allemaal invallen naar de Nederlanden. Bijna al deze invallen zijn mislukt. Veel van zijn broers vonden op een van deze invallen de dood. Op 23 maart 1586 werd Willem’s grootste overwinning behaald. Een broer van Willem leidde dit leger en een andere broer vond op dit slagveld de dood. De legers die hij maakte waren meestal huursoldaten uit heel Europa. De Unie van Utrecht De Unie van Utrecht is een verbond dat de gewesten met elkaar hadden. De gewesten zijn Holland, Zeeland, Geerle (Gelderland en een stukje in Duitsland), Groningse Ommelanden ( de provincie Groningen ). Later dat jaar kwamen ook nog Overijssel, landschap Drenthe en Friesland en de steden Venlo, Antwerpen, Breda, Brussel, Brugge, Leper en Lier. Dit verband is op 23 januari 1579 in Utrecht. Zoals je niet zit er ook Belgische plaatsen tussen. Dat klopt want vroeger hoorde België bij Nederland. Den Briel Heel veel van de protestanten zijn gevlucht. Er waren er ook heel veel op het water gevlucht om daar op boten te leven. Dit om elke schip van Spanje te kapen. Deze mensen worden watergeuzen genoemd. De watergeuzen hadden nog niet echt veel veroverd tot dat ze het stadje Den Briel overvallen. Dat gebeurde op 1 april 1572. Van deze slag komt de uitspraak ‘op 1 april verloor Alva zijn bril’.
Willem van Oranje en het verzet Hoe kwam Willem in het verzet? Willem is in het verzet gekomen door zijn huwelijk met Anna van Saksen. Vlak erna ging hij zich een beetje bemoeien met de godsdienstige bewegingen in de Nederlanden. Willem was gemengd opgevoed eerst luthers later rooms katholiek. Hierdoor was zijn interesse in het geloof afgelopen. Ook zijn interesse in de oorlog nam af, want de oorlog gaat grotendeels over het geloof. Maar toen hij in Frankrijk was hoorde hij van Hendrik de 2de dat hij samen met Philips de 2de een plan had. Het plan was alle protestanten te vermoorden. Hier schrok hij erg van en op een vergadering van de Raad van State is hij ervoor uitgekomen dat hij er fel op tegen is. Dit was niet het enige meningsverschil wat ze hadden. Philips had gezegd dat Willem geld moest vragen aan de mensen. Willem had nee gezegd omdat hij het niet eerlijk vind dat Philips alles krijgt en dat de mensen niks erbij krijgen. Waardoor Philips heel boos op Willem is geworden vanaf nu zijn ze de grootste vijanden. Beschermer van Nederland 1572 is Willem van Oranje als beste lid van het Raad van State en als beschermer van Holland. Dit is gebeurd in het hof van Dordrecht (hier heeft mijn vader op school gezeten). Een paar jaar later 1575 is Willem officieel stadhouder van Holland en Zeeland. Vroeger was hij ook stadhouder, maar was hij nog onder invloed van het Spaanse rijk en nu niet meer. Willem kon nu alles zelf bepalen en beslissen over zijn eigen land. Willems zoon Zoals je bij belangrijke gebeurtenissen kan zien, zijn veel van zijn broers dood gegaan in een strijd tegen Spanje maar ook een zoon van hem. Zijn eerste zoon had niks gedaan hij zat te studeren in Leuven toen Alva naar Nederland trok. Willem was gevlucht naar Duitsland. Maar zijn zoon bleef in Holland wat niet slim was. Want Alva kon Willem niet meer pakken dus had hij de zoon van Willem opgepakt en in de gevangenis gestopt. Ze hebben nooit meer iets van hem gehoord. Wilhelmus Iedereen kent wel een stukje uit het Wilhelmus maar bijna niemand weet waarom en wat het Wilhelmus is. Wij kennen het Wilhelmus als volkslied maar vroeger was het een strijdlied van Willem van Oranje. Dit gebruikte ze als motivatie om beter te vechten en om de tegenstander schrik aan te jagen. Als je de film Braeveheart kent, zie je ook dat ze zoiets deden om de tegenstander banger te maken en jezelf te motieveren (dit was wel in een heel andere tijd). Het Wilhelmus is in 1570 geschreven maar pas in 1937 is hij als volkslied gekozen. Veel mensen kennen het volkslied maar matig dat kun je zien bij bijv het voetballen. Het Nederlandse elftal houdt de mond meestal gewoon dicht of mompelt wat mee. De maker van het Wilhelmus heeft er aan gedacht om alle eerste letters van een complet bij elkaar te doen om Willem van Nassau te krijgen. Aanslagen op Willem Eerste aanslag Op 18 maart 1582 werd de eerste aanslag op Willem gedaan. Degene die dat deed was Jean Jaureguy, hij had opdracht gekregen van de Hertog Anjou, want Anjou had gezegd dat Willem vogelvrij was (vogelvrij is dat iedereen hem gevangen mag nemen of doden, hij krijgt er geen straf voor hij krijgt zelfs een beloning) . Gelukkig voor Willem is het goed afgelopen, want hij werd in zijn kaak getroffen en overleefde de aanslag. Na zijn aanslag lag Willem is een klooster om te herstellen, helaas ging het herstellen niet goed. Zijn vrouw en zijn zussen moesten om de beurt de wond dichthouden. Na enkele maanden was hij er bovenop. Voor zijn vrouw (Charlotte de Bourbon) was het iets te veel en stierf in het zelfde jaar.
Tweede aanslag Op 10 juli 1584 werd de tweede aanslag op Willem gedaan. Deze keer was het een Fransman die zich voordeed als protestant, Francois Guyan. In werkelijkheid was hij een extrememistische katholieker (net zoiets als een extrememistische moslim nu ). Willem dacht dat hij een goed protestante was. Francois kwam best vaak bij Willem om dingen te bespreken (wel met bewaking er bij). Willem had zoveel vertouwen in hem gekregen dat hij alleen door het prinsenhof liep. Francois zat te wachten in de trappen huis totdat Willem na zij eten de trap op ging. Een tijd later komt Willem de trap op, Francois trekt zijn pistool die hij mee gesmokkeld had en schoot 1 keer door Willem buik. Willem bleef nog even leven en zei tegen zijn zuster die het schot hoorde en er naar toe ging ‘mon dieu, mon dieu, ayez pitie de moi et de ce pauvre peuple’ of ook wel mijn god, mijn god, heb medelijden met mij en met dit arme volk. Deze zuster die vroeg aan hem of hij zijn geest in handen van Jezus Christus stelt. Willem gaf als antwoord ja, en overleed. De moordenaar Balthsar Gerard (dit was zij echte naam) werd vrij snel opgepakt. Hij is voor alle to schouwers die het wilden zien gruwelijk gemarteld en is aan de verwondingen overleden. Op 3 augustus 1584 wordt Willem begraven in Delft. Weetjes Weet je dat Dillenburg ook in Nederland ligt. Het ligt vlak bij Amsterdam
De taal die de prins sprak Frans was, terwijl hij in Duitsland was geboren en in Nederland woonde? Willem de Zwijger vertaald in het Frans Guillaume le Taciturne, in het Engels William the Silent en in het Duits Wilhelm der Schweiger is. Dit is zijn bijnaam. Deze kreeg hij, omdat hij goed een geheim kon bewaren en naar andere mensen kon luisteren. Alle opvolgers en hun partners vanaf Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk te Delft worden begraven. Ook Prinses Juliana, Prins Bernard enPrins Claus, zijn de afgelopen tijd in de grafkelders bijgezet. Balthasar Gerards (de moordenaar) in Frankrijk als held werd gezien. Er is in zijn oude woonplaats in Frankrijk een straat naar hem vernoemd? Dat is de Rue Gérard. De lijfspreuk van Maurits, de zoon van Willem van Oranje 'Je maintiendrai' is. Dat is Frans voor 'Ik zal handhaven'. Deze tekst staat nog steeds onder het rijkswapen van Nederland. Er voor het paleis Noordeinde in Den Haag een standbeeld van
Willem van Oranje te paard staat. Er in de tuin van Het Prinsenhof in Delft een standbeeld van Willem van Oranje staat. Bijlage Willem heeft veel brieven geschreven. Pas geleden is er een hele stuk over hem in PZC verschenen. Het stuk is als bijlage toegevoegd. Het Wilhelmus was en is heel belangrijk. Vroeger was het in oud Hollands geschreven echt heel raar. Ik heb hier de oude en nieuwe versie als bijlage toegevoegd. Een stukje van de unie van utrecht toegevoegd. Nawoord Dit werkstuk was erg moeilijk om te maken. Als ik het opnieuw mocht doen zou ik dit onderwerp niet kiezen. Maar toch, ik heb vrij veel dingen geleerd. Ik wist bijv niet dat Willem de voorvader was van ons koningshuis. Als antwoord op mijn onderzoeksvraag heb ik als antwoord. Ja, Willem was heel belangrijk voor Nederland. Waarschijnlijk als Willem niet had bestaan, was Nederland niet zo geweest als wij het kennen. Het koningshuis had dan helemaal niet bestaan. We hadden dan misschien wel een president gehad of zo. En het volkslied dat iedereen kent zou waarschijnlijk ook niet bestaan hebben. Literatuurlijst Boeken Het kinderboek gebakken rat met beuken blad. In dit boek ging het over het beleg van Haarlem. Geschiedenisboek spoorzoeken in de tijd 3 ( had ik op de basisschool gehad) Echt informatie boeken over Willem waren er niet. In de bibliotheek hadden ze alleen boeken met 300 tot 400 bladzijdes. Ik dacht ‘sorry’, dat is toch iets te veel om te lezen voor een werkstuk”
Internet www.wikipedia.org
www.google.nl
www.kennisnet.nl Anders Dingen die ik nog wist van bijv geschiedenis lessen
Andere werkstukken

REACTIES

M.

M.

bedankt gozer we hebben er veel aan gehad. Alleen die dokus naast mij heeft er niks aan gedaan. majah Bedankt ;)

18 jaar geleden

L.

L.

willem van orange is echt stoer

13 jaar geleden

O.

O.

Echt goed gemaakt

12 jaar geleden

E.

E.

Dude, Nice gemaakt :)! Ik heb er echt veel aan gehad man!

12 jaar geleden

S.

S.

thannks man ik heb er een 9,5 voor gekregen

12 jaar geleden

A.

A.

In hooftstuk 2: Het verloop van Willems dag. Staat latijns maar het is latijn

11 jaar geleden

S.

S.

hahahha egt bedankt !veel aan gehad,degene met wie ik het moes doen heef heel de week als een rund zitten stardolle :( tnx 4 ur help!

11 jaar geleden

A.

A.

Handig en super!!

11 jaar geleden

J.

J.

Hoop dat ik een goed cijfer maak ;)

10 jaar geleden

L.

L.

goed veel teks volgende keer wat minder

8 jaar geleden

J.

J.

Het is Latijn en niet Latijns

7 jaar geleden

J.

J.

Goed gemaakt, bedankt voor dit werkstuk. Het heeft mij erg goed geholpen. Een paar puntjes:
Bij eerste vrouw, onderaan:
"hellaas stierf Anna op 24 maar 1558." Helaas*
Bij tweede aanslag, midden:
"(net zoiets als een extrememistische moslim nu )" - spatie
Bij Willems vriendin:
"Vlak na de dood van Anna ging hij een relatie (niet gerouwd) aan met Eva Eliver." Gertrouwd*

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.