Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Werkstuk farao's

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 955 woorden
  • 31 oktober 2012
  • 222 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
222 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Werkstuk farao's.

Hoofdvraag: Wat zijn farao's?
Deelvraag 1: wat deden farao's?
Deelvraag 2: wanneer regeerden farao's?
Deelvraag 3: hadden farao's veel macht?
Conclusie hoofdvraag.

Wat deden farao's?

Farao’s waren er om het land te regeren. Zonder farao zou de wereld in wanorde vallen. De farao moest de rol van Horus vervangen, de zoon van Osiris. Farao’s namen belangrijke beslissingen zoals oorlog en vrede. Een farao kon doen wat hij wou, hij kon zelfs iemand de doodstraf opleggen.

Alles wat de farao wou, kreeg hij. De wil van de faro was de wet, alles en iedereen van zijn land was van hem. ’s Ochtends deed de farao altijd eerst een eredienst aan de goden.  Daarna luisterde hij naar het verslag van zijn vizier (dat is de eerste minister van de farao). Vaak bekeek hij  de nieuwe tempels die gebouwd werden. Deze tempels zijn bedoeld om de goden te eren met offers. De dag werd meestal afgesloten met een feest.

Natuurlijk werd er ook oorlog gevoerd. Dit deden ze om de macht te krijgen over een nog groter gebied. Egypte was verdeeld in twee delen: Boven-Egypte en Beneden-Egypte. Doordat farao Narmer (de eerste farao) Beneden-Egypte veroverde, droegen de farao’s een dubbele kroon : de rode kroon van Boven-Egypte en de witte kroon van Beneden-Egypte. 

Als de farao dood was, werd hij of zij meestal opgevolgd door een familielid. De farao had in zijn leven al de opdracht gegeven om een tempel te bouwen. In deze tempel zou hij liggen als hij dood was. Aan deze tempel werd soms wel jaren aan gewerkt. De farao kreeg allemaal offers mee in zijn graf voor in het Hiernamaals (leven na de dood). Ze kregen spullen mee als eten, vazen en voorwerpen. Als hij in zijn dood weer zou opstaan, zou hij hier gebruik van kunnen maken. De meeste farao’s kregen een mooi masker op, omdat ze dachten dat ze na de dood een God werden. 

Wanneer regeerden farao's?

De perioden dat farao’s regeerden, zijn opgedeeld in meerdere delen. Deze delen noemen ze dynastieën.

Dit zijn de dynastieën:

-Het Historische Tijdperk
-Het Oude Rijk en het Eerste Tussenrijk
-Het Middenrijk en het Tweede Tussenrijk
-Het Nieuwe Rijk en het Derde Tussenrijk
-De Latere Tijd.

Ongeveer vanaf 7000 v.Chr. trokken bevolkingsgroepen naar Egypte om daar te wonen in landbouwgroepen. Rond 5000/4000 v.Chr. begonnen mensen zich te specialiseren in beroepen en zo kwam er ook een dorpshoofd. Deze dorpshoofden werden machtiger en vochten met elkaar in kleine oorlogen. Rond 3200/3000 v. Chr begonnen de mensen met het maken van Opper- en Neder-Egypte, de stammen werden samen gevoegd en zo ontstond er twee, later één samengevoegde staat met aan het hoofd een koning die ook geëerd werd en  macht werd gegeven. Met de samenvoeging van het land begon de eerste dynastie. Vele verschillende farao’s hebben elkaar opgevolgd en meestal hun sporen nagelaten door graftomben, tempels, bouwwerken te bouwen.

De eerste farao regeerde rond 3100 v. Chr. Dit was Narmer (ook wel Menes genoemd).
Narmer veroverde Beneden-Egypte. De eerste vrouwelijke farao was Hatsjepsoet.
Zij werd farao omdat haar man (Thoetmozes ||) was overleden. Het volk vond het slecht dat er een vrouwelijke farao aan de macht was. Ze kleedde zich als man omdat ze zich schaamde.
Hatsjepsoet regeerde van 1479 tot 1458. De laatste farao, Cleopatra (ook een vrouw) regeerde tot 30 v. Chr. Zij vergiftigde zich zelf met 1 of meerdere slangen omdat zij was afgewezen door Antonius’ concurrent Julius Caesar.

Hadden farao's veel macht?

De farao’s waren de belangrijkste personen van Egypte. De eerste farao’s waren dan ook goden namelijk:  zonnegod Ra – De god van de wijsheid Toth – De god van de droge lucht Shu – De god van de aarde Geb – De god van de onderwereld Osiris – De god van de stormen en de wanorde Seth, en als laatste Horus de god van de hemel. Na het jaar 3000 v.C kwamen er menselijke goden. Deze mensen moesten dan de taak overnemen van Horus en waren dus ook belangrijke mensen. De reden waarom ze nog meer belangrijk waren kwam door de onmisbare taken van de farao. En hoe belangrijker je bent hoe machtiger natuurlijk. Eigenlijk kan je de rangen en standen (dus de macht) van de farao’s en hun volk indelen in een piramidevormige tabel. Je kan het beter in een piramide opdelen dan in een staaf, want van wat boven aan staat is een kleine hoeveelheid en wat onderaan staat is een grote hoeveelheid.

Conclusie hoofdvraag: wat zijn farao's?

Farao’s waren machtige mensen. Na de dood dachten ze dat ze  in het Hiernamaals een God werden. Ze werden meestal opgevolgd door een familielid. Sommige farao’s hadden wel 30 jaar de macht. Er waren ook vrouwelijke farao’s. De eerste (Hatsjepsoet) vond de bevolking niet goed. Ze vonden het slecht dat er een vrouw aan de macht was. De eerste mannelijke farao (Narmer) veroverde Beneden- Egypte. Vanaf die tijd droegen de farao’s een dubbele kroon: de rode kroon van Boven-Egypte en de witte van Beneden-Egypte.

Het tijdperk waarin ze regeerden, noemden ze dynatieën. In hun leven hadden ze al de opdracht gegeven om een tempel te laten maken voor hun dood. In hun kist kregen ze voorwerpen mee om mee te leven in het Hiernamaals. In het dagelijks leven gaven ze ook veel offers aan de goden. De dag werd meestal afgesloten met een feest.

Literatuurlijst

Boeken:

Het Oude Egypte
Schrijver: David P. Silverman
Jaar van uitgave: 2004
Plaats van uitgave: Kerkdriel
Gebruikte pagina’s: 20,110,112,192,206

Egypte in de oudheid
Schrijver: R. Hamilton
Jaar van uitgave: 2006
Plaats van uitgave: -
Gebruikte pagina’s: n83 t/m 89, 195.

REACTIES

B.

B.

mooi gemaakt kell

10 jaar geleden

S.

S.

hai ik ben sabientje en mijn gay broer rosin vond het slecht maar ik schitterend! xxx

9 jaar geleden

F.

F.

wat een gbjhfghndjkvhg werkstuk

9 jaar geleden

S.

S.

grappig

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.