InleidingDit verslag gaat over het verzet en collaboratie in Nederland tijdens de tweede wereld oorlog. De informatie heb ik gevonden op internet de meeste URL ’s heb ik via de mail gekregen nadat ik me het ingeschreven op een geschiedenis forum en daar een oproep had geplaatst.Verzet algemeenverzet betekend volgens het woordenboek: tegenstand. Dit verzet kon bestaan uit het vervalsen van persoonsbewijzen tot in de ondergrondse zitten. Een persoonbewijs is Eén van de meest ingrijpende beslissing uit de bezettingtijd. Alle Nederlanders, ouder dan 14 jaar, moesten zich met dit bewijs kunnen legitimeren. Dit had maar 1 dol voor de bezetters: gewoon weg mensen kunnen controleren. Als je dan joods was kon je snel worden afgevoerd. Er waren ook veel geheime blaadjes waar “slechte” dingen over Hitler en zijn leger in stonden. Deze drukkerijen mochten natuurlijk niet ontdekt worden. Als je in het verzet zat had je altijd een pasje bij je waarin dat stond. B.v. Dhr. p Ent droeg het altijd in zijn schoen. Maar verzetters deden ook normaal zoals b.v. de al eerder genoemde Dhr. p Ent die vaak voor eten zorgde zoals voor (Nederlandse) soldaten die de afsluitdijk verdedigde.Collaboratie algemeenCollaboratie betekend volgens het woordenboek: met de bezetters samen werken. Deze mensen waren voor de verzetters niet te vertrouwen. de zo genoemde klikspanen werkte samen met de Duitsers o.a. omdat ze bang voor ze waren of gewoon omdat ze in de politieke van Hitler geloofde. Maar soms waren een collaborant niet uit zijn vrije wil zo goed aardig voor de Duitsers zoals in het boek “tranen van vuur” door Deborah Omer waar een joodse jongen die lid is van een groot verzetsorganisatie lid is van het Duitse leger. Nog een voorbeeld is in een boek (waar ik de titel en schrijver niet meer van weet) waarin er een man altijd met de Duitsers om gaat maar op het eind blijkt dat er 2 joden bij hem in huis woonde hij ging met de Duitsers om omdat ze anders argwaan kregen waar die joden waren. Op het plaatje hier naast zie je de Hitler groet dit was de groet die iedereen die tot het bezet hoorde naar elkaar maakte nu is deze groet verboden. Er zijn ook mensen die ook collaborant waren maar daar nu spijt van hebben (de meerderheid denk ik) maar dat kwam omdat ze niet goed voor gelicht waren ze dachten dat hij een held was. “jullie moeten doen wat ik zeg. Ik ben jullie leider. Jullie hoeven niet meer na te denken, dat doe ik wel” Met die leus werd Hitler ’s partij de grootste. De mensen hadden niet door wat voor iemand Hitler werkelijk was!!

Geheime en verboden drukwerkZoals al eerder vermeld zijn er door veel verzeters (geheime) krantjes uitgebracht met spottende teksten over Hitler. Net als deze tekening hier naast waar als je het goed vouwt het gezicht van Hitler uit komt. Maar niet alleen in de kranten werd gespot met Hitler ook op aanplak biljetten en andere publieke toestanden werd er in het geheim dingen op geschreven. Mensen die het niet wisten en/of niet goed naar keken merkte er niet eens wat van. Dit was ook de bedoeling want als de Duitsers er achter kwamen gingen ze naar de drukkerij toe en werd de baas afgevoerd. Maar de Duitsers kwamen er achter en verboden toen verscheidenen drukwerken hier een klein overzichtje van wat er o.a. werd verboden vanaf eind 1940:• Albums (voor welk doel dan ook)

• Bloknootjes en boekjes voor bridge en andere spelen

• Drukwerk voor vreemdelingenverkeer

• Verschillende Enveloppen

• Fotokartonnen

• Gastenboeken

• Huisorganen met uitzondering van personeelsorganen

• Jubileum- uitgaven

• Kalenders met reclame- opdruk

• Legpuzzels

• Menukaarten

• Poëzieplaatjes

• Reclame -inlegvellen in kranten en tijdschriften

• Spelen, o.a. legpuzzels, behalve speelkaarten

• Telefoonnotitieblokken, Toerismekaarten

• Vloeibladen in chequeboekjes• WandspreukenConclusieAls eerste natuurlijk dat een oorlog nooit meer mag komen!!! Je kan wel zeggen dat de bevolking tijdens de oorlog uit 3 groepen viel: verzet, collaboratie of niks. We weten nu dat er veel drukwerk was verboden en dat het moeilijk was om in de oorlog te leven.Bron vermelding- internet, site ’s:http://www.geschiedenis.com/wo2/artikel/lijst.html

http://www.netcetera.nl/print/f2233.html

http://www.homepage.hetnet.nl/~aje/verhaal.html

http://www.geschiedenis.com/wo2/artikel/pb.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

than u
-X-

15 jaar geleden

H.

H.

ik vind dit echt geen 4 havo niveau

9 jaar geleden