Uitvindingen Renaissance

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 1120 woorden
  • 4 februari 2009
  • 97 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
97 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Uitvidingen in de Renaissance

1: Leonardo da Vinci
2: Boekdrukkunst
3: Andere Uitvindingen


De Renaissance heet niet zomaar wedergeboorte. Ook op het gebied van uitvindingen is veel veranderd. Je had bijv. Leonardo da Vinci maar ook Galileo Galilei. De uitvindingen van Leonardo werkten niet altijd. Die van Galileo Galilei daar in tegen werkten bijna altijd in de praktijk.

Leonardo da Vinci

Leonardo heeft ontzettend veel dingen bedacht. Hij had als klein kind al de droom om te vliegen. Om die droom waar te maken heeft Leonardo 3 dingen bedacht. Een helikopter. Deze helikopter boort zich als het ware de lucht in, door de vorm van een boor zou die moeten kunnen opstijgen. Alleen is dit ontwerp van Leonardo nog nooit van de grond gekomen, waarschijnlijk omdat het te zwaar was. Ook heeft Leonardo een parachute bedacht. Deze parachute is ook echt getest precies zoals Leonardo dat heeft ontworpen. De parachute is 10 bij 10 meter. En van linnen gemaakt. Van welke hoogte je ook springt je kan je niet bezeren. Leonardo bedacht ook een pedaal aangedreven vliegmachine. Leonardo liet zich bij dit ontwerp inspireren door vogels, door de op en neergaande beweging van de vleugels zou het ontwerp de lucht in kunnen gaan, maar als je het gewicht van de ketting, pedalen, vleugels, enz. bij elkaar optelt kom je uit op 272 kg, dit is veel te zwaar om op deze manier van de grond te komen.
Leonardo heeft niet alleen dingen bedacht voor in de lucht maar ook voor in het water. Zo ontwierp hij een raderboot, deze boot ging makkelijk vooruit door de afgestelde tandwielen, en kon ook gemakkelijk draaien omdat je de twee schepraderen los van elkaar kon maken en daar door gemakkelijk kon sturen. Leonardo ontwierp ook een duikerspak. Hij keek goed naar het gemiddelde gewicht van de mens, waardoor hij goed kon zien hoe zwaar het pak moest zijn, want anders zou het blijven drijven of zinken en zou het niet meer naar boven kunnen komen. Ook bedacht Leonardo een reddingsboei. Deze boei had Leonardo gemaakt van leer met lucht er in. Dankzij deze uitvinding van Leonardo hebben we nu duizenden levens kunnen redden.
In 1482 ging Leonardo naar Milaan ging om in dienst te gaan bij Lodovico il Moro, daar bedacht Leonardo veel oorlogswapens, zelfs een paar dodelijke wapens. Het dodelijke wapen dat Leonardo ontwierp was een bom, als deze bom werd afgevuurd spatte die in allemaal kleine andere bommetjes die dan weer explodeerden. Ook een dodelijk wapen dat Leonardo heeft ontworpen, is een geautomatiseerd kanon. Dit kanon heeft 3× 11 lopen, de eerste 11 lopen kunnen afkoelen van het vorige schot, de tweede 11 lopen worden afgevuurd en de laatste 11 lopen kunnen worden geladen. Door dat dit kanon 3 lopen van 11 heeft, kunnen 11 kogel afgevuurd worden en direct daar na de volgende 11 enz.. Leonardo heeft ook de voorloper van het machinegeweer ontworpen, dit geweer had 2 vernieuwingen. Je laadt het geweer van achteren en bij het vorige machinegeweer was de loop na zo’n 20 keer schieten gloeiend heet. Maar bij dit geweer had de loop een dubbele laag met tussen de twee lagen in water, waardoor de buis niet zo snel heet werd. Dit wapen werd ook in de tweede wereldoorlog gebruikt. Leonardo heeft ook een verdedigingsvoertuig gemaakt, een soort tank. Deze tank had twee lagen, een houten bovenlaag, en nog een koperen onderlaag. De tank bestond uit 2 delen: de onderkant en de bovenkant. Dat was best handig want als de tank over een mijn heen zou rijden is de bovenkant nog redelijk heel en konden de andere strijders er onder schuilen en vechten te gelijk want in de bovenkant zitten namelijk kleine schietgaten.

De boekdrukkunst
Eigenlijk de belangrijkste uitvinding van de renaissance is de boekdrukkunst. De boekdrukkunst begin in het midden van de vijftiende eeuw in Duitsland. In 1470 was heet bekent in Florence en Napels en een paar jaar later in Engeland en Polen. Mensen hoefde niet langer de boeken stuk voor stuk met de hand te kopiëren, zoals mensen dat in de middeleeuwen deden. Met een drukpers konden in een paar dagen tijd tientallen exemplaren worden gedrukt, daardoor werden Boeke veel goedkoper, zodat ook arme mensen boeken konden kopen. In het begin werden er vooral religieuze boeken gedrukt en handleidingen voor kooplieden waarin stond hoe ze hun goederen in andere landen moesten verkopen. Door de boekdruk kunst werd allerlei ontwikkelingen en ontdekkingen veel sneller bekent dan vroeger, soms duurde het tientallen jaren kon duren voordat een nieuw idee in alle delen van Europa bekent was. In de vijftiende eeuw gebruikte de Haarlemmer Laurens Janszoon Koster een drukpers waarbij hij met houtsneden telkens een hele pagina tegelijk kon drukken. Maar het was Gutenberg die voor het eerst met losse letters werkte. Voor elke letter gebruikte hij een apart stukje metaal en zo kon hij steeds nieuwe bladzijden maken met dezelfde losse letters en hoefde hij geen hele houtblokken van een pagina meer uit te snijden. Dat maakte het drukken veel goedkoper en vergrootte de mogelijkheden enorm. We weten dat Gutenberg zelf op zijn minst drie, of meer, boeken gemaakt heeft met dezelfde letters. Middeleeuwse boeken die met de hand geschreven werden staan vaak de mooiste afbeeldingen in. In het begin probeerden drukkers om hun boeken met even mooie afbeeldingen te versieren. De eerste illustraties waren houtsneden die door kunstenaars uit een houten blok werden uitgesneden en die in zwart-wit werden gedrukt waarna ze met de hand werden ingekleurd. Maar deze houtblokken versleten heel snel. Daarom vroegen ze kunstenaar om een afbeelding te maken, daarna maakten werklieden er genoeg kopieën van om een hele oplage te drukken. war handwerklieden vervolgens een aantal houtsneden van maakten, genoeg om een hele oplage te drukken.

Andere uitvindingen
De mijnbouw ging in de renaissance ging ook met sprongen vooruit door de ontwikkeling van pompen op waterkracht, om het water weg te pompen en mijngangen te ventileren en het gebruik van buskruit voor explosies.
Door de verbeterde methoden in de glas- en metaalbewerking konden er allerlei handige gebruiksvoorwerpen worden ontwikkeld. De bril bijvoorbeeld, maar ook verbeterde telescooplezen en gewone lenzen. Mensen konden nu voor het eerst hun haar knippen met een schaar en hun kleren vastmaken met knopen.
In de renaissance kwamen mensen ook voor het eerst te laat! Dat kwam doordat de klokken veel beter werden. Tegen 1500 hing in bijna alle grote steden een openbare klok, die met zijn slagen regelmaat in het leven bracht. De klokken zorgden niet alleen dat de mensen op tijd kwamen, ze waren ook handig voor kapiteins, die er hun positie op zee mee konden bepalen

Slot:
De Renaissance is een tijd waar veel belangrijke uitvindingen zijn gedaan, het vliegtuig is gemaakt naar de ontwerpen van Leonardo. Natuurlijk had je niet alleen Leonardo, maar nog veel meer uitvinders en wetenschappers. Door hun uitvindingen leven wij nu een stuk makelijker.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.