Russische vijfjarenplan

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 506 woorden
  • 22 april 2001
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
48 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Dit is dus het verslag over het eerste vijfjarenplan in de Sovjet Unie. De hoofdvraag in dit verslag is: Is het vijfjarenplan een succes geworden of een mislukking? Om dit te weten te komen is het belangrijk om allerlei dingen te weten te komen over het onderwerp, bijvoorbeeld wat een vijfjaren plan is, wanneer dit eerste vijfjarenplan heeft plaatsgevonden, hoe de Sovjet Unie aan het geld kwam voor dit plan en waarom het vijfjarenplan werd ingevoerd. Als laatste, maar zeker niet onbelangrijkste is het ook handig om te weten wat de bevolking van de Sovjet Unie er überhaupt van merkte en wat ze ervan vonden.

Het eerste vijfjarenplan in de Sovjet Unie begon in 1928. Stalin was op dat moment de baas in de Sovjet Unie. In de tijd van Stalin veranderde de economie sterk. Het was zo’n grote verandering dat het een revolutie genoemd werd. Door deze revolutie werd de Sovjet Unie de tweede industriële grootheid, na de Verenigde Staten. Dit was heel belangrijk omdat ze de oorlog hadden verloren. Om alle industriële veranderingen te kunnen bekostigen exporteerde de Sovjet Unie heel veel graan en andere landbouw producten. Om alle moderniseringen goed te kunnen laten verlopen werd gewerkt met vijfjarenplannen. In een vijfjarenplan bepaalt de regering, of in dit geval Stalin, hoeveel een bepaald bedrijf mag produceren en welk bedrijf wat produceert. Bij het vijfjarenplan werd niet gelet op de kwaliteit, maar wel op de kwantiteit. De economie vloeiend laten lopen door middel van een vijfjarenplan word ook wel plannen economie genoemd. De boeren waren absoluut niet blij met het vijfjarenplan, omdat ze zelf niet meer konden bepalen wat ze zouden verbouwen. De boeren moesten van Stalin boerderijen samenvoegen zodat er minder boerderijen kwamen, maar wel grotere boerderijen. Zulke samengevoegde boerderijen heten in het Russisch “Kolchoz”. Door deze Kolchozen hadden de boeren helemaal niets meer van zichzelf. Bovendien hadden ze ook nog een heel laag inkomen, omdat het graan alleen voor hele lage prijzen geëxporteerd kon worden. Omdat de boeren zo weinig verdienden werkten ze zich absoluut niet uit de naad, wat bij de arbeiders juist wél zo was. Zij waren namelijk heel blij met het vijfjarenplan omdat iedereen werk had, ze verdienden veel meer dan voor de tijd met het plan en ze werden vaak extra beloond als ze hard werkten. Dit had tot gevolg dat de arbeiders allemaal super hun best deden en daardoor kwam het dat het vijfjarenplan al na 4 jaar, dus niet in 1933 maar in 1932, voltooid was.

Conclusie: Het vijfjaren plan is een succes geworden, want alle doelen waren bereikt: de economie liep goed en de Sovjet Unie was geen zwak land meer na het verliezen van de Eerste Wereldoorlog. Op industrieel gebied was Rusland een grootmacht te worden: ze werden namelijk de op een na grootste ter wereld en bovendien is het plan voltooid binnen de geplande tijd. Eén minpunt van het plan is er wel; de boerenbevolking is in plaats van vooruit àchteruit gegaan!

Bronvermelding: - Geschiedenis boek - Internet (http://www.scholieren.nl)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.