Notre Dame

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 601 woorden
  • 15 november 2003
  • 306 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
306 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Geschiedenis van de Kathedraal. In 1163 heeft bisschop Maurice de Sully opdracht gegeven dat er een nieuwe kathedraal moest worden gebouwd. Paus Alexander de 3e heeft toen de eerste steen gelegd van de kathedraal die in 1345 klaar was.

Waarom op die plek. Ze hebben de kathedraal op het eiland Ile de la Cité gebouwd, omdat daar eerder ook een Romeinse tempel had gestaan en daardoor die plek heilig was. Het eiland Ile de la Cité ligt in het midden van Parijs en vanuit het eiland is ook het nulpunt van de stad, alle afstanden zijn vanaf daar berekend.

Gotisch. Kenmerken van de gotische stijl in de kathedraal zijn: - Zo hoog en licht mogelijke ruimtes. - Spitsbogen. - Ornamenten (=versiering) hogels, kruisbloemen, pinakels en wimbergen.

Katholiek. De kathedraal heeft erg veel invloeden van de katholieke kerk. Dat kun je zien aan bijvoorbeeld de drie portalen met afbeeldingen van Christus of gebrandschilderde ramen ook met afbeeldingen van Christus en de maagd.

Wie hebben er allemaal meegebouwd. De Notre dame is gebouwd door timmerlieden, steenhouwers, smeden en glazeniers van die mensen is niet allemaal hun naam bekend. Degenen die wel zijn genoteerd zijn Jean de Chelles en Jean de Montreuil die hebben de zuidelijke arm van de kathedraal gebouwd. Viollet le Duc heeft de waterspuwers gemaakt die op de toren staan. De kathedraal moest er komen omdat ze iets wouden doen met de heilige plek. De mensen uit Parijs hebben de bouw gefinancierd later heeft de regering ook geld bijgelegd toen ze in de gaten kregen dat de kathedraal een monument bleek te worden.

Voorgevel. De voorgevel van de Notre dame bestaat uit 4 lagen: • De 1e laag: dat zijn de drie portalen met afbeeldingen van Jezus. Ze heten van links naar rechts het Mariaportaal, het Portaal van het laatste Oordeel en het Anneportaal. • De 2e laag: deze laag wordt ook wel de Konginsgalerij genoemd, omdat er 28 koningen van Judea en Israël worden afgebeeld. • De 3e laag: is een gebrandschilderd roostvenster. Op het roostvenster zijn Maria en Jezus te zien en naast hun aan allebei de kanten staan engelen. • De 4e laag: de vierde laag bestaat uit een galerij en 2 torens. De 2 torens zijn nooit afgemaakt. In de ene toren zit de ‘bourdon’ dat is een hele grote klok van ongeveer 13 ton. In de andere toren zit een trap met 387 treden. Als je de trap op bent kom je op een plateau waar je een heel mooi uitzicht hebt over Parijs. En je kunt de waterspuwers zien.

In de kathedraal. Als je de kathedraal binnenkomt zie je allemaal grote pilaren die het schip dragen. In de kapelletjes aan de rechterkant van de kathedraal zie je kunstwerken die zijn geschonken door verschillende kunstenaars. (nummer 1) Er zitten ook erg mooie glasramen en roostervensters in die uit de 13e eeuw afstammen. Het koor van de kerk komt uit de 17e eeuw en is gewijd aan de Maagd Maria. (nummer 2) Links en rechts vind je 2 koningen: Lodewijk XIII en Lodewijk XIV. (nummer 3)

Hierboven zie je twee foto’s van het schip de rechter foto is de bovenkant en op de linker zie de pilaren en daarachter zie je nog een klein stukje van de kapelletjes.

De functie nu. De functie van de kathedraal is nu een museum met de kerkschatten. Hieronder zie je de foto die wij in Parijs hebben gemaakt van de Notre Dame.

Conclusie. Het antwoord op de vraag: “Welke motieven hadden de opdrachtgevers en de bouwers van deze kathedraal”. De motieven waren: Dat er een kathedraal moest worden gebouwd op de plaats waar eerder de Romeinse tempel had gestaan, omdat dat een heilige plaats was.

REACTIES

Y.

Y.

de kathedraal is 130 m lang en 69 m hoog.
En de kathedraal was een van de eerste ebouwn ter wereld waar de luchtbogen gebruikt werden.

11 jaar geleden

O.

O.

kort, maar toch zit er niet veel informatie in!!

9 jaar geleden

S.

S.

mzi maal 10

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.