Mummificatie

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 422 woorden
  • 14 december 2003
  • 342 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
342 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Hoe werden mensen gemummificeerd?

Mummificatie in het oude Egypte was een erg langdurig en duur proces. In totaal duurde het ongeveer zeventig dagen voordat een persoon klaar was voor zijn volgende leven. Aangezien de oude Egyptenaren geloofden dat het mummificeren essentieel was om in het volgende leven verder te kunnen gaan, werd er veel tijd, geld en moeite in gestoken. De oude Egyptische kunst van het mummificeren bestond uit vele stappen. Allereerst werd het lichaam gewassen en ritueel gereinigd. Vervolgens werden de organen van de overledene verwijderd. Een snee werd gemaakt in de linkerzij van het lichaam zodat de balsemers de ingewanden, de lever, de maag en de longen een voor een konden verwijderen. Elk van deze organen werd gebalsemd door middel van natron, wat diende om de organen uit te drogen en bacteriën, die ontbinding veroorzaakte, tegen te houden. De organen werden vervolgens apart verpakt in lange repen linnen en geplaatst in urnen. De deksels van deze urnen waren versierd met de hoofden van de Vier Zonen van Horus, die elk een bepaald orgaan beschermden:

Qebehsenuef, de valkenkop - ingewanden
Duamutef, de jakhalskop - maag
Hapi, de bavianenkop - longen
Imseti, het menselijk hoofd - lever

Nadat de ingewanden verwijderd waren, werd het lichaam gevuld met natron. Daarna werden de hersenen door de neus verwijderd met lange haken. Aangezien de Egyptenaren de hersenen onbelangrijk vonden, werden ze waarschijnlijk weggegooid.

Het lichaam werd vervolgens op een balsemtafel geplaatst en geheel bedekt met natron. Hierdoor konden vloeistoffen opgenomen worden naarmate het lichaam meer en meer uitdroogde. Dit duurde ongeveer veertig dagen, waarna al het natron verwijderd werd en een verschrompeld, uitgedroogd lichaam tevoorschijn kwam. Na nog een schoonmaak, werd het lichaam ingesmeerd met middeltjes die de huid hielpen conserveren. Het lichaam (ook het hoofd) werd daarna opgevuld met bijvoorbeeld stro.

Nu was de mummy klaar om ingewikkeld te worden. Eerst werd de snee in de linkerzij van het lichaam dichtgenaaid en bedekt met een lap met het beschermende oog van Horus erop. Het lichaam werd versierd met goud, juwelen en beschermende amuletten. Vingers en tenen werden bedekt met beschermende gouden kapjes en apart ingewikkeld met lange, smalle repen linnen. Armen en benen werden ook ingewikkeld, vervolgens werd het gehele lichaam gewikkeld in ongeveer twintig lagen linnen. De balsemers gebruikten hars om de lagen linnen aan elkaar te lijmen. Het ingewikkelde hoofd werd bedekt met een mummiemasker. Ten slotte ging de laatste laag linnen om de mummy heen en werd een laatste laag hars aangebracht. De mummy was klaar om begraven te worden.

REACTIES

W.

W.

hallo,
er staat dat de hersenen woorden weggegoid dat is niet war ze woorden gevoerd an de katten

15 jaar geleden

F.

F.hele leuke website jammer dat je geen smiley
Kan

5 jaar geleden

N.

N.

er staan teveel moeiljke woorden

15 jaar geleden

M.

M.

de hersenen werden toch bewaard in een speciale pot?

12 jaar geleden

L.

L.

wij hebben dit overgeschreven en hebben een 8,5 gekregen en wij zitten in de eerste het gymnasium

5 jaar geleden

D.

D.

zowiezo niet

5 jaar geleden

A.

A.

was oke heb een 7 gegeven

5 jaar geleden

I.

I.

hey, kunnen jullie wat vertellen over de zaal van de Mummificatie? dat zou handig zijn

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.