Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leonardo da Vinci

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 2072 woorden
  • 29 oktober 2007
  • 196 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
196 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.1 Het leven van Leonardo da Vinci

Leonardo werd geboren in 1452 in Vinci, in de tegenwoordige provincie van Florence, en werd: "Leonardo di ser Piero da Vinci" genoemd, wat betekent: "Leonardo, zoon van Piero, uit Vinci". Leonardo zelf ondertekende zijn werk met "Leonardo" of "Io, Leonardo" ("Ik, Leonardo"). Vermoedelijk gebruikte hij zijn vaders naam niet omdat hij een bastaard was.

Zijn vader, Ser Piero da Vinci, was een rijke grondbezitter en ambachtsman en zijn moeder een boerendochter genaamd Caterina. Er wordt ook wel beweerd dat ze een slaaf van Piero was, afkomstig uit het Midden-Oosten, maar daarvoor is weinig bewijs.

Leonardo groeide op bij zijn vader in Florence. Hij werd een schildersgezel (leerlingschilder) van Verrocchio, in 1478 kreeg hij zijn eerste grote opdracht, hij moest voor de Medici’s het lijk van Bernardo Bardi tekenen, dankzij deze opdracht begon zijn zo wonderlijke loopbaan. Van 1482 tot 1499 werkte hij voor de Hertog van Milaan, waar hij zijn eigen studio had, inclusief leerlingen. Toen de Fransen Milaan bezetten, keerde hij terug naar Florence, waar hij voor Cesare Borgia ging werken als militair architect en ingenieur. (Borgia was de zoon van Paus Alexander VI en werd ook wel "Duca Valentino" genoemd). In 1506 keerde hij terug naar Milaan.


Van 1513 tot 1516 woonde hij in Rome, waar toen overigens de veel jongere schilders Rafael en Michelangelo werkten, met wie hij weinig contact had. In 1516 ging Leonardo werken voor koning Frans I van Frankrijk in het Koninklijk Paleis te Amboise. Hij overleed in het Franse Cloux en ligt begraven in de Kapel van St. Hubertus in het kasteel van Amboise.

Leonardo schijnt nooit een intieme relatie gehad te hebben met een vrouw. In 1476 werd hij anoniem beschuldigd van homoseksuele contacten met een 17-jarig model, de bekende prostitué Jacopo Saltarelli. Samen met drie anderen werd Leonardo bij gebrek aan bewijs vrijgesproken van een aanklacht wegens homoseksueel gedrag, maar allen werden nog wel enige tijd in de gaten gehouden door de "Nachtagenten" van Florence, een soort zedenpolitie.

Da Vinci was een persoon met tegenstrijdigheden. Hij kreeg veel opdrachten van de Kerk voor het maken van religieuze kunst, met name schilderwerk. Het "Laatste Avondmaal" is hier een beroemd voorbeeld van. Da Vinci was echter allesbehalve een aanhanger van de “Kerk" te noemen. De ontwikkeling van de wetenschap, waar Da Vinci zich ook intensief mee bezighield, werd door de “Kerk” zelfs gezien als ketterij. Da Vinci was zo slim dat hij zijn ideeën niet openlijk liet zien, maar verwerkte in zijn kunst.
Leonardo was een humanist, hij bestudeerde de geschriften uit de oudheid. In deze geschriften vond hij een ander wereldbeeld dan men in de middeleeuwen gewend was, meer op de mens dan op God en het hiernamaals gericht.

1.2 De tijd waarin da Vinci leefde: Renaissance

Leonardo leefde in de Renaissance, het woord Renaissance betekent wedergeboorte; van kunst en wetenschap uit de oudheid. De Renaissance begon rond het jaar 1350. In de Renaissance gingen de mensen geschriften uit de oudheid bestuderen, de oudheid was van 3000 v. Chr. tot 476 n.Chr dat was de tijd van de Romeinen, Grieken, en Egyptenaren. Ze konden de geschriften van de Egyptenaren niet lezen omdat het allemaal tekens waren en de geschriften waren in stenen gehakt.
De mensen gingen van het leven genieten, en vonden de hemel en de kerk minder belangrijk, ook lieten ze schilderijen maken waar de mens centraal op stond.
Ook nieuw in de Renaissance was het perspectief, zo leek er diepte in de schilderijen te zitten. In de Renaissance werden veel portretten geschilderd van belangrijke mensen, je kunt een portret vergelijken met een foto, de mensen lijken net echt.

Een paar belangrijke uitvindingen uit deze tijd zijn; de boekdrukkunst, in de middeleeuwen werden allen boeken met de hand geschreven, dit werd gedaan in monnikenkloosters, de boeken waren net kunstwerken schitterend versierd met sierlijke letters en geschilderde miniaturen, de meeste boeken kwamen in de kloosterbibliotheek. Of ze werden gekocht door rijke verzamelaars die zulke kostbaarheden konden betalen.

Ze begonnen het papier fijner, witter minder duur dan perkament te maken.

Papier werd in grote hoeveelheden gemaakt. Tegelijkertijd kwam de kunst van houtsneden op. Ze sneden teksten uit in een blok hout zodat de letters naar voren kwamen, ze deden inkt op de letters en drukte dat op papier, maar hout sleed snel, ze zochten een beter materiaal, na vele pogingen ontdekten ze dat een mengsel van lood, tin en antimoon het beste was om letters te drukken.

Ook een belangrijke uitvinding was het bankwezen, de rijke handelaren gingen geld uitlenen en opslaan, een bekende bankierfamilie was de Medici uit Florence. Zonder bankiers zou veel geld gewoon ergens in een kist liggen, als je er iets mee doet is het tenminste nuttig, en je kon er ook aan verdienen, als je geld uitleende, vroeg je het met wat extra’s erbij terug.

De belangrijke steden in deze tijd waren, Florence, Milaan, Venetië, Siena en Rome.
Deze steden waren allemaal grote handelssteden, maar Rome was ook nog de stad van de paus.

Belangrijke personen waren, de Paus had veel invloed in de kunst, Michelangelo was een beroemde schilder, hij is bekend van de koepelschilderingen in de Sixtijnse Kerk ook is zijn beeld “de David” erg beroemd.
Erasmus was een noordelijke humanist die het Nieuwe testament uit het Grieks in het Latijns heeft vertaalt, Latijns was de taal van de kerk.
Rafaël heeft muren in het Vaticaan beschilderd, hij is beroemd omdat het ook een grote schilder was.

Rome word de hoofdstad van de kerk, Rome werd een grote bouwput, overal kwamen kerken uit de grond tevoorschijn.
Spanje verovert de wereld, dat kwam door de ontdekkingsreiziger Columbus, hij had een nieuw werelddeel ontdekt genaamd Amerika, daar was veel goud, daar kocht Spanje soldaten van, en hoe groter de legermacht was hoe groter de macht.

De Indianen stierven door Europese ziekten zoals, rode hond, griep, en mazzelen, ook stierven zo door oorlogen tegen de blanke en onderling.

2. Leonardo da Vinci en zijn werk

2.1 De schilderkunst van da Vinci

Leonardo is zeer bekend vanwege schilderwerken als de Mona Lisa (ook "La Gioconda"), dat nu in het Louvre hangt en de muurschildering Laatste Avondmaal. Dit tweede werk ging vanwege de techniek die hij had gebruikt al in zijn eigen tijd hard achteruit. Slechts zeventien van zijn doeken en geen van zijn beelden bestaan nu nog. Windsor Castle in Engeland heeft verreweg de beste collectie van zijn schilderijen.


Leonardo wijdde vaak vele schetsen aan grootse schilderijen, maar maakte ze lang niet altijd af. In 1481 kreeg hij opdracht om het altaarstuk "De aanbidding door de wijzen" te maken, maar vertrok naar Milaan voordat het af was.

Toen Leonardo in Florence was teruggekeerd, kreeg hij de opdracht een grote openbare muurschildering te maken. (Michelangelo zou de muur ertegenover beschilderen. De twee mochten elkaar totaal niet.) Na vele voorstudies verliet hij de stad.

Leonardo vond een schilderij niet gewoon een doek, maar een stukje van de schepping, als hij een mens wou schilderen, moest hij eerst alles weten over het menselijke lichaam, wou hij een landschap maken, moes hij eerst alles weten over de natuur.
Leonardo da Vinci was een uomo universalis, hij was een veelzijdig mens, schilder, beeldhouwer, architect, uitvinder, filosoof, dichter, en geleerde.

2.2 Uitvindingen van da Vinci

Leonardo, die linkshandig was en zijn hele leven in spiegelschrift schreef, noteerde zijn ideeën gedetailleerd in aantekeningenboeken, die een combinatie zijn van kunst en wetenschap. Hij verspreidde deze boeken niet; dit zou tenslotte het tekenen van zijn eigen doodvonnis zijn. De inhoud bleef dan ook tot de 19e eeuw verborgen, en kon dus tot die tijd andere wetenschappers en ingenieurs niet inspireren. Vanwege deze geheimhouding beschouwde L. Sprague de Camp Leonardo in zijn boek The Ancient Engineers dan ook niet als de eerste moderne ingenieur, maar juist als de "laatste van de klassieken", omdat na Leonardo wetenschappers pas echt begonnen hun ontwerpen te verspreiden.

Zijn boeken bevatten tekeningen van verschillende nieuwe apparaten en machines, zoals een helikopter, machinegeweren, een bepantserde tank, een onderzeeër en een apparaat met tandwielen waarvan men vermoedt dat het een mechanische rekenmachine voorstelt. Op 3 januari 1496 voerde Leonardo een mislukte proef uit met een vliegtuig dat hij had gebouwd.

In 1502 maakte Leonardo een ontwerp voor een 240 m lange brug zonder tussenliggende pijlers. Dit maakte deel uit van een civiel project voor Sultan Bajazet II van Constantinopel. Het ontwerp was bedoeld om een inham van de Bosporus die bekend stond als De Gouden Hoorn te overbruggen. De brug werd daar nooit gebouwd, maar in 2001 werd er in Noorwegen een geconstrueerd volgens hetzelfde principe.

Misschien nog wel indrukwekkender dan zijn kunstwerken zijn Leonardo's studies van de anatomie, het vliegen van vogels en vele andere onderwerpen. De kennis van de anatomie van het menselijk lichaam leerde Da Vinci zichzelf. Het is een bekend dat hij ’s nachts lichamen van pas gestorven mensen uit hun graven stal. Daarna ontleedde hij deze lichamen thuis. Dit was in die tijd de enige manier om anatomische kennis te krijgen: de kerk verbood dode mensen te ontleden

3. Boekverslag

Mijn boek gaat over de Renaissance. In mijn boek stonden o.a. belangrijke personen, gebeurtenissen, de macht van de kerk, belangrijke steden en uitvindingen beschreven. In het boek stond ook een stuk over Leonardo da Vinci, daarom had ik dat boek gekozen.


Ik zal een paar belangrijke personen noemen, Michelangelo was beroemd door zijn beeld: ”de David”. Hij is ook bekend door zijn schilderingen in de Sixtijnse Kapel en niet te vergeten was hij ook een uomo universalis. Dat betekende dat hij alles kon: schilderen, ontwerpen, beeldhouwden, schrijven, tekenen. Daarbij was hij ook nog filosoof, dichter en geleerde.
Leonardo da Vinci stond bekend om zijn slimheid, en zijn aparte karakter, hij schreef met links en ook nog in spiegelschrift. Ook hij was een uomo universales.

Schepping van Adam

Ik zal ook een paar gebeurtenissen opnoemen. Spanje verovert de wereld, een Spaanse ontdekkingsreiziger Columbus had Amerika ontdekt. Hij nam goud en specerijen mee naar Spanje. Hij nam ook indiaanse slaven mee. Door zijn komst stierven veel indianen. Ze kregen Europese ziektes zoals, griep, rodehond, en pokken, ook stierven zij door oorlog tegen de blanken en onderling. De Spanjaarden hadden zoveel macht omdat ze van dat goud huursoldaten kochten, hoe groter de legermacht hoe groter de macht.
De boekdrukkunst werd ook ontdekt in de Renaissance. Eerst sneden ze letters uit een blok hout, dan deden ze er inkt op en drukten het op papier. Zo kon bijna iedereen wel een boek betalen.

Rome was de hoofdstad van de kerk. Er waren veel wrede pausen geweest, ze leken meer op wereldheersers dan op de vertegenwoordigers van Jezus Christus. Het volk kwam in opstand tegen deze wrede pausen. Maar ondanks hun misdaden, snoodheden en gehechtheid aan aardse goederen, heeft menige Renaissance-paus zich ingezet voor de roem van de Christenheid en van Rome. Velen deelden de trots van Sixtis IV, die had gezegd dat hij een hoofdstad van modder in steen heeft veranderd. Zijn opvolgers lieten marmer en steen na dankzij kunstenaars als Michelango en Rafaël.

Een paar uitvindingen waren het perspectief, en de bouwkunst in de Renaissance. Een voorbeeld hier van is het kasteel van Chambord.

Een paar belangrijke plaatsen waren, Florence, Rome, Venetië, Genua, Napels en Milaan.

Conclusie

Stelling: Leonardo de humanist!

Een humanist is iemand die de geschriften uit de oudheid bestudeerd. Uit deze geschriften kwam een ander wereldbeeld naar voren, meer op de mens gericht dan op God en het hiernamaals.

Da Vinci is volgens mij een humanist omdat hij inderdaad de mens centraal stelt.
Als hij een schilderij of beeld wilde maken wilde hij alles van het menselijk lichaam weten.
‘s Nachts stal hij de lichamen van pas overleden mensen en ontleedde ze.


Daarbij was da Vinci allesbehalve een aanhanger van de “Kerk" te noemen. Hij hield zich meer met mens en natuur bezig dan met God en het hiernamaals. De ontwikkeling van de wetenschap, waar Da Vinci zich ook intensief mee bezighield, werd door de “Kerk” zelfs gezien als ketterij.
Da Vinci was zo slim dat hij zijn ideeën niet openlijk liet zien, maar verwerkte in zijn kunst.

Ook het feit dat hij ging studeren en veel uitvindingen deed maakt hem tot een humanist. Hij was een echte wetenschapper, zijn ideeën waren ook gangbaar voor meerdere personen uit zijn tijd.

Menselijk lichaam door Leonardo

Bronnen

Boek: Pharos
Boek: De Renaissance
Aantekeningen uit het schrift
Internet: http://nl.Wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci
Internet: www.Google.nl

REACTIES

S.

S.

nou kijk ik vind dit een erg gepast onderwerp het is ook er goed geschreven hier en daar nog een paar kleine foutjes maar ja dat komt nog wel goed ;) stuur me een berichtje terug,

11 jaar geleden

L.

L.

why

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.