Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Karl Marx

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 404 woorden
  • 5 februari 2007
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Karl Marx. Karl Heinrich Marx is geboren in Trier op 5 mei 1818 en gestorven in Londen op 14 maart 1883. Hij is de bedenker van het marxisme. In zijn jeugd heeft hij een jaar Rechten gestudeerd in Bonn en is daarna filosofie gaan studeren in Berlijn omdat hij rechten niet interessant vond. Toen hij afgestudeerd was wilde hij een aanstelling op de universiteit als docent maar de universiteit vond zijn ideeën niet goed en wees hem af. Hij werd Journalist en schreef beroemde stukken voor een radicaal democratische krant. Begin 1845 verhuisde Marx naar Brussel omdat hij in zijn eigen land niet werd geaccepteerd om zijn manier van denken. Hij gaf zelfs zijn staatsburgerschap op. In 1847 ging hij naar Londen, en schreef daar samen met Friedrich Engels in opdracht van de Bond der rechtvaardige het Communistisch Manifest. In het Communistisch Manifest werd beknopt uitgelegd wat de denkwijze van Marx was over economie, klassenstrijd en Revolutie. Het Communistisch Manifest is in hele simpele woorden geschreven zodat het voor arbeiders ook goed te lezen was. Het Communistisch manifest is de basis voor het latere boek van Marx, Das Kapital. Ook is het Communistisch Manifest de basis geweest voor het Marxisme. Het levenswerk van Karl Marx is Das Kapital. Het boek waarin hij zijn kijk op de economie van toen beschreef. Hij had kritiek op Adam Smith, de man die beweerd dat de economie word hersteld door een Invisible Hand. Dat de economie zo in een natuurlijke Balans komt. De Ideeën van Karl Marx ontstonden door grote filosofen voor hem. Hij wilde de oplossing zoeken voor de onderdrukking van klassen (standen) in het kapitalisme. Zoals al eerder gezegd had Marx hevige kritiek op Adam Smith, die een vrij spel der maatschappelijke krachten wilden. Marx was van mening dat bij een vrij spel de proletariërs (mensen in loondienst) achtergesteld bleven. Hij vond dat de arbeiders recht hadden op een groter deel van de winst, zij waren immers diegene die de winst maakten met hun arbeid. Marx vond dat de kapitaalbezitters door uitbuiting van hun arbeiders rijk waren geworden, op een oneerlijke manier dus. Marx riep op tot een revolutie die de kapitaalbezitters omver moest werpen. Een revolutie die de macht terug zou brengen bij het volk. Een bekende uitspraak van marx was dan ook: "Proletariërs aller landen verenigt u", Strijdt voor een klassenloze samenleving waarin iedereen gelijk is. Geeft wat hij kan en neemt wat hij nodig heeft.

REACTIES

S.

S.

vind het opzich wel leerzaam,
maar had wel wat langer gekunnen

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.