Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jong in de jaren 60

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 636 woorden
  • 24 februari 2010
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat zijn de oorzaken van de veranderingen in de jaren 60?

De rol van de media.

De technologische ontwikkelingen volgden elkaar snel op. De telefoon, auto en radio werden daardoor steeds goedkoper en voor veel mensen betaalbaar.

Ook op het gebied van radio volgden er grote veranderingen. Zo kwamen er commerciële zenders bij zoals bv. de piratenzender Veronica, die uitzond vanaf een schip voor de kust van Scheveningen. Zij brachten alleen popmuziek en reclame. Veronica trok vooral jonge luisteraars die weggetrokken werden bij de Hilversumse radiozenders. Om deze teruggang te stoppen werden er drie nieuwe publiekzenders opgericht die vooral popmuziek draaiden. Al deze zenders hebben een grote invloed gehad op het doen en laten van de jongeren. Er heerste vrijheid van meningsuiting voor de commerciële zenders. Bij de publieke zenders in Hilversum waren veelal gebonden aan een zuil.
Doordat er veel naar de radio werd geluisterd raakten jongeren beter geïnformeerd en zo meer betrokken bij het wereldgebeuren. Jongeren zochten elkaar op en groepeerden zich. Binnen deze groepen werden veel ideeën besproken en doorgegeven.


Met de komst van de TV kreeg men beelden te zien van het nieuws uit de hele wereld.
Jongeren voelden zich gesteund, omdat er in de wereld meer mensen waren, met dezelfde gedachten en idealen.
Actualiteitenrubrieken en satirische programma’s besteden veel aandacht aan vooral politieke onderwerpen, deze kritische toon werd door de jongeren erg gewaardeerd.
De boodschap was: vrijheid, blijheid, alles kon en mocht. Vooral de omgangsvormen werden losgelaten en de omgang met ouderen werd minder strak.
Alles werd binnen de dialoog bepaald, er waren geen vooropgezette regels, behalve dan dat men zich afzette tegen de gevestigde orde.

Cultuur
In de jaren ’60 veranderde er een hoop op het gebied van cultuur, vooral doordat men meer durfde. De seksuele revolutie heeft hier veel aan bijgedragen - de mensen werden vrijer in hun denken. Kunstenaars waren onafhankelijk van opdrachtgevers en konden hun eigen ideeën gaan uitvoeren. Er was sprake van grote en steeds meer groeiende welvaart waardoor men meer vrije tijd en geld over had voor culturele dingen. Dit feit en het feit dat men meer durfde uitte zich in nieuwe vormen van kunst, muziek, mode, dans, enzovoort. De kunst veranderde zo snel dat het grote publiek de veranderingen niet bij kon houden, vele kunstvormen bereikten het grote publiek niet of werden niet begrepen omdat ze te afwijkend of te schokkend waren.

Massamedia
Ook kwam in de jaren ’60 de massamedia opzetten. Massamedia zijn de middelen die een groot publiek kunnen bereiken. Landelijke televisie is hier een voorbeeld van. Door de opkomst van de massamedia vervaagden de grenzen tussen ‘echte’ kunst en kunst om het vermaak. Film, radio en televisie concentreerden zich op de vermaaksfunctie van kunst voor het grote publiek. Onder andere de kunststroming popart speelde hier handig op in. De massamedia had veel invloed op het dagelijkse leven van mensen. Door de tv konden mensen informatie ontvangen van over de hele wereld en met deze informatie een eigen mening vormen over bijvoorbeeld de oorlog in Vietnam.

Jeugdculturen
Het hoogtepunt van de culturele veranderingen is de grote opkomst van de jeugdculturen, dit begon al te komen in de jaren '50. De jeugdculturen van de hippies, de pleiners en dijkers hadden elk hun eigen smaak qua muziek, kleding, interesses maar ook qua denkwijze. Ze zetten ze zich af tegen de oudere generatie, zo ontstond er een conflict tussen jong en oud. In de jaren ’60 was er sprake van een welvaartsstaat, een kapitalistische maatschappij waar de overheid veel invloed had en eigenlijk alles draaide om materiele zaken zoals geld. De jongeren vonden dat deze maatschappij hen niet genoeg vrijheid gaf, ze wilden niet leven volgens de oude normen en waarden. De gevestigde maatschappij en de oudere generatie waren belangrijke dingen waar de aanhangers van de flowerpower zich tegen verzetten. Zij gingen zich express afwijkend gedragen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.