Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hippies

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 450 woorden
  • 4 januari 2006
  • 144 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
144 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De ‘hippiecultuur’ is een echte jeugdcultuur en kwam op in het midden van de jaren 60. Hippies worden gezien als de makers van de flower power beweging. Hippies stonden daarom bij de maatschappij bekend als seksbeluste, blowende jongeren, met lange haren en baarden en gekleed in felgekleurde kleding. Vooral T-shirts, spijkerbroeken, kralenkettingen, bloemen en andere versierselen worden veel gedragen. Ze verplaatsten zich in zogenaamde ‘hippiebusjes’, lelijke eendjes of liftend van het ene muziekfestival naar het andere. Persoonlijke kenmerken De mode in de 70 er jaren werd een middel waarmee iedereen zich uit kon drukken. Natuurbewuste jongeren droegen natuurlijke materialen zoals wol, zijde en linnen die zo verwerkt waren dat de kleding er natuurlijke uitzag. Veel kleding werd zelf gemaakt met breinaalden en de haakpen. Niet alleen vesten en mutsen, maar ook jurken, korte broeken, kniekousen en grote omslagdoeken werden zelf gemaakt. Uit Amerika kwam een nieuwe manier van zelf kleding maken: patchwork. Dat betekent het aan elkaar naaien van kleine stukjes stof en stamt af uit de tijd dat mensen weinig geld hadden om stof te kopen. Daarom naaiden ze de reststukjes aan elkaar. Omdat de technieken verbeterd waren werden er op stoffen kant en klaar patronen gedrukt. Er werd ook teruggegrepen naar de mode uit grootmoeders tijd. Lange boerinnenrokken en zigeunerrokken waren hip. Ook kwamen de buitenlandse kledingsstukken op de markt, Indiase sjaals, gewaden en klassieke Victoriaanse jurken. In alledaagse mode werd er naar typische boerenkleding uit de hele wereld teruggegrepen. Hierdoor ontstond een bonte mengeling van verschillende stijlen. De basiskledingstukken van de flower power zijn de rok en de blouse. Deze combinatie was geschikt voor elke gelegenheid. De roklengte varieerde van net onder de knie tot halverwege het been. In de zomer droegen de vrouwen veel wikkeljurken die geleidelijk meer huid lieten zien. Halterjurken met blote schouders en schoudervrije T-shirts werden niet meer als avondkleding gedragen, maar als alledaagse kleding.
Muziek Muziek was in de hippiecultuur een belangrijk element. Hippies gingen ervan uit dat muziek sfeer schepte. Zo organiseerden zij het motto ‘3 days of peace and music’ het Woodstock – festival, waar honderdduizenden mensen voor drie dagen kwamen, zonder dat er gevochten werd. Hoogtepunten Het bekendste hippiefestival is Woodstock (1969). Hiervan is een film gemaakt. Ook eerdere popfestivals in Monterey, gehouden in de zogenaamde ‘Summer of love’(1967) werd later gezien als een beroemde ”hippiehappening”. In Nederland had het popfestival in Kralingen dezelfde status. Andere bekende hippie- films zijn blow (met Johnny Depp) en Easy Rider. Musicals die verfilmt zijn, die wel wat later gemaakt waren zijn: Godspell, Hair, Oh Calcutta. Een voorbeeld van een hippieplaats (een plaats waar veel hippies vaak bij elkaar komen) was Dahab in Egypte. Ook Amsterdam een geliefd verzamelpunt, en was een tijdje de hippie- hoofdstad van Europa.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.