Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Het generatiepact

Beoordeling 1.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 966 woorden
  • 15 april 2008
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 1.7
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Het generatiepact
Eerst en vooral kunnen we stellen dat het generatiepact een sociaal-economische oplossing probeert te bieden tegen de vergrijzing.

Het probleem
Het probleem situeert zich vooral in twee dingen:
1. We leven in een samenleving waar het aantal 65-plussers blijft toenemen. Daarenboven blijft het aantal geboortes te klein om dit aantal een antwoord te bieden. Op zich is dit nog geen probleem maar het is wel zo dat de werkende groep van de bevolking zorgt voor de pensioenen, werkeloosheidsuitkeringen en andere uitkeringen. Men berekende dat drie werkenden de pensioenen betalen van twee gepensioneerden. Dat het aantal 65-plussers blijft toenemen bewijzen volgende cijfers: in 2015 zal één op de vijf Belgen ouder zijn dan 65 jaar. In 2050 zal dit zelfs één op drie zijn. Samengevat: als dit generatiepact er niet komt, zullen er steeds minder werkenden zijn die meer moeten bijdragen aan een groep gepensioneerden die langer van hun pensioen kunnen genieten.
2. Een tweede luik van het probleem is het feit dat er een snelle evolutie is in de wereldeconomie. Het centrum van de economische activiteiten verschuift ook steeds meer naar het Oosten. Om het behoud te garanderen van ons sociaal-economisch stelsel moet onze economie competitief blijven ten opzichte van de wereldeconomie. Ook moet er een blijvende overschot worden gecreëerd.


Het doel
Het generatiepact heeft als doel ons sociaal-economisch systeem betaalbaar te houden en te versterken voor de huidige en toekomstige generaties.
Eerst en vooral wordt vertrokken vanuit het standpunt dat alleen een sterke economie arbeidsplaatsen kan leveren en zo welvaart scheppen. Een belangrijk onderdeel om deze machine te doen draaien zijn werknemers. België heeft nood aan meer arbeidskrachten die voldoende opgeleid zijn en genoeg ervaring hebben.
Daarenboven zal het generatiepact onze welvaart en het voortbestaan van het systeem van sociale zekerheid waarborgen. Daarbij zullen ze speciale aandacht hebben voor de laagste pensioenen en uitkeringen. In een groeiende economie is het dan ook nodig dat meer werknemers en meer bedrijven zullen moeten betalen aan de sociale zekerheid. Alleen op deze manier kan onze samenleving de gestegen kost van de vergrijzing aflossen. Dankzij de budgettaire nauwgezetheid van onze regering kan verder geïnvesteerd worden in een levenskrachtige sociale zekerheid.

Wat vermijden?
Volgens het generatiepact mag zeker niet geraakt worden aan de koopkracht van onze gepensioneerden. Integendeel, mits een goede medewerking van de werkende bevolking kunnen de laagste pensioenen verhoogd worden. Ook de pensioenleeftijd van 65 jaar kan dusdanig behouden worden!

Concreet
Om de doelstellingen te bereiken werd het generatiepact opgesteld. Dit pact bestaat uit vier delen.
1. Meer jongeren aan het werk
Een normaal gevolg van een welvarende maatschappij is dat er meer mensen aan het werk zijn. Dit heeft dan weer als gevolg dat er meer geconsumeerd wordt en dat de economie dus groeit. In feite creëer je zo een vicieuze cirkel want doordat de economie groeit kunnen opnieuw meer mensen aan de slag
Het generatiepact wil daarom specifiek werk maken om meer jongeren aan het werk te krijgen. Knelpunten zijn hierbij een aangepaste opleiding en gebrek aan ervaring. Het generatiepact wil de kloof dichten tussen school en bedrijf.

- Meer stages in de bedrijven waarin deeltijds studerende jongeren ervaring kunnen opdoen. Dat wordt aangemoedigd door een fiscaal voordeel voor werkgevers die stageplaatsen voor jongeren creëren.
- Een startbonus voor jongeren die in dergelijke stages stappen.
- Verdubbeling van de renteloze leningen voor jongeren die als zelfstandige aan de slag willen. Zij krijgen een bege leiding in de eerste jaren.
- Een verdubbeling van de startbanen bij de federale overheid.
- Verlaging van de loonlasten voor werknemers jonger dan 30 jaar. Werkgevers die deze jongeren tewerk stellen worden daarenboven beloond met een daling van hun globale loon kost.
Bron: http://www.belgium.be/eportal/application?pageid=contentPage&docId=40383
2. Meer ouderen aan het werk
Het probleem bij 50-plussers de dag van vandaag is dat ze veel te vroeg op brugpensioen worden gestuurd. Dit vanwege het feit dat ze vaak het hoge ritme niet meer aankunnen of de technologische vernieuwing niet kunnen bijhouden. Dan gaan ze de werkgever geld gaan kosten en lijkt het beter ze op pensioen te sturen. Het grote verschil met vroeger is dat brugpensioen geen optie meer is maar een reddingboei wordt.

Maatregelen
- Werknemers die na hun 62ste blijven werken krijgen een bonus bovenop hun wettelijk pensioen

- Werknemers kunnen vanaf 55 jaar meer vrije tijd inbouwen doordat ze het recht krijgen om over te stappen op een 4/5e werktijdregeling
- Werknemers die van zware arbeid overstappen op een lichtere job krijgen tijdelijk compensatie voor loonverlies
- De mogelijkheid om bij te verdienen eens men met pensioen is, wordt verhoogd
- Tegen 2010 moeten bedrijven aan minstens één op de twee werknemers een vorming aanbieden. Dit aanbod moet zich zeker ook op ouderen richten.
Bron: http://www.belgium.be/eportal/application?pageid=contentPage&docId=40383
3. Lasten op arbeid verlagen
Belgische bedrijven kampen met twee problemen. In sommige sectoren en voor sommige jobs zijn de loonlasten te hoog in vergelijking met buurlanden. Daarbij wordt er ook nog eens te weinig geïnvesteerd in de vernieuwing van producten en diensten
Het generatiepact biedt hierop een antwoord. Het voorziet belangrijke lastenverlagingen. Vooral voor jongeren, vijftigplussers, nacht- en ploegarbeid.
Ook het probleem van de vernieuwing wordt aangepakt. Ondernemingen krijgen voortaan steun om hun ‘knowhow’ te behouden en uit te breiden. Concreet zal de overheid dus investeren in onderzoek en innovatie. Uiteraard moeten de bedrijven zelf ook de nodige inspanningen leveren
4. Een sterkere sociale zekerheid

De sociale zekerheid zoals die nu bestaat, wordt hoofdzakelijk gefinancierd met de sociale bijdragen van werkgevers en werknemers. Indien men de sociale bijdragen wil verminderen, is het nodig andere financieringsbronnen te zoeken.
Om de lasten te kunnen verlagen zal een deel van de inkomsten worden verschoven naar de roerende voorheffing (15%) en accijnzen (1/3 van schadelijke producten als tabak)
Het laatste punt dat het generatiepact beoogt is een stijging van de leeflonen en het pensioen van vrouwen. Hiervoor zal de regering 20 miljoen euro voorzien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.