Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Griekse goden

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 439 woorden
  • 1 oktober 2004
  • 522 keer beoordeeld
Cijfer 6
522 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Griekse goden De Grieken kenden vele goden; ze waren dus polytheïstisch. De goden waren erg belangrijk voor de Grieken. Ze geloofden dat Zeus, de oppergod, samen met de andere goden op de berg Olympus woonde. Ze eerden de goden in tempels. De goden De Grieken hadden voor veel verschillende verschijnselen een aparte god, zoals overstromingen, onweer, bliksem en ziektes. Er waren veel verschillende goden, hoeveel precies is niet bekend. Dit zijn er enkele:  Zeus was oppergod, god van de bliksem, en god van de rechtspraak. Hij is herkenbaar aan de bliksem in zijn hand en de adelaar. Zijn vrouw was Hera, maar verder had hij 23 andere relaties.  Hera was de godin van het huwelijk. Ze was herkenbaar aan de pauw en erg jaloers op de vriendinnen van Zeus.  Poseidon was de god van de zee. Hij is herkenbaar aan zijn drietand en aan zijn gouden kar getrokken door witte paarden. Hermes is de god van het verkeer, handel en dieven. Hij is de boodschapper van de goden, leidt doden naar de onderwereld, verder is hij de uitvinder van de lier en de fluit.  Aphrodite is de godin van de liefde, de vruchtbaarheid en van de schoonheid. Ze is herkenbaar aan de duif en Amor of Cupido.  Athene is de godin van de wijsheid, wetenschap en techniek. Ze is herkenbaar aan de uil en haar wapenuitrusting.  Apollo is de zoon van Zeus en de god van de voorspelling, de geneeskunde, het licht, het goede, de dichtkunst en de muziek. Hij was op Zeus na de belangrijkste god van de Grieken, ze wilden hem dus goedgezind zijn. Zijn dieren waren de dolfijn, de kraai, en zijn boom de laurier. Tempels Omdat de goden zo belangrijk waren voor de Grieken, waren Tempels de meest mooie verzorgde gebouwen. De tempels werden niet alleen gebouwd omdat het mooi was in zo'n stad, maar ook om rijkdom van een stad te tonen. De tempels werden gemaakt van marmer of kalksteen en met houten daken en plafonds. De dakpannen waren van terracotta of steen.
Offeren Het offeren van dieren was erg belangrijk bij de verering van de Griekse goden. Het dier moest wel gezond zijn, het was een belediging voor de goden om een ziek of gebrekkig dier te offeren. Ze offerden om de goden te danken voor hun gunst of juist om hun gunst te vragen. Sommige goden hadden een speciaal dier dat aan hen gewijd was. Bij Zeus was dat de stier, bij Hera een koe, en bij Poseidon een paard. Bij elk offer werd er gebeden en handelingen als rituele reinigingen en het offeren van graan gedaan. Er werd geofferd bij zonsopgang.

REACTIES

Z.

Z.

ik vind het werkstuk heel goed gemaakt een beetje kort en bijna alles stond er wel in want er stonden maar een paar goden in.
mar het was een goed werkstuk

groetjes zenn

19 jaar geleden

K.

K.

erg goed ik heb er heel veel aan gehad

19 jaar geleden

I.

I.

slegt!!!!!

19 jaar geleden

L.

L.

Uw nederlands is ook "slegt" ; )

6 jaar geleden

A.

A.

Ik vind het een goed werkstuk. Want er belangrijke dingen in.

19 jaar geleden

S.

S.

Beetje aan de korte kant, ik zocht naar iets voor mijn werkstuk. Het zou voor een VWO klas toch wel een veel uitgebreider werkstuk moeten zijn. Wat voor cijfer heb je er voor gekregen?

12 jaar geleden

M.

M.

Voor een VWO werkstuk moet een werkstuk wel wat langer zijn dan dit. Je bent niet echt diep op het onderwerp ingegaan, dus de titel zou eigenlijk moeten zijn : Algemene informatie over de Griekse goden.

11 jaar geleden

N.

N.

het is een goed werkstuk er staat goede informatie in <3 xx Nina

7 jaar geleden

J.

J.

heel erg goed

7 jaar geleden

F.

F.

prima super duper interessant werkstuk

7 jaar geleden

L.

L.

Wie is de god van overstromingen

7 jaar geleden

L.

L.

Posseidon

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.