Gebouwen in Rome Romeinse tijd

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 994 woorden
  • 15 juli 2008
  • 166 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
166 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inhoudsopgave

1. Inleiding
2. Hoofdstuk 1: De tien gebouwen blz. 2
3. Hoofdstuk 2: Het aquaduct van Claudius – Janneke blz. 3
4. Hoofdstuk 3: Het Capitool – Janneke blz. 4
5. Hoofdstuk 4: Het Colosseum – Janna blz. 5
6. Hoofdstuk 5: De Triomfboog van Constantijn – Janna blz. 6
7. Conclusie blz. 7
8. Plaatjes van de gebouwen blz. 8

Inleiding

Wij hebben voor geschiedenis een werkstuk gemaakt over de gebouwen in Rome. Janna heeft de Triomfboog van Constantijn en Het Colosseum gekozen. Janneke heeft het aquaduct van Claudius en het Capitool. Over de gebouwen hebben wij gezocht wanneer en door wie het gebouwd is, waarom het gebouwd is, waarom het gebouw zo werd genoemd, wat de functies zijn, wat er nog van het gebouw over is gebleven en nog veel extra informatie gezocht. In het Romeinse rijk hadden ze heel veel mooie gebouwen gebouwd. Wij gaan iets over vier van deze gebouwen vertellen.

H1: De tien gebouwen

De tien gebouwen die wij hebben gevonden zijn:
1. Het Theater van Marcellus
2. Het Pantheon
3. Zuil van Trajanus
4. Het Colosseum
5. De Triomfboog van Constantijn
6. Circus Maximus
7. De Thermen
8. Het Aquaduct van Claudius
9. Het Capitool
10. Forum Romanum

De gebouwen die Janna heeft gekozen zijn:
- Het Colosseum
- De Triomfboog van Constantijn

De gebouwen die Janneke heeft gekozen zijn:
- Het Capitool
- Het Aquaduct van Claudius

H2: Het Aquaduct van Claudius

Het Aquaduct van Claudius is in 52 na Christus gebouwd door Appius Claudius. Het gebouw werd dus naar zijn naam vernoemd. Het aquaduct voerde schoon water aan uit bronnen in heuvels. Die heuvels lagen rondom Rome. De lengte van het aquaduct is 15 tot 95 kilometer. Het is nu een toeristische bezienswaardigheid. Op plaatje 1 hieronder kun je zien wat er nu nog van over is. Dat zijn dus nog maar een paar bogen. Het aquaduct werd gebruikt voor weg en watervervoer. Een aquaduct is eigenlijk een ander woord voor waterleidingen. Het gebouw liep van Subiaco 60 kilometer naar Rome. Het allereerste aquaduct was er al in 310 voor Christus. Per dag leverde hij ongeveer 185.000 m3 water op. Een aquaduct bracht niet alleen drinkwater maar ook verlichting en zorgde voor sanitaire. En op het tweede plaatje zie je hoe het aquaduct werd gebouwd.

Plaatje 1 <afbeelding ontbreekt>
Hier zie je wat er is overgebleven van het Aquaduct.

Een leuk weetje is dat op het 5 euro biljet ook een aquaduct staat afgebeeld. Dit is echter niet het aquaduct van Claudius.

H3: Het Capitool

Het Capitool is een heuvel met twee toppen:
- de Capitolium > zuid
- de Arx > noord

Op de Capitolium stond de tempel van Jupiter, dat was de belangrijkste tempel in Rome. Er stonden ook nog altaren, standbeelden en heiligdommen.
Op de Arx stond de kerk Santa Maria. Daar stonden ook nog heiligdommen. Tussen de twee toppen lag een gedeelte met privé-bouwwerken.
Nu is het Capitool een toeristische bezienswaardigheid. De noordelijke top: (de Capitolium) was 46 meter hoog. De zuidelijke top (de Arx) was iets hoger, namelijk 49 meter hoog. Michelangelo ontwierp in de 16e eeuw een plein die tussen de twee toppen in kwam te liggen. Dat werd het centrum van de heuvel. Middenin het centrum maakte hij een grote trap, namelijk de Cordonata. Midden op het plein staat een beeld: het Ruitersstandbeeld van Marcus Aurelius. Het standbeeld kun je op het 1e plaatje hieronder bekijken. Het Capitool zelf kun je op het 2e plaatje zien.

Het Ruitersstandbeeld van Het Capitool
het Capitool. <afbeeldingen ontbreken>

H4: Het Colosseum

Het Colosseum is een amfitheater. Dat betekent dubbel theater. Er wordt mee bedoeld dat het eigenlijk twee theaters tegen elkaar “geplakt” zijn. Het is gebouwd in 72 – 80 na Christus. In het gebouw konden wel 50.000 toeschouwers! Er stonden standbeelden in de nissen van de tweede en derde verdieping. Er waren ook palen helemaal bovenaan, die ervoor dienden om een zeil over te spannen. Door dat zeil zaten de toeschouwers droog bij regen en ze zaten in de schaduw bij zon.

Het Colosseum dankt zijn naam aan een kolossaal standbeeld dat vlakbij staat. Maar die naam kreeg het pas in de Middeleeuwen. In de Romeinse tijd had het de naam ‘Amphitheatrum Flavium’ die naam is vernoemd naar de familienaam van de keizers Vespasianus en Titus die het lieten bouwen.

In het gebouw werden gevechten gehouden met gladiatoren. De voorstellingen werden gehouden voor het vermaak van de keizer. Nu is het Colosseum een toeristische bezienswaardigheid. Ook werden er gevechten gehouden met dieren.

Het Colosseum nu
<afbeelding ontbreekt>

H5: De Triomfboog van Constantijn

De triomfboog van Constantijn is gebouwd in 312 na Christus. De boog bestaat uit drie poorten. Een grote in het midden, en twee kleine aan de zijkanten. Het is geheel bedekt met een reliëfversiering en er komen ook beelden van andere monumenten aan te pas. Het is 25 meter hoog en gemaakt van marmer en baksteen. De boog is gebouwd in opdracht van Constantijn de Grote en de boog is dus ook vernoemd naar Constantijn de Grote. Het is gebouwd op het Forum Romanum. Het is gebouwd ter herinnering aan de overwinning van Constantijn de Grote op Maxentinus tijdens de slag bij de Milvische brug.
Het staat naast het Colosseum. In de Middeleeuwen werd de boog opgenomen in een fort waardoor het bewaard bleef. In de 18e eeuw werd het weer voor de eerste keer gerestaureerd.

Op beide zijden van de boog staat een identieke inscriptie:
IMPERATORI CAESARI FLAVIO CONSTANTINO MAXIMO
PIO FELICI AVGVSTO SENATVS POPVLVSQVE ROMANVS
QVOD INSTINCTV DIVINITATIS MENTIS
MAGNITVDINE CVM EXERCITV SVO
TAM DE TYRANNO QVAM DE OMNI EIVS
FACTIONE VNO TEMPORE IVSTIS
REMPVBLICAM VLTVS EST ARMIS
ARCVM TRIVMPHIS INSIGNEM DICAVIT

De vertaling is:
Aan keizer Caesar Flavius Constantijn, de grootste
vroom en gelukkig. De Senaat en het Volk van Rome,
door goddelijke inspiratie en zijn grote geest,
met zijn rechtvaardige strijd
tegen de tiran en zijn factie,
in één rechtvaardige slag
wraakte hij de republiek,
wijdde deze boog als monument voor zijn militaire overwinning.

De triomfboog van Constantijn
<afbeelding ontbreekt>

Conclusie

Zoals je al hebt kunnen lezen stonden (en staan!) er veel mooie gebouwen in het oude Rome. Van die gebouwen zijn er ook nu nog veel dingen te bezichtigen. Jaarlijks trekt bijvoorbeeld het Colosseum duizenden toeristen.

REACTIES

H.

H.

slecht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

12 jaar geleden

N.

N.

de tien gebouwen: de meeste gebouwen betekenen hetzelfde

11 jaar geleden

H.

H.

alle gebouwen zijn best wel beroemd, ik heb er helemaal niets aan! :-(

10 jaar geleden

L.

L.

Niet erg goed, er ontbreekt informatie bij het ontstaan, hier heb ik echt niks aan!
Doeidoei
xx Lala

10 jaar geleden

H.

H.

Eehmmm... Niet Heel Goed, Maar je hebt informatie hoe de gebouw eruit ziet en Niet Hoe het Ontstaan is Ofzo...

7 jaar geleden

Y.

Y.

je had beter moeten zeggen bij de conclusie BORING

7 jaar geleden

B.

B.

er stond alle beroemden gebouwen van rome maar het zijn er maar 10 en ik ben overal geweest in rome maar somegen die hier staan ken ik niet maar voor de rest op zich goed

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.