Elburg

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 220 woorden
  • 18 juni 2004
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
47 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
I Elburg. In 1233 kreeg Elburg stadsrechten. Waaronder de marktrecht. De markt stond van 1930 tot 1975 op dinsdag in de stad. Tegenwoordig is er nog wel een markt op dinsdag maar niet in de stad wegens ruimtegebrek. Ze hadden ook nog de bestuursrecht en een rechtspraakrecht. Ook mocht Elburg munten slaan dat gebuurde in het munthuis aan de Ellestraat (het muntrecht). De stad werd driedubbel verdedigd, door de binnengracht, de stadsmuur en de buitengracht. Er zaten 20 bastions in de stadsmuur. In 1915 werd een stuk uit de stadsmuren gebroken, waar in 1916 huisjes werden gebouwd. II Kromme steeg. In 1926 heeft de KLM de 1ste luchtfoto van Elburg gemaakt. Daarop was te zien dat Elburg een rechthoekige vorm heeft. Ook was te zien dat Elburg, als enige in heel Nederland, rechte straten en stegen heeft behalve de kromme steeg. De oorzaak hoe het kwam dat de kromme steeg krom is, is dat tijdens het bouwen van Elburg, die in vier jaar gebouwd is (van 1392 tot 1396), de mensen die het Gruithuis hebben gebouwd het groter hebben gemaakt dan Arent thoe Boecop eigenlijk ontworpen had (Arent thoe Boecop is de ontwerper van Elburg) daarom hebben ze de steeg om het Gruithuis heen gebouwd, waardoor de steeg krom werd. Het Gruithuis staat nog in het oude deel van de stad Elburg.
III De stadspoorten. Elburg had vier stadspoorten. 1. <- de Vischpoort: is de belangrijkste poort, het diende o.a als vuurtoren. Het staat bij de haven. Vroeger was de Vischpoort een dichte verdedigingspoort. De doorgang is in 1392 opengemaakt. 2. de Goorpoort: is in 1853 afgebroken omdat er geen ruimte voor was. Stond aan de zuidkant. 3. de Mheenpoort: is in 1853 afgebroken. Het was 3m. breed. Het stond richting Kampen. 4. de Graaf –Hendrikspoort: was een klein poortje, 2.5m. breed. Ook in 1853 afgebroken. IV Joden. In 1860 was 5% van de Elburgers jood, nu is er geen jood meer. In de Jufferenstraat staat de poort voor de synagoge, er hangt een bordje boven met psalm 55:15 erop. De poort voor het jodenkerkhof was een dichte deur maar dat is een hek geworden erboven hangt een bord met psalm 23:4 erop. Er stonden in 1918 twee beuken maar die zijn weggehaald omdat de muur om het kerkhof werd weggeduwd. Als mannen/jongens na De ingang tot het jodenkerkhof
binnen gaan moeten ze een keppeltje op. V Trams. Er loopt geen treinrail door/langs Elburg. Er liep wel een tramrail dwars door Elburg heen. De Trams werden gestald is het gebouw waar nu de konmar zit, aan het gebouw mag niets verandert worden omdat het een monument is. Dat was ong. in 1908 tot 1938. Nu is die er dus niet meer. De meeste/alle trampersoneel woonden in de Bas -Backerlaan, die ligt aan de rand van de stad. VI Kerk. De grote kerk ligt niet in het centrum van de stad, zoals in andere steden en dorpen ze wel in centrum liggen. De oorzaak daarvan is dat de Elburgers hun kerk in Doornspijk hadden. Maar de Elburgers vonden dat hun ook een kerk moesten hebben dus werd er één in Elburg gebouwd. Doordat de stad al vol was gebouwd moest de kerk in het hoekje van

REACTIES

I.

I.

Er staat dat Elburg muntrecht had maar op het Munthuis zelf (het ANWB bordje) staat van niet en dat dit sreng verboden was.

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.