ADVERTENTIE
Red het frikandelbroodje Wist je dat heel veel van jouw lievelingsproducten zomaar kunnen verdwijnen als de bij zou uitsterven? Denk bijvoorbeeld aan je glaasje melk in de ochtend, maar ook je frikandelbroodje in de pauze en je banaan bij het leren. Hoe komt dit en belangrijker, hoe voorkomen we dit? Dat weten ze bij de opleiding Diermanagement. Meer weten over deze en andere studies van Van Hall Larenstein?

Check alle video's!
Hoe was de situatie in de Verenigde Staten na de tweede wereldoorlog?

Na de tweede wereldoorlog ontwikkelde in de Verenigde Staten in een heel snel tempo een goede welvaart. Er waren wel een paar groepen vergeten, maar de grote meerderheid van het land bereikte een peil zoals ze nog nooit in de Verenigde Staten hebben gehad.
Een economische en technische revolutie veranderde het land totaal.
Na de tweede wereldoorlog was er veel werk en het ging heel goed met het land, het begon steeds rijker te worden.
Daardoor kwam wel wat onzekerheid en er waren ook schrikreacties van mensen.
Mensen die door de snelle veranderingen bang werden, volgden vervolgens gemakkelijk extremistische leiders, zoals Joseph McCarthy.
Hij maakt veel gebruik van propaganda waardoor er nog meer mensen bang werden. Eerst waren dit alleen de groepen die in de minderheden waren maar na een tijdje werd ook de rest van de bevolking zo bang dat ze allemaal tegen het communisme waren.
Na een tijdje was het hele land zo bang dat er zelfs niet meer op de wet gelet, waardoor je dus valse rechtszaken kreeg.
Maar hierdoor werd het na een tijdje zo erg dat hij zelfs het leger begon te beschuldigen, het leger was de trots van de VS en dus werd hij afgezet als leider.
Uiterst rechtse en linkse onruststokers hadden als het erop aankwam geen kans, de Amerikaanse politiek bleef bepaald door het midden.

De jaren vijftig waren jaren van rust, in vergelijking met andere landen.
In de buitenlandse politiek beheerste John Foster Dulles als minister van Buitenlandse Zaken de situatie, strak vasthoudend aan zijn streven naar het tegengaan van uitbreiding van de communistische wereld door middel van militaire bondgenootschappen.
Hij wilde namelijk helemaal de “domino theorie” tegengaan, dit betekent dat als 1land communistisch werd de andere landen zo bang werden dat ze ook communistisch werden.
Dat probeerde de VS dus helemaal tegen te gaan.
In het binnenland bleef de welvaart duren.
Het enige probleem wat lang verdrongen was, maar nu toch zichtbaar werd, was dat van de relaties tussen verschillende rassen.
Oorzaken daarvan waren de veranderde geestelijke instellingen ten gevolge van de oorlog tegen Hitlers racisme, de door de televisie bevorderde communicatie en niet het minst het ontwaken van de zwarte bevolking zelf.
De democratische groepen, die door Roosevelt tot stand was gekomen (de steden, de groepen die in de minderheden waren, de intellectuelen, de zwarten), bleef in de meerderheid. Dat bleek bij de herverkiezing van president Truman in 1948, tegen alle verwachting in. Wel zocht het kiezersvolk in 1952 toevlucht bij de vaderlijke figuur van Eisenhower, die als Republikeins kandidaat optrad (in 1956 herkozen), maar tijdens bijna zijn hele bestuur bleef de meerderheid van het Congres Democratisch.

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen met de heksenvervolging?

Er zijn veel overeenkomsten en een paar verschillen met de heksenvervolging.

Een paar overeenkomsten zijn:

1: Als je een heks was werd je geïsoleerd van de rest van de samenleving, niemand vertrouwde je meer, je hoorde nergens meer bij en je werd vaak verbannen uit het dorp of op de brandstapel gezet, in de VS kwam je op de zwarte lijst, hierdoor werd je ook voor een deel geïsoleerd van de buitenwereld, je kon bijvoorbeeld geen werk meer vinden waardoor je dus niks meer kon kopen, maar mensen vertrouwde je ook niet meer omdat ze zo bang waren gemaakt voor het communisme, veel mensen verloren daardoor ook goede vrienden of zelfs hun gezin, dit is dus een overeenkomst met de hekserij.

2: In de middeleeuwen moest je verraden wie er allemaal nog meer meededen met de hekserij, deed je dat niet dan werd je gemarteld totdat je het wel vertelde, in de VS was dat ook zo, je moest namen noemen van andere communisten deed je dat niet dan kwam je niet meer van de zwarte lijst af waardoor je dus afgestoten werd van de buitenwereld en je ook geen werk meer kon vinden.

3:In de middeleeuwen werd je gemarteld als je een heks was, vooral als je niet wilde zeggen wie er nog meer heksen waren.
In de VS werd je natuurlijk niet lichamelijk gemarteld maar wel geestelijk, de FBI bleef je de hele dag volgen, je kreeg geen werk en je moest dagenlang dezelfde vragen aanhoren als je geen namen wilde noemen, hierdoor hebben ook best veel mensen zelfmoord gepleegd.

4: Verdacht = schuldig, dit was zowel in de middeleeuwen als in de VS, als ze dachten dat je schuldig was dan werd je net zolang gemarteld totdat je zei dat je een heks was en totdat je namen noemde van mensen die meededen, in de VS was dit ook zo als ze je verdachten kreeg je al meteen geen werk meer, ook al was je geen communist.

5: In de middeleeuwen werden de rechtszittingen openbaar gemaakt voor de hele buitenwereld, daardoor dacht dus iedereen dat je een heks was, in de VS was dit ook zo, elk verhoor werd openbaar gemaakt voor de buitenwereld, waardoor ze precies wisten wie de communisten waren en wie ze dus ook buiten moesten sluiten.

6: Een ander overeenkomst heeft met het hele volk te maken, in de middeleeuwen waren de mensen zo bang voor heksen dat ze iedereen die ook maar een beetje raar deed voor heks uitmaakte om zo zeker te weten dat er geen heksen meer in leven waren, dit was ook in de VS de mensen waren zo bang dat het communisme de wereld over zou nemen dat ze iedereen aangaven die ze ook maar een klein beetje verdachten van communistische ideeën om er zo voor te zorgen dat de wereld niet communistisch zou worden.

7: Een andere overeenkomst is dat door veel propaganda te maken het volk bang werd, dit werd in de middeleeuwen vooral gedaan door te vertellen hoe slecht en gevaarlijke heksen waren, in de VS werd dit gedaan door te vertellen dat de communisten de hele wereld over wilden nemen en door te zeggen dat de wereld er veel slechter op wordt.

Verschillen tussen de heksenvervolging en het communismevervolging:

1: In de Middeleeuwen werden mensen ook echt vermoord, door ze op de brandstapel te zetten.
Dit gebeurde in de VS natuurlijk niet, maar wel gebeurde het vaak dat mensen zelfmoord pleegde.

2: In de Middeleeuwen werd je lichamelijk mishandeld als je een heks was, in de VS werd je niet lichamelijk maar geestelijk mishandeld.

3: Bij het onderzoeken of je een heks was werden er allemaal manieren gebruikt waar niks van klopte, zoals een weegschaal om te kijken of je weinig weegt want dan was je een heks, in de VS waren de manieren iets betrouwbaarder, zoals een leugendetector die vaak wel klopt.

Waarom hoor je tegenwoordig weinig van de communisme vervolging in de VS maar hoor je nog wel veel van heksenvervolging?

Tegenwoordig hoor je niet veel meer van het communisme vervolging in de VS terwijl het wel belangrijk was, veel mensen moesten immers hun familie en vrienden verraden of ze konden zelfs geen werk meer vinden.
Bij de heksenvervolging was dit ook zo maar daar hoor je nog wel veel van.
Waarschijnlijk hoor je zo weinig van het communisme vervolging omdat de meeste mensen denken dat er geen doden bij gevallen zijn.
Er zijn inderdaad geen mensen bij vermoord maar doordat mensen op de zwarte lijst kwamen er ze daardoor geen werk meer konden vinden tenzij ze hun vrienden en familie gingen verraden daardoor pleegde veel mensen zelfmoord.
Ook veel mensen emigreerde naar andere landen omdat ze vroeger betrokken geweest waren bij communisten activiteiten en ze bang waren dat de FBI erachter zou komen.
Nog een reden waardoor weinig mensen er vanaf weten is omdat er maar weinig informatie over te vinden is, en de meeste informatie die er is in het Engels.
Waarschijnlijk is er maar zo weinig informatie over omdat de VS niet blij met zijn verleden van het communisme vervolging is, dit komt omdat Amerika zo erg tegen het communisme was dat er zelfs niet meer op de regels van de grondwet gelet werd waardoor iedereen die een keer bij het communisme betrokken was ook meteen schuldig was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.