Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Burgerslachtoffers in de Eerste- en Tweede Wereldoorlog

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 1273 woorden
  • 31 oktober 2010
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
34 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Burgerslachtoffers in WOI en WOII

Inhoud:
Inleiding--------------------------------------------------------------------------blz. 2

Beantwoording van de hoofd/deelvragen------------------------------------blz. 3,4,5

Conclusie-------------------------------------------------------------------------blz. 5

Bronnenlijst----------------------------------------------------------------------blz. 5

Waarom heb ik voor Burgerslachtoffers gekozen?
Ik vind dit het meest interessante. Ik denk dat ik zo een goed overzicht krijg van hoeveel mensen de oorlogen niet overleefd hadden. Zo kom ik te weten welke groepen dat waren, op welke plaatsen gebombardeerd werd en waarom er zoveel slachtoffers waren. Ik weet er op dit moment niet echt veel van. (Alleen verzet en Jodenvervolging). Ik heb nog niet veel over bombardementen en hongersnood geleerd.

Ik stel de volgende hoofdvraag:
Hoeveel, en waarom zoveel, burgers kwamen er om in de Wereldoorlogen?

Deze hoofdvraag heb ik weer verdeeld in een aantal deelvragen:
- Welke groepen burgerslachtoffers kan ik onderscheiden?

- In welke gebieden (van Nederland) was het aantal burgerslachtoffers het grootst, en waarom?

- Waarom werden juist de Joden in concentratiekampen vermoord?

Ik heb deze hoofdvraag gesteld omdat ik dit graag wil weten. Ik weet na al die jaren nog steeds niet hoeveel mensen gedood waren. Ik weet wel dat het er verschrikkelijk veel zijn en dat de WOII nog bloediger was dan de WOI.

Deelvraag 1 staat eigenlijk al op het opdrachtenblad, maar ik wil graag uitleggen waarom die groepen en hoe ze werden gedood.


Deelvraag 2 heb ik gesteld omdat dat interessant is. Als ik weet waar er gebombardeerd is kan ik ook zien dat daar vrij moderne bebouwing is omdat de oude bebouwing weg is.


Deelvraag 3: Deze vraag is heel belangrijk om de Holocaust goed te kunnen begrijpen. Ik weet wel een beetje waarom juist de joden vervolgd werden, maar niet precies.





Slachtoffers van de WOI en WOII

In de wereldoorlogen zijn miljoenen slachtoffers gevallen. De slachtoffers kun je verdelen in de volgende groepen (van doodsoorzaak):


Bombardementen: In de WOI en WOII vonden veel bombardementen plaats. Zowel door de Geallieerden als door de Duitsers uitgevoerd. In WOI staat bekend als de ‘loopgravenoorlog’ en WOII meer om de bombardementen. In de WOII waren ook veel meer bombardementen. In Nederland heeft vooral Rotterdam er last van gehad, de stad werd in 1940 platgegooid. Bombardementen maakten duizenden slachtoffers.


Hongersnoden: In de oorlog was de economie slecht, waardoor er vaak niet genoeg voedsel was. In de winter was het toen ook nog een extra koud, waardoor veel mensen toen het leven lieten. Na D-day was Nederland net niet op tijd bevrijd, waardoor West-Nederland nog een Hongerwinter moest meemaken die duizenden levens kostte.


Kampen: in de WOI waren er niet echt vernietigingkampen. In de WOII wel. Hitler had groepen gemaakt van mensen die vermoord zouden worden in de vernietigingskampen of eerst in een tussenkamp zouden worden gebracht. Die mensen zijn: Joden, homo’s, Jehova Getuigen, zigeuners, verzetsstrijders en politiek tegenstanders. Hitler wilde hierdoor plaatsmaken voor de Ariërs.

In de kampen was het leven slecht en veel mensen overleefden de oorlog ook niet.


Verzet: Tijdens de WOII was er verzet. Verzet is altijd tegen Hitler, en was toen dus ook verboden. Vormen van verzet zijn: wapen smokkelen, illegale kranten verspreiden, onderduikers helpen, protesteren tegen Jodenvervolging, het stelen van persoonsbewijzen/voedselbonnen en al het andere wat tegen Hitler was.


Vluchteling: tijdens de WOI: Tijdens de WOI is een aantal Belgische militairen maar Nederland gevlucht voor het Duitse oorlogsgeweld. Ze vluchtten naar Nederland omdat dat neutraal was. In WOII zijn er meer gevlucht. Al voor de WOII vluchtten duizenden joden uit Duitsland omdat ze bang waren voor de Jodenregels. In 1940 was dat niet meer mogelijk, en wie het toch probeerde werd vaak opgepakt en naar een kamp gebracht.


Met deze informatie kan ik de volgende deelvraag beantwoorden:

Welke groepen burgerslachtoffers kan ik onderscheiden?

Antwoord: Je kunt ze in de volgende groepen onderscheiden:

Bombardementslachtoffers (in Nederland voornamelijk Nederlandse slachtoffers, hongersnoodslachtoffer(ook Nederlanders), concentratiekampslachtoffers( vooral Joden en zigeuners), verzet ( veel Nederlanders) en vluchtelingen (veel Duitse Joden)









Niet overal waren evenveel slachtoffers gevallen. In de WOI vielen minder burgerslachtoffers dan in WOII. Nederland was neutraal dus vielen er weinig tot geen slachtoffers. In Duitsland vielen er wel meer, met name door bombardementen. In de WOI vielen relatief weinig burgerslachtoffers, de doden waren vaak soldaat. In de WOII was Nederland niet neutraal gebleven. De bombardementen vonden voor al in het westen en in Gelderland plaats. De hongerswinter vonden overal wel een beetje plaats, maar in de winter van 1944-1945 werd het westen hard getroffen. De jodenvervolgingen vonden in het hele land plaats.verzet oo en vluchtelingen vooral aan de grens.


Met deze informatie kan ik de tweede deelvraag beantwoorden:

In welke gebieden (van Nederland) was het aantal burgerslachtoffers het grootst, en waarom?

Antwoord:( WOII) In het westen, vooral door de bombardementen, hongersnood en omdat in het westen veel mensen wonen. Ook aan de grens met Duitsland waren veel slachtoffers.



In de WOII werden veel mensen naar concentratiekampen gestuurd. Het waren vooral joden. Door de een of andere manier had Hitler een hekel aan joden gekregen. Er is niet echt duidelijk één oorzaak. De eerste oorzaak is het verlies van WOI. Na die oorlog ging het slecht met Duitsland. In zo’n tijd had men behoefde aan een zondebok, op wie je je woede kon uiten. Hitler zag de Joden als zonde bok. Dat heeft ook nog een rede. In die tijd waren Joden vaak uit op geld en macht. Dit is misschien wel een beetje waar, maar geen rede tot vervolging. De derde rede is dat een Jood niet op een Ariër lijkt. Een jood heeft zwart haar en donkere ogen. Als deze redenen leiden tot Jodenhaat


Hiermee is de laatste deelvraag beantwoord:

Waarom werden juist de Joden in concentratiekampen vermoord?

Antwoord: Er waren verschillende redenen, maar de voornaamste zijn: Het zijn geen ariërs, zijn op geld uit en men had behoefte aan een zondebok.


Beantwoording hoofdvraag:

In de eerste wereldoorlog zijn weinig burgerslachtoffers gevallen, want de strijd vond alleen plaats aan het front, waar in totaal 8,5 miljoen soldaten de dood troffen. In de tweede wereldoorlog zijn er veel meer slachtoffers. Het is vaak niet te achterhalen hoeveel het er precies waren, want het werd vaak niet geregistreerd. Wel zijn er uit Nederland zo’n 150.000 joden en anderen weggevoerd, er zijn duizenden doden door bombardementen en duizenden doden door Hongerwinters en honderden doden als vluchteling. Ook vonden veel verzetsstrijders de dood, door verraad.


Antwoord op de hoofdvraag:

Hoeveel, en waarom zoveel, burgers kwamen er om in de Wereldoorlogen?

In de WOI kwamen relatief weinig burgers om, omdat de oorlog zich voornamelijk bij de loopgraven afspeelde. De slachtoffers waren dus vooral soldaten. Door Nederland neutraliteit zijn in Nederland tijdens de WOI geen burgers gedood. In WOII was dat anders. Deze gegevens gelden voor de hele wereld. Door bombardementen, verzet, honger, kampen en vluchtelingen was het aantal slachtoffers gigantisch groot. Vooral de kampen maakten veel slachtoffers. Helaas is het lastig om te zeggen hoeveel mensen de kampen niet overleefd hebben, omdat dat niet goed bijgehouden werd. Het zijn alleen schattingen. Geschat wordt dat ongeveer 5,7 miljoen vermoord zijn in totaal. Door bombardementen en verzet hebben ook duizenden slachtoffers gemaakt.



Dit maakt het totale aantal burgerslachtoffers over de hele wereld 41,4 miljoen, waaronder 20 miljoen door ziekte, 25 miljoen militaire slachtoffers


Nederland had tijdens WOII 8,8 miljoen, 8000 militaire slachtoffers, 90.000 burgerslachtoffers en 110.000 joden door concentratiekampen. Dat maakt het totale aantal burgerslachtoffers ongeveer 200.000.


In totaal hebben 72 miljoen mensen de WOII niet overleefd en in WOI 35 miljoen


Conclusie: Ik wist niet dat er zoveel mensen gedood waren over de hele wereld. Het was wel een lastige hoofdvraag om op te zoeken, maar het is toch gelukt. Soms zijn die statistieken niet te vertrouwen, maar het zelf nazoeken is ook onmogelijk.






Bronnenlijst:

http://www.go2war2.nl/artikel/1226/24

http://www.wereldoorlog1418.nl/vluchtelingen/index.htm

http://www.bertsgeschiedenissite.nl/nieuwe%20geschiedenis/20e%20eeu w/1900-1920/eerste_wereldoorlog.htm


Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Inhoud:
Inleiding--------------------------------------------------------------------------blz. 2

Beantwoording van de hoofd/deelvragen------------------------------------blz. 3,4,5

Conclusie-------------------------------------------------------------------------blz. 5

Bronnenlijst----------------------------------------------------------------------blz. 5

Waarom heb ik voor Burgerslachtoffers gekozen?
Ik vind dit het meest interessante. Ik denk dat ik zo een goed overzicht krijg van hoeveel mensen de oorlogen niet overleefd hadden. Zo kom ik te weten welke groepen dat waren, op welke plaatsen gebombardeerd werd en waarom er zoveel slachtoffers waren. Ik weet er op dit moment niet echt veel van. (Alleen verzet en Jodenvervolging). Ik heb nog niet veel over bombardementen en hongersnood geleerd.

Ik stel de volgende hoofdvraag:
Hoeveel, en waarom zoveel, burgers kwamen er om in de Wereldoorlogen?

Deze hoofdvraag heb ik weer verdeeld in een aantal deelvragen:
- Welke groepen burgerslachtoffers kan ik onderscheiden?

- In welke gebieden (van Nederland) was het aantal burgerslachtoffers het grootst, en waarom?

- Waarom werden juist de Joden in concentratiekampen vermoord?

Ik heb deze hoofdvraag gesteld omdat ik dit graag wil weten. Ik weet na al die jaren nog steeds niet hoeveel mensen gedood waren. Ik weet wel dat het er verschrikkelijk veel zijn en dat de WOII nog bloediger was dan de WOI.

Deelvraag 1 staat eigenlijk al op het opdrachtenblad, maar ik wil graag uitleggen waarom die groepen en hoe ze werden gedood.


Deelvraag 2 heb ik gesteld omdat dat interessant is. Als ik weet waar er gebombardeerd is kan ik ook zien dat daar vrij moderne bebouwing is omdat de oude bebouwing weg is.


Deelvraag 3: Deze vraag is heel belangrijk om de Holocaust goed te kunnen begrijpen. Ik weet wel een beetje waarom juist de joden vervolgd werden, maar niet precies.





Slachtoffers van de WOI en WOII

In de wereldoorlogen zijn miljoenen slachtoffers gevallen. De slachtoffers kun je verdelen in de volgende groepen (van doodsoorzaak):


Bombardementen: In de WOI en WOII vonden veel bombardementen plaats. Zowel door de Geallieerden als door de Duitsers uitgevoerd. In WOI staat bekend als de ‘loopgravenoorlog’ en WOII meer om de bombardementen. In de WOII waren ook veel meer bombardementen. In Nederland heeft vooral Rotterdam er last van gehad, de stad werd in 1940 platgegooid. Bombardementen maakten duizenden slachtoffers.


Hongersnoden: In de oorlog was de economie slecht, waardoor er vaak niet genoeg voedsel was. In de winter was het toen ook nog een extra koud, waardoor veel mensen toen het leven lieten. Na D-day was Nederland net niet op tijd bevrijd, waardoor West-Nederland nog een Hongerwinter moest meemaken die duizenden levens kostte.


Kampen: in de WOI waren er niet echt vernietigingkampen. In de WOII wel. Hitler had groepen gemaakt van mensen die vermoord zouden worden in de vernietigingskampen of eerst in een tussenkamp zouden worden gebracht. Die mensen zijn: Joden, homo’s, Jehova Getuigen, zigeuners, verzetsstrijders en politiek tegenstanders. Hitler wilde hierdoor plaatsmaken voor de Ariërs.

In de kampen was het leven slecht en veel mensen overleefden de oorlog ook niet.


Verzet: Tijdens de WOII was er verzet. Verzet is altijd tegen Hitler, en was toen dus ook verboden. Vormen van verzet zijn: wapen smokkelen, illegale kranten verspreiden, onderduikers helpen, protesteren tegen Jodenvervolging, het stelen van persoonsbewijzen/voedselbonnen en al het andere wat tegen Hitler was.


Vluchteling: tijdens de WOI: Tijdens de WOI is een aantal Belgische militairen maar Nederland gevlucht voor het Duitse oorlogsgeweld. Ze vluchtten naar Nederland omdat dat neutraal was. In WOII zijn er meer gevlucht. Al voor de WOII vluchtten duizenden joden uit Duitsland omdat ze bang waren voor de Jodenregels. In 1940 was dat niet meer mogelijk, en wie het toch probeerde werd vaak opgepakt en naar een kamp gebracht.


Met deze informatie kan ik de volgende deelvraag beantwoorden:

Welke groepen burgerslachtoffers kan ik onderscheiden?

Antwoord: Je kunt ze in de volgende groepen onderscheiden:

Bombardementslachtoffers (in Nederland voornamelijk Nederlandse slachtoffers, hongersnoodslachtoffer(ook Nederlanders), concentratiekampslachtoffers( vooral Joden en zigeuners), verzet ( veel Nederlanders) en vluchtelingen (veel Duitse Joden)









Niet overal waren evenveel slachtoffers gevallen. In de WOI vielen minder burgerslachtoffers dan in WOII. Nederland was neutraal dus vielen er weinig tot geen slachtoffers. In Duitsland vielen er wel meer, met name door bombardementen. In de WOI vielen relatief weinig burgerslachtoffers, de doden waren vaak soldaat. In de WOII was Nederland niet neutraal gebleven. De bombardementen vonden voor al in het westen en in Gelderland plaats. De hongerswinter vonden overal wel een beetje plaats, maar in de winter van 1944-1945 werd het westen hard getroffen. De jodenvervolgingen vonden in het hele land plaats.verzet oo en vluchtelingen vooral aan de grens.


Met deze informatie kan ik de tweede deelvraag beantwoorden:

In welke gebieden (van Nederland) was het aantal burgerslachtoffers het grootst, en waarom?

Antwoord:( WOII) In het westen, vooral door de bombardementen, hongersnood en omdat in het westen veel mensen wonen. Ook aan de grens met Duitsland waren veel slachtoffers.



In de WOII werden veel mensen naar concentratiekampen gestuurd. Het waren vooral joden. Door de een of andere manier had Hitler een hekel aan joden gekregen. Er is niet echt duidelijk één oorzaak. De eerste oorzaak is het verlies van WOI. Na die oorlog ging het slecht met Duitsland. In zo’n tijd had men behoefde aan een zondebok, op wie je je woede kon uiten. Hitler zag de Joden als zonde bok. Dat heeft ook nog een rede. In die tijd waren Joden vaak uit op geld en macht. Dit is misschien wel een beetje waar, maar geen rede tot vervolging. De derde rede is dat een Jood niet op een Ariër lijkt. Een jood heeft zwart haar en donkere ogen. Als deze redenen leiden tot Jodenhaat


Hiermee is de laatste deelvraag beantwoord:

Waarom werden juist de Joden in concentratiekampen vermoord?

Antwoord: Er waren verschillende redenen, maar de voornaamste zijn: Het zijn geen ariërs, zijn op geld uit en men had behoefte aan een zondebok.


Beantwoording hoofdvraag:

In de eerste wereldoorlog zijn weinig burgerslachtoffers gevallen, want de strijd vond alleen plaats aan het front, waar in totaal 8,5 miljoen soldaten de dood troffen. In de tweede wereldoorlog zijn er veel meer slachtoffers. Het is vaak niet te achterhalen hoeveel het er precies waren, want het werd vaak niet geregistreerd. Wel zijn er uit Nederland zo’n 150.000 joden en anderen weggevoerd, er zijn duizenden doden door bombardementen en duizenden doden door Hongerwinters en honderden doden als vluchteling. Ook vonden veel verzetsstrijders de dood, door verraad.


Antwoord op de hoofdvraag:

Hoeveel, en waarom zoveel, burgers kwamen er om in de Wereldoorlogen?

In de WOI kwamen relatief weinig burgers om, omdat de oorlog zich voornamelijk bij de loopgraven afspeelde. De slachtoffers waren dus vooral soldaten. Door Nederland neutraliteit zijn in Nederland tijdens de WOI geen burgers gedood. In WOII was dat anders. Deze gegevens gelden voor de hele wereld. Door bombardementen, verzet, honger, kampen en vluchtelingen was het aantal slachtoffers gigantisch groot. Vooral de kampen maakten veel slachtoffers. Helaas is het lastig om te zeggen hoeveel mensen de kampen niet overleefd hebben, omdat dat niet goed bijgehouden werd. Het zijn alleen schattingen. Geschat wordt dat ongeveer 5,7 miljoen vermoord zijn in totaal. Door bombardementen en verzet hebben ook duizenden slachtoffers gemaakt.



Dit maakt het totale aantal burgerslachtoffers over de hele wereld 41,4 miljoen, waaronder 20 miljoen door ziekte, 25 miljoen militaire slachtoffers


Nederland had tijdens WOII 8,8 miljoen, 8000 militaire slachtoffers, 90.000 burgerslachtoffers en 110.000 joden door concentratiekampen. Dat maakt het totale aantal burgerslachtoffers ongeveer 200.000.


In totaal hebben 72 miljoen mensen de WOII niet overleefd en in WOI 35 miljoen


Conclusie: Ik wist niet dat er zoveel mensen gedood waren over de hele wereld. Het was wel een lastige hoofdvraag om op te zoeken, maar het is toch gelukt. Soms zijn die statistieken niet te vertrouwen, maar het zelf nazoeken is ook onmogelijk.






Bronnenlijst:

http://www.go2war2.nl/artikel/1226/24

http://www.wereldoorlog1418.nl/vluchtelingen/index.htm

http://www.bertsgeschiedenissite.nl/nieuwe%20geschiedenis/20e%20eeu w/1900-1920/eerste_wereldoorlog.htm


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.