Azteken

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 873 woorden
  • 8 december 2001
  • 135 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
135 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Strengheid en gehoorzaamheid. Voor een hoop dingen in de Azteekse samenleving waren er regels. Strenge regels, want als bijvoorbeeld iemand zich als adel voordeed, kreeg hij de doodstraf. De taakverdeling tussen mannen en vrouwen. De meeste mannen werkten over het algemeen buitenshuis, de meeste waren boeren, dus in het landbouwseizoen (van mei tot september) werkten zij op het land. De rest van het jaar waren ze ook vaak weg, want dan deden ze karweitjes, of deden dienst als soldaat. Vrouwen hielden zich bezig met de opvoeding en het huishouden. Ook weefden ze textiel dat ze op de markt verkochten, samen met de producten van het land die de familie over had. Kinderen gingen allemaal naar school.

School Er waren twee soorten scholen: het “Jeugdhuis”, voor kinderen van gewoon volk en de “hogere school”, voor adel en héle goede leerlingen. Meisjes kregen apart les, en iedereen leerden vooral dansen en zingen (voor godsdienstige doeleinden). De school was dus zeer streng. Jongens maakten zich nuttig door in hun vrije tijd brandhout te dragen enz.. Ook kregen ze militaire training, wat begon met het zijn van drager en later dienst doen als gewapende soldaat. Priesters gaven les aan jongens die later officier of hoge ambtenaar zou worden. Niet alleen op school, maar ook tuis werden ze streng opgevoed.

Meer over de opvoeding. Hoe weten we nou dat ze streng werden opgevoed, want de Azteken konden niet schrijven zoals wij dat doen. Toch maakten ze boeken met plaatjes, en als je weet wat het betekend, kun je daar een heel boek van maken. In een van die boeken staat iets over opvoeding. Daaruit hebben we kunnen opmaken hoe de opvoeding was bij Azteken. Door de ontdekkingsreizen zijn wij dus een hoop te weten gekomen over deze cultuur. Helaas leidde de ontdekkings-reizen ook tot de ondergang van het Azteekse rijk. Misschien wist je het al, maar de Europeanen hebben de aardappel ingevoerd vanuit Mexico. Nu, 400 jaar later ,is deze te vinden in de kookpot van een hoop mensen.

Ook cacao, tabak, paprika, tomaten, ananas, maïs, aardbeien, pinda’s, en avocado’s komen van de Azteken. In Europa hadden de mensen nog nooit van dit soort vruchten gehoord, totdat de Europeanen zich met de Azteken gingen bemoeien. Echter, het duurde nog een lange tijd voordat dit vreemde voedsel gegeten werd in Europa. Waarom zou je denken? Wel, omdat je toch niet zomaar een onbekend gewas gaat eten.

Tegenwoordig leveren vier plantensoorten al het voedsel voor de totale wereldbevolking, 800 miljoen ton aardappels en maïs en 1.1 miljard ton rijst en graan. Dat eten is zo in zwang geraakt doordat het heel voedzaam is. De aardappel bijvoorbeeld, werd als vervanger voor graan gebruikt omdat hij 4X voedzamer is dan graan, en je hem niet in een keer hoeft te oogsten( je kan iedere week oogsten wat je nodig hebt)

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders In de tijd van de Azteken waren de Portugezen en de Spanjaarden de eersten die wereldreizen maakten. Maar, wat deden de Nederlanders toen?

Na 1580 begonnen de Nederlanders met reizen buiten Europa. Zij dachten dat je, als je naar het noorden voer, je om rusland heen voer, zo bij Indie kwam. Maar, daar lach de Noordelijke IJszee en dat werd Willem Barentz noodlottig. Bij Nova Zembla kwam zijn schip in het ijs te zitten, en zat er niets anders op dan bij Nova Zembla te wachten op de volgende zomer. Toen ze in juni besloten terug te varen, moesten ze dat met de sloep doen, want het grote schip zat nog steeds in het ijs vast. Na 2000 Km. in de sloep kwamen zij uit bij Noord-Rusland.

Toen Jacob van Heemhuis, een expeditielid van Barentz, terug in Amsterdam was, ging hij in 1598, een jaar na zijn aankomst, toch weer reizen. Toen namen zij de Portugese route, maar, er ging ook bij deze reis iets mis. De vloot raakte opgesplitst, na in een storm terecht te zijn gekomen. Andere volken. De Azteken waren na de Europese landing meteen “Death Meat”. Hoe was het de volkeren in Azië vergaan? In sommige Aziatische gebieden bestonden zeer oude beschavingen. De Chinese cultuur was omstreeks 1500 veel ontwikkelder dan die in Europa. Toen de Portugezen bij China aankwamen, werden ze als barbaren behandeld. Ze mochten op een schiereiland een handelskantoor bouwen, maar verder niets. Zo verging het ook de andere Europeanen Japan. In Japan ging het anders, omdat zij geen vuurwapens hadden, en het land verdeeld was in kleine landjes. De Portugezen konden dus makkelijk het verdeelde koninkrijk in. Toen de Portugezen leerden hoe ze vuurwapens moesten maken, kwam er orde in de Japanse chaos. Zo was er in Japan één koning en één (sterk) keizerrijk. In 1600 kwam er voor het eerst een Nederlands schip aan in Japan. Dit was de eerste keer dat de Japanners een Europeaan zagen die niet uit Portugal of Spanje kwam. De keizer was niet erg gesteld op de Portugezen en hun drang tot het bekeren, dus was hij blij met de Nederlanders Alle niet-Nederlandse Europeanen werden Japan uitgegooid en de Nederlanders mochten als enige blijven, maar dan moesten ze wel op Deshima, een klein eilandje in de baai van Nagasaki blijven. Ze mochten Deshima maar een keer per jaar verlaten om de Chinese keizer eer te bewijzen.

REACTIES

P.

P.

saai

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.