Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Azteken

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 285 woorden
  • 26 maart 2009
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Azteken, het begin van een nieuwe beschaving

Toen de Spanjaarden de boel overnamen wilden ze het oorspronkelijke geloof, de taal en de cultuur veranderen. Er kwamen missionarissen vanuit Spanje om de nakomelingen van de Azteken en van andere volkeren uit Midden-Amerika te bekeren tot het Rooms-katholieke geloof. Kerken en kloosters werden gebouwd en godsdienstige groepen begonnen met het onderwijzen van de oorspronkelijke bewoners van Midden-Amerika.
Maar toen de bevolking toenam omdat er meer Spanjaarden kwamen naar Midden-Amerika emigreerden werd het Spaans de officiële taal. Doordat de oorspronkelijke bevolking van Midden-Amerika (vanaf nu indianen genoemd) werd uitgebuit en orders werd gegeven, namen ze de Spaanse cultuur snel over. Ze moesten wel.

Uiteindelijk kwamen de oorspronkelijke Mexicanen en creolen (mensen uit Spanje maar in Mexico geboren) in opstand. De indianen omdat ze gelijkheid wilden en de creolen omdat ze hun eigen regering wilden hebben en niet geregeerd worden vanuit Spanje.
Vanaf toen herontdekten de Mexicanen hun eigen geschiedenis weer. Er was nog best wel veel overgebleven. De Azteekse taal, het Nahuatl, bleef bestaan ondanks alles. Ook verschillende landbouwtechnieken en voedsel word nog steeds gebruikt en gegeten.
In mexicostad, waar eens het grote Tenochtitlan stond, zijn verschillende stijlen tot één gemaakt. Tempels staan naast Spaanse kerken en moderne huizen.Archeologen en wetenschappers begonnen veel meer dingen weer te ontdekken. Zoals verbanden tussen feestdagen van de Azteken en het Rooms-katholieke geloof.
Uiteindelijk kregen de Azteken de waardering dat ze verdienden, maar de vader van het moderne beschaving worden ze niet genoemd. Daarvoor waren de Spanjaarden te grondig geweest. Maar de indiaanse Mexicanen van vandaag eren wel hun voorouders en denken er met trots aan, dat er al een grote beschaving was, voordat de Spanjaarden met hun ‘moderne’ beschaving kwam.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.