Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Provence (Fr)

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 2138 woorden
  • 3 februari 2009
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
43 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgaven:
1. Inleiding: 2
2. Land: 3
Ligging: 3
Klimaat: 3
Departementen en kantonnen: 3
3. Steden: 4
Gap: 4
Digne-les-Bains: 4
Nice: 4
Toulon: 5
Marseille: 5
4. Eten: 6
Ontbijt: 6
Lunch: 6
Hoofdgerechten: 6
Dessert: 7
Supermarkten: 7
5. Bomen en planten: 8
6. Dieren 9
7. Bronvermelding: 10

1. Inleiding:
Ik doe mijn werkstuk over de Provence, omdat het een bekende en mooie streek is. Ik mocht mijn werkstuk niet over de Bretagne doen, omdat ik daar mijn spreekbeurt al over gedaan had. Ik heb er gelukkig geen spijt van dat ik voor Provence hebt gekozen. Ik ben er misschien wel op vakantie geweest, maar ik heb toch veel geleerd van het onderwerp Provence. Nu weet ik ook in welke departementen ik allemaal ben geweest en wat er voor mooie plekken zijn als het gaat om natuur. Ze heb ik ook wat getypt uit ervaring. Dat is wel zo handig dan alles van het internet.

Hier zijn een paar foto’s waar van we onder andere we zijn geweest. (Régusse)


2. Land:
Ligging:
De Provence ligt aan de Middellandse Zee. Via de Middellandse Zee kan je naar Spanje. De Provence lijkt dan ook een beetje op Spanje. In het oosten ligt Italië. Makkelijk te bereiken door wat bergen. Boven de Provence ligt RhôneAlpes. Ten westen ligt Languedoc-Roussillon. Je moet vaak veel bergen door wil je de Provence via het binnenland bereiken.

Klimaat:
De Provence heeft een Middellands zee klimaat. Dat betekent dat het hete, droge zomers heeft, maar weer wat mildere natte winters. In de Provence is het in de zomer zo’n 25 tot 35 graden. In de winter kan het richting de 10 graden zijn.

Departementen en kantonnen:
De Provence heeft 5 departementen. Dat zijn Hautes-Alpes, Alpes de haute-Provence, Alpes-Maritimes, Var en Bouches du Rhone. Departementnummers staan in een postcode. Zo is het makkelijker sorteren. Als je het nummer ziet weet je naar welk departement de brief moet. De eerste 2 cijfer geven het departement aan. De nummers lopen van 01 tot en met 95. Bij een kentekenplaat staat het cijfer als laatst. De cijfers lopen op alfabetische volgorde. 01 is Ain en 95 is val-d’Oise.
Kanton is een bestuurlijke eenheid dat meestal uit meerdere gemeentes bestaat. Al deze kantonnen vormen samen een aantal arrondissementen en alle arrondissementen samen vormen een departement. De in dit geval vijf departementen vormen een provincie. In dit geval de Provence.
Departementen Departementnr. Arrondissementen Aantal kantons Gemeentes
Hautes-Alpes 5 2 30 177
Alpes de haute-Provence 4 4 30 200
Alpes-Maritimes 6 2 52 163

Var 83 3 43 153
Bouches du Rhone. 13 4 57 119
Departementen Arrondissement

3. Steden:
Gap:
De Provence is verdeeld in zes departementen. Boven aan de Hautes-Alpes. Met als grootste stad Gap.
Hautes-Alpes heeft 2 arrondissementen (Fransen noemen dit onderverdeling van een grote Franse stad), Gap en Briançon. Hautes-Alpes heeft als
departementnummer 05. De stad is gesticht door de Galliërs in 14 voor Christus. Het werd later veroverd door Keizer Augustus en werd door de Romeinen genoemd Vapincum. Gap bestaat uit een oppervlakte van 101,4 km2. Gap heeft zo’n 38.000 inwoners. Hautes-Alpes 130.000 aantal inwoners.

Digne-les-Bains:
Onder Hautes-Alpes ligt Alpes de haute-Provence. De grootste stad heet Digne-les- Bains. Alpes de haute-Provence heeft 4 arrondissementen; Barcelonnette, Castellane, Digne-les-Bains en Forcalquier. Alpes de haute-Provence heeft als departementennummer 04. Tot 1970 hete het nog Bas-Alpes.
Er wonen nu ongeveer 16.000 mensen op een oppervlakte van 117,4 km2 in Digne-les-Bains. Heel haute-Provence heeft 150.000 inwoners.


Nice:
Nice is een Grote stad in Alpes-Maritimes. Alpes-Maritimes grenst aan de Middellandse Zee en aan Italië. Het heeft 2 arrondissementen; Nice en Grasse. Als departementnummer heeft hij nummer 06. In 1860 is dit departement gesticht. Het departement Var is verdeelt. Dit verklaart waarom de 120 km lange rivier de Var. Dit verklaart waarom de rivier Var niet alleen door het departement Var loopt. Nice bestaat uit 71,9 km2. Er wonen bijna 350.000 inwoners in Nice. Alpes-Maritimes
Heeft bij elkaar 1.200.000
inwoners.

Toulon:
Var is het Departement waar Toulon in ligt. Het ligt in het zuiden van de Provence. Var heeft 3 arrondissementen; Toulon, Draguignan en Brignoles. Het departementnummer is 83. Var is gesticht in de franse revolutie op 4 maart 1790. Toulon heeft zo’n 161.000 inwoners. Op een oppervlakte van 42,8 km2. Var zelf heeft zo’n 905.000 inwoners.
De stad Toulon is een zeer belangrijke militaire haven aan de Middellandse Zee.
De militaire haven werd, net zoals vele andere havens in Frankrijk, versterkt door .Vauban (leider van een leger dat van de koning opdracht kreeg te versterken bij oorlog). De stad was ook de locatie van een aantal Slagen bij Toulon. In 1744 en 1793. De slag in 1744 was een belangrijk gevecht in de Oostenrijkse Successieoorlog. Deze oorlog werd door de Oostenrijkse troon uitgevochten. In 1740 stierf de koning. Hij werd opgevolgd door zijn dochter Maria Theresia van Oostenrijk. De slag in 1793 was het eerste succes van Napoleon.
In 1942 werd Toulon veroverd door de Duitsers. De overgebleven bemanning van de Franse schepen brachten uit protest hun eigen schepen tot zinken. Dat gebeurde op 27 november 1942.


Marseille:
Marseille is de ‘hoofdstad’ van Bouches du Rhone. Bouches du Rhone ligt in het zuid-westen van de Provence. Het heeft 4 arrondissementen; Aix-en-Provence, Arles, Marseille en Istres. Als departementnummer heeft het 13. In Marseille wonen ongeveer 810.000 mensen. In heel Bouches du Rhone zijn ongeveer 2 miljoen.
Marseille is gesticht door Grieken zo rond 600 voor Christus. Het ligt aan zee dus was het een makkelijke handels plaats. Er werd vooral gehandeld in tin, zout, amber, keramiek en wijn. In de 1ste eeuw werd het toen nog hetende Masillia een nieuw centrum voor Griekse cultuur. Veel Romeinse en Keltische inwoners van Gallië (Gallië is een benoeming voor Frankrijk, België, het westen van Zwitserland, en delen van Nederland en Duitsland) stuurden kun kinderen naar Marsillia.
In de 7de en 8ste eeuw kwamen de Islamitische piraten naar Marsillia. Eerst was Marsillia van het Roomse rijk. Pas in 1480 werd het echt van de Franse. In de 19de eeuw werd Marsillia, Marseille genoemd. Rond de tijd dat het zo werd genoemd was de stad erg geliefd geworden bij verschillende kunstenaars en wat intelligentere mensen.

4. Eten:
Ontbijt:
Ze eten niet zoals bij een boterham. Ze eten vooral met zoete broodjes met jam erop of een lekkere plak ham. Meestal wordt er thee, melk of koffie bij gedronken.
Maar ook natuurlijk croissants en pain au chocolat, croissants worden niet gezien als brood maar als pâtisserie (dat zijn lekkernijen). Tegenwoordig veranderd dit allemaal heel snel. Ze eten net als in Nederland, behalve dan de boterham. De Franse hebben ’s ochtends niet genoeg tijd om uitgebreid te dineren. Als ze echt gehaast zijn willen ze wel even snel langs de bakker voor een broodje onderweg.

Lunch:
De lunch is in Frankrijk de belangrijkste maaltijd van de dag.

De Franse gaan speciaal voor de lunch al snel naar huis of in een restaurant zitten. Er staan dan dingen op het menu die snel klaar zijn en goedkoper. Er zijn dan qua oppervlakte veel meer restaurants als je het berekent met Nederland. Ze komen dan ook soms ’s avonds ook nog in het zelfde restaurant. Eigenlijk is de lunch het zelfde als het avond eten, maar dan wat minder. Als voorgerecht salade en als hoofdgerecht wat vlees of vis, groenten en aardappeltjes of patatjes. Als na gerecht krijg je vaak een stukje kaas, zoals fromage blanc (lijkt op kwark) of fromage sec. Je kan ook een bordje krijgen met een aantal soorten kaas. O.a. geitenkaasjes, roomkaasjes en schimmelkaasjes. Je begint dan met de kaas met de minste smaak en je eindigt met de sterkste smaak.

Hoofdgerechten:
Ze eten vanaf 20:00.
In de Provence hebben ze van alles, maar ook iets Spaans zoals Paella. Een gele rijst met daarin groente, gemixte vis en soms kip of Gamba’s (grotere garnalen). Aan de kust eet je in een visrestaurant al snel Frites de mer, een mix van allerlei soorten vis. O.a. krab, garnalen, rivierkreefjes en oesters. Je vindt er ook Kwarteltjes, dat zijn kleine gevogelde met een smaak in de richting van kip. De Ratatouilletaart is een bekent gerecht over heel Frankrijk. Het zit vol met provinciale groenten. In de Provence eten ze vaak gebraden kip uit de over of stoofschotel. Vaak is in restaurants de gegrilde zalm erg goed. Als bijgerecht eten ze ook wel Rozemarijnbrood, Provençaalse champignons, Provençaalse tomaten en pilafrijst Ratatouilletaart
met ananas. Vaak hebben ze ook nog iets van salade en/of stokbrood. Ze drinken er wijn en water bij. Water uit de kraan is niet bedoeld om te drinken. Het smaak dan ook heel anders dan in Nederland. Ze drinken wel bronwater.

Dessert:
Een toetje mist meestal niet. Zo eten ze vaak de bekende Franse appeltaart (tarte aux pommes), maar ze eten natuurlijk ook crêpes en crème brûlée. Dit kom je vaak in het Frankrijk tegen.

Crème Brûlée

Supermarkten:
De supermarkten zijn in Frankrijk veel en veel groter. In de Provence zijn meer dan 20 carrefours, nu denk je dat het weinig is, maar een carrefour is heel groot. Meterslange rijen van kasten en zoveel rijen kassa’s dat je het einde niet kan zien. De Hypermarché is van Carrefour.
Je hebt ook de Supermarché, daarvan zijn er 80 in heel de Provence, deze zijn wel iets kleiner maar toch erg groot. De Auchan is er wat minder en is wat nog kleiner ook hebben ze een Lidle. In alle supermarkten (behalve de Lidle) kan je heel veel kopen. Van een grote vis afdeling tot 10 kledingrekken. Ze verkopen ook mobiels, tv’s, cd’s en andere technische snufjes.

5. Bomen en planten:
Door de klimaatverschillen kan groeien er veel soorten bomen in de Provence.

De olijfboom kwam in 500 voor Christus in Frankrijk. Hij is ingevoerd door de Grieken. Olijfbomen kunnen we op een hoogte van 600 meter groeien. Er zijn veel soorten. De tanche, de olive de beax/salonesquw, de aglandau, de grossanne en de picholine.
Er zijn nog veel meer planten geïmporteerd o.a. ceders uit Marokko, amandelbomen uit Azië, en uit Marokko ook nog de sinaasappelboom, de citroenboom en de palm.
Uit Australië komen de eucalyptus en mimosa.
Echt iets Provençaals is de cipres. Deze boom kan wel 30 meter hoog groeien.
Je hebt ook nog de plataan en de micocoulier. Micocoulier is een iepsoort die veel in zuid-Frankrijk groeit. Nog meer veel voorkomende bomen zijn spar, vijgenboom, tamme kastanje, lotusboom, krukeik, zeeden, parasolden en aleppoden.
Op de Mont Ventoux, ook wel bekent als de reus van de Provence, groeien veel verschillende bomen. Dat komt omdat tussen de voet van de berg en de top van de berg 11 graden verschil is. Aan de voet vind je pruimenbomen. Naar maten je meer naar boven gaat kom je veel bossen tegen. Eikenbossen, beukenbossen en Libanonceders. Op de Mont Ventoux vind je aan de voet veel lavendelvelden. Op de top vind je alsem, turkse lelies, alpenpapaver, Ijslandse papaver, kruisdistel, mannetjesorchis en nog veel meer want er groeien wel zo’n ongeveer 400 soorten bloemsoorten op de Mont Ventoux.

In heel de Provence is lavendel heel belangrijk. Er wordt veel van gemaakt. Geur zakjes, honing(bijen komen er op af), zeepjes en

6. Dieren
Er komen maar weinig grote wilde zoogdieren voor in de Provence. Alleen zwijnen zijn daar een uitzondering van.
Er zijn wel wat kleine zoogdiertjes zoals de bunzing, wezel, genetkat, vos, steenmarter en das. In de Provence leeft ook het kleinste zoogdier ter wereld, de wimperspitsmuis. Op de Crau (een vlakte) leven merinoschapen, rovegeiten en grijze ezels. De Crau is de énige broedplek in heel Frankrijk voor de witbuikzanhoen en de torenvalk. De Crau was een plek waar veel bekende schilders hebben geschilderd. Waarvan onder andere van Gogh heeft geschilderd.
De Camargue is een stuk natuur vol met dieren. Zoals de Camargue-stier, witte Camargue-paard, everzwijnen, beverratten en moeras bevers. Er zijn wel 100.000 van deze bevers die tot ernstige gevolgen kunnen leiden. Je vindt ook flamingo’s die volgens Martijn de Jonge erg makkelijk te fotograferen zijn. Alleen worden ze vaak aangereden. Er zijn ongeveer 50 vissoorten te vinden. Er leven in het zoete water van Camargue karpers, snoekbaarsen en palingen voor. In wat brakkeren water vind men ook zeepaardjes en zeenaalden. Oorzaak daarvan is dat de meren verbonden zijn met de zee en daardoor leven er ook nog elften, rode zeebarbeel en tarbot.

In rivieren en bergbeekjes zwemmen heel veel soorten vissen. De forel is hier de belangrijkste. Voor de rest heb je nog de aal, alver, karper, barbeel, besseling en de voorn. Bij de kust zijn zee-egels, slangsterren, zeekomkommers, zeesterren, schaaldieren en schelpdieren te vinden. Onder schaaldieren enschelpdieren vallen o.a. krabben, garnalen, mosselen, langoesten, oesters, kreeften en zeevijgen, maar ook verschillende holtedieren als de kwallen, koraaldiertjes en zeeanemonen. In de Middellandse Zee zijn ook octopussen, sepia’s en pijlinktvissen te vinden.
Over de hele Middellandse Zee zijn ook nog inktvis, zakpijp, zeespin, kathaai, zeewolf, lipvis, schaapsvis, zeegrondel, schelvis, tonijn, geep, tong, puntkokkel, schorpioenvis, poon, rog, moeraal, harder, ombervis, tong, schar, boniet, tandbaars, goudbrasem, zeepaling en hondshaai.

7. Bronvermelding:
http://www.proefdeprovence.nl/tradities.htm
http://erikvandewiel.com/france/eten.htm
http://www.cg05.fr/index.php?id=21
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gap_%28Hautes-Alpes%29
http://nl.wikipedia.org/wiki/Var_%28rivier%29
http://nl.wikipedia.org/wiki/Var_%28departement%29
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oostenrijkse_Successieoorlog
http://www.martijndejonge.nl/paginas/bulletin_028.htm
http://www.landenweb.net/provence/planten/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.