Aboriginals

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 2200 woorden
  • 23 augustus 2010
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
22 keer beoordeeld

De plaatjes zitten in de bijlage, die moet je even zelf openen en bij het verslag voegen. Ze zijn getiteld, deze titel staat per plaatje schuin- en dikgedrukt, tussen haakjes, in het werkstuk, op de plek waar je het plaatje in moet voegen.


(PLAATJE 1)

ABORIGINALS


(PLAATJE 2)

Omschrijving opdracht & korte inleiding

We hebben dit volk gekozen omdat we wisten dat het intressant was, en je kunt er heel erg veel informatie over vinden. Yke heeft een werkstuk over Australie gemaakt (lang geleden) en Naomi heeft een film over de Aboriginals gezien (Rabbit proof fence) die ze heel erg mooi vond en waar ze een portfolio over heeft gemaakt. Dus is dit het leukste volk om te kiezen. Over de andere volken weten we veel minder. We hopen dat we alles kunnen vinden wat we nodig hebben, en dat het leuk is om te lezen.


(PLAATJE 3)
hoofdpersonen
Rabbit proof fence

Vroeger werden de aboriginals ook wel austraalnegers genoemd. Dit omdat ze de oorspronkelijke bewoners van Australie zijn (aborigines (EN) en ab origine (LA) = van oorsprong). In 1996 waren er nog 386 049 Australische Aboriginals. Dit is 2% van de Australische bevolking: (2003) 19 841 680. De Aboriginals leefden als nomadiserende jagers en verzamelaars, maar hebben hun traditionele levenswijze grotendeels moeten opgeven, vooral door verlies van de eigen stamgronden. Hun talen, oorspronkelijk 500 (nu veel minder) vormen de afzonderlijke groep van de Australische talen.
De gezondheid en economische toestand van deze mensen laten nog steeds te wensen over. Hun levensverwachting is dan ook 20 jaar korter dan die van de gemiddelde Australiër.


Algemeen

De aboriginals zijn de oorspronkelijke bevolking van Australië, nu nog maar 1% van de hele bevolking. Ze zijn een volk van meer dan 40.000 jaar voor Christus oud. Waarschijnlijk is het zo dat de voorvaderen van de aboriginals eerst in Azië leefden, maar overgelopen zijn via de zee naar Australië. In die tijd kon je namelijk als het eb was van Azië naar Australië lopen, omdat het toen nog geen 50 kilometer uit elkaar lag.
Ze ontwikkelen zich niet of bijna niet. Ze leven bijna hetzelfde als dat ze 40.000 jaar voor Christus ook al deden. De reden dat ze zich niet ontwikkelen is dat ze geloven dat hun voorvaderen de aarde hebben gemaakt dus zou het een belediging voor hen zijn als ze met machines, steden, fabrieken, auto’s etc. de wereld kapot zouden maken. Ze weten heel erg veel van hun voorvaderen, omdat steeds mondeling is verteld hoe ze leefden. Door dit grote respect leven wel veel aboriginals in armoede en met veel problemen. 

Vroeger was het zo dat er wel 500 verschillende stammen bestonden. En elke stam heeft zijn eigen plek, eigen gewoontes en eigen taal. Dus dit betekende dat er wel 500 verschillende talen bestonden in Australië. Nu is dat niet meer zo, nu zijn er nog maar 2 talen het Austronesisch en het Papoea.
De Aboriginals hebben een hele aparte kunst. De verf wordt van houtskool, rood/geelbruine aarde en klei gemaakt en daarna gemengd met wat water. Met hun handen schilderen ze op rotswanden, boemerangs, didgeridoo’s (instrument met een lage toon) en op hun eigen lichamen.

(PLAATJE 4)
3 aboriginals met verf op hun lichamen en
een didgeridoo in hun handen

Beschrijving Australië

De oorspronkelijke naam van Australië is “Terra australis” dat betekent Zuidland.
Australië ligt helemaal aan de andere kant van de wereld. Dit betekent dat als het bij ons zomer is het bij hun winter is en als het bij ons winter is het bij hun zomer is.
Australië is het laatste werelddeel dat door de westerse mensen is ontdekt. Daarom word het een jong land genoemd, maar toch bestaat het al heel erg lang. De bevolking die nu in Australië woont, is een mengeling van verschillende mensen. Ook veel Nederlanders wonen er. Maar toch is Australië nog steeds een erg dunbevolkt land.
Australië is een eiland. In het noorden liggen de Timorzee en de Arafurazee, in het oosten liggen de Koraalzee en de Tasmanzee. In het zuiden en het westen ligt de Indische Oceaan.Voor de Oostkust strekt zich het Groot Barrière Rif uit.


(PLAATJE 5)

Het is een land en een werelddeel. Het staat qua land op de 6e plaats van grootste landen en qua werelddeel is het het kleinst van alle werelddelen.
De hoofdstad van Australië is Canberra, dit is geen grote stad. Het werd in de twintigste eeuw speciaal gebouwd als hoofdstad.
In 1788 vielen de Engelsen Australië binnen, zij bouwden reservaten voor de aboriginals en dumpten daar hun criminelen, omdat de gevangenissen in Engeland vol waren. De Engelsen dachten dat Australië een grote woestijn was, omdat ze via het westen binnenvielen en daar ligt de Victoriewoestijn. Daar hebben ze wel een beetje gelijk in, want Australië bestaat voor een derde uit woestijn.
De aboriginal clans leven vooral in het midden van Australië, in Alice Springs vooral en bij de Simpson woestijn. De reservaten liggen vooral in het midden en in het noorden van het land.
Het is een erg droog land, de zon schijnt er bijna iedere dag. Het noordelijkste gedeelte ligt heel dicht bij de evenaar, daarom is het klimaat tropisch in Australië. Dicht bij de evenaar is weinig verschil in seizoenen, zoals wij dat hebben, want de zomers zijn heet en nat en in de winters wordt het nooit koud.

Aantal feiten en cijfers van Australië:
oppervlakte van het land: 7.686.850 km2

laagste punt: Lake Eyre: 15 meter
hoogste punt: Mount Kosciuszko: 2229 meter
aantal inwoners: ongeveer 20 miljoen
aantal Aboriginals: ongeveer 300.000
gemiddelde levensduur man: 77 jaar
gemiddelde levensduur vrouw: 83 jaar

(PLAATJE 6)
het woongebied van de aboriginals

(PLAATJE 7)
Ook het woongebied van de aboriginals maar dan vergroot

Wijze van bestaan

De Aboriginals zijn goed bestand tegen de natuur. Ze leven van alles wat ze maar vinden in de natuur. Voornamelijk zijn de Aboriginals nomadische jagers en verzamelaars. De wapens van de Aboriginals waren beperkt van omvang en licht van gewicht. De speer werd het meest gebruikt. Bijlklingen en speerpunten werden van steen gemaakt. Andere wapens zoals messen werden van schelpen en botten gemaakt. Als de Aboriginals een dier vangen, gebruiken ze het om te fokken. Als het dier eenmaal goed gegroeid en gezond is heeft het zijn taken volbracht. Het heeft dan nakomelingen gemaakt en de Aboriginals geholpen bij arbeid. Het beest wordt geslacht. Het vlees van het beest eten ze op, de huid maken ze lappen en kleden van. De botten gebruiken ze om wapens van het maken. De Aboriginals leven dus dicht bij de natuur. Aboriginals deden niet aan landbouw. Zo branden ze wel in bepaalde tijden van het jaar struikgewassen plat. Zo konden nieuwe generaties plantsoorten groeien. Ruilhandel speelde bij de Aboriginals ook een belangrijke rol. Aboriginals leven in grotten ondanks het aanbod van de regering in Australië voor golfplaten en stukken hout om huizen van te maken. Ze vinden dat in grotten altijd de goede temperatuur is. Als Aboriginals willen uitbreiden hakken ze zelf stukken uit. Ondanks dat de Aboriginals een goede en slimme manier van leven hebben worden ze eigenlijk overal weggejaagd door de stads mensen die van de natuur een samenleving van flats en wolkenkrabbers willen maken.

(PLAATJE 8)
Speerwerpende Aboriginals
Samenleving

De aboriginals geloven dat de familieverbanden terug gaan naar een voorouder. Ze denken dat hij de wereld gemaakt heeft en daarom verpesten ze de wereld ook niet met steden, machines etc. Zo’n groep met een voorouder heet een clan. Het is nooit duidelijk geweest of zo’n voorouder echt bestaan heeft.
Doordat de aboriginals zich beschilderen op het gezicht, kun je zien bij welke clan ze horen, iedere clan heeft een bepaalde beschildering. De clans zijn exogaam. Hierdoor bestaat een familie uit een heleboel verschillende clans. Maar het voordeel hiervan is dat mensen die bij de familie van het bruidspaar horen vrije toegang hebben tot de clangebieden van de man/vrouw van hun familielid. En dat zorgt weer voor variatie in voedsel en is ook beter in tijden van droogte.

(PLAATJE 9)
2 jongens uit verschillende clans met verschillende beschilderingen

Machtsverdeling /organisatie binnen de Aboriginals

De aboriginals waren jagers en nomaden. Zij leefden in groepjes (stammen) van een 40-tal, mensen die elk hun eigen terrein hadden. Iedere stam heeft een eigen plek, een eigen taal en eigen gewoontes. Dat is wel heel erg lastig als de stammen met elkaar moeten overleggen voor bijvoorbeeld huwelijken.
Binnen een Aboriginal gemeenschap bestaat een netwerk van clans, aan elkaar gekoppeld door familierelaties. Elke clan heeft zijn eigen totemistische voorouder die de verbondenheid van die clan met een bepaald deel van de natuur symboliseert.

In de sociale cultuur van de Aboriginals heerste geen enkele hiërarchie en alle beslissingen werden gemeenschappelijk genomen. De stamoudsten hadden een zekere autoriteit, maar die werd eigenlijk alleen maar gebruikt bij het van generatie op generatie doorgeven van traditionele wetten en gebruiken.
Aboriginals maken gezamenlijk beslissingen en hebben geen leiders of opperhoofden. Heel veel meer kun je niet vertellen over de machtsverdeling tussen clans en Aboriginals.

Religie Aboriginals

Aboriginalstokken, speren, boemerangs en andere versierde voorwerpen hebben een rituele betekenis in de cultuur van de Aboriginals.
Volgens het geloof van de Aboriginals is de aarde en het leven op aarde ontstaan in de droomtijd. Zij noemen dit de dreamtime als ze het hebben over hun scheppingstijd. Mythologische wezens rezen op uit een vormeloze aarde. Ze reisden rond en maakten de aarde zoals deze er nu uit ziet: de aarde gescheiden van de hemel, het water van het land, maakten rivieren, rotsen, en planten en dieren (flora en fauna). Ook maakten zij de mensen zoals deze nu is (sociale regels, gedragscodes, taboes, huwelijksregels). Op heilige plekken in het landschap lieten ze iets achter voor alle generaties die na hen zouden komen (rotsen, rivieren, etc.). Het motto van de aboriginals is; Ik bezit geen land, het land bezit mij.
Aboriginals geloven in reïncarnatie. Ze denken dat alles een herboren ziel in zich heeft uit de dreamtime. Alles komt voort uit de reservoirs van spirituele vitaliteit (de heilige plekken in het landschap) ook de zielen van de kinderen die nog geboren moeten worden. De gebeurtenissen uit de droomtijd worden in de mythen verteld en in het ritueel komen ze opnieuw tot leven. De droomtijd is in wezen dan ook niet afgelopen, maar duurt voort in het heden.

Aboriginals maken sterk verschil tussen mannen en vrouwen zaken. Vrouwen mogen niet meedoen met delen van de heilige rituelen van mannen, en andersom. Maar, mannen en vrouwen vieren samen tijdens de finale het slot van de rituelen.
Hoewel mannen meer centraal staan in de religie van de aboriginals dan de vrouwen, blijkt uit modern antropologisch onderzoek dat vrouwen op dit gebied echt niet ondergeschikt zijn, zoals altijd gedacht is, maar eerder een aanvullende rol hebben. Naast zulke heilige (en geheime) rituelen waren en zijn er ook tal van openbare religieuze bijeenkomsten die voor iedereen toegankelijk waren: de Corroborees die over het algemeen een feestelijk en vrolijk karakter hebben.

(PLAATJE 10)
Devils Marbles, rotsblokken,
die volgens de Aboriginals fossiele eieren zijn.


Veranderingen Cultuur

De Aboriginals zijn jagers. Ze jagen op dieren om te overleven. Vroeger gebruikten ze geen pijl en boog maar wel een boemerang en een woomera. Dit is een hulpstuk bij speerwerpen Ze leefden in groepjes van ongeveer 50 mensen. Zij hadden zo elk hun eigen terrein. Ze hadden eigenlijk alleen contact met inwoners van eilanden van Indonesië. Via de straat Torres was er contact tussen Australië en nieuw – Guinea. Hier gebruikten ze wel landbouw. Australië heeft het echter niet veel van opgestoken want ze bleven leven van vis en schaaldieren en gingen niet over tot het cultiveren van gewassen.
Vroeger werden Aboriginals onderdrukt door het volk uit de stad. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Nu worden Aboriginals veel beter beschermd en hebben ze alle vrijheid om te geloven waar zij in willen geloven en om te leven hoe zij willen leven. Hierdoor is het aantal Aboriginals toegenomen. Tegenwoordig leven er veel echter niet meer zoals vroeger. Veel Aboriginals leven nu in de steden van Australië. Een ander groot aantal leeft in afgezette nederzettingen en natuurgebieden. Er is echter een andere dreiging op komen zetten. Door de vondst van Uranium zullen de Aboriginals uit deze gebieden moeten vertrekken. Uranium is een zeer zeldzame grondstof waar ook atoombommen mee gemaakt kunnen worden. De regering vindt dat de ontginning* van deze stof voor de wooncultuur van de Aboriginals gaat. Hierdoor zijn de volkeren bang dat niet alleen het natuurgebied vernietigd zal worden maar ook de eeuwenoude cultuur van de Aboriginals.

*Ontginning is het geschikt maken voor andere grond. In dit geval voor het uit de grond halen van de Uranium en het grond gebied veranderen in industrie.
Vroeger werden de Aboriginals uitgemaakt door het blanke volk voor achterlijk. Terwijl de Aboriginals juist heel slim waren in de manier van leven en overleven in de natuur. Misschien hadden zij dan geen telefoon thuis maar zij hadden zo hun eigen manier van leven uitgezet. Tegenwoordig is er veel meer waardering voor deze volkeren gekomen en zijn mensen zich hier in gaan verdiepen.

(PLAATJE 11)
Huidige tijd, Aboriginals

Bronnenlijst

Encarta
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aborigines_(Australi%C3%AB)
www.spreekbeurten.info/
www.crystalinks.com/aboriginals.html
www.pbase.com/image/15160250

Het aardrijkskunde boek
Ykes werkstuk uit groep 8 over Australië
http://spreekbeurt.freddoweb.nl/
http://www.xs4all.nl/~josg/koen/WerkstukAustralie.doc
http://www.scholieren.com/werkstukken/25625
http://www.boomerang-reizen.nl/site/australie_aboriginals.html http://www.student.kun.nl/
http://members.home.nl/jenniebijlsma/austral.htm

REACTIES

F.

F.

echt handig!!!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.