Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Betuwelijn

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 935 woorden
  • 9 november 2006
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6
11 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud: 1. Het doel van de aanleg van de Betuwelijn. 2. Voordelen van de aanleg. 3. Nadelen van de aanleg. 4. Huidige stand van zaken. 5. De Europese ontwikkeling. 1. Het doel van de aanleg van de Betuwelijn De regering wil dat de Betuwelijn wordt aangelegd omdat de industrie daar veel baat van zou hebben en er meer transport zou zijn. Beide redenen zijn waar, alleen hoe groot is het voordeel voor de industrie, want er wordt maar 35 ton goederen meer getransporteerd als de Betuwelijn er is dan de transport zonder de Betuwelijn. Men wil dit ook omdat dit Nederland meer bereikbaar wordt doordat er minder drukke wegen zullen zijn. Eigenlijk is dat niet waar want het transport via de wegen blijft dan toch gewoon toenemen. Volgens een site gaat dit project nog steeds door omdat de staat en andere groot vervuilers anders veel kosten zouden moeten maken. Volgens hen (de vrijwillige milieupolitie) wordt er alleen in Gelderland al 10 depots met zwaar verontreinigd grond gedumpt. 2. Voordelen van de aanleg. • Bedrijven die meehelpen tijdens de bouw van de Betuwelijn krijgen veel werk en moeten hierdoor misschien personeel aannemen. Dit is in deze economisch moeilijke jaren erg goed voor de economie. • Als de Betuwelijn af is zullen er ook mensen moeten werken. • Goederen kunnen zonder oponthoud (files, rust van chauffeur, enz) in een keer van de Rotterdamse haven naar Duitsland getransporteerd worden. • Nederland is het distributieland van Europa. Door aanleg van de Betuwelijn kunnen goederen snel naar hun bestemming worden gebracht. Dat zorgt ervoor dat andere landen blijven kiezen voor Rotterdam en niet voor een andere haven. Zo blijft de economie van Nederland in stand. • Door goederenvervoer via de Betuwelijn neemt het vervoer op de weg minder hard toe. Dit is erg gunstig omdat het toch al erg druk is en er vaak lange files zijn p de Nederlandse wegen. • Nederland produceert ook veel producten die zijn bestemd voor de export. Die worden meestal niet via het spoor vervoert omdat goederenvervoer via het spoor achterstand heeft opgelopen, dit zou door de Betuwelijn wel eens kunnen veranderen.
3. Nadelen van de aanleg. • Mensen moeten verhuizen omdat de Betuwelijn op de plek komt te liggen waar mensen wonen. Dit is natuurlijk heel erg moeilijk voor die mensen om gedwongen het huis uit te gaan. • Het landschap wordt aangetast. De Betuwelijn komt op plekken te liggen waar je eerst nog een mooi landelijk uitzicht had. Straks zit je dan tegen die lelijke spoorlijn aan te kijken. • Geluidshinder voor de omwonende. • Milieuvervuilingdoor de treinen. 4. Wat is de stand van zaken Het zal lang duren voordat de Betuwelijn winstgevend zal zijn. Mede doordat de kosten steeds verder oplopen. De kosten worden naar schatting pas over 20 á 25 jaar terugverdiend. Dit komt doordat de onderhoud, verzekering, bouw en archeologische vondsten tijd kosten. Doordat er dingen zijn gevonden moet de route goed nagekeken worden. Daardoor is er vertraging. In deze tabel staat beschreven welke kosten er zijn per jaar aan het rollende materiaal. Onderhoud rollend materieel (geschat) Locomotief € 4538,- per jaar
Wagon € 453,- per jaar
Verzekering € 453.800,- per jaar
Concernbijdrage € 453.800,- per jaar
Onvoorzien € 453.800,- per jaar
Of de Betuwelijn economische voordelen heeft moet je kijken naar de gemaakte kosten tot nu toe, en wat er waarschijnlijk nog bijkomt. De aanleg van het spoor kost ongeveer 9 miljard Euro en dat was geschat op 4 miljard Euro. Er komen steeds meer kosten bij omdat er steeds tunnels moeten komen onder knelpunten door. Daardoor lopen de kosten waarschijnlijk op tot richting de € 18 miljard. De onderhoudskosten moeten ook nog betaald worden van het al aangelegde traject, dat ligt te wachten op de rest. Dat komt neer op ongeveer € 136.134 per km traject per jaar. Dat is dus voor het Nederlandse deel van het traject, ongeveer 120 km, een prijs van € 16.336.359 miljoen per jaar. De schatting nu is dat de kosten pas over 20 á 25 jaar terugverdiend zijn, maar dan moet de economische groei erg groot zijn in die tijd, het marktaandeel van het railvervoer moet zich goed ontwikkelen en er moet een Europees beleid komen dat het wegvervoer laat stoppen. Inmiddels is er al bezuinigd op de noordtak naar Arnhem, omdat daar maar 35 treinen per uur zouden komen. Door dit te schrappen is er 5 miljard Euro vrijgekomen. 5. De Europese ontwikkeling. Nederland is een distributieland en poort van europa. een distributieland wilt zeggen dat Nederland zich veel bezig houdt met de import en export van goederen. In de afgelopen 50 jaar heeft Nederland zich ontwikkeld tot het transport- en distributieland van Europa. Dit komt door de goede strategische ligging van Nederland. Enkele strategische punten van de ligging van Nederland zijn: -Nederland ligt aan zee en heeft de grootste haven van de wereld. In deze haven kunnen grote vrachtschepen zoals mammoettankers en erwtsschepen welke zo groot zijn als 3 voetbalvelden aanmeren. -ook heeft Nederland een benedenstroom van goed bevaarbare internationale rivieren die tot diep in Europa rijken. Door deze twee punten is de overslag van binnenkomende en uitgaande internationale vracht sterk toegenomen( van zeeschepen op binnenschepen en vrachtauto's en omgekeerd). Hierdoor heeft Rotterdam zich kunnen ontwikkelen tot de grootste haven van de wereld. Ook heeft Nederland een welvarende vliegveld "Schiphol" genoemd. Alleen is op dit vliegveld de nadruk gelegd op vervoer van mensen, want Nederland heeft immers goedkopere manieren om goederen te exporteren. Deze bedrijvigheid slaat over op andere economische sectoren: ze stimuleren de handel en industrie, wat ook weer transportstromen met zich mee brengt. Hier danken wij een groot deel van onze welvaart aan. Maar de landen om ons heen zijn de afgelopen jaren ook niet stil blijven zitten en hebben zich sterk ontwikkelt. Hierdoor ontstaat er een grote concurrentie en moet Nederland met een betere vervoersregeling komen, een onderdeel hiervan is de Betuwelijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.