Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Zwart geld

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 3051 woorden
  • 18 juni 2008
  • 55 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 55 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Zwart geld
Zwart geld is geld waar geen belasting over betaald is. Als jij bijvoorbeeld op marktplaats.nl wat verkoopt en jij geeft dat niet door aan de belasting en betaalt er dus geen belasting over heb je al zwart geld. Maar er is ook zogeheten “pikzwart geld” dit geld is niet alleen verzwegen voor de belasting maar is ook op illegale wijze bij de huidige eigenaar gekomen denk aan: diefstal, oplichting, fraude enzovoort Deze vorm van zwart geld is veel dreigender dan gewoon zwart geld. Met pikzwart geld kun je niet makkelijk betalen als zijnde wit geld (legaal geld) hiervoor moet je het witwassen (laten lijken of het witgeld is) een van deze vormen is gokken: je begint de avond met €50.000,- zwart geld je gaat er fiches van kopen en begint met gokken of doet gewoon niks. Als de avond voorbij is ga je terug en ruil jij je fiches om voor geld dit geld wordt geregistreerd maar omdat je politie er niet achter kan komen of je het geld het gewonnen of je er mee begonnen bent kun je zeggen dat je het heb gewonnen in het casino.
Een andere manier om geld wit te wassen is in kunst. Je koopt kunst met je zwarte geld. Dit geld hoeft niet via de belasting te gaan. Je hebt nu een kunstvoorwerp dat je overal mee naar toe kan nemen en als jij bijvoorbeeld je zwarte guldens in euro’s moest omwisselen verkoop jij je kunstvoorwerp pas als de euro er is. Maar je kunt je kunstvoorwerp ook mee naar Amerika nemen om het zijn dollars te verkopen. Nu heb jij je geld wit gewassen als je het wettelijk verkoopt (dus via de belasting).

Opvallend aan witwasserijen zijn:
- ze willen altijd cash betalen want als het op de bank staat kan de belasting het zien als ze het willen.
- ze komen het meeste voor bij kunst en gokken.
- ze willen meestal maar 1 duur kunstvoorwerp
- ze gokken vaak met veel geld te gelijk
Oplichting en fraude
Zijn gewoon het zelfde alleen is fraude op papier of digitaal maar dan nep. En is oplichting de andere dingen. Oplichting is de leugens en bedrog buiten papieren.
Afpersing:
Afpersing is een heel erge vorm omdat je niet weet wat je te wachten staat. Want ze zeggen dat je iets moet doen, meestal geld geven en als dat niet gebeurt zal en iets naars gebeuren dit is vaak de dood op je naaste. Als je naar de politie gaan gebeurt dit ook. Maar je moet het wel doen de politie kan namelijk de afzender vaak makkelijk achterhalen.
Voorkomen van afpersing:

Afpersing is moeilijk te voorkomen omdat ze op alle momenten kunnen komen. Als je zegt dat je het geld nog niet hebt noemen ze meestal een tijd en datum waarneer je het geld moet neerzetten op een bepaalde plaats. Nu heb je de tijd om de politie zo stiekem mogelijk in te schakelen bijvoorbeeld door te vragen of de politie zonder uniform wil komen.
Piramidespel vorm van oplichting:
Dit is een hele misleidende vorm van oplichting die verboden is. Bij een piramidespel wordt je lid van een club. Je kunt geld verdienen door leden te werven. Je moet bijvoorbeeld 1 lid werven waar je niks voor krijgt en 1 waarvoor jij je inleg voor de club terug krijgt. Maar dit is niet makkelijk. Vaak moet je ook een zwijgplicht tekenen omdat ze niet willen dat het uitlekt dat ze een piramidespel hebben. Maar als je goed rekent weet je dat je geen winst kan maken als je er niet veel mee bezig bent want pas bij het 3de lid heb je winst en er is een berekening dat de kans dat jij je geld terug krijg 5% is. Daarom is het ook oplichting en illegaal.
Voorkomen van piramidespel:
Je moet proberen te herkenen of het een piramidespel is. Maar meestal word je voor je het verhaal over het piramidespel krijgt vertelt, een zwijgplicht tekenen. Als je alles hoort wordt dan geen lid als het nog kan en ga naar de politie.
Geloof schending vorm van afpersing
Dit is een hele erge vorm die nu niet meer wordt gebruikt. Het is vaak bij Afrikaanse dorpen die van de buitenwereld afgesloten zijn. Daar komt 1 oplichter een gaat vertellen dat de goden boos zijn. Ze moeten nu allemaal een glas gif drinken om te sterven anders komen ze in de hel. Hij doet dit zelf niet maar gaat na dat iedereen dood is er met alle schatten van het dorp mee naar huis. Dit is een hele erge vorm van geloof schending maar er is ook in kleinere schaal van geloof schending bijvoorbeeld in de middeleeuwen was de kerk het machtigste en die zeiden dat als je iets fout had gedaan dat je dan een zonden briefje moest kopen. Maar dat briefje deed niks het was een goed inkomen voor de kerk.
Geloof schending voorkomen:
Dit is makkelijk te voorkomen. Je moet zelf blijven na denken. Als het niet vertrouwd doe je niet mee.
Markt en liveshop vorm van oplichting
Hier wordt alles eerlijk verkocht maar er zit een adertje onder het gras want. De mensen zien iets gebeuren wat vaak toneelspel is. Bijvoorbeeld een man presenteert een pan waar je aangebakken spul makkelijk van af kan halen. Hij laat het zien door melk met suiker er in te bakken. Hij laat het even door bakken en dan veegt hij het er af met 1 papieren doekje maar dat is heel normaal als je het niet meer dan 2 minuten laat bakken. Jij koopt dus een toneelspel.
Voorkomen van markt en liveshop toneel
Heel makkelijk. Alleen als je het zelf mag testen en je ziet dat het echt aan het product ligt dan kopen. Maar het is beter om naar een winkel te gaan.
Balletje-balletje vorm van oplichting
je kent vast wel een goochelaar die trucs uithaalt. Maar er zijn ook goochelaren waar van je niet weet dat het er één is. Want die staan op straat en verkopen je een kat in de zak. Zij hebben bijvoorbeeld 3 bekertjes en onder 1 zit het balletje. Als jij bij houd onder welke hij zit heb jij 3 keer je inzet verdiend. Maar hij goochelt het balletje snel weg door bijvoorbeeld het aan de binnen kant van de beker je laat zitten en onder een ander beker weer te voorschijn halen waar er ook zit. Dit heet balletje-balletje.
Voorkomen van balletje-balletje
Niet aan mee doen. Als er iemand is die de hele tijd wint hoor hij er bij. En doe dus NIET mee.
Hacker vorm van fraude
Hackers zijn heel simpel gezegd mensen die veel met technologie en computer doen op een hoger niveau van werken en er hun beroep van hebben gemaakt. Een systeembeheerder is ook een hacker omdat een hacker een verzamelnaam is. Maar sommige mensen maker er misbruik van. Deze mensen zijn crackers. Deze mensen proberen een programma te maken om binnen een computer te komen van een ander. Bijvoorbeeld een programma dat zich zelf download op een computer waarneer je op een site komt. Met dat programma kan de hacker je computer besturen. Het wordt gebruikt om informatie te uploaden naar de computer van de cracker, informatie te veranderen of als doorgeefluik zodat de mailtjes van jou computer komen en niet van die van de cracker (meestal reclame).
Voorkomen van crackers
Controleer zo vaak mogelijk je computer en zeker als hij slomer wordt of dingen afsluit zonder dat je het wilt. Haal bij hoge nood er een hacker bij (iemand die veel van computer weet).
Loverboys/girls vorm van afpersing
Een loverboy of lovergirl is iemand die alleen maar met iemand gaat voor geld of bezittingen. Het gemene is dat er wordt gespeeld met de liefde wat altijd wel weer moeilijk maakt om te geloven dat ze slecht is. Maar op een gegeven moment is zij/hij weg met je geld en waardevolle spullen. Dan pas weet je dat je in de maling bent genomen. Maar ze zijn er. Ook in een kleinere vorm doordat iemand gewoon zegt dat ze met je uit wil maar laat jou betalen en is daarna weg.
Wat kan je tegen lovermensen doen:
Betaal nooit voor het uitgaan en probeer te kijken of ze/hij op geld of liefde uit is. Verder als het mislukt om het te voorkomen ga naar de politie om zo snel mogelijk hem/haar op te laten pakken.
Autoklonen vorm van fraude
Autoklonen is een manier om een auto te “witwassen” bij een autokloon wordt er eerst een auto op illegale wijze tot hun eigendom gemaakt bijvoorbeeld gestolen. Dan wordt er in een auto showroom gezocht naar een gelijke auto. Ze vragen of ze een proefrit mogen maken. Als ze die gemaakt hebben zeggen ze dat ze hem wel willen maar ze willen de papier voor de zekerheid naar de verzekering faxen. Als dat mag faxen ze de papieren naar hun zelf. Nu hebben ze het papier dat ze voor hun gestolen auto kunnen gebruiken. Ze moeten nu alle nummers op de auto vervangen voor die, op het papier staan. Als dat is gedaan moeten ze wachten tot de auto in de showroom is verkocht. Daarna kunnen ze hun auto verkopen. Want als een auto in de showroom staat hebben ze het heel snel door. Want bij de grage wordt vaak ook het nummer gecontroleerd. Vaak willen de mensen die de auto klonen contant geld zodat ze niet makkelijk te achterhalen zijn.
Autokloon voorkomen
om een autokloon te voorkomen moet je eerst weten wie je bent in het verhaal.
De handelaar die de autokloneer een proef rit laat maken mag geen papier afgeven zonder zeker van te zijn dat het zuivere koffie is.
De koper moet 2 dingen doen. 1 hij moet voor hij de auto koopt hem laten controleren of hij niet kapot is voor je eigen en of alle nummers in de auto kloppen met de gegevens in de computer (het wil wel gebeuren dat er op de accu een ander nummer staat dan op het raam).
2 hij moet naar een paspoort kopie vragen van de koper voor als er iets is.
Aandeel fraude vorm van fraude
Aandeel fraude is een heel groot project waar heel veel geld in om kan gaan. Vaak met een man die een paar bedrijven op richt bijvoorbeeld 2 stuks. De bedrijven zijn niks (geen gebouw een arbeiders enz.) de bedrijven zijn een rechtspersoon (dit wil zeggen dat de bedrijven de zelfde rechten hebben als een mens dus ze kunnen kopen verkopen hebben enz.) de bedrijven hebben van elkaar de aandelen. Dus bijvoorbeeld bedrijf 1 heeft 51% van de aandelen van bedrijf 2 en andersom. Nu hebben de bedrijven 49% van zich zelf om te verkopen. Ze worden nu verkocht als een bedrijf dat in aandelen handelt. Als al het geld binnen is kan de oprichter een oplichter worden door alles naar zich zelf te schuiven en er van door te gaan want hij is immers directeur omdat hij de bedrijven heeft opgericht.
Aandeel fraude verkomen:
Aandeelfraude voorkomen is moeilijk omdat het op heel veel manieren gespeeld kan worden. Het kan natuurlijk ook dat de man 1 bedrijf op richt het even laat niet laat lopen en het verkoopt als een laag staat aandeel omdat ze in de bouw zijn. Maar er is gewoon niks. De man heeft nu de aandelen verkocht van een bedrijf dat niks is. Om aandeelfraude te voorkomen kun je het beste de AEX volgen en daar je aandelen kiezen.
Wil de regering wat aan alle vormen van oplichting iets doen?
De regering in Nederland wil aan heel veel vormen wat doen maar soms niet. Dan heeft de oplichting zo danig een manier ontwikkelt waardoor ze hem niet kunnen oppakken zonder dat er meer geld in op gaat dan hij heeft gestolen. Door dat hij bijvoorbeeld van hele grote bedrijven de centen naar euro’s afrond. Elk inkomen waardoor hij een bedrag van 1 tot 99 cent naar zich zelf schuiven per inkomen dat er is. Dit doet hij bij veel bedrijven te gelijk waardoor hij een extra inkomen heeft. Maar de bedrijven merken het niet maar er is wel diefstal. De politie houdt zich er niet mee bezig omdat er grotere zakken zijn. Maar in Italië zit de maffia, die werken met heel veel illegale dingen. Maar ze maken ook fabrieken die wel gewoon belasting betalen. Hier is de regering blij mee maar de fabrieken en andere bedrijven worden niet eerlijk gebouwd. Het personeel wordt bijvoorbeeld afgeperst en de rest gebeurt ook niet helemaal goed met zwart geld bijvoorbeeld. Maar door de maffia is bijna al het geld in Italië (toen er nog geen euro’s waren) zwart geld. Nu er euro’s zijn verdwijnt het zware geld makkelijk naar het buitenland.
Huis fraude vorm van fraude
Als iemand zijn huis wil verkopen neemt hij vaak een makelaar in de hand. Die makelaar is in dit geval de oplichter. Hij zoekt een koper voor het huis en vraag aan de verkoper of hij daar dan niet bij wil zijn wat heel gebruikelijk is. Als de koper het huis wil kopen gaan alle onderhandelingen via de makelaar. De makelaar koopt intussen het huis zelf met een B persoon (dit is een persoon die niet bestaat maar van de makelaar is) als de B persoon het huis heeft gekocht verkoopt die het meteen door aan de echte koper. Hierdoor heb zonder dat je het merkt je huis voor minder gekocht terwijl de makelaar extra geld in zijn zak steekt. Je komt er pas achter als je de sleutel overhandigt en met de koper nog een praatje maakt en je begint over het geld. Dan merk je dat je prijs van de koper hoger is dan van de verkoper.
Verkomen van huis fraude
Je moet zorgen dat je contact kan leggen met de koper of verkoper zodat de makelaar er niet tussen kan zitten.
Werk doorverkopen vorm van fraude
Werk doorverkopen gebeurde vooral in de gouden eeuw door rijke mensen. Die werden bijvoorbeeld bruggenwacht daar krijgen ze €5,- per uur (de gulden is even omgerekend) daarna gingen ze op zoek naar een bruggenwacht. Die man werkte voor €3,- per uur. En de oude bruggenwacht kreeg nu €2,- per uur. Hierdoor kon je heel rijk worden want als je dan weer ergens anders een baan nam en weer door verkocht had je weer meer geld in komen. Dit klik best raar maar het gebeurt nu nog steeds. Een uitzend bureau heeft van allemaal bazen de opdracht een werknemer te zoeken. Maar je gaat dan in dienst van het uitzendbureau en werkt dus ook voor minder dan als je direct wordt aangenomen. Maar het is niet zo bij alle uitzendbureaus want de meeste krijgen al gewoon betaald als ze een werknemer vinden of werkgever.
Wat doet de regering tegen zwart geld?
Tegen zwart geld heeft de regering de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties. De wet is er om ongewoon grote bedragen te melden. Dit geldt voor:
- Banken 
- Levensverzekeringen
- Creditcardbureaus
- Casino’s
Maar ook diensten moeten het melden zoals
Advocaten
Accountants
Notarissen
Makelaars
Belastingadviseurs
En de handelaren van:
Auto’s
Schepen
Kunst
Antiek
Goud
Zilver
Juwelen enz.
Het is een ongewone transactie waarneer het aan 1 van deze eisen vol doet:
• Ongewoon grote geldopnames, stortingen en betalingen met contant geld.
• Geldwisseltransacties van ongewoon grote bedragen. Denk aan geld inruilen voor fiches of andersom.
• Transacties boven een bepaalde grenswaarde, die niet verklaard kan worden uit de gewone bedrijfsvoering van een klant. Omdat het bij elk bedrijf anders is. Bijvoorbeeld bij notarissen (opstellers van een contract) zijn het gewend om een groot bedrag van de bank te krijgen wat ook in het contact staat. Als die er niet is, is er sprake van een rijke stinkerd of een witwasser.
Het moet het volgende bevatten
• de identiteit van de klant;
• de aard en het nummer van het identiteitsbewijs van de klant;
• de aard, het tijdstip en de plaats van de transactie;
• de omvang van de transactie;
• de herkomst en bestemming van het geld of de andere waarden die bij de transactie zijn betrokken;
• de omstandigheden die de transactie ongebruikelijk maken.
Witwassen
Ik heb geprobeerd een manier van witwassen te vinden die nog niet na getrokken kan worden. Het gaat als volgt:
Er is iemand die 1 miljoen wil witwassen.
Om geld wit te wassen waardoor de regering het niet ziet is door een bv op te richten. Het bedrijf koop en verkoopt geld in het buitenland waardoor de politie het niet makkelijk kan achterhalen. Het gaat om landen die niet bevriend zijn met de Nederlandse regering bijvoorbeeld: Rusland. Het is Rusland omdat Rusland niet zo rijk is om al de in en uitgaven te achterhalen. En omdat het zo groot is waardoor je daar makkelijk iets kan uithalen zonder dat ze er snel achter zijn wat je hebt gedaan.
Domeinregistratie fraude
Bij domeinregistratie fraude wordt er eerst een slachtoffer opgezocht via internet. Ze kijken dan een kleine onderneming waarbij ze alleen de website www.bedrijfsnaam.nl en niet .com of .org hebben. Dan bellen ze het bedrijf op op een moment dat het er heel druk is. Dan zeggen ze dat de site www.bedrijfsnaam.org voor wordt gekocht door een concurrent of door iemand die er porno op wil zetten. Ze vragen of jij het snel wil kopen. Omdat het druk is en je het niet wilt zeg je ja en krijg je het voor een veel te dure prijs een site.org of wat dan ook. Omdat het is opgenomen op band kun je niet meer terug. Maar er is gelogen dus heb je het recht om naar de rechter te gaan.
Voorkomen van domeinregistratie fraude
Door naar de rechter te gaan als het is gebeurt en nooit aan de telefoon iets kopen.
Conclusie
De regering doet wel iets tegen zwart geld zo lang het niet meer kost dan het tegen houdt. Want om zwart geld te bestrijden moet er geld betaald worden. En dat mag niet op rekening van de gene die op gepakt wordt. En er gaat ook geld verloren aan doodlopende sporen en mislukte operaties. Dan als de witwasser is gepakt draait hij de bak in. Daar moet hij werken en dat levert de gevangenis geld op en dus ook de politie maar dat is nooit genoeg voor de hele operatie. Daarom gaat het meeste geld van de belasting af. Hoe het precies verloopt, kan ik niet achter komen omdat het meest strikt geheim is. Omdat anders de mensen die er kwaad mee willen het tegen de politie kunnen gebruiken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.