Uitvaartverzekeringen

Beoordeling 5.5
Foto van Peter
 • Werkstuk door Peter
 • 2e klas havo | 822 woorden
 • 24 april 2018
 • 2 keer beoordeeld
 • Cijfer 5.5
 • 2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

Hoofdstuk 1: InleidingDit hoofdstuk gaat over uitvaartverzekeringen. Mijn opa van 90 is onlangs overleden, waardoor ik veel heb gelezen over uitvaartvaartverzekeringen en veel te weten ben gekomen. Het is geen vrolijk onderwerp, maar bevat wel veel nuttige informatie die iedereen eigenlijk zou moeten weten.

Hoofdstuk 2: Wat is een uitvaartverzekering?Iedereen komt een keer te overlijden. Hopelijk pas als je oud bent zoals mijn opa, maar soms ook eerder. Als je bijvoorbeeld ziek bent of een ongeluk krijgt. Overlijden kost geld, omdat er een uitvaart geregeld moet worden. Hiervoor kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Een uitvaartverzekering keert namelijk geld of een dienst uit zodra de persoon die verzekerd is, komt te overlijden. Een uitvaartverzekering sluit je meestal af voor jezelf en voor eventuele kinderen, en keert geld uit voor jouw nabestaanden. Hiermee zorg je er voor dat zij niet voor de kosten van jouw uitvaart moeten opdraaien.

Een uitvaart in Nederland is best duur. Je betaalt namelijk al snel 7.000 tot 10.000 euro. Veel mensen hebben dit geld niet zomaar beschikbaar. Als mijn opa geen uitvaartverzekering zou hebben gehad, dan hadden mijn ouders en oom en tante dit bedrag zelf moeten betalen. Nu kregen zij de kosten vergoed van de uitvaartverzekeraar.Hoofdstuk 3: Wat zijn premie factoren bij een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering afsluiten kan heel goedkoop zijn. De premie van een uitvaartverzekering loopt uiteen van 5 tot 60 euro per maand. Dit is voor iedereen anders en hangt af van een aantal factoren. Deze factoren zijn:
 • De leeftijd

 • Het geslacht

 • De gezondheid

 • De dekking

 • Het verzekerde bedragOver het algemeen geldt; Hoe jonger je bent als je een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager de premie is. De kans is namelijk groter dat een jong persoon voorlopig nog niet doodgaat en nog een lang leven voor zich heeft en dus ook nog een hele tijd premie kan betalen voor de verzekering. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat de verzekeraar een bedrag moet uitkeren.Ook geldt; Hoe gezonder je bent, hoe lager de premie zal zijn. Hiervoor zul je voordat je een uitvaartverzekering kunt afsluiten, een gezondheidsverklaring moeten invullen voor de verzekeraar. Op basis van een ingevulde lijst met gezondheidsvragen, beoordeelt de verzekeraar tegen welke premie de verzekeraar je wilt verzekeren. Vragen die in zo’n gezondheidsverklaring worden gesteld zijn bijvoorbeeld of je rookt, of je wel eens een hartinfarct hebt gehad en of je ergens last van hebt.Er zijn ook meerdere dekkingen die je kunt kiezen;
 • Naturaverzekering

 • Kapitaalverzekering

 • Combinatieverzekering

 • Natura sommenverzekeringNaturaverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering wordt de uitvaart door een uitvaartondernemer verzorgd. Zij begeleiden je dan in het hele proces. Bij deze dekking wordt geen geld uitgekeerd, maar juist een aantal diensten en producten voor de uitvaart. Je krijgt dus geen geld.Kapitaalverzekering

Mijn opa had een kapitaal uitvaartverzekering afgesloten. Hierdoor ontvingen mijn ouders en oom en tante een bedrag van de verzekeraar. Hiermee hebben zij de uitvaart van mijn opa betaald. Ik weet niet of er nu ook nog geld over is wat ze kunnen verdelen voor de erfenis. Het bedrag dat wordt betaald door de uitvaartverzekeraar hoeft niet volledig besteed te worden aan de uitvaart. Met een kapitaalverzekering kun je wel zelf kiezen wie je als uitvaartverzorger wilt en hoe de uitvaart eruit moet komen te zien. Zij helpen je dan met het organiseren van de uitvaart.Combinatieverzekering

De combinatie uitvaartverzekering is eigenlijk een combinatie van de natura- en de kapitaalverzekering. Als je een wat luxere of grotere uitvaart wilt, dan kun je een combinatieverzekering afsluiten. Je krijgt dan meer diensten dan vanuit een natura dekking. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een grotere kist, een luxere steen, meer bloemen of grotere en luxere volgauto’s.Natura sommenverzekering

Bij een natura sommenverzekering ontvang je als nabestaanden een vast bedrag bij overlijden en deze moet je verplicht besteden aan de uitvaart. Er mag dus geen geld overblijven voor de erfenis of om bijvoorbeeld aan een goeddoel te geven.Hoofdstuk 4: Welke uitvaartverzekeraars zijn er?

In Nederland zijn meerdere uitvaartverzekeraars. De meest bekende zijn denk ik Yarden en DELA, omdat zij ook regelmatig op TV en op de radio adverteren. Daarnaast zijn er ook Ardanta, Monuta, Klaverblad, Nuvema, Twenthe en Axent.

Hoofdstuk 5: Uitvaartverzekering of zelf sparen, wat is verstandig?

Veel mensen in Nederland hebben een uitvaartverzekering afsloten, zodat nabestaanden niet voor de kosten hoeven op te draaien als zij overlijden. In Nederland is het niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Sommige Nederlanders kiezen ervoor om zelf te sparen voor hun uitvaart. En weer anderen hebben gewoon genoeg geld beschikbaar waardoor ze geen verzekering hoeven af te sluiten. Maar dan moet je natuurlijk wel zeker weten dat je dat geld niet per ongeluk uitgeeft aan iets anders. Het kan dus allemaal en is maar net hoeveel geld je beschikbaar hebt.

Hoofdstuk 6: Bronnen

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden

Verzekeringsgids – Consumentenbond (Uitgever: consumentenbond, 2000, eerste druk, ISBN 90 215 8689 4 )

http://uitvaartverzekeringwijzer.net/

Folder Verzekeren - ABN AMRO


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.