Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Prinsjesdag

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1801 woorden
  • 8 oktober 2014
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Prinsjesdag wordt gezien als een feestdag. Op deze dag komen er veel mensen om de Koning of Koningin te zien. Onder begeleiding wordt hij in de Gouden Koets naar de ridderzaal gebracht. Als de koning is aangekomen wordt het Wilhelmus gespeeld. Onderweg staan veel zwaaiende mensen en heerst er een feeststemming. Maar waarom vieren we Prinsjesdag eigenlijk? Wat houdt het precies in? En wat zit er eigenlijk in die koffer?

Wat is Prinsjesdag?


Prinsjesdag is elk jaar op de derde dinsdag in september. Dan houdt de Koningin de troonrede in de Ridderzaal. In de troonrede staat wat de overheid van plan is voor het komende jaar. Er word overlegt over wat de verwachte inkomsten zijn, en hoeveel er waaraan wordt uitgegeven. De Koning(in) schrijft de troonrede niet zelf, dat doen de ministers. Elke minister schrijft over zijn eigen ministerie een stuk over wat de plannen zijn voor het komend jaar. De minister-president, momenteel Mark Rutte, maakt van al die stukken één verhaal. De Koning(in) keurt het goed en leest het vervolgens voor, op Prinsjesdag.

Geschiedenis Prinsjesdag

 

Prinsjesdag is niet meer weg te denken uit Nederland. Maar toch is de traditie van 'de derde dinsdag van september' niet zo oud. In de 19e eeuw werd Prinsjesdag lange tijd in oktober gehouden. De Gouden Koets kwam er pas in 1903 en werd niet altijd gebruikt.

 

De naam

De naam 'Prinsjesdag' werd lang geleden gebruikt, voor de viering van de verjaardagen van de Prinsen van Oranje. Met ‘Prinsjes’ werden de kinderen van de vorst(in) bedoelt. Het was een gezellige dag en in die jaren één van de bekendste volksfeesten in ons land. Later, in het stadhouderloze tijdperk, werd er geen Prinsjesdag meer gevierd. Hierdoor verdween het feest.

 

In 1814 keerde de naam ‘Prinsjesdag’ terug. Dit was de dag waarop de Koning(in) de troonrede voorlas met de plannen voor het komende jaar. De opening van die bijeenkomst werd feestelijk gevierd door liefhebbers van de Koninklijke familie. Zij kwamen naar de bijeenkomst om de Koning(in) te zien. Het was, net als de eerdere Prinsjesdag, een vrolijke dag. Daarom kreeg die dag de naam ‘Prinsjesdag’.

 

Koning(in) afwezig

In een aantal jaren is het voorgekomen dat niet de Koning(in), maar een minister (meestal de minister-president) de troonrede voorlas. Dat kon te maken hebben met de gezondheid van de Koning(in).

Zoals in 1889 en 1890 toen Koning Willem III ziek was en in 1908 toen Koningin Wilhelmina in verwachting was.

In 1911 waren er politieke redenen voor de minister-president om zelf de troonrede voor te lezen. De Koningin bleef weg uit onvrede over de nieuwe Tweede Kamervoorzitter, Van Bylandt. Als wettelijke reden gaf ze op dat ze een oefening van het leger wilde bijwonen.

Vanaf 1923 is de troonrede op Prinsjesdag steeds door de Koning(in) voorgelezen, behalve 1947. In dat jaar was Koningin Wilhelmina ziek en las minister-president Beel de troonrede voor.

 

Leden Koninklijk huis

Tot en met Koning Willem III (1890) hadden de echtgenotes van de Koning geen rol op Prinsjesdag. Wel namen ze vaak hun meerderjarige (boven 18) zonen mee. Het is ook gebruikelijk dat de kinderen van het staatshoofd na hun achttiende verjaardag de gebeurtenis bijstaan.

 

Bijzondere Prinsjesdagen

In 1974 ontbrak op Prinsjesdag de Gouden Koets. Japanse terroristen hadden namelijk Frans personeel gegijzeld.

In 2001 werd een sobere Prinsjesdag gevierd. Een aantal dagen daarvoor waren veel mensen omgekomen tijdens de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.

 

 

Waar werd de troonrede voorgelezen

De eerste Prinsjesdag in 1814, was in de Trêveszaal in Den Haag. Na de samenvoeging met België in 1815, werd het aantal kaderleden in de Eerste en Tweede Kamer verdubbeld. Hier door was de zaal te klein en werd Prinsjesdag verplaatst naar de toenmalige zaal van de Tweede Kamer.

Tot 1830 vond de opening overigens afwisselend plaats in Den Haag en Brussel. Na het uitbreken van de Belgische Opstand in 1830, vond het alleen nog plaats in Den Haag. Vanaf 1904 vindt voorlezing van de Troonrede in de Ridderzaal plaats.

 

Welke dag

Prinsjesdag heeft niet altijd op de derde dinsdag in september plaatsgevonden. In het begin was de eerste maandag van november gekozen. Tussen 1815 en 1848 werd dat de derde maandag in oktober. Vanaf 1848 werd de begroting jaarlijks vastgesteld, en kreeg de Tweede Kamer het recht van amendement. Een amendement is een voorstel tot een verandering van een wet of regel. De begrotingsbehandeling moest 1 januari afgerond zijn. Daarom werd Prinsjesdag een maand vervoegd, naar de derde maandag van september.

 

In 1887 werd de maandag vervangen door de dinsdag. Dat was om te voorkomen dat Kamerleden op zondag moesten reizen. En tot op de dag van vandaag valt Prinsjesdag op de derde dinsdag van september.

 

De overheid

 

Wie en wat is de overheid?

De overheid heeft een belangrijke rol in onze samenleving. Ze heeft veel verschillende functies en taken. De overheid neemt beslissingen die voor de hele samenleving van belang zijn. Ook zoekt de overheid bijvoorbeeld oplossingen voor maatschappelijke en sociale problemen, houdt ze orde en bestrijdt ze de ergste vormen van ongelijkheid.

 

De rol van de overheid bij Prinsjesdag

De belangrijkste personen die betrokken zijn bij Prinsjesdag zijn de leden van het Koninklijk huis en de leden van het kabinet. Tot de leden van het Koninklijk huis behoren de Koning, Koningin en nakomelingen. Het kabinet bestaat uit ministers en staatssecretarissen. De Koning(in) en ministers vormen samen de regering.

 

Op Prinsjesdag wordt het werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer officieel geopend. In de Ridderzaal zitten alle ministers, staatssecretarissen, leden van de Eerste en Tweede kamer (oftewel, de Staten-Generaal) en andere genodigden. De Koning(in) leest de troonrede voor. Daarna gaat de minister met een koffertje waarin de Rijksbegroting en Miljoenennota inzitten naar de Tweede Kamer.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Na Prinsjesdag komen alle ministers en staatssecretarissen weer naar de Tweede Kamer om te debatteren (ook wel Algemene Politieke Beschouwingen genoemd). Ze kunnen dan reageren op de plannen voor het kabinetsbeleid van het komende jaar. De minister-president heeft tijdens het debat het woord.

 

Naast de Algemene Politieke Beschouwingen wordt er ook nog een ander debat gevoerd, namelijk de Algemene Financiële Beschouwingen. Tijdens dit debat is de minister van financiën aan het woord en is het onderwerp van het gesprek de Miljoenennota en het begrotingsbeleid.

 

Als alle Kamerleden instemmen met de plannen voor het komende jaar kunnen ze worden uitgevoerd.

 

 

De Troonrede

 

Wat is de Troonrede?

Eén keer in het jaar leest de Koning(in) der Nederlanden de Troonrede voor aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal in Den Haag. In de Troonrede worden alle plannen van de regering verwoordt. De Koning start tijdens het voorlezen altijd met de woorden: “Leden van de Staten Generaal…”.

 

Kritiek

Er is veel kritiek geweest op het taalgebruik in de troonrede. Sinds 1987 wordt het taalgebruik elk jaar gecontroleerd door twee medewerkers van het Genootschap Onze Taal. Zij letten op hoe zinnen zijn opgebouwd en op het woordgebruik. Verder halen ze alle taalfouten uit de tekst.

De Rijksbegroting

Bij de troonrede zijn de leden van de Eerste en de Tweede Kamer aanwezig. Na de Troonrede overhandigt de minister van financiën de miljoenennota en rijksbegroting aan de Tweede Kamer. De rijksbegroting wordt aangeboden in ‘het koffertje’ wat al jaren een traditie is. Op de ene kant van het koffertje staat ‘3e dinsdag in september’ en op de andere kant ‘je maintaindrai’. Dat betekend ‘ik zal handhaven’. De minister van financiën houdt bij het aanbieden ook een korte toespraak over de toestand van de financiën in het land.


In de Rijksbegroting staan de begrotingen van alle ministeries, het Koninklijk huis en nog enkele fondsen samen. Een begroting is en overzicht van alle verwachte inkomsten en uitgaven van dat jaar. Met het opstellen van de Rijksbegroting is de minister ongeveer een jaar bezig. 

Op de foto zie je Jeroen Dijsselbloem, op dit moment de minister van Financiën.

De Miljoenennota 


Wat is de Miljoenennota?
In de Miljoenennota staan de verwachte inkomsten en uitgaven voor het komende jaar. Nadat de Koning(in) de Troonrede heeft voorgelezen biedt de minister van Financiën namens de regering het koffertje aan met daarin de Rijksbegroting en Miljoenennota. Hij biedt het koffertje aan, aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Inhoud van de Miljoenennota
In de Miljoenennota staan de belangrijkste plannen van het kabinet voor het volgende jaar. De kosten en invloed van de plannen worden besproken. Verder wordt er ook aandacht besteed aan de Nederlandse toestand in de economie. Een ander belangrijk onderwerp zijn de overheidsfinanciën, er is bijna altijd een tekort. Daarvoor wordt een oplossing gezocht en besproken hoe deze gefinancierd zal worden.

Miljoennota van 2013
De Miljoenennota van vorig jaar kunt u vinden in de bijlage achter in het werkstuk.

Nawoord

Het onderwerp Prinsjesdag vonden we niet interessant. Uiteindelijk hebben we er meer van geleerd dan we hadden verwacht. We wisten bijvoorbeeld niet dat Prinsjesdag vroeger wat anders inhield dan nu.

De samenwerking ging erg goed. De taken zijn eerlijk verdeeld en het communiceren ging prima. 

Bronnenlijst

 

http://www.schooltv.nl/no_cache/video/crid/20040317_prinsjesdag02/

http://www.parlement.com/id/vh8lnhrptxwo/geschiedenis_van_prinsjesdag

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/vraag-en-antwoord/wat-is-de-rijksbegroting.html

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag

http://www.inl.nl/woordbaak-archief/807-waar-komt-de-naam-prinsjesdag-vandaan

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Wereldoorlog

http://nl.wikipedia.org/wiki/Orangisme_(Republiek)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Stadhouderloze_Tijdperk

http://www.voorleesvogel.nl/despin/lessen/prinsjesdag/Default.htm#Hoe_komen_we_aan_de_naam_Prinsjesdag

http://nl.wikipedia.org/wiki/Prins_van_Oranje2

http://www.staten-generaal.nl/historische_gebeurtenis/geschiedenis_prinsjesdag

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/478-betekenis-van-prinsjesdag.html

http://programma.vpro.nl/geschiedenis/nieuws/2014/september/Prinsjesdag-1974.html

http://tomenthomas.nl/2008/11/wat-is-een-begroting/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsjesdag

http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/waarom-prinsjesdag-op-de-derde-dinsdag-van-september

http://www.rijksoverheid.nl/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Overheid

http://nl.wikipedia.org/wiki/Troonrede

http://nl.wikipedia.org/wiki/Miljoenennota

http://nl.wikipedia.org/wiki/Miljoenennota

http://tweedekamer.nl/hoe_werkt_het/van_prinsjesdag_tot_verantwoordingsdag/aanbieding_rijksbegroting_en_miljoenennota/index.jsp

Bijlage



Miljoenennota uitgaven (in miljarden euro’s)

zorg

77.8

Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt

78.6

Onderwijs, cultuur en Wetenschap

32.1

Gemeente- en Provinciefonds

20.8

Buitenlandse Zaken/Internationale Samenwerking

11.3

Infrastructuur en Milieu

10.2

Rentelasten

8.9

Defensie

7.2

Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

0.6

Veiligheid en Justitie

10.4

Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

4.7

Financiën

2.0

Overig

-0.3

Totaal

267.0

 

 

Belasting- en premieontvangsten (in miljarden euro’s)

Indirecte belastingen

73.7

Directe belastingen

65.6                     

Overig

0.1

Totaal belastingen

139.4

Aansluiting op EMU-basis

0.8

Premies volksverzekeringen

41.4

Premies werknemersverzekeringen

53.8

Totaal belasting- en premieontvangsten op EMU-basis

235.4

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.