ADVERTENTIE
Ken je onze podcast al?

Ga je bijna studeren en wil je meer weten over het studentenleven? Luister dan naar seizoen 1 van onze podcast Studententijd. Oscar, David en Dienke vertellen eerlijk over studententhema's als hospiteren, daten, schoonmaken, verenigingen. Vanaf september nieuwe afleveringen!

Luister de podcast

Hoofdstuk 1: Inleiding

Dit werkstuk gaat over “Duurzame energie”. Dit onderwerp wordt steeds belangrijker in de hele wereld. De reden is de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. Door het inzetten van duurzame energie kan iedereen een steentje bijdragen om de wereld te verbeteren. Zelf wist ik helemaal niets van duurzame energie, maar doordat ik veel informatie heb verzameld kan ik hier nu mijn werkstuk over schrijven. 

Hoofdstuk 2: Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is een manier van energie opwekken die het milieu niet belast. Duurzame energie wordt ook wel groene energie of hernieuwbare energie genoemd. 

De verschillende soorten zijn:

 • zonne energie
 • windenergie
 • waterkracht
 • aardwarmte
 • biomassa 

De meest bekende vormen zijn:

 1. zonne energie

Zonne energie is in Nederland waarschijnlijk de meest bekende vorm van duurzame energie. Veel Nederlanders hebben inmiddels zonnepanelen op hun daken laten zetten. Door dit te doen, merk je direct dat de energierekening lager wordt. Het is belangrijk dat je de zonnepanelen laat monteren op het stuk van het dak dat het meest in de zon staat. Je kunt ze ook op de garage of op een dakkapel laten plaatsen. In Nederland liggen er nu naar verwachting ongeveer 16 miljoen zonnepanelen. 

 1. windenergie

Ook het opwekken van energie door wind wordt steeds vaker gedaan. Dat zien we in Nederland onder andere door het aantal windmolens. Doordat het in Nederland veel waait is dit een heel geschikt middel. Door de kracht van wind worden elektrische generatoren aangewakkerd om energie op te wekken.

 1. waterkracht

Dit gaat om energie die wordt gewonnen door hoogteverschillen in water, bijvoorbeeld door het plaatsen van een stuwdam of een waterval.

 

Hoofdstuk 3: Hoe ziet de toekomst eruit?

Door de rijksoverheid zijn er regels opgelegd en verschillende doelen bepaald. Hierin staat dat Nederland;

 1. in 2050 helemaal over moet zijn op duurzame energie. Dat is het einddoel.
 2. in 2020 14 procent van de energie uit een duurzame bron moet komen.
 3. in 2030 27 procent van de energie duurzaam moet zijn. 

 

Hoofdstuk 4: Wat kunnen mensen thuis zelf doen?

Toen ik mijn ouders vertelde over mijn werkstuk vroegen zij mij wat zij zelf kunnen doen aan duurzame energie. Ik gaf aan dat zij kunnen overstappen naar groene stroom bij hun energieleverancier. Wij hebben nog geen zonnepanelen op het dak, dat kunnen ze ook nog doen. Maar dat kost wel een hoop geld. Er geldt nu wel een subsidieregeling door de overheid, waardoor je geld terugkrijgt op de investering. 

Ze kunnen zich ook aansluiten op een collectieve regeling. In zo’n collectieve regeling gaan burgers samen met mensen van de overheid onderzoeken welke duurzame mogelijkheden er zijn. Als zo’n onderzoek is afgerond kunnen mensen zich hierbij aansluiten.

Hoofdstuk 5: Bronnen

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.