Inleiding
Ik ga het in mijn werkstuk over de euro en de Europese Unie hebben. De volgende punten zal ik in mijn werkstuk verwerken;
- De ontstaan van de Europese Unie. - De geschiedenis van de Europese Unie.
- Het waarom van de euro.
- De weg naar de euro. - De EMU - Het verdrag van Maastricht - De ECB
- Voor en nadelen van de euro. - Voordelen - Nadelen - Gevaren
- Waarom voert Nederland de euro in?
- Mijn eigen conclusie.
Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat het me interessant en ook handig leek en omdat ik er veel informatie over kon vinden.
De ontstaan van de Europese Unie
De geschiedenis van de Europese Unie.
Voordat ik aan de euro begin, is er een kort overzicht van het ontstaan van de Europese Unie belangrijk, alleen dan kan de komst van de euro goed begrepen worden. Maar allereerst zal ik de uiteindelijke doelen van het EU bespreken. Het EU wil allereerst een gezamenlijke markteconomie creëren. Als er gehandeld moet worden tussen twee landen in de eurozone moet er vaak rekening worden gehouden met de verschillende regels van een land. Er moeten veel formulieren ingevuld worden enzovoorts. Met het doel van het EU voor het creëren van een gezamenlijke markteconomie is dit niet meer nodig. Ook moet er veel betaald worden voor wisselkoersen en ook daar zitten bedrijven niet op te wachten. Als de euro er is hebben we 1 waarde en zijn er geen koersschommelingen meer en er valt dus ook niks meer te betalen.
Het volgende doel is het gezamenlijk een vuist maken tegen de Verenigde Staten en Japan. Als het Verenigd Koninkrijk ook zal meedoen aan de euro is de euro de grootste economie in de wereld.
Op 5 april 1951 werd er een douane-unie gesloten tussen de regeringen van België, Nederland en Luxemburg; Benelux. Deze Benelux treedt in 1948 in werking en wordt op 1 november een economische Unie. Op 18 april 1951 ondertekenen Frankrijk, West - Duitsland, Italië, Nederland, België en Luxemburg het verdrag voor de oprichting van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS)
Het treedt op 10 augustus 1951 in werking. Het initiatief kwam van de Franse minister Robert Schuman en het eigenlijke idee kwam van Jean Monnet. Het houdt in dat er nu een gemeenschappelijk beheer is over de staal en kolen productie en gebruik.
Op 1 januari 1958 gaat de EEG van start. Het belangrijkste doel van de EEG is het vormen naar een gemeenschappelijke markt. De landen van de EGKS hebben hiervoor het verdrag van Rome moeten onderteken. Dit gebeurde op 25 maart 1957. Tegelijkertijd wordt er het Euratom opgericht. Dit houdt een Europese Gemeenschap voor atoomenergie in. De zes landen werken nu samen wat betreft de opwekking van nucleaire energie. Dit alles (EGKS, Euratom en de EEG) wordt
samen op 1 juli 1967 de Europese Gemeenschap (EG). Precies een jaar later worden de douanerechten opgeheven en dat is 8 maanden eerder dan gepland. Er wordt hierbij een gemeenschappelijk tarief voor de buitengrenzen ingevoerd.
De EG wordt aangevuld met drie landen; Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken. Noorwegen werd geen lid terwijl zij het toetredingsverdrag wel hadden getekend. De toetreding werd door de volksraadpleging afgewezen. Zes jaar later, op 1 januari 1979 gaat het Europees Monetair Stelsel van start en wordt de ECU ingevoerd. In dat jaar in jullie is er voor het eerst een rechtstreekse verkiezing van het Europees Parlement. De volgende 10 jaar treden er nog 3 landen tot de EG. In 1981 Griekenland en in 1986 Spanje en Portugal. Ook in het jaar 1986 tekenen de lidstaten de Europese Akte waarin afgesproken wordt dat voor het eind van het jaar 1992 de grenzen voor alles en iedereen open zijn.
Op 7 februari 1992 wordt door de lidstaten het verdrag van Maastricht getekend (zie ook hoofdstuk "het verdrag van Maastricht). Alle burgers van de landen van de lidstaten krijgen nu het Europees staatsburgerschap en er wordt voor de invoering van een economisch en monetaire unie en een Europese eenheidsmunt een tijdschema afgesproken. Op 1 januari worden Oostenrijk, Finland en Zweden nog lid van de Europese Unie.
Het waarom van de euro.
De belangrijkste reden voor de invoering van een Europese munt is dat er een einde moet komen aan de schommelende wisselkoersen. Dat is namelijk een probleem voor de internationale handel. Als een wisselkoers plotseling daalt of stijgt kunnen transacties opeens een probleem betekenen voor een bedrijf. Bedrijven kunnen zich verzekeren tegen koersrisico’s, maar dat kost geld. Deze kosten moeten uiteindelijk de consument betalen. Als de koersschommelingen verdwijnen scheelt dus zowel het bedrijfsleven als de consument geld en onzekerheid. Het tweede voordeel van de euro is dat de een gemeenschappelijke Europese munt, door het grote gebruiksgebied, een belangrijke valuta kan worden op de wereldmarkt. Net zoals de Dollar en de Jen. Tenslotte kunnen consumenten dankzij de nieuwe munt sneller prijzen vergelijken in de andere Europese landen. Ook hoeven zij in 2002 geen geld te betalen voor het wisselen van geld van de andere EMU landen.
De weg naar de euro
Geschiedenis in vogelvlucht
Op 1 Januari 1999 is de euro officieel in gebruik genomen. Hier voor is een hele lang weg voor afgelegd. In Amerika, in het plaatsje Bretton Woods, werd er al voor het einde van de 2e wereld oorlog door geallieerden afgesproken hoe de monetaire en de financiële zaken zouden worden geregeld. In 1944 kreeg daar de dollar een vaste waarde aan het goud. Zo kreeg iedereen een vast bedrag voor goud.
De dollar is een sterke munt na de Tweede Wereldoorlog geworden. Er kon op worden vertrouwd. Er ontstond een stabiliteit. Men wist wat men moest betalen als er goederen werden besteld uit het buitenland, omdat over de hele wereld met dollars werd gerekend. Soms moest de koers worden bijgesteld dus gedevalueerd of gerevalueerd. Devalueren is bijvoorbeeld dat de gulden minder waard wordt ten opzichte van de dollar. Revalueren is het tegenovergestelde. Het systeem werkte erg goed. Niet voor de Europese landen want de VS had ondertussen een erg dominante positie op de wereldmarkt veroverd. Men kreeg het gevoel iets te ondernemen en er werd in 1965 door de Europese Commissie een voorstel voor een vaste wisselkoers tegenover de munten van de lidstaten en de EEG ingevoerd. In 1969 werd onder leiding van de Luxemburgse eerste minister Pierre Werner een werkgroep opgericht die moest gaan uitzoeken wat er allemaal voor maatregelen moesten worden genomen om een Economische en Monetaire Unie op te richten. Er werd een jaar aan gewerkt en het rapport was klaar in maart 1970. De EEG - lidstaten stemden in oktober 1970 in met een Economisch en Monetaire Unie. De invoering moest in 3 fases gebeuren en zou in 1980 klaar moeten zijn. Maar in augustus 1971 stopte de Verenigde Staten met de vaste waarde van de Dollar aan het goud en de waarde van de Dollar daalde snel. Dit was het einde van het plan Werner. Om de rust weer een beetje terug te laten keren maakten de Europese landen na deze gebeurtenis in maart 1972 een muntenslang; ze spraken met elkaar een bepaalde waarde af waarin de wisselkoers kon schommelen. De muntenslang werd sterk onder druk gezet door de oliecrisis en de verschillen tussen het economische beleid van de verschillende landen.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
R.
R.
Het is niet DE ontstaan van de Europese Unie maar HET ontstaan van de Europese Unie.
Greetsz.
12 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
ik heb tock niets aan dit @$&@*^@ werkstuk
zet alleen een werkstuk op internet als iemand er iets aan heeft
Iam secret
21 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
hoi wist je dat je precies het zelfde hebt geschreven als roland was dat expres ofso ?
-leila-
21 jaar geleden
Antwoorden